Α : Δέντρα τού Κόσμου μας ....

Χλωρίδα - πανίδα και άνθρωπος
Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 35956
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Α : Δέντρα τού Κόσμου μας ....

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 10 Δεκ 2024, 20:12

09.12.24
Θλίψη: Μεγάλο κλαδί έπεσε από τον ιστορικό πλάτανο στο Κράσι - Από καθαρή τύχη δεν υπήρξαν θύματα.

Εικόνα

Παρά τις πολλές προειδοποιήσεις και τα συνεχόμενα μηνύματα ανησυχίας, ο μεγάλος κορμός από τον ιστορικό πλάτανο του Κρασιού, τον γηραιότερο πλάτανο στην Ευρώπη, αποκολλήθηκε και έπεσε, προκαλώντας θλίψη και απογοήτευση.


Οι προειδοποιήσεις ήταν πολλές, τα μηνύματα ανησυχίας διαρκή, αλλά τελικά το αναπόφευκτο συνέβη. Ένα μεγάλο κλαδί από τον ιστορικό πλάτανο του Κράσι, του γηραιότερου πλάτανου στην Ευρώπη, αποκολλήθηκε και έπεσε στο έδαφος, προκαλώντας θλίψη και απογοήτευση σε ντόπιους και επισκέπτες.

Εικόνα

Η πτώση του κλαδιού συνέβη ξαφνικά, με την τύχη να αποτρέπει μια πιθανή τραγωδία, καθώς δύο λεπτά πριν από το περιστατικό περνούσε κόσμος από το σημείο.



Οι τοπικές αρχές και οι κάτοικοι εκφράζουν την ανησυχία τους για την περαιτέρω τύχη του δέντρου, ενώ αναμένεται να γίνουν εξειδικευμένες μελέτες για να αποκατασταθούν οι ζημιές και να διασφαλιστεί η προστασία του στο μέλλον.

Εικόνα

Εικόνα

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Χερσονήσου, Ζαχαρία Δοξαστάκη, το ιστορικό δέντρο, που αναφέρεται και στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη, τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και μάλιστα βρίσκεται σε εξέλιξη ειδική μελέτη προκειμένου να προστατευτεί.

«Το ίδιο θα συνεχίσουμε να κάνουμε και στο εξής», ανέφερε ο δήμαρχος, σημειώνοντας ότι στο τμήμα του δέντρου που αποκολλήθηκε είχαν γίνει, στο παρελθόν, εργασίες προκειμένου να στερεωθεί. Μάλιστα, ο κ. Δοξαστάκης, ο οποίος αναμένεται να βρεθεί άμεσα στο σημείο μαζί με τον δασάρχη, εξήγησε ότι ήδη οι υπηρεσίες του δήμου έχουν σπεύσει και πρόσθεσε πως η αποκόλληση του τμήματος του δέντρου ήταν αποτέλεσμα της κατάστασης στην οποία βρισκόταν, αλλά και των θυελλωδών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ο πλάτανος στο Κράσι έχει αποτελέσει σύμβολο ιστορίας και φύσης, προσελκύοντας επισκέπτες από όλον τον κόσμο που έρχονται για να θαυμάσουν το επιβλητικό δέντρο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η ηλικία του υπολογίζεται από 1.800 έως και 2.400 ετών, αν και δεν υπάρχουν ακριβή επιστημονικά τεκμήρια. Το μόνο σίγουρο είναι πως το δέντρο έχει ξεπεράσει τη χιλιετία, καθιστώντας το ένα από τα πέντε μεγαλύτερα δέντρα της Ευρώπης, σύμφωνα με τον Ολλανδό δασολόγο Jeroen Pater.

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Η περίμετρος του ριζικού κορμού του αγγίζει τα 24 μέτρα, επιβεβαιώνοντας την επιβλητική του παρουσία. Το δέντρο, που αποτελεί σήμα κατατεθέν του χωριού, φέρνει στο Κράσι χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Από το 2011, με προεδρικό διάταγμα, ο πλάτανος έχει χαρακτηριστεί «Διατηρητέο Μνημείο Φύσης», ενισχύοντας τη σημασία του για την τοπική και ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά.
https://www.neakriti.gr/kriti/irakleio/ ... po-kathari

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 35956
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Α : Δέντρα τού Κόσμου μας ....

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 22 Δεκ 2024, 22:18

22.12.2024
Πόσων ετών είναι ο εντυπωσιακός πλάτανος στο Λυχνό Υπάτης;

Εικόνα

Τι δείχνει η έρευνα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, για τον υπεραιωνόβιο πλάτανο του χωριού που έχει ύψος 24,5 μέτρα.


Ένα πολύτιμο δώρο της φύσης στο καταπράσινο Λυχνό Υπάτης, ο επιβλητικός και εντυπωσιακός πλάτανος με την πυκνή φυλλωσιά, την βρύση και τα πηγαία νερά που βρίσκεται στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο πλησίον της κεντρικής πλατείας και θαύμασαν στην μακραίωνη ιστορία του αμέτρητοι επισκέπτες και περιηγητές, συμπληρώνει το 592o έτος της ηλικίας του!!

Ο υπεραιωνόβιος πλάτανος με ύψος 24,5 m. και στηθαία περίμετρο 11,80 m, φυτεύτηκε το 1432 μ.χ !!!, όπως απέδειξε η έρευνα που διενήργησε με την μέθοδο και τις προηγμένες τεχνικές της δενδροχρονολόγησης, η επιστημονική- ερευνητική ομάδα του Τμήματος Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών με επικεφαλής τον διακεκριμένο καθηγητή Α.Παπαδόπουλο, ο οποίος ανταποκρίθηκε ασμένως στο σχετικό αίτημα του Εξωραϊστικού Συλλόγου των Λυχνιωτών.

Εικόνα

Η αποκάλυψη του έτους ''φύτευσης'' του μνημειακού δέντρου και η ηλικία του προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση και ικανοποίηση στους φίλους του δάσους και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις ενω το Λυχνό εισέρχεται πλέον επίσημα και με την πιστοποίηση του κορυφαίου Πανεπιστημιακού ιδρύματος, στον χάρτη των περιοχών της χώρας που φιλοξενούν στο έδαφός τους,τα γηραιότερα πλατάνια.

Τα αιωνόβια δέντρα είναι δείγματα της φυσικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς και αποτελούν χαρακτηριστικά των τοπίων με έναν ιδιαίτερο βιότοπο για πολλά είδη οργανισμών.

Εικόνα

Ο εξωραϊστικός σύλλογος των Λυχνιωτών ''Ο Πλάτανος'' δεσμεύεται ότι θα συνεργαστεί με όλους τους φορείς για την ορθολογική διαχείριση, την προστασία και την ανάδειξη του μνημειακού δέντρου και του περιβάλλοντος χώρου και καλεί τα μέλη του και τους φίλους του συλλόγου να συνδράμουν με απόψεις και προτάσεις που θα οδηγούν στην περαιτέρω αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Λυχνό 20 Δεκεμβρίου 2024
για το Δ.Σ Σπαθάρας Μιλτιάδης (Πρόεδρος) Κουκούμπας Ευθύμιος (Αντιπρόεδρος).

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα
https://www.lamiareport.gr/topika/topik ... no-ypatis/

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 35956
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Α : Δέντρα τού Κόσμου μας ....

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 09 Φεβ 2025, 21:29

08/02/2025
Ένα πλατανόδασος γεμάτο μυστήριο σε χωριό της Λάρισας.

Εικόνα

Όταν ακούμε για τον Όλυμπο, στο νου μας σχηματίζονται εικόνες από τις αιώνιες, χιονισμένες κορυφές του, με τους ψηλούς έλατους που αγγίζουν τον ουρανό. Κι όμως, το μυθικό όρος κρύβει κι άλλες, λιγότερο γνωστές πλευρές – ανάμεσα σε αυτές, κρύβεται ένα μέρος σχεδόν μαγικό, γεμάτο μυστήριο και ιστορίες από αρχαίους καιρούς: το Πλατανόδασος του Σπαρμού..


Η εν λόγω ταινία, παραγωγής 2025, μας ξεναγεί στο πανέμορφο δάσος του Σπαρμού Ελασσόναςκαι στην ιστορία του, χρησιμοποιώντας δραματοποιημένες σκηνές και ψηφιακά γραφικά. Παράλληλα καταγράφει τη σύνδεση του πλατάνου με την ελληνική κοινωνία στο πέρασμα των αιώνων, μέσα από θρύλους, μύθους και γεγονότα. Μόλις 55 χλμ έξω από τη Λάρισα, το Πλατανόδασος του Σπαρμού σας περιμένει να το ανακαλύψετε.


https://www.onlarissa.gr/2025/02/08/ena ... as-vinteo/

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 35956
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Α : Δέντρα τού Κόσμου μας ....

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 16 Μαρ 2025, 21:03

17.09.2021
Σολανόδεντρο, ένα δέντρο που μεγαλώνουν ντομάτες, πιπεριές και μελιτζάνες.

Εικόνα

Υπάρχει άραγε δέντρο στο οποίο φυτρώνουν ντομάτες, μελιτζάνες και πιπεριές; Κι όμως υπάρχει!


Αναφερόμαστε στο σολανόδεντρο, ένα άγριο εξωτικό δέντρο της οικογένειας των σολανωδών, το οποίο είναι επίσης γνωστό με τις ονομασίες διαβολόδεντρο, μελιτζανόδεντρο, δεντροντοματιά, δεντρομελιτζανιά και σολάνο.

Πώς από ένα άγριο δέντρο παίρνουμε τους καρπούς των αγαπημένων μας κηπευτικών;

Όπως με το μπόλιασμα των δέντρων εμβολιάζουμε διαφορετικές ποικιλίες καρποφόρων δέντρων σε ένα αρχικό δέντρο, κατά αντίστοιχο τρόπο μπορούμε να μπολιάσουμε πάνω στο σολανόδεντρο διάφορα κηπευτικά που ανήκουν στην οικογένεια των σολανωδών.

Η καλλιέργεια της ντομάτας, η καλλιέργεια της πιπεριάς και η καλλιέργεια της μελιτζάνας αναπτύσσονται κανονικά στο σολανόδεντρο και μας δίνουν πολύ καλή παραγωγή.

Τα σολανόδεντρα αναπτύσσονται πολύ γρήγορα και μπορούν να εμβολιαστούν από τον πρώτο χρόνο για να μας δώσουν παραγωγή.

Ας δούμε αναλυτικά, πώς μπορούμε να φτιάξουμε το δικό μας σολανόδεντρο και ποια πλεονεκτήματα μας δίνει κατά την καλλιέργεια το άγριο δέντρο του σολάνου.

1. Ποια είδη σολάνου υπάρχουν;
Υπάρχουν αρκετά είδη σολάνου που λειτουργούν ως υποκείμενα και μπορούν να εμβολιαστούν με επιτυχία για να παράγουν τα αγαπημένα μας λαχανικά με μεγάλη διάρκεια σε παραγωγή. Παρακάτω αναφέρουμε τα πιο σημαντικά από αυτά:

. Solanum capsicoides: Αναφερόμαστε στο πιο διαδεδομένο είδος σολανόδεντρο που χρησιμοποιείται για μπόλιασμα ντομάτας, πιπεριάς, μελιτζάνας. Προέρχεται από την νότια Αμερική και καλλιεργείται σαν αειθαλής θάμνος ή μικρό δέντρο.

. Solanum torvum: Ένα άλλο είδος σολάνου είναι το, γνωστό και ως άγρια μελιτζάνα, πρόκειται για αειθαλή θάμνο με αγκάθια που φτάνει σε ύψος 1-2 μέτρα και είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο σε περιοχές με τροπικά κλίματα.

. Solanum chrysotrichum: Ένα μικρό δέντρο με καταγωγή από την κεντρική Αμερική που φτάνει σε ύψος τα 4 μέτρα.

. Ταμαρίλο (Solanum betaceum): Το ταμαρίλο είναι ένα μικρό καρποφόρο δέντρο με καρπούς που μοιάζουν με μικρές ντομάτες, γνωστό επίσης με τις ονομασίες ντοματόδεντρο ή δεντροντοματιά. Aν και δεν συνηθίζεται τόσο πολύ, μπορούμε να το εμβολιάσουμε και να απολαμβάνουμε ντομάτες, πιπεριές και μελιτζάνες.

2. Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του εμβολιασμού του σολάνου;
Ο εμβολιασμός των φυτών ντομάτας, πιπεριάς και μελιτζάνας σε σολανόδεντρο προσφέρει σημαντικές ευκολίες και μοναδικές δυνατότητες σε σύγκριση με τον συμβατικό τρόπο καλλιέργειας των κηπευτικών. Τα κυριότερα πλεονεκτήματα του σολανόδεντρου είναι:
. Ζει για αρκετά χρόνια σε αντίθεση με τα φυτά της ντομάτας, πιπεριάς και μελιτζάνας καθώς επιβιώνει και την περίοδο του χειμώνα.

. Διαθέτει πολύ ισχυρότερη ρίζα, η οποία είναι ανθεκτική σε έλλειψη νερού αλλά και προσβολές από μυκητολογικές ασθένειες όπως το φουζάριο και το πύθιο.

. Αναπτύσσει δυνατούς βλαστούς που μπορούν να υποστηρίξουν το βάρος μεγαλύτερης καρποφορίας.

. Προσφέρει την ξεχωριστή δυνατότητα να έχουμε καρπούς από ντομάτα, μελιτζάνα και πιπεριά στο ίδιο δέντρο κάτι που είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό και έχει σαφώς καλλωπιστική αξία.

. Βοηθά σημαντικά στην ταχύτερη είσοδο των φυτών σε καρποφορία σε σχέση με το αν φυτεύαμε απευθείας στο έδαφος ντομάτες, πιπεριές και μελιτζάνες.

Εικόνα
Μελιτζανόδεντρο, ένα σολανόδεντρο με μελιτζάνες.

3. Πώς γίνεται ο εμβολιασμός ντομάτας, πιπεριάς και μελιτζάνας στο σολανόδεντρο;
Ο εμβολιασμός της ντοματιάς, της πιπεριάς και μελιτζάνας στο σολανόδεντρο μπορεί να γίνει από τις αρχές της άνοιξης μέχρι και τις αρχές του φθινοπώρου. Απαιτεί μία διαδικασία που περιλαμβάνει Πριν προχωρήσουμε στο μπόλιασμα του σολάνου.

. Κόβουμε τα κλαδιά του σολανόδεντρου στη θέση των οποίων εμβολιάζουμε τα λαχανικά μας.
. Προετοιμάζουμε το εμβόλιο της ντομάτας, της πιπεριάς και της μελιτζάνας, κόβοντας βλαστούς μήκους περίπου 10 εκατοστών και διαμέτρου 0,5-1 εκατοστό.

. Διαμορφώνουμε την άκρη του εμβολίου σε σχήμα V μήκους περίπου 3 εκατοστών χρησιμοποιώντας κατάλληλο εργαλείο εμβολιασμού.

. Κλαδεύουμε το σολανόδεντρο στο κατάλληλο ύψος για να λειτουργήσει ως υποκείμενο που θα υποδεχθεί τα εμβόλια στον κεντρικό βλαστό ή σε πλευρικούς βλαστούς που έχουμε επιλέξει.

. Δημιουργούμε μια αντίστοιχη εσοχή μήκους περίπου 3 ακατοστών σε σχήμα V στο κέντρο του βλαστού του σολανόδεντρου και στη συνέχεια το εμβόλιο της ντομάτας, της πιπεριάς ή της μελιτζάνας εισέρχεται εσωτερικά στην εσοχή του σολανόδεντρου, εφαρμόζοντας με καλή επαφή ώστε να μπορέσει να γίνει η ένωση με επιτυχία.

. Δένουμε σφικτά την ένωση του εμβολίου με το υποκείμενο χρησιμοποιώντας ταινία εμβολιασμού, προκειμένου να μην μετακινηθεί καθώς και να μην έχουμε απώλεια υγρασίας που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα.

Εικόνα
Εμβολιασμός ντοματιάς σε άγριο υποκείμενο σολάνου.

4. Σε τι συνθήκες ευδοκιμεί το σολανόδεντρο;
Το σολανόδεντρο, όπως και όλα τα σολανώδη, ευδοκιμεί σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από ήπιες καιρικές συνθήκες. Είναι ευαίσθητο στην παγωνιά και τις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα, καθώς και στους δυνατούς βοριάδες. Για τη φύτευση του σολανόδεντρου προτιμούμε ελαφρά εδάφη, πλούσια σε οργανική ουσία που διαθέτουν καλή αποστράγγιση.

5. Μπορούμε να φυτέψουμε το σολανόδεντρο σε γλάστρα;
Το σολανόδεντρο μπορεί να φυτευτεί σε γλάστρα, αν και έχει σχετικά μικρότερη ανάπτυξη. Εξασφαλίζουμε ηλιοφανείς προφυλαγμένες θέσεις στο μπαλκόνι για την φύτευση του σολανόδεντρου που διαθέτουν νότια ή δυτική έκθεση. Πάντως, το σολανόδεντρο θέλει σχετικά προσοχή στο μπαλκόνι λόγω των αγκαθιών που διαθέτει, ειδικά αν έχουμε μικρά παιδιά. Προμηθευόμαστε γλάστρες αρκετά μεγάλες, τουλάχιστον 40 εκατοστά διαμέτρου καθώς το σολανόδεντρο διαθέτει αρκετά ισχυρό ριζικό σύστημα. Χρησιμοποιούμε φυτόχωμα γενικής χρήσης ή ειδικό φυτόχωμα για κηπευτικά για να γεμίσουμε τις γλάστρες, το οποίο μπορούμε να το ενισχύσουμε και κομπόστ από τον κομποστοποιητή μας.

6. Πόσο συχνά θέλουν πότισμα τα σολανόδεντρα;
Το σολανόδεντρο έχει μέτριες ανάγκες σε πότισμα για να έχει καλή ανάπτυξη και ανθοφορία. Την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου ποτίζουμε 2 φορές τη βδομάδα, ενώ την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού κάθε 2 μέρες. Ειδικά για τα σολανόδεντρα σε γλάστρα, ποτίζουμε μόλις στεγνώσει το χώμα, αποφεύγοντας το υπερβολικό πότισμα που μπορεί να προκαλέσει πτώση των λουλουδιών πριν δέσουν καρπούς.

7. Πόσο συχνά θέλει λίπασμα το σολανόδεντρο;
Για τη βελτίωση του εδάφους πριν τη φύτευση του σολανόδεντρου, ενσωματώνουμε κομπόστ, κοπριά για να ενισχύσουμε το χώμα με θρεπτικά συστατικά. Κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, προσθέτουμε βιολογικό λίπασμα πλούσιο σε κάλιο, κάθε μήνα από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου για να έχουμε σχηματισμό πλούσιας καρποφορίας και νόστιμων καρπών.



8. Ποιες ασθένειες και έντομα προσβάλλουν το σολανόδεντρο;
Το σολανόδεντρο είναι αρκετά πιο ανθεκτικό σε προσβολές από ασθένειες και έντομα σε σχέση με την παραδοσιακή καλλιέργεια πιπεριάς, ντομάτας, και μελιτζάνας. Υποφέρει λιγότερο από μυκητολογικές ασθένειες της ρίζας, από περονόσπορο και από ωίδιο, καθώς και από εντομολογικές προσβολές της μελίγκρας και του αλευρώδη.

9. Πώς κλαδεύεται το σολανόδεντρο;
Το σολανόδεντρο χρειάζεται κλάδεμα κάθε χρόνο στις αρχές της άνοιξης, μόλις περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα. Κατά το κλάδεμα, αφαιρούμε ξερούς και αδύναμους βλαστούς με στόχο να διαμορφώσουμε το σολανόδεντρο σε κυπελλοειδές σχήμα. Το κλάδεμα βοηθά συμπληρωματικά στον καλύτερο αερισμό και την μεγαλύτερη έκθεση στον ήλιο της φυλλικής επιφάνειας του σολανόδεντρου για το σχηματισμό μεγαλύτερων και πιο νόστιμων καρπών.

10. Πως πολλαπλασιάζεται το σολανόδεντρο;
Μπορούμε να δημιoυργήσουμε καινούργια φυτά σολανόδεντρου από σπόρο που θα πάρουμε από καρπούς του σολανόδεντρου προφανώς πριν το εμβολιάσουμε. ,Όμως, ο πιο εύκολος τρόπος πολλαπλασιασμού είναι με τη μέθοδο του πολλαπλασιασμού με μοσχεύματα. Συγκεκριμένα, παίρνουμε τμήματα βλαστών μήκους 10-15 εκατοστών από την κορυφαία βλάστηση του σολανόδεντρου μέσα στην άνοιξη και τα φυτεύουμε σε γλάστράκια φυτωρίου χρησιμποιώντας ελαφρύ φυτόχωμα για να τα γεμίσουμε. Τα καινούρισ φυτά σολανόδεντρου θα είναι έτοιμα μετά από 4-5 εβδομάδες.. Αξίζει να σημειώσουμε πως για τον πολλαπλασιασμό του σολανόδεντρου με μοσχεύματα δεν απαιτείται η χρήση ορμόνης ριζοβολίας.

11. Κι ένα μυστικό για το σολανόδεντρο.
Πάνω σε σολανόδεντρο, μπορούν να εμβολιαστούν και να αναπτυχθούν οι βλαστοί του φυτού της πατάτας, χωρίς ωστόσο να έχουμε σχηματισμό κονδύλων για την παραγωγή πατάτας.
https://www.mistikakipou.gr/solanodentr ... se-dentro/

Απάντηση


  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Οικολογία & Φύση”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών