Μερικά ωραία απ' το
Δουνκέρκη 1940 του Δημητρίου Σταυρόπουλου ( περιοδικό Στρατιωτική Ιστορία , εκδόσεις Περισκόπιο , τεύχος 80 ).
- Μετά τον Α΄ΠΠ οι Άγγλοι πίστευαν πως δεν θα χρειαστεί ξανά να πολεμήσουν εναντίον ενός δυνατού ευρωπαϊκού εχθρού και παραμέλησαν την εκτέλεση μεγάλων στρατιωτικών ασκήσεων. Κατά τον Μεσοπόλεμο έκαναν μόνο δύο ασκήσεις μεγέθους σώματος στρατού ( 1925 , 1935 ) για λίγες μέρες.
- Κατά την διάρκεια μιας επίσκεψης των επικεφαλής του Βρετανικούς Εκστρατευτικού Σώματος σε μια γαλλική στρατιά , οι Εγγλέζοι αξιωματικοί είδαν να παρελαύνουν μπροστά τους Γάλλοι στρατιώτες αξύριστοι , άλογα σε κακή κατάσταση , στολές και σέλες απροσάρμοστες και βρώμικα οχήματα. Στο παράγγελμα "κεφαλή αριστερά" ούτε ένας στρατιώτης δεν μπήκε στον κόπο να συμμορφωθεί.

- Το βρετανικό χιούμορ δεν έλλειψε κατά την διάρκεια της εκκένωσης. Όσοι ανέβαιναν στα πλοία φώναζαν σε εκείνους που ακολουθούσαν :
Προσέξτε μη βρέξετε τις κάλτσες σας ! 
- Για να καταλάβουν οι Γερμανοί το λιμάνι της Βουλώνης διεξήγαγαν μια πολιορκία που θύμισε περισσότερο ναπολεόντεια εποχή παρά 20ο αι. Τα άρματα και τα πυροβόλα δεν μπορούσαν να διαπεράσουν τα παλαιά τείχη της πόλης. Χρησιμοποίησαν σκάλες και δημιούργησαν ένα ρήγμα στα τείχη με ένα πυροβόλο.
- Γιατί ο Χίτλερ διέταξε τα πάντσερ να σταματήσουν τις επιθέσεις τους κατά μήκος των ακτών που είχαν στριμωχτεί οι Άγγλοι ;

Η αιτία είναι κάποιο απ' τα παρακάτω ή συνδυασμός αυτών :
1) Τα γερμανικά ταχυκίνητα χρειάζονταν ανάπαυση και ανασυγκρότηση. Η διαθεσιμότητα των πάντσερ είχε πέσει κάτω από 50 % μετά από δύο εβδομάδες επιχειρήσεων.
2) Ο Χίτλερ θέλησε να προστατεύσει τα πάντσερ από αδικαιολόγητες απώλειες στο βαλτώδες έδαφος της Φλάνδρας.
3) Ο Χίτλερ ήθελε να αποφύγει μια αιματηρή και ταπεινωτική ήττα της Αγγλίας ώστε να μπορέσει να συνεννοηθεί πιο εύκολα μαζί της στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων .
4) Ο διοικητής της 4ης Στρατιάς φον Κλούγκε ανέφερε στον φον Ρούντστεντ πως τα στρατεύματα θα δέχονταν με ανακούφιση μια ανασύνταξη. Ο Ρούντστεντ πίστευε πως ήρθε η ώρα του πεζικού και του πυροβολικού και δεν υπήρχε λόγος να συνεχίσουν τα πάντσερ παράτολμες διεισδύσεις. Ο Χίτλερ συμφώνησε με τον Ρούντστεντ.
5) Ο Γκαίρινγκ ζήτησε από τον Χίτλερ να αφήσει την γερμανική πολεμική αεροπορία να αποτελειώσει τον εχθρό. Ο Χίτλερ συμφώνησε έτσι ώστε να μην αποκτήσει περισσότερη αίγλη ο Στρατός στα μάτια του γερμανικού λαού. Είναι γνωστός ο εσωτερικός ανταγωνισμός του Χίτλερ και της παλαιάς πρωσικής αριστοκρατίας.
- Στις 28/5/1940 οι Βέλγοι κατέθεσαν τα όπλα. Οι Αγγλογάλλοι αιφνιδιάστηκαν και πικράθηκαν. Ο Τσώρτσιλ επέκρινε τον Βέλγο βασιλά Λεοπόλδο για την απόφασή του. Οι Βέλγοι όμως είχαν χάσει πια ολόκληρη την χώρα τους και θα ήταν υπερβολικά εγωιστικό από πλευράς Άγγλων να απαιτούν από αυτούς να συνεχίσουν να ματώνουν απλώς για να δώσουν χρόνο στην Βρετανική Εκστρατευτική Δύναμη να διαφύγει.

- Η γερμανική αεροπορία απέτυχε να αποτρέψει την εκκένωση . Οι βόμβες έπεφταν στην άμμο και είχαν μειωμένη εμβέλεια θραυσμάτων. Το σημαντικότερο : έπιασε κακοκαιρία ασυνήθιστη για την εποχή και εξαιτίας των πυκνών χαμηλών νεφώσεων πάνω απ' την Δουνκέρκη, τα γερμανικά αεροσκάφη καθηλώθηκαν στο έδαφος, ενώ τα βρετανικά πλοία συνέχιζαν το έργο της εκκένωσης.
- Η εκκένωση της Δουνκέρκης θεωρήθηκε επιτυχία για τους Βρετανούς. Ο Τσώρτσιλ ήταν συγκρατημένος :
Πρέπει να είμαστε αρκετά προσεκτικοί ώστε να μην αποδώσουμε σε αυτή την επιχείρηση σωτηρίας τα χαρακτηριστικά μιας νίκης. Οι πόλεμοι δεν κερδίζονται με εκκενώσεις.