Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;
Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;
Εμείς πάντως εις την πρωτεύουσα λέμε "κίτρινα τυριά"
Δεν πάμε βέβαια να ζητήσουμε να μας δώσουν κιτρινο τυρί αλλά γραβιερα, κεφαλογραβιέρα, κεφαλοτύρι, κασέρι κτλ
Δεν πάμε βέβαια να ζητήσουμε να μας δώσουν κιτρινο τυρί αλλά γραβιερα, κεφαλογραβιέρα, κεφαλοτύρι, κασέρι κτλ
δὸς αὐτοῖς, Κύριε, κατὰ τὰ ἔργα αὐτῶν ... κατὰ τὰ ἔργα τῶν χειρῶν αὐτῶν δὸς αὐτοῖς, ἀπόδος τὸ ἀνταπόδομα αὐτῶν αὐτοῖς
- Communio Sancta
Εγώ λέω, "πάω να πάρω τυριά" και ζητάω φέτα, κασέρι, κεφαλοτύρι, και ό,τι άλλο. Σε καμία γλώσσα δεν είδα να λένε όλα τα κίτρινα τυριά ως ένα είδος.
ΕΙΔΟΝ ΕΓΩ ΤΑΣ ΠΑΓΙΔΑΣ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ HΠΛΩΜΕΝΑΣ ΕΠΙ ΠΑΣΑΝ ΤΗΝ ΓΗΝ.
Δεν έχω ζήσει στη Θεσσαλονίκη αλλά κυρίως στην Καβάλα, που πιάνεται επίσης για Μακεδονία. Αλλά δεν θυμάμαι κανένα να λέει όλα τα κίτρινα τυριά κασέρια και σαλάμια όλα τα αλλαντικά. Η μόνη διαφορά που μου έχει μείνει, είναι το θέμα με τα σουβλάκια και τα καλαμάκια.
Αλλά επειδή κάτι ξέρω κι από Θεσσαλονίκη και βορρά γενικότερα, στο θέμα των γεύσεων και της ποικιλίας, πραγματικά θεωρώ αστείες τις σχετικές συγκρίσεις μεταξύ "μπουγατσοκιμάδων" και "αθηναίων".
Αλλά επειδή κάτι ξέρω κι από Θεσσαλονίκη και βορρά γενικότερα, στο θέμα των γεύσεων και της ποικιλίας, πραγματικά θεωρώ αστείες τις σχετικές συγκρίσεις μεταξύ "μπουγατσοκιμάδων" και "αθηναίων".
Η ελπίδα είναι παγίδα.
- Καραμελίτσα
Άμα το μόνο ντόπιο κίτρινο τυρί στην Β. Ελλάδα είναι το κασέρι, γιατί να μην τα λένε όλα κασέρια; (Αν και το κασέρι, δεν είναι από Θεσσαλία; )
Z
Μα κι εμείς, δεν λέμε οτι πάμε να ψωνίσουμε κίτρινα τυριά, τυριά λέμε πάμε να ψωνίσουμεCommunio Sancta έγραψε: ↑22 Μαρ 2025, 12:00Εγώ λέω, "πάω να πάρω τυριά" και ζητάω φέτα, κασέρι, κεφαλοτύρι, και ό,τι άλλο. Σε καμία γλώσσα δεν είδα να λένε όλα τα κίτρινα τυριά ως ένα είδος.
Απλώς υπάρχει σαν έκφραση το "κίτρινα τυριά"
δὸς αὐτοῖς, Κύριε, κατὰ τὰ ἔργα αὐτῶν ... κατὰ τὰ ἔργα τῶν χειρῶν αὐτῶν δὸς αὐτοῖς, ἀπόδος τὸ ἀνταπόδομα αὐτῶν αὐτοῖς
- Communio Sancta
Δεν λέμε για αυτό. Κι εγώ ξέρω από Βορρά, και μάλιστα από ανατολίτικο Βορρά που είναι άπαιχτος. Εσύ μπορεί να έκανες παρέα με high αστούς Καβαλιώτες -αχώνευτη ράτσα, αυτοί κι οι Χαλκιδικιώτες, στο στομάχι μου κάθονται- και να μη λέγαν κασέρια. Εγώ όως από τότε που ήμουν μικρός, κασέρι ακούω να τα λένε. Και η αφορμή για το νήμα είναι ένα βιντεάκι που διαφημίζει ένα σουβλατζίδικο ή ταχυφαγείο και δείχνει τον πατέρα να καθοδηγεί τον γιο πώς να φτιάξει ένα νηστίσιμο club sandwich και να του λέει να βάλει κασέρι εννοώντας τυρί για toast. Αυτό που με ξεπερνά είναι το ότι στην εποχή μας που όλοι τα ξέρουν όλα, είναι απλά εμμονή, και όχι άγνοια. Μου θυμίζει το σχολείο που τα αγόρια ντρεπόντουσαν να προφέρουν σωστά τα γαλλικά για να μην ακούγονται σαν φλώροι, με αποτέλεσμα να τα μιλούσαν σαν από διήγημα του Τσιφόρου.ΓΑΛΗ έγραψε: ↑22 Μαρ 2025, 12:07Δεν έχω ζήσει στη Θεσσαλονίκη αλλά κυρίως στην Καβάλα, που πιάνεται επίσης για Μακεδονία. Αλλά δεν θυμάμαι κανένα να λέει όλα τα κίτρινα τυριά κασέρια και σαλάμια όλα τα αλλαντικά. Η μόνη διαφορά που μου έχει μείνει, είναι το θέμα με τα σουβλάκια και τα καλαμάκια.

- Otto Weininger
Με αφορμή το νήμα αυτό, θα πρέπει κάποια στιγμή να συζητηθεί σοβαρά η τιμωρία με μαστίγωμα σε όποιον αποκαλεί κάθε καρτούν Μίκυ Μάου
Let them make the first mistake. We make the last move.
- Communio Sancta
Κι η Μακεδονία βγάζει.
Νηστίσιμο κλαμπ με κασέρι?
Το ξέρω ότι είσαι από ανατολικό βορρά γι ´αυτό το έγραψα. Κι εγώ από κει έχω μητρική ρίζα. Αλλά Καβάλα παρέμεινε λατρεία, τόσο για τα αστικά όσο και τα λαϊκά της παιδιά. Όταν ήρθα "Αθήνα" έπαθα πολιτισμικό σοκ. Για ποια κασέρια και σαλάμια μου μιλάς;Communio Sancta έγραψε: ↑22 Μαρ 2025, 12:38Δεν λέμε για αυτό. Κι εγώ ξέρω από Βορρά, και μάλιστα από ανατολίτικο Βορρά που είναι άπαιχτος. Εσύ μπορεί να έκανες παρέα με high αστούς Καβαλιώτες -αχώνευτη ράτσα, αυτοί κι οι Χαλκιδικιώτες, στο στομάχι μου κάθονται- και να μη λέγαν κασέρια. Εγώ όως από τότε που ήμουν μικρός, κασέρι ακούω να τα λένε. Και η αφορμή για το νήμα είναι ένα βιντεάκι που διαφημίζει ένα σουβλατζίδικο ή ταχυφαγείο και δείχνει τον πατέρα να καθοδηγεί τον γιο πώς να φτιάξει ένα νηστίσιμο club sandwich και να του λέει να βάλει κασέρι εννοώντας τυρί για toast. Αυτό που με ξεπερνά είναι το ότι στην εποχή μας που όλοι τα ξέρουν όλα, είναι απλά εμμονή, και όχι άγνοια. Μου θυμίζει το σχολείο που τα αγόρια ντρεπόντουσαν να προφέρουν σωστά τα γαλλικά για να μην ακούγονται σαν φλώροι, με αποτέλεσμα να τα μιλούσαν σαν από διήγημα του Τσιφόρου.ΓΑΛΗ έγραψε: ↑22 Μαρ 2025, 12:07Δεν έχω ζήσει στη Θεσσαλονίκη αλλά κυρίως στην Καβάλα, που πιάνεται επίσης για Μακεδονία. Αλλά δεν θυμάμαι κανένα να λέει όλα τα κίτρινα τυριά κασέρια και σαλάμια όλα τα αλλαντικά. Η μόνη διαφορά που μου έχει μείνει, είναι το θέμα με τα σουβλάκια και τα καλαμάκια.
Η ελπίδα είναι παγίδα.
- Communio Sancta
Φαντάζομαι τον καράμπαμπα τον Φος να πίνει κρασί με το πίνκι σηκωμένο και να παραγγέλνει κι ένα πιάτο με "αλλαντικοκιτρινότυρα" 

Γραμματέας του Σ.Φ.Σ.Σ.Κ.Π.Ο
ωχ Θεούλημου
Ο φος είναι ευφυές αστέρι αλλά τέρμα αβάδιστος στα περιφερειακά.
Η ελπίδα είναι παγίδα.
Κασέρια τα λένε γιατί η γεύση τους είναι παρόμοια και διαφέρει από αυτή των λευκών τυριών (που όσο διαφορετικά κι αν είναι μεταξύ τους, έχουν παρόμοια γεύση).
Ζούμε σε ένα σύστημα.
-
- Παραπλήσια Θέματα
- Απαντήσεις
- Προβολές
- Τελευταία δημοσίευση
-
-
Νέα δημοσίευση Αυτά που λένε, και αυτά που δε λένε....
από Maspoli » 12 Μαρ 2024, 17:03 » σε Εσωτερική Πολιτική - 16 Απαντήσεις
- 654 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Maspoli
14 Μαρ 2024, 13:11
-
-
-
Νέα δημοσίευση E, τί να κάμνομε, φρίντομ έιν'τ φρί, που λένε.
από Kauldron » 11 Φεβ 2024, 19:45 » σε Εσωτερική Πολιτική - 0 Απαντήσεις
- 146 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Kauldron
11 Φεβ 2024, 19:45
-
-
- 521 Απαντήσεις
- 8835 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Λοξίας
03 Απρ 2025, 20:09