Παναθηναϊκός: Τα 15 “τσιμεντένια” χρόνια του Τριφυλλιού και το “ρεκόρ” των 19!
Η δεκαπενταετής απουσία του Παναθηναϊκού από την κατάκτηση πρωταθλημάτων είναι δεδομένα τα... τσιμεντένια χρόνια του συλλόγου.
ΝΙΚΟΣ ΤΖΟΥΑΝΝΗΣhttps://trifilara.gr/panathinaikos-ta-1 ... or-ton-19/
Αν η δεκαετής περίοδος που είχε περάσει ο “αιώνιος” αντίπαλος του Παναθηναϊκού είχε ονομαστεί σαν τα”πέτρινα χρόνια” του πειραιώτικου συλλόγου, τότε η δεκαπενταετής απουσία του Τριφυλλιού από την κατάκτηση πρωταθλημάτων είναι δεδομένα… τσιμεντένια. Αν όχι
“ποδοσφαιρικός μεσαίωνας” για έναν σύλλογο που έχει κατακτήσει 26 φορές το πρωτάθλημα και… απέχει από το 2010 από την κορυφή.
Κι όμως, όσο και αν μοιάζει απίστευτο, τούτη η χρονική περίοδος (2ο10-2025) δεν είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία του Παναθηναϊκού χωρίς την κατάκτηση κάποιου πρωταθλήματος!
Στο μακρινό παρελθόν, οι Πράσινοι είχαν βιώσει ένα μεγάλο διάστημα χωρίς σημαντικές επιτυχίες, αν και πρόκειται για άλλες εποχές με δεδομένες δυσκολίες για τον τόπο, έναν Παγκόσμιο Πόλεμο, εμφύλιο στην Ελλάδα και έξι πρωταθλήματα τα οποία είτε δεν ολοκληρώθηκαν, είτε δεν διεξήχθησαν εξαιτίας της
Κατοχής.
Πρόκειται για
το χρονικό διάστημα 1930 – 1949, όπου ο Παναθηναϊκός δεν είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα και είχε προσθέσει στην τροπαιοθήκη του μονάχα δύο Κύπελλα Ελλάδας (1940, 1948).
Δέκα εννέα χρόνια είχε μείνει τότε ο Παναθηναϊκός χωρίς πρωτάθλημα και αυτό το χρονικό διάστημα σχεδόν δύο δεκαετιών είναι το αρνητικό “ρεκόρ” στην ιστορία των Πράσινων.
Ο Παναθηναϊκός είχε κατακτήσει το πρώτο “επίσημο” πρωτάθλημα του το 1930 (βέβαια είχαν προηγηθεί άλλα έξι πρωταθλήματα τις χρονιές 1909, 1911, 1912, 1918, 1921, 1922) και από τότε πέρασαν 19 χρόνια μέχρι να φτάσει και πάλι στην κορυφή της Ελλάδας στα τέλη Ιουλίου του 1949, υπό την καθοδήγηση του Αυστριακού Γιόζεφ Στραντ.