20ος αιώνας - σύγχρονη μουσική

Νέες κυκλοφορίες, προτάσεις για νέα ακούσματα, κριτικές
Κανόνες Δ. Συζήτησης
Στα νήματα της ενότητας που βάζετε μουσικά βίντεο, παρακαλούμε να περιοριστείτε σε 1 ή το πολύ 2 βίντεο ανά ποστ, για να μην υπερφορτώνονται οι browsers.
Άβαταρ μέλους
ST48410
Δημοσιεύσεις: 25533
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 20:21

Re: 20ος αιώνας - σύγχρονη μουσική

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ST48410 » 16 Φεβ 2025, 17:44

Bazoomba έγραψε:
16 Φεβ 2025, 13:14
Δυστυχως υπαρχει μια παρανοηση σε σχεση με το τι εγραψα, θα το κανω λιγο πιο σχηματικο με κινδυνο ο μεσιε Σπενγκλερ να με εγκαλεσει για λογοκλοπη απο τον ταφο του:

Υπαρχει εξελιξη εντος του ιδιου πολιτισμου: Οργανικη γραμμικοτητα -> Αναπτυξη τεχνοτροπιων-> εξερευνηση των νεων δυνατοτητων-> εκλεπτυνση->μαρασμος.
OK. Αν και ο μαρασμός μπορεί να μην επηρεάζει την εξέλιξη. Αν κάποιος άλλος ζωγράφος, γλύπτης, ποιητής κοκ ήρθε σε επαφή με τα έργα του πολιτισμού αυτού και έμαθε ό,τι ήταν να μάθει από αυτά, το πράγμα μπορεί να προχωρήσει. Γενικά συμφωνούμε.
Bazoomba έγραψε:
16 Φεβ 2025, 13:14
Δεν νοειται ομως κουβεντα για διαπολιτισμικες συγκρισεις. Σημερα που ο πολιτισμος ειναι ενιαιος χωρις γεωγραφικους περιορισμους, ειναι πολυ ευκολο να αγνοησουμε τον παρελθοντα κατακερματισμο του κοσμου και την ταυτοχρονη συνυπαρξη διαφορετικων πολιτισμων, αλλα υπηρξε. Την ιδια περιοδο που οι λατινοι ζωγραφιζαν με προοπτικη, στα κοσμικα εργα του βυζαντιου εχουμε τις "παιδικες" μορφες. Ειναι προιον αγνοιας; Δεν επικοινωνουσαν οι βυζαντινοι με τους λατινους; Δεν υπηρξε αμφιδρομη μεταφορα γνωσης σε αλλους τομεις;

Γιατι αναπτυχθηκε η προοπτικη στην δυση και οχι αλλου; Αν το βαπτισουμε "βημα προς τα εμπρος" η λογικη λεει πως θα επρεπε να εχει ερθει απο εναν πολιτισμο μακραν πιο ωριμο που στεκοταν διπλα.

Εσυ λες οτι ειναι χαμενη γνωση, αλλες παραδοσεις, αλλα πλαισια αναφορας, αλλα ολα αυτα δεν ειναι αιτιες, παρα αποτελεσματα.Εγω λεω οτι την γνωση " την εχασαν οι ιδιοι οι βυζαντινοι, την ιδια ακριβως στιγμη που γεννηθηκε ο πολιτισμος τους. Τα αποτελεσματα αυτης της εκδηλωσης ειναι λιγοτερο ή περισσοτερο βιαια, αλλα κραταμε οτι καποια στιγμη στην ιστορια, ειχε συσσωρευτει ολο το απαραιτητο ιστορικο συγκειμενο ωστε να βρεθει ενας Θεοδοσιος και να τα κανει ολα σταχτη, και ενα μεγαλο πληθος που συμμεριστηκε την αποστροφη και συμμετειχε στις καφριλες.

Η τεχνη ειναι απεικονιση του κοσμοειδωλου που δημιουργει ο ανθρωπος, οπως και καθε δραστηριοτητα του. Η προοπτικη δεν ειναι μια κουτσουλια που εμφανιστηκε απο τον ουρανο, αναπτυχθηκε "ταυτοχρονα" με τον απειροστικο λογισμο, διοτι τι ειναι η προοπτικη, αν οχι η υποσχεση μια απειρης εκτασης;
Πως θα μπορουσε ο αρχαιος ελληνας να φτασει στην προοπτικη λοιπον εφοσον αρνουνταν πεισματικα να μεταχειριστει την εννοια του απειρου;
Πως θα μπορουσε ο Αιγυπτιος να φτιαξει μνημεια με το οτιδηποτε εκτος απο πετρα την στιγμη που ολος ο κοσμος του στηριζοταν στην ιδεα της αιωνιοτητας;
Πως θα μπορουσε ο βυζαντινος να μην δημιουργησει ψηφιδωτα, την στιγμη που για αυτον ο κοσμος ηταν απλως μια "σπασμενη κορνιζα" , μια εικονα ατελης, που θα φτιαχνοταν με τον θανατο;
Γράφεις ότι δεν μπορεί να γίνει κουβέντα για διαπολιτισμικές συγκρίσεις. Μοιάζει σαν να επιμένω εγώ ότι ο δυτικός πολιτισμός είναι ένα ενιαίο πράγμα. Όχι. Αν ανοίξουμε ένα οποιοδήποτε βιβλίο ιστορίας της τέχνης, ο Αρχαίος Ελληνικός Πολιτισμός είναι άλλο κεφάλαιο, άλλο ο Ρωμαϊκός, άλλο ο Βυζαντινός και πάει λέγοντας (εννοείται δεν τα γράφω για σένα).

Όμως όλοι αυτοί με τον ένα ή άλλο τρόπο είναι συνιστώσες αυτού του μεγάλου πράγματος που λέμε δυτικό πολιτισμό. Κομμάτια του. Ενώ δεν είναι αν θέλεις ο Αφρικανικός πολιτισμός ή ο πολιτισμός των Παπούα ή τον Μάγια.
Σου έγραψα και στην σελίδα 12 ότι για αυτό το νήμα δεν μας νοιάζει ιδιαίτερα να επιμείνουμε στα κοινά ή διαφορετικά στοιχεία αυτών των πολιτισμών. Μας ενδιαφέρει πάρα πολύ το πλαίσιο μέσα στο οποίο δημιουργεί ο καλλιτέχνης. Αισθάνεται τον εαυτό του ως ένα άτομο διαφορετικό και υποχρεωμένο να δημιουργήσει κάτι με προσωπικό στυλ; Το υπογράφει; Δημιουργεί στο τάδε πλαίσιο. Κάθεται μαζί με μια ομάδα ανθρώπων και αναπαράγουν την τέχνη της περιοχής τους; Λειτουργεί σε ένα άλλο πλαίσιο (αυτό της παραδοσιακής τέχνης).

Αν δεν συμφωνήσουμε σε αυτό, δεν έχει κανένα νόημα το νήμα. Εγώ θα γράφω για μουσική στην δεκαετία του 60 και 70 αναφέροντας τον Ligeti και κάποιοι θα με ρωτάνε γιατί δεν αναφέρω το Χατζιδάκη, το Ζαμπέτα ή τους Beatles.

Είμαι επίσης λίγο επιφυλακτικός με το τι θα μπορούσε να κάνει ο Αρχαίος Έλληνας ή ο Βυζαντινός. Σε μεγάλο βαθμό συμφωνώ μαζί σου. Αφού κι εγώ υποστήριξα ότι η αλλαγή στην κοσμοθεώρηση (πως αντιμετωπίζει ο άνθρωπος τον εαυτό του, το θείο, τι θεωρεί αξία και ιδανικό) είχε συνέπειες στην καλλιτεχνική δημιουργία. Και βέβαια δεν θα περίμενες να ευδοκιμήσει στο Βυζάντιο η γλυπτική με γυμνά αγάλματα, ειδικά όταν αυτά είχαν συνδεθεί με μια άλλη προηγούμενη και ίσως αντίπαλη θρησκεία. (δεν ξέρω με τι διακοσμούσαν τον ιππόδρομο αλλά γενικά μιλώντας δεν θα περίμενα κάτι τέτοιο).

Αλλά δεν μπορώ να σου πω ότι είμαι σίγουρος πως κάτι θα γίνει εδώ και όχι εκεί. Στατιστικά ναι, με βεβαιότητα όμως όχι. Δες. Αν κάποιος εξετάσει τον δικό μας πολιτισμό, με απόσταση 1000 χρόνων μετά, μπορεί να δει αυτό που λες για την μη ύπαρξη γεωγραφικών περιορισμών. Ωστόσο τις αλλαγές τις φέρνουν εξαιρετικά προικισμένες προσωπικότητες. Αυτή τη στιγμή κάπου στον κόσμο μπορεί ένας νέος Θεοτοκόπουλος, ένας νέος Φειδίας, ένας νέος Μπαχ να αλλάζουν την τέχνη κάτω από τη μύτη μας. Και να το μάθουμε σε κάποιες δεκαετίες. Δεν είμαι σίγουρος ότι η κοσμοθεώρηση του ταυτίζεται με την δική μας. Μπορεί να πρόκειται για πολύ ξεχωριστά, πολύ ιδιαίτερα άτομα.
Σκέψου επίσης ότι η κοσμοθεώρηση ενός πιστού καθολικού μπορεί να διέφερε αρκετά από αυτήν ενός προτεστάντη. Ωστόσο όταν μιλούμε για Αναγέννηση, για Μπαρόκ, για Ρομαντική εποχή βλέπουμε κάποια κοινά χαρακτηριστικά που υπερβαίνουν αυτές τις διαφορετικές κοσμοθεωρήσεις.
Δεν μπορώ να σου πω με σιγουριά λοιπόν τι θα γινόταν αν είχες 3-4 σπουδαίους ζωγράφους στο Βυζάντιο που να είχαν ξεκλειδώσει τα μυστικά της γραμμικής προοπτικής πιο νωρίς από τους συναδέλφους τους παραδίπλα. (Μη γραμμική προοπτική υπάρχει και στην Βυζαντινή ζωγραφική αλλά είναι φανερό ότι δεν μιλάς για αυτό).

Παραπάνω πράγματα δεν μπορώ να πω για την Βυζαντινή ζωγραφική γιατί δεν την γνωρίζω σε τόσο βάθος. (tipiti klop αν κάνεις κάποια βόλτα από εδώ και θέλεις, πες μας).
Πολύ συχνά μας τίθεται το ανάλογο ερώτημα στη μουσική. Γιατί δεν αναπτύχθηκε η πολυφωνία εκεί ενώ αναπτύχθηκε δυτικότερα;

Για λόγους δόγματος είναι η πρώτη προφανής απάντηση. Αφού δεν επετράπη στην εκκλησία, δεν ευδοκίμησε. Ή ίσως δεν διασώθηκε. Τι εννοώ; Από την Βυζαντινή μουσική έχεις μια καλή ιδέα για την εκκλησιαστική μουσική και γνωρίζουμε ελάχιστα πράγματα για την κοσμική μουσική. Δεν είχαν; προφανώς είχαν αλλά δεν διασώθηκε. Υπάρχουν κάποιες προσπάθειες για πολυφωνία στην εκκλησιαστική μουσική που δεν εξελίχθηκαν ή δεν πρόλαβαν λόγω πτώσης του Βυζαντίου. Υπήρχε όμως και ένα υδραυλικό όργανο το οποίο χαρίστηκε ως δώρο στον πατέρα του Καρλομάγνου. Νομίζω αργότερα χαρίστηκε και ένα δεύτερο. Μπορείς να φανταστείς ότι είχαν εφεύρει κάτι τέτοιο και έπαιζαν ας πούμε μόνο ισοκράτες; Μάλλον όχι. Επίσης ένα τέτοιο όργανο ήταν εντελώς ακατάλληλο για να παίξει τα τσακίσματα των βυζαντινών μελωδιών. Να υπήρχαν και πράγματα που δεν γνωρίζουμε; Η λογική λέει ότι είναι πιθανό.

Να πούμε και μια ανεκδοτολογική ιστορία. Λέγεται ότι κάποια στιγμή στην Αναγέννηση η πολυφωνική μουσική δημιουργούσε πρόβλημα στο να καταλαβαίνουν οι πιστοί τα λόγια στην εκκλησία και ότι υπήρχαν σκέψεις να καταργηθεί η πολυφωνία από την εκκλησιαστική μουσική. Τότε ο Giovanni Pierluigi da Palestrina συνέθεσε τη Missa Papae Marcelli που έχω απόσπασμά της παραπάνω σε αυτή τη σελίδα και έπεισε το ιερατείο ότι δεν ήταν πρόβλημα η πολυφωνία αλλά η ανικανότητα των συνθετών. Δεν είμαστε σίγουροι για τον αν ισχύει ή όχι αλλά σου δείχνει ότι κάποιες κομβικές αποφάσεις μπορεί να επηρεαστούν από σπουδαίες προσωπικότητες. Δεν μπορείς να πεις με σιγουριά ποια θα ήταν η εξέλιξης της μουσικής αν είχε περάσει μια τέτοια απαγόρευση.
Bazoomba έγραψε:
16 Φεβ 2025, 13:14
Γιατι ολη αυτη η φλυαρια; Δεν μου αρεσει ο αριθμος 3000 ρε φιλε! Πες οσα θελεις να πεις, για την δυτικη τεχνη, 100% σωστος εισαι, μην με τριγκαρεις ομως αναφεροντας τους αρχαιους ελληνες κτλπ. :lol:
Δεκτόν. Τι έχεις να αντιπροτείνεις; Ποια είναι περίπου η ιστορική στιγμή που βλέπεις τον άνθρωπο με το κατάλληλο κοσμοείδωλο να του υπαγορεύει ότι πρέπει να κάνει κάτι που θα είναι χαρακτηριστικό των προσωπικών του επιλογών και να το υπογράφει; Εκεί (στην Αρχαία Ελλάδα) και τότε αυτό είναι καταγεγραμμένο σε μια σειρά από διαφορετικές δραστηριότητες πέραν της τέχνης. Κάπου αλλού και πότε;

Άβαταρ μέλους
Bazoomba
Δημοσιεύσεις: 12464
Εγγραφή: 22 Σεπ 2019, 09:33
Phorum.gr user: Bazoomba

Re: 20ος αιώνας - σύγχρονη μουσική

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Bazoomba » 16 Φεβ 2025, 20:58

ST48410 έγραψε:
16 Φεβ 2025, 17:44
SpoilerShow
Bazoomba έγραψε:
16 Φεβ 2025, 13:14
Δυστυχως υπαρχει μια παρανοηση σε σχεση με το τι εγραψα, θα το κανω λιγο πιο σχηματικο με κινδυνο ο μεσιε Σπενγκλερ να με εγκαλεσει για λογοκλοπη απο τον ταφο του:

Υπαρχει εξελιξη εντος του ιδιου πολιτισμου: Οργανικη γραμμικοτητα -> Αναπτυξη τεχνοτροπιων-> εξερευνηση των νεων δυνατοτητων-> εκλεπτυνση->μαρασμος.
OK. Αν και ο μαρασμός μπορεί να μην επηρεάζει την εξέλιξη. Αν κάποιος άλλος ζωγράφος, γλύπτης, ποιητής κοκ ήρθε σε επαφή με τα έργα του πολιτισμού αυτού και έμαθε ό,τι ήταν να μάθει από αυτά, το πράγμα μπορεί να προχωρήσει. Γενικά συμφωνούμε.
Bazoomba έγραψε:
16 Φεβ 2025, 13:14
Δεν νοειται ομως κουβεντα για διαπολιτισμικες συγκρισεις. Σημερα που ο πολιτισμος ειναι ενιαιος χωρις γεωγραφικους περιορισμους, ειναι πολυ ευκολο να αγνοησουμε τον παρελθοντα κατακερματισμο του κοσμου και την ταυτοχρονη συνυπαρξη διαφορετικων πολιτισμων, αλλα υπηρξε. Την ιδια περιοδο που οι λατινοι ζωγραφιζαν με προοπτικη, στα κοσμικα εργα του βυζαντιου εχουμε τις "παιδικες" μορφες. Ειναι προιον αγνοιας; Δεν επικοινωνουσαν οι βυζαντινοι με τους λατινους; Δεν υπηρξε αμφιδρομη μεταφορα γνωσης σε αλλους τομεις;

Γιατι αναπτυχθηκε η προοπτικη στην δυση και οχι αλλου; Αν το βαπτισουμε "βημα προς τα εμπρος" η λογικη λεει πως θα επρεπε να εχει ερθει απο εναν πολιτισμο μακραν πιο ωριμο που στεκοταν διπλα.

Εσυ λες οτι ειναι χαμενη γνωση, αλλες παραδοσεις, αλλα πλαισια αναφορας, αλλα ολα αυτα δεν ειναι αιτιες, παρα αποτελεσματα.Εγω λεω οτι την γνωση " την εχασαν οι ιδιοι οι βυζαντινοι, την ιδια ακριβως στιγμη που γεννηθηκε ο πολιτισμος τους. Τα αποτελεσματα αυτης της εκδηλωσης ειναι λιγοτερο ή περισσοτερο βιαια, αλλα κραταμε οτι καποια στιγμη στην ιστορια, ειχε συσσωρευτει ολο το απαραιτητο ιστορικο συγκειμενο ωστε να βρεθει ενας Θεοδοσιος και να τα κανει ολα σταχτη, και ενα μεγαλο πληθος που συμμεριστηκε την αποστροφη και συμμετειχε στις καφριλες.

Η τεχνη ειναι απεικονιση του κοσμοειδωλου που δημιουργει ο ανθρωπος, οπως και καθε δραστηριοτητα του. Η προοπτικη δεν ειναι μια κουτσουλια που εμφανιστηκε απο τον ουρανο, αναπτυχθηκε "ταυτοχρονα" με τον απειροστικο λογισμο, διοτι τι ειναι η προοπτικη, αν οχι η υποσχεση μια απειρης εκτασης;
Πως θα μπορουσε ο αρχαιος ελληνας να φτασει στην προοπτικη λοιπον εφοσον αρνουνταν πεισματικα να μεταχειριστει την εννοια του απειρου;
Πως θα μπορουσε ο Αιγυπτιος να φτιαξει μνημεια με το οτιδηποτε εκτος απο πετρα την στιγμη που ολος ο κοσμος του στηριζοταν στην ιδεα της αιωνιοτητας;
Πως θα μπορουσε ο βυζαντινος να μην δημιουργησει ψηφιδωτα, την στιγμη που για αυτον ο κοσμος ηταν απλως μια "σπασμενη κορνιζα" , μια εικονα ατελης, που θα φτιαχνοταν με τον θανατο;
Γράφεις ότι δεν μπορεί να γίνει κουβέντα για διαπολιτισμικές συγκρίσεις. Μοιάζει σαν να επιμένω εγώ ότι ο δυτικός πολιτισμός είναι ένα ενιαίο πράγμα. Όχι. Αν ανοίξουμε ένα οποιοδήποτε βιβλίο ιστορίας της τέχνης, ο Αρχαίος Ελληνικός Πολιτισμός είναι άλλο κεφάλαιο, άλλο ο Ρωμαϊκός, άλλο ο Βυζαντινός και πάει λέγοντας (εννοείται δεν τα γράφω για σένα).

Όμως όλοι αυτοί με τον ένα ή άλλο τρόπο είναι συνιστώσες αυτού του μεγάλου πράγματος που λέμε δυτικό πολιτισμό. Κομμάτια του. Ενώ δεν είναι αν θέλεις ο Αφρικανικός πολιτισμός ή ο πολιτισμός των Παπούα ή τον Μάγια.
Σου έγραψα και στην σελίδα 12 ότι για αυτό το νήμα δεν μας νοιάζει ιδιαίτερα να επιμείνουμε στα κοινά ή διαφορετικά στοιχεία αυτών των πολιτισμών. Μας ενδιαφέρει πάρα πολύ το πλαίσιο μέσα στο οποίο δημιουργεί ο καλλιτέχνης. Αισθάνεται τον εαυτό του ως ένα άτομο διαφορετικό και υποχρεωμένο να δημιουργήσει κάτι με προσωπικό στυλ; Το υπογράφει; Δημιουργεί στο τάδε πλαίσιο. Κάθεται μαζί με μια ομάδα ανθρώπων και αναπαράγουν την τέχνη της περιοχής τους; Λειτουργεί σε ένα άλλο πλαίσιο (αυτό της παραδοσιακής τέχνης).

Αν δεν συμφωνήσουμε σε αυτό, δεν έχει κανένα νόημα το νήμα. Εγώ θα γράφω για μουσική στην δεκαετία του 60 και 70 αναφέροντας τον Ligeti και κάποιοι θα με ρωτάνε γιατί δεν αναφέρω το Χατζιδάκη, το Ζαμπέτα ή τους Beatles.
Δεν προκειται να συμφωνησουμε σε κατι που ειναι το μοναδικο σημειο διαφωνιας μας! :lol:
Ο δυτικος πολιτισμος ειναι κατι συγκεκριμενο με την αρχη του να τοποθετειται στα τελη του μεσαιωνα. Οπως σου εγραψα στις αρχες του νηματος μονο μορφολογικη συγγενεια υπαρχει με τους αρχαιους ελληνες. Και αυτο γιατι οι απαρχες του στηριζονται στην Αναγεννηση, δηλαδη την επαναφορα του ( εκ των πραγματων κακεκτυπου ) του αρχαιοελληνικου πνευματος. Ενα απο τα στοιχεια αυτης της αντιγραφης ειναι η ενυπογραφη καλλιτεχνικη δημιουργια που δεν υπηρχε ουτε ΠΡΙΝ (αιγυπτιοι, μεσοποταμιοι, ινδοι) ουτε ΤΟΤΕ (ετρουσκοι) ουτε μετα ( ρωμαιοι, βυζαντινοι) μεχρι την αναγεννηση.Διαολε, και στους ελληνες σε ψηγματα εμφανιστηκε. Η ταυτοτητα αυτου του χαρακτηριστικου δεν σημαινει προφανως και πολιτισμικη ταυτοτητα.

Τουτων λεχθεντων καλα κανεις και μιλας για λιγκετι, και πολυ σωστα διακρινεις την λογικη προοδο της δυτικης μουσικης, δεν χρειαζεται για την θεμελιωση να προσδωσεις στοιχεια καθολικοτητας.
ΓΑΛΗ έγραψε:
09 Φεβ 2021, 16:09
Προσωπικώς, βρίσκω πολύ πιο γελοία -και σε κάποιο βαθμό επίσης γραφική- τη μεταξωτή θολούρα του σοβαροφανούς λόγου.

sharp
Δημοσιεύσεις: 27631
Εγγραφή: 01 Μάιος 2018, 21:47

Re: 20ος αιώνας - σύγχρονη μουσική

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από sharp » 16 Φεβ 2025, 21:12

ST48410 έγραψε:
16 Φεβ 2025, 17:44
Πολύ συχνά μας τίθεται το ανάλογο ερώτημα στη μουσική. Γιατί δεν αναπτύχθηκε η πολυφωνία εκεί ενώ αναπτύχθηκε δυτικότερα;

Για λόγους δόγματος είναι η πρώτη προφανής απάντηση. Αφού δεν επετράπη στην εκκλησία, δεν ευδοκίμησε. Ή ίσως δεν διασώθηκε. Τι εννοώ; Από την Βυζαντινή μουσική έχεις μια καλή ιδέα για την εκκλησιαστική μουσική και γνωρίζουμε ελάχιστα πράγματα για την κοσμική μουσική. Δεν είχαν; προφανώς είχαν αλλά δεν διασώθηκε. Υπάρχουν κάποιες προσπάθειες για πολυφωνία στην εκκλησιαστική μουσική που δεν εξελίχθηκαν ή δεν πρόλαβαν λόγω πτώσης του Βυζαντίου. Υπήρχε όμως και ένα υδραυλικό όργανο το οποίο χαρίστηκε ως δώρο στον πατέρα του Καρλομάγνου. Νομίζω αργότερα χαρίστηκε και ένα δεύτερο. Μπορείς να φανταστείς ότι είχαν εφεύρει κάτι τέτοιο και έπαιζαν ας πούμε μόνο ισοκράτες; Μάλλον όχι. Επίσης ένα τέτοιο όργανο ήταν εντελώς ακατάλληλο για να παίξει τα τσακίσματα των βυζαντινών μελωδιών. Να υπήρχαν και πράγματα που δεν γνωρίζουμε; Η λογική λέει ότι είναι πιθανό.
Η Ρωσία όμως δεν είναι Δύση (κι αν δεχθούμε ότι είναι σήμερα, τότε σίγουρα δεν ήταν). Πολυφωνία όμως ανέπτυξε. Αν κάτι είναι δυτικό, τεχνικά τουλάχιστον, είναι ο συγκερασμός. Αυτός έφερε την επανάσταση, όχι η πολυφωνία.

Άβαταρ μέλους
ST48410
Δημοσιεύσεις: 25533
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 20:21

Re: 20ος αιώνας - σύγχρονη μουσική

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ST48410 » 16 Φεβ 2025, 23:40

Bazoomba έγραψε:
16 Φεβ 2025, 20:58
Δεν προκειται να συμφωνησουμε σε κατι που ειναι το μοναδικο σημειο διαφωνιας μας! :lol:
Ο δυτικος πολιτισμος ειναι κατι συγκεκριμενο με την αρχη του να τοποθετειται στα τελη του μεσαιωνα. Οπως σου εγραψα στις αρχες του νηματος μονο μορφολογικη συγγενεια υπαρχει με τους αρχαιους ελληνες. Και αυτο γιατι οι απαρχες του στηριζονται στην Αναγεννηση, δηλαδη την επαναφορα του ( εκ των πραγματων κακεκτυπου ) του αρχαιοελληνικου πνευματος. Ενα απο τα στοιχεια αυτης της αντιγραφης ειναι η ενυπογραφη καλλιτεχνικη δημιουργια που δεν υπηρχε ουτε ΠΡΙΝ (αιγυπτιοι, μεσοποταμιοι, ινδοι) ουτε ΤΟΤΕ (ετρουσκοι) ουτε μετα ( ρωμαιοι, βυζαντινοι) μεχρι την αναγεννηση.Διαολε, και στους ελληνες σε ψηγματα εμφανιστηκε. Η ταυτοτητα αυτου του χαρακτηριστικου δεν σημαινει προφανως και πολιτισμικη ταυτοτητα.

Τουτων λεχθεντων καλα κανεις και μιλας για λιγκετι, και πολυ σωστα διακρινεις την λογικη προοδο της δυτικης μουσικης, δεν χρειαζεται για την θεμελιωση να προσδωσεις στοιχεια καθολικοτητας.
Σκεφτόμουν από τότε που έγραψα την τελευταία ανάρτηση "τι κάθεσαι και ζαλίζεις τον άνθρωπο με φλυαρίες; Αφού για 20ο αιώνα θα μιλήσεις που εκεί δεν έχετε διαφωνία για το πολιτισμικό πλαίσιο αναφοράς". Και τώρα διαβάζω αυτό για τα ψήγματα. Και να θέλω να αγιάσω δεν με αφήνεις :lol:

Για τον Ευθυμίδη που το γράφει ξεκάθαρα και περήφανα το έβαλα και σε αυτό το νήμα (σελ.10). Αν ήταν μόνο αυτός θα επρόκειτο για ψήγμα. Απλά εδώ η δήλωση είναι τόσο ξεκάθαρη που δεν χωρούν αμφιβολίες. Ένας καλλιτέχνης είναι περήφανος που κάνει κάτι καλύτερα από τον ανταγωνιστή του.
Μα και τόσα άλλα έργα. Οι τραγωδίες, τα Ομηρικά έπη (άσχετα αν είναι υπαρκτό πρόσωπο ο Όμηρος έτσι όπως τον διδαχτήκαμε στο σχολείο ή κάπως διαφορετικός). Η ποίηση της Σαπφούς και των υπολοίπων σημαντικών ποιητών.

Και δεν αρκεί μόνο αυτό. Ήταν συνολική η αλλαγή της κοσμοθεώρησης και επηρέασε ποικίλες πτυχές της ανθρώπινης ζωής. Έχεις πλέον πολίτες με δικαιώματα και υποχρεώσεις. Φτάνεις να αλλάζεις το σύστημα οργάνωσης και διοίκησης, εκλέγεις και εκλέγεσαι. Αναμετριέσαι σαν ίσος προ ίσο με τους υπόλοιπους για αξιώματα. Συμμετέχεις στα κοινά, στο δικαστήριο, στην διοίκηση του στρατεύματος.

Αγώνες; Ανταγωνισμός θα πρέπει να έχει υπάρξει από τότε που ο άνθρωπος οργανώθηκε σε ομάδες. Για την πρόσβαση σε πόρους, σε γυναίκες, στο κουμάντο της ομάδας, της φυλής. Ολυμπιακούς αγώνες όμως δεν οργάνωσαν, δεν θεσμοθέτησαν ούτε στην Αφρική, ούτε στην Λατινική Αμερική.

Τέχνη είχες νωρίτερα αλλού και με μνημειώδη έργα μάλιστα όπως οι πυραμίδες στην Αίγυπτο και νομοθέτες που προηγήθηκαν των Ελλήνων και πολιτισμούς με μεγάλη δύναμη, αίγλη και πόρους.

Πουθενά πριν όμως δεν έχεις ταυτόχρονη ανάπτυξη γραμμάτων, επιστημών, φιλοσοφίας, θεάτρου, ρητόρων, ολυμπιακών αγώνων, νομοθεσίας, δημοκρατίας. Και μιας αλματώδους εξέλιξης των τεχνών σε λίγους αιώνες που μπορεί να συγκριθεί μόνο με τους αιώνες που ακολούθησαν την Αναγέννηση στη Δύση.

Και μια μικρή υποσημείωση για το Βυζάντιο. Στην αγιογραφία ο πιστός αγιογράφος σημειώνει στο έργο του διά χειρός "τάδε", εννοώντας ότι δεν το έκανε αυτός με την αξία του αλλά ο Θεός μέσω αυτού, μέσω των χεριών του. Γιατί να βάλει όμως κάποιος το όνομά του, γιατί να υπογράψει αν δεν τον ενδιέφερε αν αυτό που κάνει είναι αποτέλεσμα του προσωπικού του γούστου και της ικανότητάς του; Φυσικά και τον ενδιέφερε.

Συμφωνούμε ότι η ταυτότητα αυτού του χαρακτηριστικού δεν συνεπάγεται πολιτισμική ταυτότητα. Υπάρχουν πολλά άλλα πράγματα που διαφέρουν. Αλλά το να αποδίδεις τα πνευματικά δικαιώματα στον άλλο, το να ντρέπεσαι ακόμα και να χρησιμοποίησεις λόγια άλλου χωρίς να το αναφέρεις ρητά, δεν είναι μια υπόθεση της Αναγέννησης. Και είναι αν θέλεις η κοινή πλευρά όλων αυτών των διαφορετικών πολιτισμών, που έχει τρομακτικές συνέπειες στην καλλιτεχνική δημιουργία. Χωρίς αυτό δεν θα υπήρχε κανένας λόγος να ξέρεις ότι την τάδε τραγωδία ή κωμωδία την έγραψε ο Αισχύλος ή ο Σοφοκλής, δεν θα υπήρχε κανένας λόγος να ξέρεις ποιοι ήταν οι αρχιτέκτονες της Αγίας Σοφίας και ποιος ο Φειδίας.

ΥΓ. Υπόσχομαι να δείξω αυτοσυγκράτηση αν απαντήσεις :)

Άβαταρ μέλους
ST48410
Δημοσιεύσεις: 25533
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 20:21

Re: 20ος αιώνας - σύγχρονη μουσική

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ST48410 » 16 Φεβ 2025, 23:49

sharp έγραψε:
16 Φεβ 2025, 21:12
Η Ρωσία όμως δεν είναι Δύση (κι αν δεχθούμε ότι είναι σήμερα, τότε σίγουρα δεν ήταν). Πολυφωνία όμως ανέπτυξε. Αν κάτι είναι δυτικό, τεχνικά τουλάχιστον, είναι ο συγκερασμός. Αυτός έφερε την επανάσταση, όχι η πολυφωνία.
Δεν είμαι σίγουρος ότι θα συμφωνούσα έτσι γενικά. Όταν αναφερόμασταν στα έργα του Mussorgsky και του Rimsky Korsakov στις προηγούμενες σελίδες, τουλάχιστον όταν το έκανα εγώ, μια χαρά μέσα στο ίδιο πολιτισμικό πλαίσιο δημιουργίας θα τους ενέτασσα. Κι όλοι αυτοί οι σπουδαίοι καλλιτέχνες της συλλογής Κωστάκη δηλαδή. Πότε θεωρείς ότι έγιναν δύση δηλαδή;

Δεν είχαν τα μελωδικά τσακίσματα της Βυζαντινής μουσικής. Μπορείς εύκολα να φανταστείς πολυφωνία όταν η κάθε φωνή έχει τέτοια μικροδιαστήματα;

Δεν είπα πάντως εγώ ότι η ανάπτυξη πολυφωνίας είναι χαρακτηριστικό κάποιου είδους επανάστασης. Πολυφωνία μιας κάποιας μορφής έχουμε αν θέλεις και στα Ηπειρώτικα.

sharp
Δημοσιεύσεις: 27631
Εγγραφή: 01 Μάιος 2018, 21:47

Re: 20ος αιώνας - σύγχρονη μουσική

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από sharp » 17 Φεβ 2025, 00:20

ST48410 έγραψε:
16 Φεβ 2025, 23:49
sharp έγραψε:
16 Φεβ 2025, 21:12
Η Ρωσία όμως δεν είναι Δύση (κι αν δεχθούμε ότι είναι σήμερα, τότε σίγουρα δεν ήταν). Πολυφωνία όμως ανέπτυξε. Αν κάτι είναι δυτικό, τεχνικά τουλάχιστον, είναι ο συγκερασμός. Αυτός έφερε την επανάσταση, όχι η πολυφωνία.
Δεν είμαι σίγουρος ότι θα συμφωνούσα έτσι γενικά. Όταν αναφερόμασταν στα έργα του Mussorgsky και του Rimsky Korsakov στις προηγούμενες σελίδες, τουλάχιστον όταν το έκανα εγώ, μια χαρά μέσα στο ίδιο πολιτισμικό πλαίσιο δημιουργίας θα τους ενέτασσα. Κι όλοι αυτοί οι σπουδαίοι καλλιτέχνες της συλλογής Κωστάκη δηλαδή. Πότε θεωρείς ότι έγιναν δύση δηλαδή;

Δεν είχαν τα μελωδικά τσακίσματα της Βυζαντινής μουσικής. Μπορείς εύκολα να φανταστείς πολυφωνία όταν η κάθε φωνή έχει τέτοια μικροδιαστήματα;

Δεν είπα πάντως εγώ ότι η ανάπτυξη πολυφωνίας είναι χαρακτηριστικό κάποιου είδους επανάστασης. Πολυφωνία μιας κάποιας μορφής έχουμε αν θέλεις και στα Ηπειρώτικα.
Εννοούσα ότι η χώρα δεν ήταν Δύση. Δυτική μουσική ανέπτυξε, επειδή είχε Αυλή. Ο κοινός τόπος είναι οι Ευγενείς και όχι η Δύση ή η Ανατολή, έτσι το βλέπω.

Άβαταρ μέλους
ST48410
Δημοσιεύσεις: 25533
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 20:21

Re: 20ος αιώνας - σύγχρονη μουσική

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ST48410 » 23 Φεβ 2025, 00:52

Paul Dukas, The Sorcerer's Apprentice, 1897


Άβαταρ μέλους
ST48410
Δημοσιεύσεις: 25533
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 20:21

Re: 20ος αιώνας - σύγχρονη μουσική

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ST48410 » 23 Φεβ 2025, 01:14

Συνεχίζουμε με τυπικά αλλά σπουδαία έργα της ίδιας δεκαετίας. Αυτή ήταν η μουσική εκείνης της εποχής. Η όποιες αλλαγές και αναζητήσεις αφορούσαν μικρό αριθμό σπουδαίων συνθετών. Η πλειοψηφία όμως έγραφε Ρομαντική μουσική και οι εθνικές σχολές κυριαρχούσαν.

Συμφωνία νο6, η λεγόμενη και Παθητική, του Pyotr Ilyich Tchaikovsky, 1893.
hellegennes πιστεύω θα σου αρέσει.


Άβαταρ μέλους
ST48410
Δημοσιεύσεις: 25533
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 20:21

Re: 20ος αιώνας - σύγχρονη μουσική

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ST48410 » 23 Φεβ 2025, 01:54

Richard Strauss: Don Juan, Op. 20. Έργο που ξεκίνησε μια δεκαετία νωρίτερα και ολοκληρώθηκε το 1899


Άβαταρ μέλους
ST48410
Δημοσιεύσεις: 25533
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 20:21

Re: 20ος αιώνας - σύγχρονη μουσική

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ST48410 » 23 Φεβ 2025, 02:02

Jean Sibelius, Finlandia, έργο του 1899


Άβαταρ μέλους
hellegennes
Δημοσιεύσεις: 45134
Εγγραφή: 01 Απρ 2018, 00:17

Re: 20ος αιώνας - σύγχρονη μουσική

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από hellegennes » 23 Φεβ 2025, 02:29

ST48410 έγραψε:
23 Φεβ 2025, 01:14
Συνεχίζουμε με τυπικά αλλά σπουδαία έργα της ίδιας δεκαετίας. Αυτή ήταν η μουσική εκείνης της εποχής. Η όποιες αλλαγές και αναζητήσεις αφορούσαν μικρό αριθμό σπουδαίων συνθετών. Η πλειοψηφία όμως έγραφε Ρομαντική μουσική και οι εθνικές σχολές κυριαρχούσαν.

Συμφωνία νο6, η λεγόμενη και Παθητική, του Pyotr Ilyich Tchaikovsky, 1893.
hellegennes πιστεύω θα σου αρέσει.

Είναι από τα αγαπημένα μου έργα του Τσαϊκόφσκι. Έχω γράψει σχετικά εδώ:

https://www.lexilogia.gr/threads/the-pa ... ost-152116

Η συγκεκριμένη εκτέλεση δεν μου αρέσει. Είναι πολύ φλατ, σε κάποια σημεία λείπουν νότες και από το τελευταίο κομμάτι λείπει το συναίσθημα και συγκεκριμένα ο λυγμός.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.

Άβαταρ μέλους
ST48410
Δημοσιεύσεις: 25533
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 20:21

Re: 20ος αιώνας - σύγχρονη μουσική

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ST48410 » 23 Φεβ 2025, 03:26

hellegennes έγραψε:
23 Φεβ 2025, 02:29
Η συγκεκριμένη εκτέλεση δεν μου αρέσει. Είναι πολύ φλατ, σε κάποια σημεία λείπουν νότες και από το τελευταίο κομμάτι λείπει το συναίσθημα και συγκεκριμένα ο λυγμός.
Προσπαθώ σε αυτά τα νήματα να βάζω εκτελέσεις που ακούγονται καθαρά και ταυτόχρονα εκτελέσεις που δείχνουν τα όργανα ώστε να βοηθάω κάπως την ακρόαση από όσους δεν είναι τόσο εξοικειωμένοι. Αυτό συνήθως σημαίνει ότι αποκλείω αρκετές παλαιότερες σπουδαίες εκτελέσεις με μεγάλους μαέστρους που η ποιότητα της ηχογράφησης είναι προβληματική.

Υποθέτω ότι έχεις ακούσει το έργο αρκετά περισσότερο από όσο οι υπόλοιποι εδώ, οπότε βάλε την εκτέλεση που προτιμάς και αν θέλεις μετέφερε και το σχόλιό σου από το άλλο φόρουμ εδώ.

ΥΓ. Ο Μάλερ σ' αρέσει; Ο Σιμπέλιους;

Άβαταρ μέλους
ST48410
Δημοσιεύσεις: 25533
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 20:21

Re: 20ος αιώνας - σύγχρονη μουσική

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ST48410 » 23 Φεβ 2025, 04:54

Κάναμε μία σύντομη αναφορά στη σελίδα 10 αυτού του νήματος στον Arnold Schoenberg που είναι ο συνθέτης στο έργο του οποίου εμφανίζονται συστηματικά μια σειρά από αλλαγές που θα χαρακτηρίσουν τη μουσική του 20ου αιώνα.

Κύκλος τραγουδιών Vier Lieder. Op 2, γραμμένα το 1899 και το 1900.



Η τονικότητα σταδιακά γίνεται όλο και πιο δύσκολα αντιληπτή. Σημαντικό να παρατηρήσουμε ότι έχουμε ακόμα αρκετά χρόνια μπροστά μας μέχρι να διατυπωθούν οι αρχές του δωδεκαφθογγισμού.
Βλέπουμε δηλαδή ότι οι αλλαγές συντελούνται χωρίς να υπάρχει καν το δωδεκάφθογγο σύστημα. Κράτησε το αυτό sharp

Άβαταρ μέλους
marabou
Δημοσιεύσεις: 1696
Εγγραφή: 30 Οκτ 2023, 17:33

Re: 20ος αιώνας - σύγχρονη μουσική

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από marabou » 23 Φεβ 2025, 05:03

Τι εννοείς; Οι δώδεκα φθόγγοι όπως το το καταλαβαίνω είναι τα 12 τάστα στην κιθάρα, Και από ελεύθερη κάποιαχορδή μέχρι το δωδέκατο τάστο της είναι μία οκτάβα, σωστά; Δηλαδή το δωδέκατο τάστο είναι η ίδια νότα.
Αυτό δεν το είχαν αναλακαλύψει;
Σαν άνθρωπος είναι ο Θεός σας. Δεν τον θέλω.

Άβαταρ μέλους
ST48410
Δημοσιεύσεις: 25533
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 20:21

Re: 20ος αιώνας - σύγχρονη μουσική

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ST48410 » 23 Φεβ 2025, 11:31

marabou έγραψε:
23 Φεβ 2025, 05:03
Τι εννοείς; Οι δώδεκα φθόγγοι όπως το το καταλαβαίνω είναι τα 12 τάστα στην κιθάρα, Και από ελεύθερη κάποιαχορδή μέχρι το δωδέκατο τάστο της είναι μία οκτάβα, σωστά; Δηλαδή το δωδέκατο τάστο είναι η ίδια νότα.
Αυτό δεν το είχαν αναλακαλύψει;
Όχι δεν εννοώ αυτό. Τα όργανα μπορούσαν να παίξουν τους δώδεκα φθόγγους αρκετό καιρό πριν. Δεκαετίες ή και αιώνες. Μιλώ για έναν τρόπο οργάνωσης του μουσικού υλικού που χρησιμοποίησαν αρκετοί συνθέτες όταν η μουσική δημιουργία πέρασε στην επόμενη εποχή (σύγχρονη) όπου αρκετοί συνθέτες άρχισαν να γράφουν ατονική μουσική και χρειάστηκε να εξερευνήσουν νέους τρόπους οργάνωσης του υλικού τους. Αλλά ακόμα έχουμε κάποια χρόνια να φτάσουμε εκεί.

Είναι λίγο χαλαροί με τους ορισμούς στην wikipedia μερικές φορές, αλλά θα πάρεις μια ιδέα:

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%94%CF ... E%AC%C2%BB.

Απάντηση


  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Μουσική”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών