06·02·2025Άνδρας καταδικασμένος για τον φόνο πάστορα εκτελέστηκε στο Τέξας.
Πρόκειται για τη 2η εκτέλεση στις ΗΠΑ φέτος, μετά τις 25 το 2024.

Αφού πέρασε πάνω από δέκα χρόνια περιμένοντας τη θανάτωσή του, ο Στίβεν Νέλσον, 37 ετών, που καταδικάστηκε το 2011 στην εσχάτη των ποινών για τον φόνο πάστορα, παρότι ουδέποτε έπαψε να επαναλαμβάνει πως δεν τον διέπραξε, εκτελέστηκε χθες Τετάρτη στην πολιτεία Τέξας.
Αφού του έγινε
ένεση με θανατηφόρες χημικές ουσίες, ο θάνατός του διαπιστώθηκε επίσημα στις 18:50 χθες Τετάρτη (τοπική ώρα, 02:50 σήμερα ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με ανακοίνωση της υπηρεσίας φυλακών της πολιτείας.
Πρόκειται για τη 2η εκτέλεση στις ΗΠΑ φέτος, μετά τις 25 το 2024. Άλλη μία εκτέλεση είναι προγραμματισμένο να γίνει σήμερα στην Αλαμπάμα.
Στον Στίβεν Νέλσον επιβλήθηκε η θανατική ποινή το 2011, αφού κρίθηκε ένοχος για τον φόνο του 28χρονου πάστορα, του Κλιντ Ντόμπσον, που πέθανε εξαιτίας ασφυξίας που του προκλήθηκε με πλαστική σακούλα κατά τη διάρκεια ληστείας σε εκκλησία στην Άρλιγκτον, κοντά στο Ντάλας. Η γραμματέας του πάστορα, Τζούντι Έλιοτ, επίσης υπέστη βίαιη επίθεση, αλλά επέζησε.
Ο Στίβεν Νέλσον αρνήθηκε με επιμονή πως διέπραξε το έγκλημα. Αλλά όλες οι εφέσεις του απορρίφθηκαν από την αμερικανική δικαιοσύνη. Ισχυριζόταν πως απλά «κράταγε τσίλιες».
«Δεν γνώριζα τι έγινε στο εσωτερικό. Οι άλλοι δύο (σ.σ. ύποπτοι για την υπόθεση, που δεν δικάστηκαν) με κατηγόρησαν για τα πάντα πίσω από την πλάτη μου: αυτοί είναι ελεύθεροι, εγώ είμαι μέσα. Είμαι αθώος που θα εκτελεστώ για φόνο που δεν διέπραξα. Το DNA και όλα τα αποδεικτικά στοιχεία δείχνουν πως δεν σκότωσα κανέναν», είχε πει.
Το Γαλλικό Πρακτορείο τον συνάντησε στη φυλακή της Λίβινγκστον όπου ήταν φυλακισμένος, κάπου μία ώρα με το αυτοκίνητο βόρεια από το Χιούστον, δεκαπέντε ημέρες πριν από την εκτέλεσή του.
«Είναι σκληρό, επειδή περιμένεις να σε σκοτώσουν», περιέγραψε, με ήρεμη φωνή, στην άλλη πλευρά του παραθύρου στον θάλαμο επισκέψεων με πολύ αυστηρά μέτρα ασφαλείας. «Τσακίζει ένα μέρος σου καθημερινά. Σε τσακίζει λίγο λίγο κάθε μέρα».
Ο Στίβεν Νέλσον ήθελε να τον συνοδεύσει ιερέας τις τελευταίες στιγμές του. Αυτή ήταν «η πρώτη ανθρώπινη επαφή σε 13 χρόνια», ανέφερε, καθώς «δεν έχω συγκρατούμενους».
Οι τελευταίες του φράσεις πριν εκτελεστεί χθες ήταν πως αισθανόταν «ειρηνικά» και «δεν φοβόταν».
https://www.newsbeast.gr/world/arthro/1 ... -sto-texas 02-07-2025 Αλαμπάμα: Εκτελέστηκε θανατοποινίτης με εισπνοή αζώτου -Είχε καταδικαστεί για τον βιασμό και φόνο 40χρονης.
Πρόκειται για την 3η εκτέλεση που έγινε στις ΗΠΑ φέτος.

Ο Ντεμίτριους Φρέζιερ, Αφροαμερικανός 52 ετών που είχε καταδικαστεί σε θάνατο πριν από τριάντα χρόνια για τον βιασμό και τον φόνο γυναίκας, εκτελέστηκε χθες Πέμπτη στην Αλαμπάμα με εισπνοή αζώτου, μέθοδο που επικρίνεται έντονα και χρησιμοποιήθηκε για 4η φορά σε αυτή την πολιτεία των ΗΠΑ.
Ο θάνατός του διαπιστώθηκε επίσημα στις 18:36 (τοπική ώρα· στις 02:36 ώρα Ελλάδας) στη φυλακή της Άτμορ, σύμφωνα με ανακοίνωση της διεύθυνσης σωφρονιστικών καταστημάτων της νοτιοανατολικής πολιτείας.
Η Αλαμπάμα είναι η μοναδική πολιτεία που έχει χρησιμοποιήσει αυτό το πρωτόκολλο. Η πρώτη εφαρμογή του καταγράφτηκε πριν από έναν χρόνο. Οι άλλες πολιτείες όπου συνεχίζει να εφαρμόζεται η θανατική ποινή χρησιμοποιούν κατά κανόνα θανατηφόρες ενέσιμες χημικές ουσίες.
Η συγκεκριμένη μέθοδος εκτέλεσης, με την οποία ο θάνατος προκαλείται από υποξία (έλλειψη οξυγόνου), επικρίνεται έντονα από τον ΟΗΕ, που επισημαίνει πως δεν είναι «δοκιμασμένη» και ότι ενδέχεται να αποτελεί μορφή «βασανιστηρίου», «απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης», που απαγορεύεται με βάση το διεθνές δίκαιο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση από την πλευρά της έχει χαρακτηρίσει «ιδιαίτερα σκληρή» τη μέθοδο εκτέλεσης αυτήν.
Πρόκειται για την 3η εκτέλεση που έγινε στις ΗΠΑ φέτος. Το 2024 έγιναν 25, το 2023 έγιναν 24.
Ο Ντεμίτριους Φρέζιερ καταδικάστηκε στην εσχάτη των ποινών το 1996, για τον βιασμό και τον φόνο της 40χρονης Πολίν Μπράουν πέντε χρόνια νωρίτερα στην πόλη Μπέρμιγχαμ, στην Αλαμπάμα. Είχε εισβάλει στο διαμέρισμα της μητέρας δυο παιδιών, όπου τη βίασε και κατόπιν τη δολοφόνησε με μια σφαίρα στο κεφάλι.
Μερικά χρόνια νωρίτερα, στο Μίσιγκαν, πολιτεία όπου δεν εφαρμόζεται η θανατική ποινή, είχε καταδικαστεί να εκτίσει ποινή ισόβιας κάθειρξης, σε εκείνη την περίπτωση για τον βιασμό και τον φόνο 14χρονης, της Κρίσταλ Κέντρικ, και άλλους δυο βιασμούς.
Μετήχθη στην Αλαμπάμα το 2011.
Όλες οι προσφυγές της υπεράσπισης εναντίον της μεταγωγής του από το Μίσιγκαν στην Αλαμπάμα και εναντίον της μεθόδου εκτέλεσης με εισπνοή αζώτου απορρίφθηκαν από την αμερικανική δικαιοσύνη.
Η ποινή του θανάτου, στους υποστηρικτές της οποίας συγκαταλέγεται ο Ντόναλντ Τραμπ, ο Ρεπουμπλικάνος ο οποίος επέστρεψε στην προεδρία των ΗΠΑ τον περασμένο μήνα, έχει καταργηθεί σε 23 από τις 50 αμερικανικές πολιτείες. Σε άλλες τρεις (Καλιφόρνια, Όρεγκον, Πενσιλβάνια), εφαρμόζεται μορατόριουμ στην επιβολή της.
https://www.el.gr/diethni/alampama-ekte ... topoiniti/