Μια φέτα ψωμί ανάμεσα σε δυο μπιφτέκια;
Ή μόνο στην Πάτρα τα κάνουν αυτά;
Μια φέτα ψωμί ανάμεσα σε δυο μπιφτέκια;
Στην Πάτρα, δεν τρώνε μοσχάρια για να μην τους λένε καννίβαλους.
Σιχαμερίων Αθλιοζήλευτος έγραψε: ↑22 Ιαν 2025, 12:15Συχνά ψήνω το βράδυ ένα τοστ με τζιαπάτα ολικής, παστουρμά ή χαμόν ιμπέρικο, γραβιέρα αμφιλοχίας και πράσινη πιπεριά. Συνοδεύω με μαύρη μπύρα.
Και με κωλοκρέατα.Bazoomba έγραψε: ↑22 Ιαν 2025, 12:01Αν το ψωμι δεν ειναι γτπ ναι, αλλα συνηθως τα μπεργκερς φτιαχνονται με κωλοψωμα.
Τουλάχιστον έτσι λύνεται και το ζήτημα για το αν το τυλιχτό είναι ή δεν είναι σάντουιτς.Καραμελίτσα έγραψε: ↑22 Ιαν 2025, 11:28Αμφίψωμο είναι η δόκιμη αποτυχημένη έκφραση.https://sarantakos.wordpress.com/2024/09/18/sandwich/
Θεωρείται πλεονέκτημα ενός «ιθαγενούς» όρου το ότι έχει σημασιολογική και ετυμολογική διαφάνεια. Αυτό όμως δεν είναι πάντα πλεονέκτημα, μπορεί να λειτουργήσει και σαν περιορισμός. Με το αμφίψωμο, κάποιοι αναρωτήθηκαν γιατί να μην λέμε έτσι και το τοστ. Άλλοι, που δεν ήξεραν ότι το ψωμί είναι ελληνογενής λέξη, πρότειναν να το πούμε «αμφίαρτο», βάζοντας το κερασάκι σε μια τούρτα που κανείς δεν θέλει να φάει.
έναρτο ρε αλλάχ... τι αμφίαρτο και κουραφέξAllah;
"Έναρτο" είναι η ευρύτερη κατηγορία, που περιλαμβάνει και τα αμφίαρτα (σάντουιτς) και τα περίαρτα (τυλιχτά)
το εναρτο ειναι όλα οσα ειναι γεμιστα ψωμια, με ψωμι ρολό ή πανω κατω και ενδιαμεσα αμ allah ει... τα αμφι-, περι- ειναι ασχετα...Allah έγραψε: ↑23 Ιαν 2025, 00:09"Έναρτο" είναι η ευρύτερη κατηγορία, που περιλαμβάνει και τα αμφίαρτα (σάντουιτς) και τα περίαρτα (τυλιχτά)
Η άλλη ευρεία κατηγορία είναι τα επίαρτα, που περιλαμβάνει ανοιχτά σάντουιτς, καναπεδάκια, και πίτσες.
Και φυσικά έχουμε και το ύπαρτο, κοινώς σκεπαστή.