Αυτά είναι θεωρητικολογίες και μάλιστα χωρίς να καταλαβαίνεις πότε έχουν εφαρμογή. Δεν ισχύει ότι η κοπή χρήματος αυξάνει αυτομάτως τον πληθωρισμό, πρέπει να συντρέχουν κι άλλα πράγματα. Χοντρικά, πρέπει βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα να υπάρχει περισσότερο χρήμα στην αγορά από ό,τι πριν. Μακροπρόθεσμα δεν αλλάζει τίποτα, η κοπή χρήματος έχει βραχεία επίδραση, για διάφορους λόγους που δεν θα συζητήσουμε εδώ.Otto Weininger έγραψε: ↑15 Μαρ 2025, 19:38Η εκτύπωση χρήματος που έγινε λόγω πανδημίας πχ μακροπρόθεσμα, αύξησε τον πληθωρισμό, καθώς κυκλοφορούσε περισσότερο χρήμα χωρίς αντίστοιχη αύξηση της παραγωγής.
Όχι ότι έχει σημασία, αλλά επειδή συμβαίνει να δίνεις βάση τι σπούδασε κανείς, εγώ έκανα οικονομικές αρχές στο πανεπιστήμιο.
Πάμε παρακάτω τώρα. Δεν κυκλοφόρησε περισσότερο χρήμα από ό,τι πριν. Οι τιμές άρχισαν να ανεβαίνουν με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Πριν υπήρξαν πληθωριστικές πιέσεις σε πολύ λίγα συγκεκριμένα είδη, συνολικά όμως οι τιμές κρατήθηκαν χαμηλά μέχρι την άνοιξη του '22. Αν υπήρχε κάποια επίδραση αυξημένης ροής χρήματος (που δεν είχαμε) θα είχε κάνει την εμφάνισή της πολύ νωρίτερα. Οι αυξήσεις στις τιμές ήταν καθαρά οπορτουνιστικές σε προϊόντα και υπηρεσίες εντός ΕΕ και μακροπρόθεσμες συνέπειες της διακοπής στην παραγωγή σε προϊόντα εκτός ΕΕ, λόγω αύξησης ναύλων και διάφορων άλλων παραγόντων.
Οι κύριες πληθωριστικές πιέσεις είναι στην αγορά ακινήτων, στην ενέργεια και στα τρόφιμα. Αυτά αρκούν για να συμπαρασύρουν όλα τα υπόλοιπα, αφού όταν ανεβαίνει το κόστος ζωής αυξάνουν όλοι τις τιμές τους για να ανταπεξέλθουν. Κανένα απ' αυτά δεν σχετίζεται με αυξημένη προσφορά χρήματος. Όπως είπα είναι καθαρά οπορτουνιστικές αυξήσεις που το κράτος στάθηκε ανίκανο να ελέγξει.