Τελικά κι εσύ λες με πολλά λόγια αυτό που λέω κι εγώ, ότι όλα μπορούν να ισχύσουν. Πόσες φορές είχε "πεπατημένη λύση" ή "πρωτότυπη λύση", τα μετράμε και λέμε πεπατημένη > X = ελαφρύ, πρωτότυπη > Y = σοβαρό κοκ.ST48410 έγραψε: ↑06 Ιαν 2025, 19:25Δεν ξέρω τι εννοείς "αποδείξει". Αν βάλεις μια AI να σου κάνει μια άσκηση ύφους (ένα έργο που να μοιάζει σε τεχνοτροπία με Θεοτοκόπουλο), μια χαρά θα στο κάνει. Αυτό θα έπρεπε να σου λέει ότι υπάρχουν χαρακτηριστικά στοιχεία, αναγνωρίσιμα που καθορίζουν το ύφος και που σε συγκεκριμένα ποσοστά βρίσκονται στατιστικά στην χ ή ψ εποχή και στο φ ή ω ύφος.sharp έγραψε: ↑06 Ιαν 2025, 18:37Και φυσικά δεν εννοούσε να το πάρεις τοις μετρητοίς ως κριτήριο, αλλά ήταν μια έκφραση όλων αυτών που προσπαθώ να πω στον Στάθη. Ότι η λογιστική ανάλυση δεν μπορεί να αποδείξει ότι αυτό είναι σοβαρό κι εκείνο ελαφρύ. Πρόσεξε την λέξη "αποδείξει".Γιατί μπορείς να γράψεις αριστουργήματα σε ντο μείζονα και αηδίες σε πολλαπλή σειραϊκή τεχνολογία με χρήση κβαντικών υπολογιστών. Το αποτέλεσμα είναι πάντοτε το παραγόμενο, δηλ. το άκουσμα, το οποίο δυστυχώς (ή μάλλον ευτυχώς) δεν είναι μετρήσιμο όπως στην επιστήμη.
Τώρα το αν ένα έργο συγκαταλέγεται στην σοβαρή ή την δημοφιλή τέχνη χρειάζεται μια εξέταση των στοιχείων τους πως συνδυάζεται το υλικό, των δομικών και μορφολογικών λύσεων και γνώση του τι έγινε εκείνη την εποχή. Χοντρικά, αν οι λύσεις είναι πεπατημένες σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό -> ελαφρά τέχνη. Αν οι λύσεις είναι εξαιρετικά πρωτότυπες, με έντονο προσωπικό χαρακτήρα του δημιουργού -> σοβαρή τέχνη. Και υπάρχουν και όπως καταλαβαίνεις όλα τα ενδιάμεσα στάδια που μπορεί να ανήκει κάτι.
Και φυσικά δεν υπάρχει φόρμουλα που να καθορίζει με απόλυτη σαφήνεια this->πεπατημένη, that->πρωτότυπη. Κλείνοντας χώνεις και το ότι παίζουν και "όλα τα ενδιάμεσα στάδια που μπορεί να ανήκει κάτι".
Αφού δεν έχεις στάνταρ, γιατί δεν το παραδέχεσαι;
Το κομμάτι τζαζ ακόμη δεν μου είπες, σου άρεσε; Το άλλο του Σνίτκε;
Πεθυμάς να τα ακούσεις, τα τραγουδάς στο μπάνιο, πώς το λεν;
Ακούς μουσική ή μόνο την αναλύεις;