Πού τα είδες αυτά;Annibas έγραψε: ↑12 Δεκ 2024, 21:19Μπορεί να έχεις δίκιο, σε πολλούς αυτοκράτορες παράδειγμα στους τελευταίους τους Παλαιολόγους έχω παρατηρήσει διαφορετικές απεικονίσεις στα νομίσματα από ότι σε απεικονίσεις στα μοναστήρια.George_V έγραψε: ↑12 Δεκ 2024, 21:08Δεν ειναι απαραιτητο να ειναι ακριβεις οι προσωπογραφιες στα νομισματα γιατι τα περισσοτερα νομισματοκοπεια πλην του κεντρικου ηταν σε αλλες πολεις.Annibas έγραψε: ↑12 Δεκ 2024, 21:01
Τον Κώνστα 2ο εννοείς, τον εγγονό του Ηράκλειου?
[img]https://i.postimg.cc/7YckzKcD/Soli ... .jpg[/img]
Δεν ειχαν οπτικη επαφη με τον εκαστοτε Αυτοκράτορα (ποσο μαλλον οταν οι αλλαγες Αυτοκρατορων γινονταν γρηγορα και ερχοταν η εντολη για κοπη νεου νομισματος) και επαφιονταν σε ιδεατα πορτραιτα η οδηγιες που τους αποστελλονταν απο την Κωνσταντινουπολη εν καιρω.
Αλλα ακομα και το νομισματοκοπειο της Κωνσταντινουπολης δεν ζηταγε απο τον Αυτοκράτορα να ποζαρει κιολας για να κοψει τη μητρα. Και αυτοι επαφιονταν σε ιδεατα πορτραιτα η σε οδηγιες απο το Παλατι για το πως πρεπει να απεικονιστει ο Αυτοκρατορας.
Π.χ. ο Ιουστινιανος Β' ειχε κομμενη μυτη. Ε κανενα νομισμα δεν τον εχει ετσι.
Τα νομίσματα των Παλαιολόγων ήταν σε γενικές γραμμές άτεχνα. Ειδικά των τελευταίων Παλαιολόγων - Στα 1350 κυκλοφόρησε το τελευταίο χρυσό βυζαντινό νόμισμα ,το υπέρπυρον του Ιωάννη Καντακουζηνου , με μόλις 12 καράτια.
Τα ασημένια σταυρατα και αλλες υποδιαιρέσεις ήταν μικρά , σπάνια καθώς τα βενετσιάνικα δουκάτα ήταν πλέον το αξιόπιστο νόμισμα και εφθιναν όλο και περισσότερο σε ποιότητα.
Σε κάθε περίπτωση βέβαια, ακόμη και στον 11ο αιώνα που ήταν εξαιρετικής ποιότητας , τα νομίσματα λόγω μεγέθους και χρήσης δε μπορούν να αποδώσουν σαφή χαρακτηριστικά , πλην κάποιων γενικών ιδιαιτεροτήτων (σαν τη γενειάδα του Κωνστα -ακραια περίπτωση)