
Πάντως θα χάσει στο δεύτερο γύρο, θα συνασπιστούν οι φιλοεε.
https://www.efsyn.gr/kosmos/eyropi/4544 ... eorgkeskoyΟ νικητής των εκλογών είναι ευρωσκεπτικιστής, «εχθρός» του ΝΑΤΟ, φιλορώσος, ακροδεξιός και στήριξε την υποψηφιότητά του κυρίως μέσα από τα social media.
Μεγάλη ανατροπή στις ρουμανικές προεδρικές εκλογές, καθώς ο ακροδεξιός και φιλορώσος ανεξάρτητος υποψήφιος, Καλίν Γκεοργκέσκου, καταλαμβάνει το 22% των ψήφων και την πρώτη θέση, με την ενσωμάτωση στο 96%.
Πλέον, στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Τσιολάκου με 20%, και όπως όλα δείχνουν θα αναμετρηθεί με τον Γκεοργκέσκου στο δεύτερο γύρο των εκλογών που θα διεξαχθούν στις 8 Δεκεμβρίου.
Ο Γκεοργκέσκου έχει υποσχεθεί να τερματίσει αυτό που αποκαλεί δουλοπρέπεια προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, κυρίως στο θέμα της υποστήριξης προς την Ουκρανία. Έχει καταδικάσει και την αντιπυραυλική ασπίδα του ΝΑΤΟ στο Ντεβέσελου, στη Ρουμανία.
Στο επίκεντρο των προεκλογικών εκστρατειών τέθηκε το κόστος ζωής, καθώς η Ρουμανία έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ατόμων που κινδυνεύουν από φτώχεια στην ΕΕ.
Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Ρουμανίας έχει κυρίως συμβολικό ρόλο, αλλά κατέχει σημαντική επιρροή σε τομείς όπως η εξωτερική πολιτική.