Γράψτε την ιστορία της σχέσης σας με το σκάκι.

Παιχνίδια ρόλων, ηλεκτρονικά, PC games/consoles, cheats, συζητήσεις και σχολιασμοί
Άβαταρ μέλους
Έκτωρ Φοίνιξ
Phorum.gr user: Έκτωρ Φοίνιξ

Γράψτε την ιστορία της σχέσης σας με το σκάκι.

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Έκτωρ Φοίνιξ » 28 Φεβ 2025, 23:59

Προσωπικά αυτό το παιχνίδι το έμαθα στο δημοτικό κατά τη μονοήμερη εκδρομή στο τέλος της σχολικής χρονιάς. Δε θυμάμαι σε ποια τάξη, αλλά καθώς, όπως θα δούμε παρακάτω, ήξερα λίγα αγγλικά, ήταν σίγουρα μετά την τρίτη δημοτικού.

Το λοιπόν, είχαμε πάει μονοήμερη εκδρομή σε κατασκήνωση. Εκεί είχε μια απ'αυτές τις γιγάντιες υπαίθριες σκακιέρες με τα πλαστικά πιόνια που μετακινείς περπατώντας στα τετράγωνα. Ένα παιδί μου εξήγησε πως κινείται το καθένα, και μετά παίξαμε δύο παρτίδες, τις οποίες έχασα αμφότερες, με αιχμαλωσία του βασιλιά -- δε μου είχε πει τίποτα για τις έννοιες "ρουά" και "ρουά ματ," μόνο ότι η παρτίδα τελειώνει όταν ο βασιλιάς αιχμαλωτιστεί.

Με το παιχνίδι να μου έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον, όταν γύρισα σπίτι, άνοιξα τον υπολογιστή του πατέρα μου, στον οποίο είχε μεταξύ των άλλων παιχνιδιών και ένα παιχνίδι σκακιού, συγκεκριμένα αυτό εδώ...

Δεν του είχα δώσει ποτέ σημασία ως τότε, αφού δεν ήξερα να παίζω σκάκι, αλλά τώρα που είχα μάθει τους κανόνες ήθελα να το δοκιμάσω. Φυσικά, με τον υπολογιστή να παίζει σε επίπεδο πρωταθλητισμού, έχασα και πάλι. Το αστείο ήταν ότι όταν μου απειλούσε το βασιλιά και έλεγε "Check" εγώ δεν καταλάβαινα τι εννοούσε. Και επειδή ήμουν στραβός και δεν έβλεπα ότι ο βασιλιάς μου απειλούταν, πήγαινα να κουνήσω ένα πιόνι χωρίς να τον προστατεύσω, και φυσικά το παιχνίδι δε με άφηνε. Μου έγραφε "Your king is still in check" και εγώ νόμιζα ότι έπρεπε να περιμένω να τελειώσει κάποιον έλεγχο, και περίμενα μια ώρα σαν το μαλάκα. :smt005: Πέρασαν μέρες μέχρι να μου κόψει να ρωτήσω τον πατέρα μου σχετικά, κι αυτός μου εξήγησε τι σήμαινε αυτό το μήνυμα.

Για να μην τα πολυλογώ, όσο και να προσπάθησα τα επόμενα χρόνια, ποτέ δεν κατάφερα να γίνω καλός στο σκάκι, ούτε να σταυρώσω ποτέ νίκη.

Αργότερα, στην τρίτη γυμνασίου, έπαιζα για ένα διάστημα μ'ένα συμμαθητή μου, και παρόλο που ήταν κουμπούρας στα μαθήματα ενώ εγώ αριστούχος (περισσότερα για την ιστορία των σχολικών μου επιδόσεων σε άλλο νήμα), με γάμαγε πατόκορφα κάθε φορά. Δεν ξέρω πόσο καλός ήταν πραγματικά στο σκάκι -- το ότι νίκαγε εμένα δεν ήταν και κανένα σπουδαίο κατόρθωμα.

Εν πάση περιπτώσει, σήμερα, η μόνη σχέση που έχω με το σκάκι είναι οι μαλακίες που τραβάω με τη Beth Harmon απ'το Γκαμπί της Βασίλισσας. Αυτό που δεν κατάλαβα ποτέ όσον αφορά το εν λόγω παιχνίδι είναι το εξής: Γιατί πρέπει να προειδοποιείς τον αντίπαλο όταν ο βασιλιάς του απειλείται; Γιατί να μην μπορείς απλώς να τον αιχμαλωτίσεις χωρίς προειδοποίηση; Δε θα έβγαζε αυτό περισσότερο νόημα; Και τι γίνεται αν ο βασιλιάς απειλείται και κανένας απ'τους δύο παίκτες δεν το πάρει είδηση;

Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

Re: Γράψτε την ιστορία της σχέσης σας με το σκάκι.

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΑΛΗ » 01 Μαρ 2025, 00:03

Έκτωρ Φοίνιξ έγραψε:
28 Φεβ 2025, 23:59
Προσωπικά αυτό το παιχνίδι το έμαθα στο δημοτικό κατά τη μονοήμερη εκδρομή στο τέλος της σχολικής χρονιάς. Δε θυμάμαι σε ποια τάξη, αλλά καθώς, όπως θα δούμε παρακάτω, ήξερα λίγα αγγλικά, ήταν σίγουρα μετά την τρίτη δημοτικού.

Το λοιπόν, είχαμε πάει μονοήμερη εκδρομή σε κατασκήνωση. Εκεί είχε μια απ'αυτές τις γιγάντιες υπαίθριες σκακιέρες με τα πλαστικά πιόνια που μετακινείς περπατώντας στα τετράγωνα. Ένα παιδί μου εξήγησε πως κινείται το καθένα, και μετά παίξαμε δύο παρτίδες, τις οποίες έχασα αμφότερες, με αιχμαλωσία του βασιλιά -- δε μου είχε πει τίποτα για τις έννοιες "ρουά" και "ρουά ματ," μόνο ότι η παρτίδα τελειώνει όταν ο βασιλιάς αιχμαλωτιστεί.

Με το παιχνίδι να μου έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον, όταν γύρισα σπίτι, άνοιξα τον υπολογιστή του πατέρα μου, στον οποίο είχε μεταξύ των άλλων παιχνιδιών και ένα παιχνίδι σκακιού, συγκεκριμένα αυτό εδώ...

Δεν του είχα δώσει ποτέ σημασία ως τότε, αφού δεν ήξερα να παίζω σκάκι, αλλά τώρα που είχα μάθει τους κανόνες ήθελα να το δοκιμάσω. Φυσικά, με τον υπολογιστή να παίζει σε επίπεδο πρωταθλητισμού, έχασα και πάλι. Το αστείο ήταν ότι όταν μου απειλούσε το βασιλιά και έλεγε "Check" εγώ δεν καταλάβαινα τι εννοούσε. Και επειδή ήμουν στραβός και δεν έβλεπα ότι ο βασιλιάς μου απειλούταν, πήγαινα να κουνήσω ένα πιόνι χωρίς να τον προστατεύσω, και φυσικά το παιχνίδι δε με άφηνε. Μου έγραφε "Your king is still in check" και εγώ νόμιζα ότι έπρεπε να περιμένω να τελειώσει κάποιον έλεγχο, και περίμενα μια ώρα σαν το μαλάκα. :smt005: Πέρασαν μέρες μέχρι να μου κόψει να ρωτήσω τον πατέρα μου σχετικά, κι αυτός μου εξήγησε τι σήμαινε αυτό το μήνυμα.

Για να μην τα πολυλογώ, όσο και να προσπάθησα τα επόμενα χρόνια, ποτέ δεν κατάφερα να γίνω καλός στο σκάκι, ούτε να σταυρώσω ποτέ νίκη.

Αργότερα, στην τρίτη γυμνασίου, έπαιζα για ένα διάστημα μ'ένα συμμαθητή μου, και παρόλο που ήταν κουμπούρας στα μαθήματα ενώ εγώ αριστούχος (περισσότερα για την ιστορία των σχολικών μου επιδόσεων σε άλλο νήμα), με γάμαγε πατόκορφα κάθε φορά. Δεν ξέρω πόσο καλός ήταν πραγματικά στο σκάκι -- το ότι νίκαγε εμένα δεν ήταν και κανένα σπουδαίο κατόρθωμα.

Εν πάση περιπτώσει, σήμερα, η μόνη σχέση που έχω με το σκάκι είναι οι μαλακίες που τραβάω με τη Beth Harmon απ'το Γκαμπί της Βασίλισσας. Αυτό που δεν κατάλαβα ποτέ όσον αφορά το εν λόγω παιχνίδι είναι το εξής: Γιατί πρέπει να προειδοποιείς τον αντίπαλο όταν ο βασιλιάς του απειλείται; Γιατί να μην μπορείς απλώς να τον αιχμαλωτίσεις χωρίς προειδοποίηση; Δε θα έβγαζε αυτό περισσότερο νόημα; Και τι γίνεται αν ο βασιλιάς απειλείται και κανένας απ'τους δύο παίκτες δεν το πάρει είδηση;
Τα ερωτήματα τα έγραψες πριν τη μαλακία ή μετά;
Η ελπίδα είναι παγίδα.

Άβαταρ μέλους
Έκτωρ Φοίνιξ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Έκτωρ Φοίνιξ » 01 Μαρ 2025, 00:08

ΓΑΛΗ έγραψε:
01 Μαρ 2025, 00:03
Τα ερωτήματα τα έγραψες πριν τη μαλακία ή μετά;
Εμείς μια μέρα θα περάσουμε πολύ ωραία μαζί, μωρό μου.

Άβαταρ μέλους
George_V
Phorum.gr user: George_V

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από George_V » 01 Μαρ 2025, 00:09

Ασε το σκακι δεν κανει για σενα.

Καμια γκομενα βρηκες μπας και ισιωσεις?
Ειμαστε η μοναδικη χωρα με Χατζηαβατη στην Κυβερνηση και Καραγκιοζη στην Αντιπολιτευση.

Άβαταρ μέλους
Ασέβαστος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ασέβαστος » 01 Μαρ 2025, 08:07

οι γονεις μου δεν ηξεραν, εμαθα απο ενα βιβλιο που μου εκανε δωρο η νονα μου. δεν πηγα ποτε σε σχολη, αλλα επαιζα στο καφενειο, με στοιχημα, και πιο συχνα κερδιζα. καπου στα 20-25 παρατησα τα καφενεια,και δεν ξαναεπαιξα.
εμαθα τον γιο μου, τον πηγα και σε ομιλο, και τωρα ειμαι υπερηφανος γονιος/κοουτς του πρωταθλητη δυτικης ελλαδος. θα σεβεστε.
To be old and wise, you must first be young and stupid.

https://www.talcmag.gr/apopseis/ante-gamisou/ αντε και γαμησου.

Άβαταρ μέλους
Πασιφάη

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Πασιφάη » 02 Μαρ 2025, 13:30

Ασέβαστος έγραψε:
01 Μαρ 2025, 08:07
οι γονεις μου δεν ηξεραν, εμαθα απο ενα βιβλιο που μου εκανε δωρο η νονα μου. δεν πηγα ποτε σε σχολη, αλλα επαιζα στο καφενειο, με στοιχημα, και πιο συχνα κερδιζα. καπου στα 20-25 παρατησα τα καφενεια,και δεν ξαναεπαιξα.
εμαθα τον γιο μου, τον πηγα και σε ομιλο, και τωρα ειμαι υπερηφανος γονιος/κοουτς του πρωταθλητη δυτικης ελλαδος. θα σεβεστε.
Συγχαρητήρια για το παιδί, Μήτσε. :hebit:
''Μου αρέσουν οι άνθρωποι που φορούν την ψυχή στο πρόσωπό τους'' Jim Morrison

Άβαταρ μέλους
Έκτωρ Φοίνιξ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Έκτωρ Φοίνιξ » 02 Μαρ 2025, 13:41

Ασέβαστος έγραψε:
01 Μαρ 2025, 08:07
Φωτογραφίες του τροπαίου, αλλιώς δε συνέβη ποτέ.

Άβαταρ μέλους
Esperos
Phorum.gr user: Esperos

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Esperos » 02 Μαρ 2025, 13:54

Έκτωρ Φοίνιξ έγραψε:
...
Αιχμαλωτίζω τον Βασιλιά σημαίνει, καποιο κομμάτι του αντίπαλου, τον "κοιτάει",
τον στοχεύει, ο Βασιλιάς πρέπει να μετακινηθεί ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ σε τετράγωνο που ΔΕΝ στοχεύεται,
ή να τοποθετήσει κάποιο δικό του κομμάτι ως εμπόδιο, ή να "κόψει", να πάρει το κομμάτι που τον απειλεί.
Αν δεν μπορεί να κάνει κάτι από τα παραπάνω τρία, λέμε είναι ματ .

Αιχμαλωσία, δεν σημαίνει πιάνεις το κομμάτι και το βαράς κάτω... ναι;
Ένας δεν είμαι, μα χιλιάδες! Όχι μονάχα οι ζωντανοί — κι οι πεθαμένοι μ’ ακλουθάνε ,σε μιαν αράδα σκοτεινή.

Άβαταρ μέλους
George_V
Phorum.gr user: George_V

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από George_V » 02 Μαρ 2025, 14:00

Η λεξη "ματ" ειναι Περσικη και προερχεται απο την φραση "Αλ Σαχ ματ"

Η οποια μεταφραζεται "Ο Βασιλιας ειναι αβοηθητος"
Ειμαστε η μοναδικη χωρα με Χατζηαβατη στην Κυβερνηση και Καραγκιοζη στην Αντιπολιτευση.

Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΑΛΗ » 02 Μαρ 2025, 14:04

Esperos έγραψε:
02 Μαρ 2025, 13:54
Έκτωρ Φοίνιξ έγραψε:
...
Αιχμαλωτίζω τον Βασιλιά σημαίνει, καποιο κομμάτι του αντίπαλου, τον "κοιτάει",
τον στοχεύει, ο Βασιλιάς πρέπει να μετακινηθεί ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ σε τετράγωνο που ΔΕΝ στοχεύεται,
ή να τοποθετήσει κάποιο δικό του κομμάτι ως εμπόδιο, ή να "κόψει", να πάρει το κομμάτι που τον απειλεί.
Αν δεν μπορεί να κάνει κάτι από τα παραπάνω τρία, λέμε είναι ματ .

Αιχμαλωσία, δεν σημαίνει πιάνεις το κομμάτι και το βαράς κάτω... ναι;
Πρακτικώς, ματ λέμε όταν ο βασιλιάς θα φαγωθεί, επειδή έχουν υπολογισθεί από τον αντίπαλο οι μπολντ επιθετικές ή αμυντικές επιλογές. Δηλαδή ως δεύτερη κίνηση.

Οκ, είμαι σίγουρη ότι το ξέρεις, απλώς θέλησα να το διευκρινίσω, Έκτωρ είναι αυτός. :)
Η ελπίδα είναι παγίδα.

Άβαταρ μέλους
Esperos
Phorum.gr user: Esperos

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Esperos » 02 Μαρ 2025, 15:53

Έκτωρ Φοίνιξ έγραψε:
Και τι γίνεται αν ο βασιλιάς απειλείται και κανένας απ'τους δύο παίκτες δεν το πάρει είδηση;
Ότι θα γίνει και στο ποδόσφαιρο, αν :
ρίξει σουτ ο επιθετικός,
περάσει η μπάλα τη γραμμή του τέρματος, μπει γκολ,
αλλά η μπάλα, συνεχίζει, περνάει τα δίχτυα, βγαίνει εκτός από κάποια τρύπα
και ο διαιτητής δεν βλέπει, βλέπει μόνο την μπάλα εκτός αγωνιστικού, σφυρίξει άουτ,
δεν μετρήσει το γκολ , ούτε πάνε στα βαρ... θα συνεχίζουν οι 22 το κλωτσοσκούφι.
Ένας δεν είμαι, μα χιλιάδες! Όχι μονάχα οι ζωντανοί — κι οι πεθαμένοι μ’ ακλουθάνε ,σε μιαν αράδα σκοτεινή.

Άβαταρ μέλους
ΠΑΓΧΡΗΣΤΟΣ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΠΑΓΧΡΗΣΤΟΣ » 15 Μαρ 2025, 09:09

Πρέπει να ήταν γύρω στο 1975, που είχαμε ξεκινήσει και παίζαμε κάτω στο Ναυτικό Μουσείο πιτσιρικάδες σκάκι, έχοντας προμηθευτεί και το εμβληματικό βιβλίο του Σιαπέρα. Εγώ εντυπωσιασμένος από τον Φίσερ που έσκιζε εκείνη την εποχή. Έρχεται μια μέρα ένας κάποιας ηλικίας και μας χάζευε και μετά μας λέει: "Δεν έρχεστε στον Πειραϊκό Όμιλο Σκακιστών" να παίζετε και να μάθετε καλύτερα;

Έτσι ξεκίνησα και καταπιάστηκα όσο μπόρεσα. Τρέχαμε και στην Αθήνα σε Ελευθερουδάκη και Παντελίδη (οδός Αμερικής) να αγοράσουμε ξένα βιβλία με ανοίγματα, θεωρία κλπ Μ' αυτά και με κείνα κατάφερα να προκριθώ στους 12 στο Πρωτάθλημα Νέων 1977. Ε...εκεί έφαγα διάφορες ήττες (γεια σου ρε Παναγιώτη Φρεντζά φιλαράκι και μεγάλο ταλέντο!) και είπα άσε καλύτερα...

Έτσι έληξε ένα από τα 3 πράγματα με τα οποία ήθελα να ασχοληθώ στη ζωή μου:
ΣΚΑΚΙ
ΑΘΛΗΣΗ
ΒΙΒΛΙΑ

Ε, με τα άλλα δύο τα κατάφερα και τα συνεχίζω :D
Από την αποπλανητική έλξη στον σημειωτικό τυχοδιωκτισμό μια αμφίκρημνη παλινδρομία

Άβαταρ μέλους
Ληστοσυμμορίτης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ληστοσυμμορίτης » 15 Μαρ 2025, 09:23

Είχε πάει η εθνική Ελλάδος σε ένα τουρνουά στο σοτσι Ρωσία. Στο ξενοδοχείο παίζει κάποιος της εθνικής με έναν Ρώσο και χάνει ρωτάει λοιπόν αν είναι από την αποστολή της Ρωσίας ή κάποιας σλαβική χώρας και του λέει ο Ρώσος, καθαριστής είμαι στο ξενοδοχείο.
Καπιταλισμός ένα σύστημα που σαπίζει

Έγκλημα της Πύλου: ο θάνατος διακοπές στη μεσόγειο πάει.

Άβαταρ μέλους
Γκιώνης
Phorum.gr user: Γκιώνης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Γκιώνης » 15 Μαρ 2025, 09:39

Είχα κάνει στο παληό ένα poll για τον favorite world chess champion με βιογραφικά στοιχεία για τον καθένα πρωταθλητή.Δεν κατάφερα να γράψω για όλους αλλά ούτως ή άλλως το έφαγε η Μαρμάγκα μαζί με το πχόρουμ της καρδγιάς μας.
Γραμματέας του Σ.Φ.Σ.Σ.Κ.Π.Ο

Απάντηση

• Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Παιχνίδια”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών