mao mao έγραψε: ↑01 Φεβ 2025, 01:49
nik_killthemall έγραψε: ↑01 Φεβ 2025, 01:42
mao mao έγραψε: ↑01 Φεβ 2025, 00:14
5/36. υποθέτοντας οτι πχ η στήλη (3,4) και η (4,3) είναι διαφορετικές
Αν παίξω εγώ δύο στήλες, και ο Χέλης τρεις στήλες. Αλλά δε σου δείξαμε τι παίξαμε. Ποια η πιθανότητα να βγει νικητής; Εδώ σε θέλω.
Γιατι απαντας 5/36 και οχι 1 - (1-(1/36)^5) ? Αυτο λετε σε τοσες σελιδες και τωρα το προδιδεις ? φωτισε με εμενα τον αδαη φιλε γνωστη, καλο θα κανεις ...
Αν παιξεις 2 στηλες εσυ και 3 ο αλλος χωρις να ξερουμε ποιες ειναι τοτε :
- αν ολες οι στηλες ειναι διαφορετικες η πιθανοτητα θα ειναι η απαντηση που εδωσες
- αν υπαρχει 1 κοινη στηλη σε αυτες που παιξατε η πιθανοτητα θα ειναι 4/36
- αν υπαρχουν 2 κοινες στηλες η πιθανοτητα θα ειναι 3/36
- αν υπαρχουν 3 κοινες στηλες (δηλ καποιος απο τους 2 σας εχει παιξει ιδιες στηλες) η πιθανοτητα θα ειναι 2/36.
- αν υπαρχουν 5 κοινες στηλες δηλ εχετε παιξει και οι 2 ακριβως τις ιδιες στηλες η πιθανοτητα θα ειναι 1/36.
Αν δεν ξέρουμε αν και πόσες κοινές στήλες υπάρχουν, ποια η πιθανότητα; Λες να μην υπολογίζεται;
Μαν απο τη πρωτη στιγμη στο πρωτο μου ποστ εδω εγω αναφερομαι σε διαφορετικες στηλες και ξεκαθαριζω πως αν υπαρχουν διπλες τοτε η πιθανοτητα πεφτει, ιδου :
nik_killthemall έγραψε: ↑30 Ιαν 2025, 21:47
Για παραδειγμα βλεπω πως στη τελευταια κληρωση παιχτηκαν 5 εκ στηλες που
για να παρουμε τη worst case ας υποθεσουμε πως ολες ειναι διαφορετικες μεταξυ τους και δεν υπαρχουν διπλες. Ολοι οι συνδυασμοι στο τζοκερ ειναι κατι πανω απο 24 εκ, οποτε οι πιθανοτητες να υπαρξει νικητης ειναι 5/24 = 21% και οι πιθανοτητες να γινει τζακ ποτ ειναι 79% !
Αν τωρα στα 5 εκ στηλες υπαρχουν και διπλες (δηλ ιδιες στηλες) τοτε το 21% μικραινει κι αλλο και το 79% ανεβαινει κι αλλο.
τωρα ο αλλος επειδη τις κοβει ή γιατι αναπαραγει ακριτα αι, διαφωνησε με αυτο που εγραψα που ειναι ΣΩΣΤΟ
απο τη στιγμη που δεν υπαρχουν διπλες στηλες, παραθετοντας το κομπλεξ της αυθεντιας και λεγοντας στο μπολντ
Συγγνώμη, αλλά έχεις υπολογίσει λάθος τις πιθανότητες. Νομίζω ότι έχουμε ήδη διαπιστώσει ότι χρειάζεται να φρεσκάρεις τις γνώσεις σου σ' αυτόν τομέα, από προηγούμενη συζήτηση.
Σε 5 εκατομμύρια στήλες η πιθανότητα να μην βγει νικητής είναι περίπου 81,5% και αν συνυπολογίσουμε την πιθανότητα διπλών στηλών, περίπου 83,5% (όχι ιδιαίτερα μεγάλη διαφορά).
Το οποιο μπολντ ειναι
λαθος, γιατι οταν
δεν υπαρχουν διπλες στηλες οι πιθανοτητες ειναι ακριβως αυτες που εγραψα δηλ. 79% και οχι 81,5% ! Και για να δεις πως συμφωνεις μαζι μου ΚΑΙ ΕΣΥ ! εδωσες ακριβως την ιδια απαντηση στο παραδειγμα που σε ρωτησα με τα 2 ζαρια !

και η διαφορα δεν ειναι το αν ξερεις ποιες ειναι οι στηλες, αλλα η διαφορα ειναι αν ξερεις το αν υπαρχουν διπλες, τριπλες κλπ στηλες ή οχι !
Τωρα αν δεν γνωριζουμε τη πληροφορια περι μη διπλων, τριπλων κλπ στηλων ουσιαστικα πας και υπολογιζεις δεσμευμενες πιθανοτητες ενωσεων, δηλ. στο παραδειγμα μου που σε ρωτησα η πιθανοτητα να βγει νικητης = πιθανοτητα να βγει νικητης δεδομενου (οτι δεν υπαρχει καμια διπλη στηλη - ενωση - οτι υπαρχει μια διπλη στηλη - ενωση οτι υπαρχουν 2 διπλες στηλες κλπ) το οποιο οδηγει σε απαειρα γινομενα πιθανοτητων που ειναι ιδιες μεταξυ τους !
Με λιγα λογια αυτο που υπολογιζετε εσεις λαμβανει υποψιν και την πιθανοτητα αναμεσα στα 5εκ στηλες να υπαρχουν 4.999.999 ιδιες στηλες και 1 διαφορετικη. Γιαυτον ακριβως το λογο ακομα κι αν παιχτουν 500 εκ στηλες ο τυπος που χρησιμοποιειτε ΔΕΝ βγαζει νικητη με βεβαιοτητα 100%, γιατι θεωρει πως 476 εκ στηλες μπορει να ειναι ολες διπλες !!
πιθανοτητα 100% οτι θα υπαρχει νικητης ο τυπος αυτος την βγαζει ασυμπτωτικα δηλ. για πληθος στηλων τεινει απειρο.
Πούστρα Αλέξανδρε Μαυροκορδάτε σκατά στο τάφο σου και τη ψυχή σου καριόλη τουρκόσπορε.