Την άποψή μου χοντρικά ήδη την ανέφερα. Είναι αποτέλεσμα της γενικότερης κουλτούρας και διδασκαλίας και την ορθόδοξης αλλά και της καθολικής εκκλησίας η οποία "ευνοεί" τους ενδιάμεσους. Κοίτα για παράδειγμα πόσο γρήγορα χαρακτηρίστηκα σε αυτό το νήμα δύο φορές ήδη σαν προτεστάντης, αιρετικός, επειδή μετέφερα τη διδασκαλία του Κυρίου να ζητάμε από τον ουράνιο Πατέρα μας με την απλότητα που ένα παιδί ζητάει από τον πατέρα του.ΓΑΛΗ έγραψε: ↑20 Νοέμ 2024, 11:10Επαναφέρω κι αυτό στη συζήτηση.SpoilerShowstudent έγραψε: ↑20 Νοέμ 2024, 11:02Στο bold νομίζω έχεις εσφαλμένη εντύπωση...χωρίς να είμαι κι εγώ θεολόγος, ουδέποτε ο Χριστός είπε μην ζητάμε απ ευθείας από τον Πατέρα αλλά να ζητάμε μόνο από Αυτόν..αντιθέτως πολλές φορές μας παροτρύνει να ζητούμε απ ευθείας από τον Πατέρα... ακόμα και η προσευχή μας στον Πατέρα μας λέει ότι πρέπει να απευθύνεται, όπως μας δίδαξε και με το Πάτερ ημών...sharp έγραψε: ↑20 Νοέμ 2024, 10:33Προτεστάντης; Στην Αγγλία είπαμε ζεις, έτσιSpoilerShow
Η παρομοίωση με τον πατέρα σου γίνεται ακριβώς για να μπορέσει ο άνθρωπος να δει τον Θεό κοντά του και όχι σαν κάτι ξένο, απόμακρο και απλησίαστο. Βέβαια, ο Χριστός είπε, θα ζητάτε από εμένα κι ο Πατέρας μου θα σας δίνει, λειτουργεί, ας πούμε, σαν πρόξυ ... Έτσι έχω καταλάβει δηλ. δεν είμαι ειδικός, ούτε καν πολυδιαβασμένος στο θέμα. Αλλά όπου βρω ευκαιρία να μάθω κάτι παραπάνω το κάνω.
Ίσως να σκέφτεσαι αυτό που μας δίδαξε ότι αυτά που ζητάμε από τον Πατέρα τα ζητάμε εν ονόματι του Ιησού, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα και δεν αλλάζει το ότι κατά τον Ιησού, και απ ευθείας στον Πατέρα πρέπει να στρέφονται τα αιτήματά μας...
πχ Σεῖς δὲν ἐξελέξατε ἐμέ, ἀλλ᾿ ἐγὼ ἐξέλεξα ἐσᾶς, καὶ σᾶς διέταξα διὰ νὰ ὑπάγητε σεῖς καὶ νὰ κάμητε καρπόν, καὶ ὁ καρπὸς σας νὰ μένῃ, ὥστε, ὅ,τι ἄν ζητήσητε παρὰ τοῦ Πατρὸς ἐν τῷ ὀνόματί μου, νὰ σᾶς δώσῃΤί είναι αυτό που εμποδίζει την πλειοψηφία να απευθυνθεί απ' ευθείας στον Πατέρα;ΓΑΛΗ έγραψε: ↑19 Νοέμ 2024, 17:38Ενδιαφέρον σημείο, που εξηγεί πολλά.student έγραψε: ↑19 Νοέμ 2024, 17:07Κυριαρχεί πρακτικά μια δυσκολία στο να απευθυνθεί ο άνθρωπος στον Πατέρα του και αυτό επεκτείνεται πολλές φορές ακόμα και στην προσευχή του ανθρώπου...η πλειοψηφία μάλιστα αποφεύγει σχεδόν τελείως ν απευθυνθεί στον Θεό και επιλέγει να απευθυνθεί συνήθως στην Παναγία αλλά εξίσου συχνά στους Αγίους.από πριν το τι θα ζητήσεις, πρέπει να μάθεις και να ζητάς...πρέπει να χτίσεις ...προσωπική σχέση!
Γενικά αυτή η κουλτούρα αποτρέπει τον όποιο πιστό να απευθυνθεί απ ευθείας στον Θεό κυρίως με το να τον κάνει να πιστέψει ότι είναι ανάξιος για κάτι τέτοιο, και όχι μόνο ο Θεός δεν θα τον ακούσει αλλά μπορεί και να Τον προσβάλει κι όλας με το θράσος του. Συνεπώς θα πρέπει να ακολουθηθεί μια άλλη διαδικασία όπου ο ανάξιος πιστός θα πρέπει να απευθυνθεί πρώτα σε άλλους, πιο άξιους από αυτόν, οι οποίοι θα μεταφέρουν το μήνυμα σε άλλους ακόμα πιο άξιους ώστε τελικά να φτάσει το μήνυμα στον Θεό μέσω της κατάλληλης ιεραρχίας των πιστοποιημένων ενδιάμεσων αξίων.
Επιπλέον σοβαρό ρόλο παίζει και το επίπεδο της πίστης στην οποία βρίσκεται ο καθένας την κάθε μία χρονική στιγμή. Ο ίδιος άνθρωπος κάποιες φορές νιώθει δυνατή την πίστη του και έχει παρρησία να πάει απ ευθείας στον Πατέρα και να Του μιλήσει. Κάποιες άλλες φορές η πίστη είναι λίγη, δεν αισθάνεται ο ίδιος καλά με το πως περπατάει, αισθάνεται λειψός και ολιγόπιστος οπότε επιλέγει να προσεγγίσει κάποιον Άγιο με τον οποίο νιώθει κοντά ή ακόμα πιο συχνά την Παναγία της οποίας η μητρική μορφή δίνει μεγαλύτερη ανακούφιση ότι θα είναι πιο τρυφερή και μακρόθυμη από τον αυστηρό πατέρα. Όπως κάνει το επίγειο παιδί που συνήθως θα ξεκινήσει ένα αίτημα από τη μαμά που είναι συνήθως πιο γλυκιά και συγκαταβατική ώστε να πάει μετά η μαμά στον μπαμπά και να περάσει το αίτημα.
Πιθανότατα σε μεγάλο βαθμό όλο αυτό να επηρεάζεται και από την βαθιά ριζωμένη ελληνική κουλτούρα ότι ο πατέρας είναι πιο αυστηρός, απρόσιτος και απροσέγγιστος ενώ η μητέρα είναι ο δρόμος για να πετύχεις την εύνοια του. Δεν έχω όμως άποψη για το αν αυτό γενικότερα προέκυψε στην κουλτούρα του λαού μας ανεξάρτητα ή ακριβώς επειδή αυτή η κουλτούρα επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από την εκκλησία.
Θα μπορούσα τέλος να προσθέσω ότι αυτή η προσέγγιση κυριαρχεί γενικότερα στο λαό μας σχεδόν σε όλα τα επίπεδα. Και κάποιος που θέλει να ζητήσει κάτι από κάποιον πχ υπουργό, ακόμα και αν τον γνωρίζει και έχει το τηλέφωνό του, θα προτιμήσει να πάει πρώτα στον βουλευτή ή στον ιδιαίτερο του υπουργού και να περάσει από εκεί το αίτημα μιας και ποιος είμαι εγώ που θα πάρω τηλέφωνο απ ευθείας ολόκληρο υπουργό...ένα είδος ψευδοταπεινοφροσύνης και ψευδοσεβασμού.
Πολλά λοιπόν μπορεί να παίζουν ρόλο, το αποτέλεσμα όμως παραμένει...ο Θεός της Βίβλου και Πατέρας του Κυρίου και Σωτήρα μας Ιησού Χριστού, είναι και Πατέρας μας. Ο δε Ιησούς Χριστός θυσιάστηκε ώστε να μπορούμε εμείς ξανά να λέμε τον Θεό "Αββά". Σημειώνω δε ότι αυτό το "Αββά" στην εβραική γλώσσα έχει έντονη την έννοια του μπαμπά, του πατερούλη, όλη δηλαδή την οικειότητα με την οποία ένα παιδάκι απευθύνεται στον μπαμπάκα του
Και κάπως έτσι καταλήγουμε imho, στην καρδιά και τον επίλογο του όλου ζητήματος της σχέσεώς μας με τον Πατέρα, που νομίζω ότι περικλείεται στην παρακάτω φράση του Παύλου
Διότι δὲν ἐλάβετε πνεῦμα δουλείας, διὰ νὰ φοβῆσθε πάλιν, ἀλλ᾿ ἐλάβετε πνεῦμα υἱοθεσίας, διὰ τοῦ ὁποίου κράζομεν· Ἀββᾶ, ὁ Πατήρ!
ΥΓ. Επαναλαμβάνω μια δημοσίευσή μου πριν αρκετό καιρό από συζήτηση αρκετά σχετική με το θέμα, όσον αφορά στη σχέση μου με την Ορθόδοξη Εκκλησία μας ώστε να μην υπάρχουν παρανοήσεις και συνεχίσουμε τα περί προτεσταντών κλπ
student έγραψε: ↑24 Αύγ 2023, 18:45Δεν διαφωνώ καθόλου. Παρόλο που η προσωπική μου κατάληξη μετά από μεγάλο τουρ και πολλά αντίστοιχα στραβώματα, δεν είναι στο άθρησκος. Παραμένω να θεωρώ τον εαυτό μου Ορθόδοξο Χριστιανό.Blackdog έγραψε: ↑24 Αύγ 2023, 16:47Αν κατσει καποιος και διαβασει την ΚΔ θα καταλαβει οτι τετοιου ειδους "ξεστρατισματα" υπαρχουν δεκαδες.student έγραψε: ↑24 Αύγ 2023, 16:36
Μία ξεκάθαρη διδαχή περί του σε ποιόν πρέπει να προσεύχονται οι μαθητές που υπάρχει στην ΚΔ από τον ίδιο τον Ιησού, περιλαμβάνει τα παρακάτω...
Κύριε, δίδαξον ἡμᾶς προσεύχεσθαι, καθὼς καὶ Ἰωάννης ἐδίδαξε τοὺς μαθητὰς αὐτοῦ.
εἶπε δὲ αὐτοῖς· ὅταν προσεύχησθε, λέγετε· Πάτερ ἡμῶν ὁ ἐν τοῖς οὐρανοῖς........
ὅταν προσεύχῃ, εἴσελθε εἰς τὸ ταμεῖόν σου, καὶ κλείσας τὴν θύραν σου πρόσευξαι τῷ πατρί σου
οἶδε γὰρ ὁ πατὴρ ὑμῶν ὧν χρείαν ἔχετε πρὸ τοῦ ὑμᾶς αἰτῆσαι αὐτόν
Το αν "δεν πρέπει" να στρέφεται η προσευχή και προς κάπου αλλού, δεν αναλύεται περαιτέρω. Αν είναι δηλαδή και στην ΚΔ "κακό", βλασφημία, να προσεύχεται κανείς και αλλού, όπως είναι στον εβραισμό.
Η μία όμως ξεκάθαρη και ευθεία διδαχή του Ιησού που αναφέρεται στην ΚΔ και περιλαμβάνει το σε ποιον να στρέφεται η προσευχή, δείχνει αρκετά ξεκάθαρη.
Αλλα για το καθενα απο αυτα υπαρχουν 847 τομοι "πατερικης θεολογιας" και "απολογητικης" που κανουνε το ασπρο-μαυρο στο σημειο που καταληγεις παντα στο "πιας το αβγο και κουρευτο".
Γιαυτο δηλωνω αθρησκος κλπ...
Δεν μπαίνω στη διαδικασία πλέον να γκρινιάξω με κανέναν πατέρα της εκκλησίας (τεράστιο εύρος βέβαια έχει αποκτήσει πλέον η λίστα, άλλη συζήτηση αυτή) όταν η θεολογία του προσθέτει διδαχές και εντολές (δεν τα βλέπω πλέον σαν ξεστρατίσματα ή παραβάσεις αλλά σαν καλοπροαίρετες προσθήκες) στα της ΚΔ. Απλά επιλέγω πχ στο συγκεκριμένο παράδειγμα, να προσεύχομαι στον Πατέρα και μένω εκεί. Επ ουδενί δεν θα στραβώσω με κανέναν που θα προσευχηθεί στον τάδε ή τον δείνα άγιο σαν να κάνει κάτι κακό, ...αφού αυτό του ενισχύει την πίστη καλά να το κάνει. Στην τελική δεν προσεύχεται σε άλλο θεό, στον ίδιο προσευχόμαστε απλά εκείνος για κάποιο λόγο προτιμάει να πάει από το πλάι, να στείλει το θείο, τον φίλο, τη μαμά...ότι ταιριάζει στον καθένα (και στη ράτσα μας).
Αντίστοιχα σε όλα αυτά τα δεκάδες που λες, αν δεν υπάρχει κάποια σοβαρή σύγκρουση ουσιαστική (που δεν αναιρεί ουσιαστικές αρχές της πίστεως που δεν έχω βρει κάποια), ακολουθώ την ίδια προσέγγιση. Στις νηστείες, στις τελετές,στη συμπεριφορά του ιερατείου, σε όπου προκύπτει διαφορά, σε όπου απλά βγήκε νέα εγκύκλιος με διαδικασίες...λειτουργώ όπως επιλέγω με βάση το τί αντιλαμβάνομαι. Δεν κατακρίνω κανέναν στα τυπικά που επιλέγει να ακολουθήσει και έχω την επικέντρωσή μου στο να είναι ο νους και η καρδιά μου στο σωστό σημείο, ώστε να μην λειτουργώ υποκριτικά. Έχω αποδεσμευθεί από το γράμμα, από τον τύπο, αλλά δεν στρέφομαι εναντίον του μιας και κάποιες φορές προσθέτει δύναμη στον αδελφό μου.
Στην τελική, στην Ορθόδοξη Εκκλησία οφείλω το ότι έφτασε η ΚΔ στα χέρια μου, και έχει χυθεί αμέτρητο αίμα πραγματικά πιστών και καλών ανθρώπων μέσα από αυτήν για την ομολογία τους και την διατήρηση της πίστης. Ώστε να έχω κι εγώ τη δυνατότητα σήμερα να πιστέψω σε αυτό. Και μπορεί όλο αυτό το επιπλέον, όλο αυτό το γράμμα, να έχει παίξει και αυτό το ρόλο του ώστε αυτό που έχει φτάσει σε εμένα να επιβιώσει από όλα αυτά που επιβίωσε.
Εν κατακλείδι, προσπαθώ πολύ να μην πετάξω και το μωρό μαζί με τα νερα. Έφτασα πολύ κοντά, πολλάκις. Πλέον προσπαθώ να το φροντίσω.
student @ Πείτε μου αν έχω καταλάβει πως λειτουργεί ο Χριστιανικός Θεός