Σχετικά με το μάθημα των Θρησκευτικών, την πρωινή προσευχή, τον εκκλησιασμό και τις εικόνες
Σχετικά με το μάθημα των Θρησκευτικών, την πρωινή προσευχή, τον εκκλησιασμό και τις εικόνες
Είμαι άθρησκος. Παρόλ' αυτά πιστεύω ότι πρέπει να είναι υποχρεωτικό το μάθημα για να διδάσκονται οι θρησκευόμενοι μαθητές την θρησκεία τους και οι μαθητές που δεν είναι θρησκευόμενοι να ξέρουν τι πιστεύουν οι θρησκευόμενοι. Πρέπει να αλλάξει ο χαρακτήρας του μαθήματος όμως. Να υπάρχει ουδέτερη στάση απέναντι στον χριστιανισμό και τις άλλες θρησκείες. Μάλλον πρέπει να αλλάξει το Σύνταγμα για να γίνει αυτό. Αν υπάρχει ουδέτερη στάση, το μάθημα θα απευθύνεται σε όλους τους μαθητές και όχι μόνο στους ορθόδοξους.
Να είναι προαιρετική η συμμετοχή στην πρωινή προσευχή και στον εκκλησιασμό.
Σχετικά με τις εικόνες, αντί να είναι στον τοίχο, θα μπορούσαν να είναι στις έδρες και τα θρανία. Όσοι καθηγητές και μαθητές το επιθυμούν δηλαδή, να φέρνουν εικόνες.
Σε ένα κοσμικό σχολείο δεν καταπιέζεται κανείς.
Σχετικά με τις εικόνες, αντί να είναι στον τοίχο, θα μπορούσαν να είναι στις έδρες και τα θρανία. Όσοι καθηγητές και μαθητές το επιθυμούν δηλαδή, να φέρνουν εικόνες.
Re: Σχετικά με το μάθημα των Θρησκευτικών, την πρωινή προσευχή, τον εκκλησιασμό και τις εικόνες
γιατι να μην διδασκονται και τα ζωδια τοτε, η χαρτομαντεια, ο καφες και τα ταρω;
εστω με ουδετερη σταση.
εστω με ουδετερη σταση.
To be old and wise, you must first be young and stupid.
https://www.talcmag.gr/apopseis/ante-gamisou/ αντε και γαμησου.
https://www.talcmag.gr/apopseis/ante-gamisou/ αντε και γαμησου.
Re: Σχετικά με το μάθημα των Θρησκευτικών, την πρωινή προσευχή, τον εκκλησιασμό και τις εικόνες
Γιατί οι θρησκείες, έπαιξαν και συνεχίζουν να παίζουν σημαντικό ρόλο στην ιστορία.
Είναι άλλο πράγμα ο προσηλυτισμός στα σχολεία και άλλο μια γενικότερη άποψη για τις θρησκείες.
Η ελπίδα είναι παγίδα.
Δὲν νομίζω ὅτι πρέπει νὰ ἀλλάξει τὸ Σύνταγμα.gmoutzour έγραψε: ↑13 Μαρ 2025, 23:24Είμαι άθρησκος. Παρόλ' αυτά πιστεύω ότι πρέπει να είναι υποχρεωτικό το μάθημα για να διδάσκονται οι θρησκευόμενοι μαθητές την θρησκεία τους και οι μαθητές που δεν είναι θρησκευόμενοι να ξέρουν τι πιστεύουν οι θρησκευόμενοι. Πρέπει να αλλάξει ο χαρακτήρας του μαθήματος όμως. Να υπάρχει ουδέτερη στάση απέναντι στον χριστιανισμό και τις άλλες θρησκείες. Μάλλον πρέπει να αλλάξει το Σύνταγμα για να γίνει αυτό. Αν υπάρχει ουδέτερη στάση, το μάθημα θα απευθύνεται σε όλους τους μαθητές και όχι μόνο στους ορθόδοξους.
Ἡ σχολικὴ συγκέντρωση δὲν γίνεται μόνο γιὰ τὴν πρωινὴ προσευχή. Κι ὁ ἐκκλησιασμὸς δὲν ἦταν ποτὲ ὑποχρεωτικός.
Τὸ πρόβλημα ἑνὸς καθηγητῆ δὲν εἶναι ἡ συμμετοχὴ τοῦ μαθητῆ στὶς θρησκευτικὲς δραστηριότητες, ἀλλὰ ἂν θὰ πάρει ἀπουσία ἢ ὄχι.
Ἡ καταπίεση δὲν προέρχεται ἀπὸ καμία κρεμασμένη εἰκόνα στὸν τοῖχο, ἀλλὰ ἀπὸ τὸ τί γίνεται ἅμα τὴν πειράξεις ὅπως εἶναι στὸν τοῖχο.
Γιατί να την πειράξεις;Ανίκητος έγραψε: ↑14 Μαρ 2025, 10:11Δὲν νομίζω ὅτι πρέπει νὰ ἀλλάξει τὸ Σύνταγμα.gmoutzour έγραψε: ↑13 Μαρ 2025, 23:24Είμαι άθρησκος. Παρόλ' αυτά πιστεύω ότι πρέπει να είναι υποχρεωτικό το μάθημα για να διδάσκονται οι θρησκευόμενοι μαθητές την θρησκεία τους και οι μαθητές που δεν είναι θρησκευόμενοι να ξέρουν τι πιστεύουν οι θρησκευόμενοι. Πρέπει να αλλάξει ο χαρακτήρας του μαθήματος όμως. Να υπάρχει ουδέτερη στάση απέναντι στον χριστιανισμό και τις άλλες θρησκείες. Μάλλον πρέπει να αλλάξει το Σύνταγμα για να γίνει αυτό. Αν υπάρχει ουδέτερη στάση, το μάθημα θα απευθύνεται σε όλους τους μαθητές και όχι μόνο στους ορθόδοξους.Ἡ σχολικὴ συγκέντρωση δὲν γίνεται μόνο γιὰ τὴν πρωινὴ προσευχή. Κι ὁ ἐκκλησιασμὸς δὲν ἦταν ποτὲ ὑποχρεωτικός.
Τὸ πρόβλημα ἑνὸς καθηγητῆ δὲν εἶναι ἡ συμμετοχὴ τοῦ μαθητῆ στὶς θρησκευτικὲς δραστηριότητες, ἀλλὰ ἂν θὰ πάρει ἀπουσία ἢ ὄχι.Ἡ καταπίεση δὲν προέρχεται ἀπὸ καμία κρεμασμένη εἰκόνα στὸν τοῖχο, ἀλλὰ ἀπὸ τὸ τί γίνεται ἅμα τὴν πειράξεις ὅπως εἶναι στὸν τοῖχο.
Τί παθαίνει ένας μαθητής από μια εικόνα σε έναν τοίχο;
Η ελπίδα είναι παγίδα.
Χαμός θα γίνει.
Θα τον γυρνάνε στα κανάλια, θα σκούζει η Γιάμαλη, κτλ.
Occasio facit furem
Εγώ δεν είμαι χριστιανός, για να μην πω πως είμαι και άθεος!
Ο κόσμον ασοί γραμματισμέντς θα διαβαίν.
Εγώ δεν είμαι χριστιανός, για να μην πω πως είμαι και άθεος!
Ο κόσμον ασοί γραμματισμέντς θα διαβαίν.
Δεν ξέρω πώς γίνονται σήμερα τα Θρησκευτικά, αλλά ιδανικά φαντάζομαι ότι θα μπορούσαν να αναφέρονται όλες οι μεγάλες θρησκείες και το τί πιστεύει η κάθε μία, με μια έμφαση στην Ορθοδοξία μια που οι περισσότεροι είναι ορθόδοξοι. Αλλά για κάτσε να το ψάξω λίγο...
https://iep.edu.gr/el/thriskeftika
Α, μάλιστα. Στα παπάρια μας οι υπόλοιπες θρησκείες. Μέχρι την Γ'Γυμνασίου δεν βλέπω καν αναφορά σε τίποτα άλλο πέραν του Χριστιανισμού, αλλά και στην Γ'Γυμνασίου βλέπω μόνο τα δύο τελευταία κεφάλαια του σχολικού βιβλίου να αναφέρονται σε άλλες θρησκείες (που προφανώς τα παιδιά δεν θα τα διδαχτούν καν αφού είναι βολικά στο τέλος του βιβλίου).
Α, για αθεϊσμό τίποτα. Δεν υπάρχουν άθεοι. Ή είναι σατανιστές. Ή κρυφοθεϊστές. Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει λόγος να μιλάμε γι'αυτούς.
Οπότε "διδασκαλία των Θρησκευτικών" στο σύγχρονο ελληνικό σχολείο είναι απλά "προσηλυτισμός στην Ορθοδοξία".
Αγαπητό Υπουργείο "Παιδείας", γαμιέσαι.
https://iep.edu.gr/el/thriskeftika
Α, μάλιστα. Στα παπάρια μας οι υπόλοιπες θρησκείες. Μέχρι την Γ'Γυμνασίου δεν βλέπω καν αναφορά σε τίποτα άλλο πέραν του Χριστιανισμού, αλλά και στην Γ'Γυμνασίου βλέπω μόνο τα δύο τελευταία κεφάλαια του σχολικού βιβλίου να αναφέρονται σε άλλες θρησκείες (που προφανώς τα παιδιά δεν θα τα διδαχτούν καν αφού είναι βολικά στο τέλος του βιβλίου).
Α, για αθεϊσμό τίποτα. Δεν υπάρχουν άθεοι. Ή είναι σατανιστές. Ή κρυφοθεϊστές. Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει λόγος να μιλάμε γι'αυτούς.
Οπότε "διδασκαλία των Θρησκευτικών" στο σύγχρονο ελληνικό σχολείο είναι απλά "προσηλυτισμός στην Ορθοδοξία".
Αγαπητό Υπουργείο "Παιδείας", γαμιέσαι.
"Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that" - George Carlin
Σχετικά με την πρωινή προσευχή, εντύπωση μου προκαλεί ότι θεωρείται περισσότερο "καταπιεστική" η προσευχή καθεαυτή συγκριτικά με τη στρατιωτική παράταξη των μικρών παιδιών με παραγγέλματα "προσοχή, ανάπαυση, στοιχηθείτε".
Βλέπουμε λοιπόν τη μαρξιστική επιρροή που θέλει τη θρησκεία να είναι καταπιεστική.
Η διδασκαλία των θρησκευτικών μέχρι το λύκειο (και μάλιστα χωρίς να έχει τον χαρακτήρα της θρησκειολογίας) είναι περιττή κυρίως γιατί αν γίνει προαιρετική, θα έχουν τα παιδιά να παπαγαλίζουν ένα μάθημα λιγότερο. Για τα σύγχρονα δεδομένα, το διάβασμα στο σπίτι με εκμάθηση παπαγαλίας, είναι περισσότερο καταπιεστικό από το περιεχόμενο των θρησκευτικών.
Βλέπουμε λοιπόν τη μαρξιστική επιρροή που θέλει τη θρησκεία να είναι καταπιεστική.
Η διδασκαλία των θρησκευτικών μέχρι το λύκειο (και μάλιστα χωρίς να έχει τον χαρακτήρα της θρησκειολογίας) είναι περιττή κυρίως γιατί αν γίνει προαιρετική, θα έχουν τα παιδιά να παπαγαλίζουν ένα μάθημα λιγότερο. Για τα σύγχρονα δεδομένα, το διάβασμα στο σπίτι με εκμάθηση παπαγαλίας, είναι περισσότερο καταπιεστικό από το περιεχόμενο των θρησκευτικών.
Ζούμε σε ένα σύστημα.
Θέλω σχολεία με Προσευχή και ομολογιακό το μάθημα των θρησκευτικών
δὸς αὐτοῖς, Κύριε, κατὰ τὰ ἔργα αὐτῶν ... κατὰ τὰ ἔργα τῶν χειρῶν αὐτῶν δὸς αὐτοῖς, ἀπόδος τὸ ἀνταπόδομα αὐτῶν αὐτοῖς
- Έκτωρ Φοίνιξ
- Phorum.gr user: Έκτωρ Φοίνιξ
Πιστεύω ότι καταρχάς πρέπει να αρχίσει στα να διδάσκεται ότι οι ιστορίες της Βίβλου δεν είναι ιστορικά γεγονότα. Αυτή τη βασική πληροφορία δεν άκουσα ποτέ κανέναν καθηγητή θρησκευτικών να τη λέει στα 12 μαθητικά μου χρόνια. Πάντα τις ιστορίες της Βίβλου όταν τις διδάσκαν τις είχαν εξισωμένες με γεγονότα που αναφέρονται σε ιστορικές πηγές, πράγμα που συνιστά απαράδεκτη παραπληροφόρηση.gmoutzour έγραψε: ↑13 Μαρ 2025, 23:24Είμαι άθρησκος. Παρόλ' αυτά πιστεύω ότι πρέπει να είναι υποχρεωτικό το μάθημα για να διδάσκονται οι θρησκευόμενοι μαθητές την θρησκεία τους και οι μαθητές που δεν είναι θρησκευόμενοι να ξέρουν τι πιστεύουν οι θρησκευόμενοι. Πρέπει να αλλάξει ο χαρακτήρας του μαθήματος όμως. Να υπάρχει ουδέτερη στάση απέναντι στον χριστιανισμό και τις άλλες θρησκείες. Μάλλον πρέπει να αλλάξει το Σύνταγμα για να γίνει αυτό. Αν υπάρχει ουδέτερη στάση, το μάθημα θα απευθύνεται σε όλους τους μαθητές και όχι μόνο στους ορθόδοξους.
Και μάλιστα, με τον τρόπο που τα λένε οι Άγιοι:
Πρώτα την Παλαιά Διαθήκη, στα μικράτα
Έπειτα, την Καινή
Πρώτα την Παλαιά Διαθήκη, στα μικράτα
Έπειτα, την Καινή
δὸς αὐτοῖς, Κύριε, κατὰ τὰ ἔργα αὐτῶν ... κατὰ τὰ ἔργα τῶν χειρῶν αὐτῶν δὸς αὐτοῖς, ἀπόδος τὸ ἀνταπόδομα αὐτῶν αὐτοῖς
O Xριστιανισμός δημιουργεί καλούς ανθρώπους. Η γνώμη μου είναι να γίνει και το ΚΑτηχητικό υποχρεωτικό κάθε Παρασκευή μετά το σχολείο.
Οχι πιά σε μίζερους, τοξικούς, διχαστικούς και αντικοινωνικούς προσηλυτιστές, οπαδούς του Μάρξ.
Οχι πιά σε μίζερους, τοξικούς, διχαστικούς και αντικοινωνικούς προσηλυτιστές, οπαδούς του Μάρξ.
Κάθε λαός έχει τους ηγέτες που του αξίζουν. Οι πολίτες δεν θέλουν εξάλειψη της διαφθοράς, θέλουν περισσότερες ευκαιρίες να συμμετέχουν σ΄ αυτή. Δεν θέλουν ευνομία, θέλουν ανοχή της δικής τους ανομίας.
Θάνος Τζήμερος.
Θάνος Τζήμερος.
Το λογικό είναι να γίνεται αναφορά σε όλες τις γνωστές τουλάχιστον θρησκείες από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, γιατί θα είναι πιο εύκολο για τα παιδιά να κατανοήσουν καλύτερα και τη ροή της ιστορίας, την φιλοσοφία/κουλτούρα των πολιτισμών κλπ
Συμπεριλαμβανόμενων και των μυθολογιών.
Μπορεί να δίνεται έμφαση στην Ορθοδοξία, από τη στιγμή είναι επικρατούσα αλλά και μία συνοπτική παρουσίαση της εξέλιξης των άλλων θρησκειών, ώστε να μπορούν να προκύπτουν και οι αντίστοιχοι συσχετισμοί.
Συμπεριλαμβανόμενων και των μυθολογιών.
Μπορεί να δίνεται έμφαση στην Ορθοδοξία, από τη στιγμή είναι επικρατούσα αλλά και μία συνοπτική παρουσίαση της εξέλιξης των άλλων θρησκειών, ώστε να μπορούν να προκύπτουν και οι αντίστοιχοι συσχετισμοί.
Η ελπίδα είναι παγίδα.
Για να αρχίσει να διδάσκεται αυτό στα σχολεία, πρέπει πρώτα να το καταλάβουν οι πιστοί. Αυτή τη στιγμή αν ρωτήσεις τυχαίους ανθρώπους στο δρόμο, 3 στους 4 θα σου πουν ότι ήταν όντως ιστορικά γεγονότα. Και το ποσοστό δε νομίζω να αλλάζει ιδιαίτερα ανάμεσα στους μορφωμένους.Έκτωρ Φοίνιξ έγραψε: ↑14 Μαρ 2025, 11:08Πιστεύω ότι καταρχάς πρέπει να αρχίσει στα να διδάσκεται ότι οι ιστορίες της Βίβλου δεν είναι ιστορικά γεγονότα. Αυτή τη βασική πληροφορία δεν άκουσα ποτέ κανέναν καθηγητή θρησκευτικών να τη λέει στα 12 μαθητικά μου χρόνια. Πάντα τις ιστορίες της Βίβλου όταν τις διδάσκαν τις είχαν εξισωμένες με γεγονότα που αναφέρονται σε ιστορικές πηγές, πράγμα που συνιστά απαράδεκτη παραπληροφόρηση.
Είναι πάνω κάτω σα να ζητάς παρόμοιες αλλαγές στο σύστημα θρησκευτικής κατήχησης του Αφγανιστάν.
"Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that" - George Carlin
Προσωπικά θεωρώ την κατήχηση και την διδσκαλία των Θρησκευτικών στα σχολεία, περιττή. Το να υπάρχει ένα γενικότερο μάθημα Θρησκειολογίας σε μια τάξη Γυμνασίου επί παραδείγματι, που θα μπορούν τα παιδιά να κατανοήσουν καλλίτερα τις βασικές αρχές όλων των θρησκειών και να μπορεί να σταθεί μια εποικοδομητική συζήτηση, αυτό ναι, το κατανοώ.
Εξ'αλλου η θρησκευτική ελευθερία, αναφέρεται επαρκώς στο άρθρο 13 του συντάγματος παρ.2
Η επιβολή του οποιουδήποτε στις σκέψεις και στις εκφράσεις του διπλανού του, μόνο σεβασμό δεν δείχνει.
Εξ'αλλου η θρησκευτική ελευθερία, αναφέρεται επαρκώς στο άρθρο 13 του συντάγματος παρ.2
Η επιβολή του οποιουδήποτε στις σκέψεις και στις εκφράσεις του διπλανού του, μόνο σεβασμό δεν δείχνει.
''Μου αρέσουν οι άνθρωποι που φορούν την ψυχή στο πρόσωπό τους'' Jim Morrison
-
- Παραπλήσια Θέματα
- Απαντήσεις
- Προβολές
- Τελευταία δημοσίευση
-
-
Νέα δημοσίευση Να μην κάνουν και μία προσευχή πριν ανατινάξουν το αεροπλάνο;
από Μαδουραίος » 03 Δεκ 2023, 21:54 » σε Κοινωνικά θέματα - 7 Απαντήσεις
- 464 Προβολές
-