Γιατί οι νέοι δεν αγοράζουν και δε διαβάζουν βιβλία?

Πεζογραφία, ποίηση, γλώσσα και γραπτός λόγος, βιβλία
Γυφτάκι

Re: Γιατί οι νέοι δεν αγοράζουν και δε διαβάζουν βιβλία?

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Γυφτάκι » 20 Νοέμ 2024, 15:05

Philip Mortimer έγραψε:
20 Νοέμ 2024, 13:55
Γυφτάκι έγραψε:
20 Νοέμ 2024, 11:57
Έτσι ήταν σε όλες τις γενιές , ένα σχετικά μικρό ποσοστό νέων διάβαζε και το ίδιο ισχύει και σήμερα.
Δεν ισχύει αυτό που λες. Μπορεί να μην ήταν πλειοψηφία , αλλά άλλο πχ το 20% από το 2%.

Ναι αυτό εννοώ ,εκεί στο 20% περίπου το υπολογίζω κι εγώ

Άβαταρ μέλους
Philip Mortimer

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Philip Mortimer » 20 Νοέμ 2024, 15:30

Γυφτάκι έγραψε:
20 Νοέμ 2024, 15:05
Philip Mortimer έγραψε:
20 Νοέμ 2024, 13:55
Γυφτάκι έγραψε:
20 Νοέμ 2024, 11:57
Έτσι ήταν σε όλες τις γενιές , ένα σχετικά μικρό ποσοστό νέων διάβαζε και το ίδιο ισχύει και σήμερα.
Δεν ισχύει αυτό που λες. Μπορεί να μην ήταν πλειοψηφία , αλλά άλλο πχ το 20% από το 2%.

Ναι αυτό εννοώ ,εκεί στο 20% περίπου το υπολογίζω κι εγώ
Παλιά ήταν στο 20%, τώρα το βλέπω για πιο κοντά στο 2% στους εφήβους.

Άβαταρ μέλους
aLiCat

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από aLiCat » 20 Νοέμ 2024, 15:35

Chilloutbuddy έγραψε:
20 Νοέμ 2024, 11:56
Δεν ξέρω αλλά το Σεπτέμβρη στο παιδείο του Άρεως στην έκθεση βιβλίου γινόταν της πουτάνας. Δεν ξέρω αν τα διαβάζουνε αλλά μια φορά όλοι με μια σακούλα βιβλία φεύγανε.
Επειδή τυγχάνει να επισκέπτομαι την εν λόγω έκθεση (μια ευκαιρία να βρει κανείς όλους τους εκδοτικούς οίκους συγκεντρωμένους), θα χαρακτήριζα λίγο υπερβολικό ότι όλοι φεύγανε "με μια σακούλα βιβλία" (παρεκτός ελαχίστων και εμού). :)

Ναι γίνεται χαμός σαν πανηγύρι ένα πράγμα, ναι αρκετοί κάθονται στους πάγκους και ξεφυλλίζουν τα βιβλία, αλλά από αυτούς άντε πες οι μισοί αγοράζουν (ένα, άντε δυο το πολύ). :102:
Με εξαίρεση την κίνηση που υπάρχει από τις οικογένειες στα παιδικά.

Δεν ξέρω αν τα παραπάνω κατά πόσο έχουν να κάνουν με το ότι η έκθεση βιβλίου στο Π.Άρεως τα τελευταία χρόνια από πλευράς περιπτέρων, έχει εμφανώς συρρικνωθεί.
ᓚᕠᗢ ᗢᕡᓗ

Άβαταρ μέλους
Antares
Phorum.gr user: Ακταία

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Antares » 20 Νοέμ 2024, 16:19

Stalker έγραψε:
20 Νοέμ 2024, 13:00
Τα συλλυπητήρια μου σε όποιον αποφασίσει να ξεκινήσει τη λογοτεχνική του καριέρα με... Ντοστογιέφσκι :smt005: Αυτό δεν είναι λίστα ανάγνωσης, είναι επιβίωση του ισχυρότερου.
Νομίζω ξεκίνησα με το Έγκλημα και Τιμωρία στην εφηβεία. Και το τελευταίο που διάβασα σε έντυπη μορφή ήταν το Υπόγειο πριν ασθενήσω. Από τότε διαβάζω σε ηλεκτρονική μορφή, αλλά δεν μπορώ να συγκεντρωθώ. Σκέφτομαι συνέχεια ότι αυτά που διαβάζεις στον υπολογιστή συλλέγονται σαν πληροφορία και μόνο η σκέψη με κάνει να αηδιάζω.

Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΑΛΗ » 20 Νοέμ 2024, 16:32

Antares έγραψε:
20 Νοέμ 2024, 16:19
Stalker έγραψε:
20 Νοέμ 2024, 13:00
Τα συλλυπητήρια μου σε όποιον αποφασίσει να ξεκινήσει τη λογοτεχνική του καριέρα με... Ντοστογιέφσκι :smt005: Αυτό δεν είναι λίστα ανάγνωσης, είναι επιβίωση του ισχυρότερου.
Νομίζω ξεκίνησα με το Έγκλημα και Τιμωρία στην εφηβεία. Και το τελευταίο που διάβασα σε έντυπη μορφή ήταν το Υπόγειο πριν ασθενήσω. Από τότε διαβάζω σε ηλεκτρονική μορφή, αλλά δεν μπορώ να συγκεντρωθώ. Σκέφτομαι συνέχεια ότι αυτά που διαβάζεις στον υπολογιστή συλλέγονται σαν πληροφορία και μόνο η σκέψη με κάνει να αηδιάζω.
Θεωρείς τη συλλογή "πληροφοριών" από τον υπολογιστή ως κάτι αρνητικό; Γιατί;

Προσωπικώς τουλάχιστον νομίζω, ότι όσο περισσότερη σχέση έχεις με το έντυπο ή ηλεκτρονικό διάβασμα, τόση μεγαλύτερη ευχέρεια έχεις στο να ξεσκαρτάρεις τις άχρηστες/αδιάφορες πληροφορίες, είτε επιχειρείς διαγώνια είτε προσεκτική ανάγνωση.
Η ελπίδα είναι παγίδα.

Άβαταρ μέλους
έργο_μακέτο
Phorum.gr user: έργο μακέτο

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από έργο_μακέτο » 20 Νοέμ 2024, 16:40

nemo έγραψε:
20 Νοέμ 2024, 11:49
ειναι ηλιθιο να λενε οτι δεν χρειαζονται τα βιβλια και μαλιστα τα κλασικα

δεν υπαρχουν λογια σαν αντιλογο οταν τα ακουω και απο μορφωμενους υποτιθεται
Το έχω ακούσει από φιλόλογο.

Όπου με χλεύασε κιόλας όταν είπα ότι τα αρχαία ελληνικά και τα λατινικά είναι σημαντικά.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος έργο_μακέτο την 20 Νοέμ 2024, 17:50, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
- Have you been to Samos ?
- Yes, I was one of the first.
- No, you have not been to Samos!
- Yes I have!
- Look, you are not here today to insult me.

Άβαταρ μέλους
έργο_μακέτο
Phorum.gr user: έργο μακέτο

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από έργο_μακέτο » 20 Νοέμ 2024, 16:45

Αυτό το ότι οι νέοι δεν διαβάζουν είναι μύθος.

Στα social media αυτοί που μιλάνε για βιβλία είναι κυρίως νέοι, συνήθως νεαρα κορίτσια.

Σε αλυσίδες όπως Public, Ιανός στο τμήμα των βιβλίων τουλάχιστον το 50% είναι νέοι.

Οι πλειοψηφεία των νέων βέβαια δεν διαβάζει, αλλά το ίδιο ισχύει και ίσχυε για την πλειοψηφεία κάθε γενιάς.
- Have you been to Samos ?
- Yes, I was one of the first.
- No, you have not been to Samos!
- Yes I have!
- Look, you are not here today to insult me.

nemo

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από nemo » 20 Νοέμ 2024, 16:46

εχω καιρο να αγορασω σοβαρο βιβλιο αλλα απο τοτε οι τιμες ηταν τσουχτερες απο 30 ευρω και πανω

δυσκολα ενας νεος εχει σημερα την ευχερια να τα διαθεσει και μαλιστα με αμφιβολο αποτελεσμα

Άβαταρ μέλους
Unicex

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Unicex » 20 Νοέμ 2024, 16:56

Written text, electronic text more or less the same...αρκεί να διαβάζουν. Το γηράσκω αεί διδασκόμενος είναι πρωτοφανής σημασίας για τη ζωή.

Άβαταρ μέλους
Garcia
Phorum.gr user: Garcia

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Garcia » 20 Νοέμ 2024, 17:12

Γιατι βαριουνται αφορητα,δεν ειναι για ολους ευχαριστο να καθισουν σε ενα καναπε και να διαβαζουν με τις ωρες βιβλιο,που αρκετα ειναι και μπουρδες.

Άβαταρ μέλους
Unicex

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Unicex » 20 Νοέμ 2024, 17:15

Garcia έγραψε:
20 Νοέμ 2024, 17:12
Γιατι βαριουνται αφορητα,δεν ειναι για ολους ευχαριστο να καθισουν σε ενα καναπε και να διαβαζουν με τις ωρες βιβλιο,που αρκετα ειναι και μπουρδες.
Ε δε ξέρουν τι χάνουν. Η εμπειρία ενός βιβλίου μπορεί να σε πάρει μακριά. Θυμάμαι πόσο είχα χύσει όταν διάβαζα το 1984. Η το Ender's game.

sharp

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από sharp » 20 Νοέμ 2024, 17:31

έργο_μακέτο έγραψε:
20 Νοέμ 2024, 16:40
nemo έγραψε:
20 Νοέμ 2024, 11:49
ειναι ηλιθιο να λενε οτι δεν χρειαζονται τα βιβλια και μαλιστα τα κλασικα

δεν υπαρχουν λογια σαν αντιλογο οταν τα ακουω και απο μορφωμενους υποτιθεται
Το έχω έκουσε από φιλόλογο.

Όπου με χλεύασε κιόλας όταν είπα ότι τα αρχαία ελληνικά και τα λατινικά είναι σημαντικά.
Πολύ λογικό. Ελάχιστοι μπαίνουν φιλοσοφική επειδή τους αρέσει. Οι περισσότεροι πάνε αναγκαστικά, αφού δεν ήσαν από τους καλύτερους μαθητές και συγκέντρωσαν τις λιγώτερες μονάδες. Οι πιο μορφωμένοι, γλωσσικά και φιλολογικά, σπουδάζουν στο Πολυτεχνείο.

Άβαταρ μέλους
ΣΚΕΠΤΙΚΟΣ
Phorum.gr user: ΣΚΕΠΤΙΚΟΣ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΣΚΕΠΤΙΚΟΣ » 20 Νοέμ 2024, 21:23

Rocco Siffredi έγραψε:
20 Νοέμ 2024, 14:50
sharp έγραψε:
20 Νοέμ 2024, 12:01
Rocco Siffredi έγραψε:
20 Νοέμ 2024, 10:06

Σε ποια εποχή οι πρωτοετείς είχαν διαβάσει αρχαία τραγωδία;
Στο σχολείο δεν κάνουν πια;
Κάναμε παλιά αρχαια τραγωδία σχολείο; :oops:
Δεν θυμάμαι
Κομμάτια μικρά ίσως στα αρχαία ελληνικά

SeaHawk έγραψε:
20 Νοέμ 2024, 14:01
Μονο ενας ανθρωπος που δεν εχει διαβασει και δεν εχει επηρεαστει απο οτι μαλακια εχει ο γραψει ο καθε και καλα αναγνωρισμενος και πολυδιαβασμενος μπορει να εχει μια ψυχρη και αντικειμενικη ματια στα πραγματα που βλεπει με τα ματια του.
Καψτε τα βιβλια για να γινετε ανθρωποι.
Ποτε δεν είναι αργά να αρχίσεις το διάβασμα
Σου προτείνω είναι η περίπτωση σου :)
Εικόνα

.

Το σενάριο του 451 θυμίζει τους Γουώκηδες.....είναι ικανοί να βάλουν φωτιά στις βιβλιοθήκες.....

Δεν αποκλείεται να συνεργαστούν και με Βέγκανους και τα λοιπά ακραία άκρα..... :011:

.
Ταφόπλακα τού Μέλλοντος τών Παιδιών μας η Γραφειοκρατεία καί οί Συντάξεις άνω τών 400 € ....

Δουλειά δέν έχει ό Διάολος γαμάει τά Παιδιά του .... Έλληνική Λαική Σοφία

Δέν ξέρεις κάν τό Λόγο ..........γιά νά μάς Ύποτάξης .........Σαδιστάκο ...

pylothess
Phorum.gr user: pylothess

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από pylothess » 20 Νοέμ 2024, 21:24

Γιατί είμαι οχτώ ώρες κολλημένος μπροστά σε μια οθόνη και καταχωρώ τιμολόγια.
Δεν έχω μετά όρεξη για διάβασμα.

Άβαταρ μέλους
Feindflug

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Feindflug » 20 Νοέμ 2024, 21:28

hellegennes έγραψε:
20 Νοέμ 2024, 13:53
micmic έγραψε:
20 Νοέμ 2024, 10:07
Από όταν θυμάμαι τον εαυτό μου προωθείται συστηματικά η αντίληψη ότι "να διαβάζεις βιβλία είναι καλό". Δεν είναι απαραίτητα καλό, μπορεί να είναι και μαλακία. Εξαρτάται από το ΤΊ διαβάζεις.

Κάνεις λάθος όμως. Το να διαβάζεις βιβλία είναι πάντα καλό. Δεν έχει σημασία τι είναι. Ακονίζει το μυαλό σου, μεγαλώνει το λεξιλόγιό σου και μ' αυτό διευρύνεται ο τρόπος που σκέφτεσαι. Ακόμα κι αν διαβάζεις μαλακίες, η αυξημένη επαφή σου με τον γραπτό λόγο καλλιεργεί τις διανοητικές σου ικανότητες χωρίς να το καταλαβαίνεις.

Πρόσεξε όμως ότι είπα "γραπτό λόγο" σήμερα ο κόσμος διαβάζει κατά κύριο λόγο τι γράφουν οι άλλοι στα σόσιαλ και άρθρα στο Ίντερνετ. Τίποτα απ' τα δυο δεν είναι γραπτός λόγος. Και τα δυο είναι γραμμένος προφορικός λόγος. Δεν περιέχει ούτε το επίπεδο λεπτομέρειας του γραπτού λόγου, ούτε τις τεχνικές και λογοτεχνικές διαφορές ούτε λεπτές διακρίσεις και χρησιμοποιεί κυρίως την καθομιλουμένη. Βάζω μέσα και τα άρθρα, ακόμη και μεγάλων μέσων, γιατί η ποιότητα γραφής έχει πέσει εντυπωσιακά.
Τα είπες όλα, δικέ μου.

Έχω μόνο να προσθέσω ότι δεν χρειάζεται να γίνεις ειδήμονας σε κάποιο είδος ή συγγραφέα ή εποχή. Μόνο και μόνο που διαβάζεις συντεταγμένο, γραπτό λόγο έχεις όλα τα οφέλη που έγραψες και άλλα τόσα. Δημιουργείς εικόνες, αντί να τις παίρνεις έτοιμες, διαβάζεις επιχειρήματα, μαθαίνεις ιστορία, ανακαλύπτεις άλλες κουλτούρες, άλλους τρόπους σκέψεως και πόσα άλλα.

Χωρίς να θέλω να περιαυτολογήσω, όσοι με γνωρίζουν από κοντά, θεωρούν ότι έχω χιούμορ. Κάποιοι, διάφοροι μεταξύ τους, μου έχουνε πει ότι είναι σαν να έχω κατεβάσει ατάκες από πριν και τις πετάω την κατάλληλη στιγμή, στην κατάλληλη περίσταση. Ίσως να είναι έμφυτο σε ένα ποσοστό, αλλά θεωρώ ότι αυτή η ικανότητα, βασίζεται και στα βιβλία που έχω διαβάσει.
Dein Herz, meine Gier
Ab jetzt gehörst du nur mir

Απάντηση

• Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Λογοτεχνία”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών