Φτηνή Κινεζική εταιρεία AI προκαλεί κατάρρευση των μετοχών των μεγάλων της πληροφορικης

Ειδήσεις, προβλήματα και προτάσεις
Άβαταρ μέλους
foscilis

Re: Φτηνή Κινεζική εταιρεία AI προκαλεί κατάρρευση των μετοχών των μεγάλων της πληροφορικης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από foscilis » 29 Ιαν 2025, 21:02

sharp έγραψε:
29 Ιαν 2025, 20:39
foscilis έγραψε:
29 Ιαν 2025, 20:33
sharp έγραψε:
29 Ιαν 2025, 20:09

Ναι, αλλά τα δεδομένα είναι αλλού. Εκεί που θα πάνε και τα δικά σου :lol:
Δεν ισχύει αυτό που λες. Ένα gguf μοντέλο που τρέχει στο llama.cpp δε μπορεί ούτε στο ίντερνετ να συνδεθεί ούτε να γράψει στο δίσκο σου ουτε να τρεξει καποιον κωδικα. Είναι απλά ένα νευρωνικο δίκτυο με έναν tokenizer. Του δίνεις κείμενο, σου δίνει κείμενο.

Το ιδιο ισχύει και για τη μορφή safe tensors που έχουν ανεβάσει στο Hugging Face αν και αυτή είναι υπερβολικα αργή και βαριά για απλή χρήση, είναι χρησιμη αν θες να το αναλύσεις, να το τροποποιήσεις, να το εκπαιδεύσεις περαιτέρω.
Μιλάμε για να κάνω αυτό που κάνω με το chatgpt. Έχει τις ίδεις επιδόσεις, δουλεύοντας μόνον τοπικά;
Δεν ξέρω τι κάνεις. Το r1 συγκρίνεται με το chatgpt o1 που συλλογιζεται και λύνει προβλήματα. Είναι καλύτερο αν του πεις έχεις αυτά κι αυτά τα δεδομένα, γράψε μου μια αγόρευση που θα προτείνω ποινες σαν εισαγγελεας, παρα αν του πεις να η αγορευση (σε απλή λαϊκή γλώσσα με λαθη), ξαναγραψτην σε εισαγγελικο επισημο στυλ.

Το v3 είναι πιο πολύ σαν το κλασικό gpt4 4o , δεν το έχω δοκιμάσει γιατι είναι πολύ πιο μεγάλο (θες καμια 400αρια gb δισκο) αλλά σύμφωνα με τα benchmarks είναι καλύτερο από το chatgpt.

Επίσης δεν δέχεται ούτε παραγει εικόνες. Είναι μόνο για κείμενο. Αυτό μπορεί να είναι σημαντικός περιορισμός.

Άβαταρ μέλους
Dwarven Blacksmith

Re: Φτηνή Κινεζική εταιρεία AI προκαλεί κατάρρευση των μετοχών των μεγάλων της πληροφορικης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Dwarven Blacksmith » 29 Ιαν 2025, 21:23

ΣΑΤΑΝΙΚΟΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ έγραψε:
29 Ιαν 2025, 21:08
Εικόνα
Είμαι σίγουρος ότι είναι invigorating να δίνει κάποιος δωρεάν αυτό που δίνεις για 200 USD/μήνα αφού πρώτα χρειάστηκε να αλλάξεις το καταστατικό σου για να τσεπωσεις. :D
✋🏻 Vladimir, STOP! ✋🏻

sharp

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από sharp » 29 Ιαν 2025, 21:24

foscilis έγραψε:
29 Ιαν 2025, 21:02
sharp έγραψε:
29 Ιαν 2025, 20:39
foscilis έγραψε:
29 Ιαν 2025, 20:33

Δεν ισχύει αυτό που λες. Ένα gguf μοντέλο που τρέχει στο llama.cpp δε μπορεί ούτε στο ίντερνετ να συνδεθεί ούτε να γράψει στο δίσκο σου ουτε να τρεξει καποιον κωδικα. Είναι απλά ένα νευρωνικο δίκτυο με έναν tokenizer. Του δίνεις κείμενο, σου δίνει κείμενο.

Το ιδιο ισχύει και για τη μορφή safe tensors που έχουν ανεβάσει στο Hugging Face αν και αυτή είναι υπερβολικα αργή και βαριά για απλή χρήση, είναι χρησιμη αν θες να το αναλύσεις, να το τροποποιήσεις, να το εκπαιδεύσεις περαιτέρω.
Μιλάμε για να κάνω αυτό που κάνω με το chatgpt. Έχει τις ίδεις επιδόσεις, δουλεύοντας μόνον τοπικά;
Δεν ξέρω τι κάνεις. Το r1 συγκρίνεται με το chatgpt o1 που συλλογιζεται και λύνει προβλήματα. Είναι καλύτερο αν του πεις έχεις αυτά κι αυτά τα δεδομένα, γράψε μου μια αγόρευση που θα προτείνω ποινες σαν εισαγγελεας, παρα αν του πεις να η αγορευση (σε απλή λαϊκή γλώσσα με λαθη), ξαναγραψτην σε εισαγγελικο επισημο στυλ.

Το v3 είναι πιο πολύ σαν το κλασικό gpt4 4o , δεν το έχω δοκιμάσει γιατι είναι πολύ πιο μεγάλο (θες καμια 400αρια gb δισκο) αλλά σύμφωνα με τα benchmarks είναι καλύτερο από το chatgpt.

Επίσης δεν δέχεται ούτε παραγει εικόνες. Είναι μόνο για κείμενο. Αυτό μπορεί να είναι σημαντικός περιορισμός.
ΟΚ, σ' ευχαριστώ, θα το κοιτάξω... 400γιγα τσ... έχουμε τερρα :D

Αυτές είναι απαντήσεις, επιστημονικές εμπεριστατωμένες. Όχι χάχανα

Άβαταρ μέλους
student

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από student » 29 Ιαν 2025, 22:21

Μ αυτό του alibaba το εργαλείο ρε μάγκες τι παίζει περιληπτικά?

Άβαταρ μέλους
ΣΑΤΑΝΙΚΟΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΣΑΤΑΝΙΚΟΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ » 29 Ιαν 2025, 22:23

Σπασμένο σε πενηνταράκια για εμάς τους μη κατσαβιδοφορείς από τον παικταρά που με εκπαίδευσε
Is it safe to use Deepseek?

Rather than trusting my opinion, understand the facts and then take an informed decision.

First of all, you need to understand the difference between a model and an application.

A model is the AI "brain" - it gets text (for some models images or video too) and spits text as an output. That's it. It can't "steal your data".

The application is the way through which you access that model. The companies who build applications have total control over what to do with what you put in.

In other words, is the application that might steal your data, not the model.

Now, when it comes to Deepseek there are 2 risks:
1️⃣ What happens to your data
2️⃣ Misinformation / censorship

When it comes to your data, the model isn't the issue. It's the application that Deepseek built (also called deepseek, to make things confusing).

If you read their terms of service, they:
1. Own anything you put in or generate
2. Keep a record of your interactions FOREVER to monitor that you haven't violated their rules.

So that might not be what you want.

But remember: the model is open source, so other companies might take that model and put that in an application you can trust.

Let's touch upon misinformation and censorship now.

We've seen that the Deepseek APPLICATION doesn't want you to talk about Tiananmen square. But if you notice, you usually first get an answer (the model is answering!), but then the application detects an unwanted request and cancels it.

So again, it looks like the bias is at the application level and that's something solveable.

Now you know. What are you going to do?
https://www.linkedin.com/posts/gianluca ... member_ios
Ο χρήστης που γκρέμισε τον εθνολαϊκισμό

Άβαταρ μέλους
NoMoreLice

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από NoMoreLice » 29 Ιαν 2025, 23:56

If you read their terms of service, they:
1. Own anything you put in or generate
2. Keep a record of your interactions FOREVER to monitor that you haven't violated their rules.

So that might not be what you want.
Ενώ όλες οι άλλες εταιρείες τρίβουν τους δίσκους τους με σμυριδόπανο μετά τη χρήση.
Να δώσει η Μεγαλόχαρη κι η Παναγιά η Κανάλα
να μεγαλώσω γρήγορα σαν τα κορίτσια τ' άλλα

:scross:

Ένοπλος σοσιαλμπαχαλάκης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ένοπλος σοσιαλμπαχαλάκης » 30 Ιαν 2025, 00:31

Θα κάνει ο αριστος την σωστή ai εφαρμογή deeppsek, που θα δίνει επιτέλους όλες τις σωστές απαντήσεις, όχι τις πολιτικάλ κορεκτ κάτι φλουφληδων.
Για μένα, το λοιπόν, το πιο εκπληκτικό,
πιο επιβλητικό, πιο μυστηριακό και πιο μεγάλο,
είναι ένας μπαχαλος που τον μποδίζουν να βαδίζει,
είναι ένας μπαχαλος που τον αλυσοδένουνε.

Άβαταρ μέλους
marabou

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από marabou » 30 Ιαν 2025, 12:25

nyxtovios έγραψε:
28 Ιαν 2025, 22:38
Το κλειδί είναι ότι τα λεφτά στο R&D στην Κίνα, πάνε όντως στο R&D.
Δεν ξοδεύουν σε diversity, LGBT, women in tech και λοιπές αηδίες.
Λογικό να είναι πιο παραγωγικοί.

Δεν βλέπω το περίεργο πάντως, αν έχουν στήσει μια ομάδα με 150 άτομα.
Και εμένα αν μου δώσετε το budget σας το φτιάχνω το LLM.
Αυτό μπορεί να σου φαίνεται λογικό αλλά είναι απλά λογικοφανές. Αν δεν έχεις πλαίσιο εφαρμογής και τριβής δεν υπάρχει εξέλιξη. Αν θεωρητικά επενδύσεις το 100% στο R&D πόση εξέλιξη πιστεύεις ότι θα έρθει; Εγώ λέω μηδέν. και όχι μηδέν και κάτι, αλλά μηδέν. Ο κεξτρικός σχεδιασμ´'ος είναι μία καλή προσεγγιση αλλά είναι απλά προσέγγιση και όχι κάτι ποτ καλύπτει τα πάντα. Η Δύση προωθεί diversity για κοινωνικούς και επιχειρηματικούς λόγους όπως περισσότερες διαφορετικές ιδέες, πρόσβαση σε όλα τα ταλέντα κλπ. όσο περίεργο κι αν σου φαίνεται η έκρηξη του woke στην εποχή μας έχει υποβοηθήσει στο να ξεπεραστεί η κρίση.
Σαν άνθρωπος είναι ο Θεός σας. Δεν τον θέλω.

Άβαταρ μέλους
nyxtovios

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από nyxtovios » 30 Ιαν 2025, 12:31

marabou έγραψε:
30 Ιαν 2025, 12:25
nyxtovios έγραψε:
28 Ιαν 2025, 22:38
Το κλειδί είναι ότι τα λεφτά στο R&D στην Κίνα, πάνε όντως στο R&D.
Δεν ξοδεύουν σε diversity, LGBT, women in tech και λοιπές αηδίες.
Λογικό να είναι πιο παραγωγικοί.

Δεν βλέπω το περίεργο πάντως, αν έχουν στήσει μια ομάδα με 150 άτομα.
Και εμένα αν μου δώσετε το budget σας το φτιάχνω το LLM.
Αυτό μπορεί να σου φαίνεται λογικό αλλά είναι απλά λογικοφανές. Αν δεν έχεις πλαίσιο εφαρμογής και τριβής δεν υπάρχει εξέλιξη. Αν θεωρητικά επενδύσεις το 100% στο R&D πόση εξέλιξη πιστεύεις ότι θα έρθει; Εγώ λέω μηδέν. και όχι μηδέν και κάτι, αλλά μηδέν. Ο κεξτρικός σχεδιασμ´'ος είναι μία καλή προσεγγιση αλλά είναι απλά προσέγγιση και όχι κάτι ποτ καλύπτει τα πάντα. Η Δύση προωθεί diversity για κοινωνικούς και επιχειρηματικούς λόγους όπως περισσότερες διαφορετικές ιδέες, πρόσβαση σε όλα τα ταλέντα κλπ. όσο περίεργο κι αν σου φαίνεται η έκρηξη του woke στην εποχή μας έχει υποβοηθήσει στο να ξεπεραστεί η κρίση.
Προσπαθώ να πω ότι δεν είναι καμιά νέα τεχνολογία, ούτε κάποιο μυστικό τα llm αυτά.
Αν χώσεις λεφτά το κάνεις άνετα. Η γνώση υπάρχει ήδη από πριν.

Άβαταρ μέλους
marabou

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από marabou » 30 Ιαν 2025, 12:40

Dwarven Blacksmith έγραψε:
28 Ιαν 2025, 23:20
nemo έγραψε:
28 Ιαν 2025, 23:15
28 Ιαν 2025, 23:11

Εγώ νομίζω ότι αυτό που αποδείχθηκε εδώ είναι ότι είναι μια κούρσα χωρίς νικητή ή χωρίς χαμένο. Όποιος και να το κάνει πρώτος δεν θα διατηρήσει τον έλεγχο, θα το έχουν όλοι.

Το θέμα δεν είναι ποιός θα φτάσει πρώτος αλλά ποιός θα διαχειριστεί καλύτερα τις συνέπειες.
για πες μερικες !γιατι εγω δεν τις βλεπω
Κατ' ελάχιστο περιμένουμε αύξηση της παραγωγικότητας. Αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει το ΑΙ να ενσωματωθεί στην παραγωγή, και αυτό είναι καλύτερα τοποθετημένοι να το κάνουν όσοι ήδη παράγουν.

Κατά μέγιστο θα αλλάξει η αγορά εργασίας όπως την ξέρουμε, φαντάζομαι κάτι θα έχει πάρει το αυτί σου.
Η αγορά εργασίας δεν είναι απλό αριθμητικό φαινόμενο. Ξαναθυμίζω ότι το κέρδος δεν είναι τα λεφτά στον καπιταλισμό αλλά η εξουσία πάνω σε ανθρώπους. κανείς δεν θέλει να μείνουν άνεργοι όλοι οι άνθρωποι για να γλιτώσει τα μεροκάμματα που δεν θα δίνει. Δεν θα αντικατασταθούν άνθρωποι από το ΑΙ και την τεχνολογία γενικότερα. Αν πάει να γίνει αυτό, δεν θα έχει ζήτηση το ΑΙ γιατί όποιος το βάλει στην παραγωγή του δεν θα έχει κόσμο να πουλήσει το προΐον του. Αναπόφευκτα η ταχνολογία αυτή θα γίνει φτηνή. Η νομοτέλεια είναι ότι θα φτάσει να είναι δωρεάν γιατί θα είναι κοινωνική υπόθεση και δεν θα υπάρχει καν μισθωτή εργασία. Άρα ναι, το AGI θα το απολαμβάνουν όλοι και δεν έχει σημασία ποιος θα φτάσει πρώτος.

Άβαταρ μέλους
marabou

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από marabou » 30 Ιαν 2025, 13:02

28 Ιαν 2025, 23:39
Η Κίνα έβγαλε και τα ρομπότ να χορέψουν στη Δημόσια τηλεόραση στη μεγαλύτερη γιορτή του χρόνου. Σκεφτείτε κάτι σαν το πρωτοχρονιάτικο επεισόδιο του "Στην υγεία μας βρε παιδιά"

Εντυπωσιακό. Οι άνθρωποι είναι μπροστά. και θα φτάσουν πρώτοι. Δεν είναιθ λίγο πράγμα ο πληθυσμός. Ας φανταστούμε πόσοι πολλοί θα δουλεύουν στη βελτίωση, στην αποσφαλμάτωση και στην εξέλιξη κάποιου περιβάλλοντος εργασίας. Άλλωστε η nvidia δεν είναι μόνοδρομος γιατί κανένας άλλος δεν ξέρει να φτιάχνεςι τσιπάκια. Είναι μονόδρομος προς το παρόν, λόγω CUDA.

Άβαταρ μέλους
ΦΙΛΕΛΕ ΚΑΙ ΤΡΟΛΕΛΕ
Phorum.gr user: ΦΙΛΕΛΕ ΚΑΙ ΤΡΟΛΕΛΕ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΦΙΛΕΛΕ ΚΑΙ ΤΡΟΛΕΛΕ » 30 Ιαν 2025, 13:30

marabou έγραψε:
30 Ιαν 2025, 12:40
28 Ιαν 2025, 23:20
nemo έγραψε:
28 Ιαν 2025, 23:15

για πες μερικες !γιατι εγω δεν τις βλεπω
Κατ' ελάχιστο περιμένουμε αύξηση της παραγωγικότητας. Αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει το ΑΙ να ενσωματωθεί στην παραγωγή, και αυτό είναι καλύτερα τοποθετημένοι να το κάνουν όσοι ήδη παράγουν.

Κατά μέγιστο θα αλλάξει η αγορά εργασίας όπως την ξέρουμε, φαντάζομαι κάτι θα έχει πάρει το αυτί σου.
Η αγορά εργασίας δεν είναι απλό αριθμητικό φαινόμενο. Ξαναθυμίζω ότι το κέρδος δεν είναι τα λεφτά στον καπιταλισμό αλλά η εξουσία πάνω σε ανθρώπους. κανείς δεν θέλει να μείνουν άνεργοι όλοι οι άνθρωποι για να γλιτώσει τα μεροκάμματα που δεν θα δίνει. Δεν θα αντικατασταθούν άνθρωποι από το ΑΙ και την τεχνολογία γενικότερα. Αν πάει να γίνει αυτό, δεν θα έχει ζήτηση το ΑΙ γιατί όποιος το βάλει στην παραγωγή του δεν θα έχει κόσμο να πουλήσει το προΐον του. Αναπόφευκτα η ταχνολογία αυτή θα γίνει φτηνή. Η νομοτέλεια είναι ότι θα φτάσει να είναι δωρεάν γιατί θα είναι κοινωνική υπόθεση και δεν θα υπάρχει καν μισθωτή εργασία. Άρα ναι, το AGI θα το απολαμβάνουν όλοι και δεν έχει σημασία ποιος θα φτάσει πρώτος.
Η παραγωγή αναπτύσσεται άναρχα στον καπιταλισμό.Καθε επιχειρηματίας σκέφτεται το κομμάτι που τον αφορά και όχι το σύνολο εν προκειμένω κάθε επιχειρηματίας θέλει να βγάλει κέρδη για να πληρώσει τους πιστωτές και τους επενδυτές και για να ζήσει ο ίδιος καλύτερα.Επομενως θα απολύσει προσωπικό αν διαπιστώσει πως με κάποιο τρόπο μπορεί να έχει μικρότερο κόστος και τα ίδια έσοδα.Αυτο θα το κάνουν και άλλοι επομένως θα δημιουργηθεί αναταραχή στην αγορά εργασίας.Μονο αν παρέμβουν το κράτος και τα εργατικά συνδικάτα μπορούν να αποτραπούν οι μαζικές απολύσεις η έστω να καθυστερήσουν.

Απάντηση

• Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Οικονομία”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών