Στο δικό μου το χωριό πάντως μπορουσαμε να ξεχωρίσουμε το γκουντα από το ενταμ και το εμενταλ πριν πάμε παιδικό σταθμό.hellegennes έγραψε: ↑22 Μαρ 2025, 15:01Τι λες ρε καράβλαχε που είχες και πεκορίνο και γκούντα στο χωριό σου ακόμη και 50 χρόνια πριν.Communio Sancta έγραψε: ↑22 Μαρ 2025, 14:56Και μέχρι τον 19ο αιώνα το Gouda, η γραβιέρα, το Edamer και το πεκορίνο λεγόταν πανευρωπαϊκά κασέρια. Οι ονομασίες που έχουν δόθηκαν πρόσφατα.hellegennes έγραψε: ↑22 Μαρ 2025, 14:40
Εννοείς έβγαλε πάλι κόμπλεξ λέγοντας ανιστόρητες μαλακίες που ταυτόχρονα δεν βγάζουν και νόημα.
Δεν λες "φετόπιτα" καρακομπλεξάρα foscilis γιατί αυτή η έννοια της φέτας είναι σύγχρονη και μέχρι τον 19ο αιώνα λεγόταν απλά "τυρί". Ταυτόχρονα, η τυρόπιτα πρακτικά ποτέ δεν έχει φέτα, έχει ωστόσο κάποιο λευκό τυρί, ΠΟΤΕ κίτρινο.
Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;
- Sid Vicious
Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;
yet say this to the Possum: a bang, not a whimper,
with a bang not with a whimper,
To build the city of Dioce whose terraces are the colour of stars
- Communio Sancta
Ειδικά τα τρία αυτά τα έβρισκες σε κάθε μάρκετ της Ελλάδας σίγουρα το 1978, το θυμάμαι γιατί πήγαινα με τη μάνα μου και έπαιρνε. Μάλιστα με εντυπωσιάζε που το Gouda είχε την κόκκινη συσκευασία. Γινόταν και μάχη, διότι η μάνα μου ήθελε πιο γλυκά τυριά, κι εγώ αλμυρά, τύπου κεφαλοτύρι. Επίσης το 1980 είχαμε σίγουρα Roquefort, πιστεύω και πολύ παλιότερα, αλλά ,μιλάω για το τι θυμάμαι. Διάβαζα τον μικρό Νικόλα του Gosciny και έγραφε για roquefort, είπα στον πατέρα μου ότι θέλω να το δοκιμάσω και μου πήρε.Sid Vicious έγραψε: ↑22 Μαρ 2025, 15:14Στο δικό μου το χωριό πάντως μπορουσαμε να ξεχωρίσουμε το γκουντα από το ενταμ και το εμενταλ πριν πάμε παιδικό σταθμό.hellegennes έγραψε: ↑22 Μαρ 2025, 15:01Τι λες ρε καράβλαχε που είχες και πεκορίνο και γκούντα στο χωριό σου ακόμη και 50 χρόνια πριν.Communio Sancta έγραψε: ↑22 Μαρ 2025, 14:56Και μέχρι τον 19ο αιώνα το Gouda, η γραβιέρα, το Edamer και το πεκορίνο λεγόταν πανευρωπαϊκά κασέρια. Οι ονομασίες που έχουν δόθηκαν πρόσφατα.

ΕΙΔΟΝ ΕΓΩ ΤΑΣ ΠΑΓΙΔΑΣ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ HΠΛΩΜΕΝΑΣ ΕΠΙ ΠΑΣΑΝ ΤΗΝ ΓΗΝ.
- Sid Vicious
Εννοειται υπήρχε και ροκφόρ στα 80ς, τα θυμάμαι κι εγώ. Όπως και μπλου τσηζ και γκοργκοντζόλα. Τότε ο περισσότερος κόσμος Θεσσαλονίκη θυμάμαι ονόμαζε και τα τρια αυτά τυριά γενικευμένα ως ροκφόρ.Communio Sancta έγραψε: ↑22 Μαρ 2025, 15:19Ειδικά τα τρία αυτά τα έβρισκες σε κάθε μάρκετ της Ελλάδας σίγουρα το 1978, το θυμάμαι γιατί πήγαινα με τη μάνα μου και έπαιρνε. Μάλιστα με εντυπωσιάζε που το Gouda είχε την κόκκινη συσκευασία. Γινόταν και μάχη, διότι η μάνα μου ήθελε πιο γλυκά τυριά, κι εγώ αλμυρά, τύπου κεφαλοτύρι. Επίσης το 1980 είχαμε σίγουρα Roquefort, πιστεύω και πολύ παλιότερα, αλλά ,μιλάω για το τι θυμάμαι. Διάβαζα τον μικρό Νικόλα του Gosciny και έγραφε για roquefort, είπα στον πατέρα μου ότι θέλω να το δοκιμάσω και μου πήρε.Sid Vicious έγραψε: ↑22 Μαρ 2025, 15:14Στο δικό μου το χωριό πάντως μπορουσαμε να ξεχωρίσουμε το γκουντα από το ενταμ και το εμενταλ πριν πάμε παιδικό σταθμό.hellegennes έγραψε: ↑22 Μαρ 2025, 15:01
Τι λες ρε καράβλαχε που είχες και πεκορίνο και γκούντα στο χωριό σου ακόμη και 50 χρόνια πριν.
- Communio Sancta
Ισχύει. Έτσι τα λέγανε. Το δανέζικο blue cheese ήταν το πιο φτηνό υποκατάστατο, και το έβγαζαν και τα λαϊκά καφενεία ως μεζέ στην μπίρα και θεωρούνταν σπέσιαλ συνοδευτικό. Gorgozolla δεν θυμάμαι, δεν αμφιβάλλω όμως πως υπήρχε. Εννοείται και πεκορίνο υπήρχε. Αυτό που άργησα να μάθω, -το πρωτοδοκίμασα αρχές της δεκαετίας 90- είναι το καπνιστό του Μετσόβου.Sid Vicious έγραψε: ↑22 Μαρ 2025, 15:26Εννοειται υπήρχε και ροκφόρ στα 80ς, τα θυμάμαι κι εγώ. Όπως και μπλου τσηζ και γκοργκοντζόλα. Τότε ο περισσότερος κόσμος Θεσσαλονίκη θυμάμαι ονόμαζε και τα τρια αυτά τυριά γενικευμένα ως ροκφόρ.Communio Sancta έγραψε: ↑22 Μαρ 2025, 15:19Ειδικά τα τρία αυτά τα έβρισκες σε κάθε μάρκετ της Ελλάδας σίγουρα το 1978, το θυμάμαι γιατί πήγαινα με τη μάνα μου και έπαιρνε. Μάλιστα με εντυπωσιάζε που το Gouda είχε την κόκκινη συσκευασία. Γινόταν και μάχη, διότι η μάνα μου ήθελε πιο γλυκά τυριά, κι εγώ αλμυρά, τύπου κεφαλοτύρι. Επίσης το 1980 είχαμε σίγουρα Roquefort, πιστεύω και πολύ παλιότερα, αλλά ,μιλάω για το τι θυμάμαι. Διάβαζα τον μικρό Νικόλα του Gosciny και έγραφε για roquefort, είπα στον πατέρα μου ότι θέλω να το δοκιμάσω και μου πήρε.Sid Vicious έγραψε: ↑22 Μαρ 2025, 15:14
Στο δικό μου το χωριό πάντως μπορουσαμε να ξεχωρίσουμε το γκουντα από το ενταμ και το εμενταλ πριν πάμε παιδικό σταθμό.
επειδη μιλουσε για μπουγατσα το αρχικο Post υποθετω αναφερεται οταν λιωνουν
που δεν εχει και πολυ αδικο(με καποιες εξαιρεσεις)
παιδες χαλαρωστε λιγο την υπαρξη σας,η περιοχη ολη πανω ηταν πανω σε μεγαλους εμπορικους δρομους,ειχε μεγαλα αστικα κεντρα ,ειχε παρε δωσε με κωνσταντινουπολη ,με δυση και ανατολη ,οχι με τ Αγραφα...
- Communio Sancta
Μα εγώ δεν αμφιβάλλω, για το κασέρι ρωτάω.
εσυ εισαι εκτος συναγωνισμου,εισαι δικος μας
ΥΣ και σοβαρη παραγωγη,οπως και τωρα
ΥΣ και σοβαρη παραγωγη,οπως και τωρα
Έλεος.hellegennes έγραψε: ↑22 Μαρ 2025, 14:51Όλα τα ημίσκληρα τυριά πάνω-κάτω την ίδια γεύση έχουν. Δεν παίζει να έχεις καταλάβει διαφορά. Η συντριπτική πλειονότητα μάλιστα δεν έχει ειδικό όνομα, πράγμα που κάνει ακόμα πιο αστείο το όλο θέμα.Καραμελίτσα έγραψε: ↑22 Μαρ 2025, 14:49Πάντως η μπουγάτσα ζαμπόν-κασέρι που έχω φάει στη Θεσσαλονίκη, έχει κασέρι, όχι άλλο κίτρινο τυρί.
"Chiedi a un bambino di disegnare una macchina e sicuramente la farà rossa"
το κασερι ειναι πιο γνωστο στην Μακεδονια,γιατι παραγεται και καταναλωνεται μαζικοτερα(Τουλαχιστον παλιοτερα)
αυτο δεν σημαινει πως δεν βγαζουν και αλλοι(ακομα και η λεσβος)
π.χ εσυ εχεις κατα νου κασερι ελασσονας οταν μιλας για θεσσαλια
ωστοσο για να το κανουμε ΠΟΠ στειλαμε μικρη παραγωγη ενα παλαιωμενο απο Ξανθη(θεσπεσιο)
- Communio Sancta
Νομίζω τα πιο νόστιμα που δοκίμασα είναι Θεσσαλία, Μακεδονία.Κοκκορας έγραψε: ↑22 Μαρ 2025, 16:11το κασερι ειναι πιο γνωστο στην Μακεδονια,γιατι παραγεται και καταναλωνεται μαζικοτερα(Τουλαχιστον παλιοτερα)
αυτο δεν σημαινει πως δεν βγαζουν και αλλοι(ακομα και η λεσβος)
π.χ εσυ εχεις κατα νου κασερι ελασσονας οταν μιλας για θεσσαλια
ωστοσο για να το κανουμε ΠΟΠ στειλαμε μικρη παραγωγη ενα παλαιωμενο απο Ξανθη(θεσπεσιο)
- Sid Vicious
Μα και όταν λιώνουν ξεχωρίζουνΚοκκορας έγραψε: ↑22 Μαρ 2025, 15:54επειδη μιλουσε για μπουγατσα το αρχικο Post υποθετω αναφερεται οταν λιωνουν
που δεν εχει και πολυ αδικο(με καποιες εξαιρεσεις)
Μάθετε μπαλίτσα απ'το Χέλη,μια χαρά ωραία σας τα εξηγεί
Γραμματέας του Σ.Φ.Σ.Σ.Κ.Π.Ο
- Communio Sancta
Μα αφού δεν κατέχει τίποτες από τυριά.

- Allah
- Phorum.gr user: Άγιος Παπάριος, Άγιος, Έσχατόγερος
- Επικοινωνία:
Σοβαρά; Η κασερόπιτα δεν έχει κίτρινο τυρί μέσα;hellegennes έγραψε: ↑22 Μαρ 2025, 14:40Εννοείς έβγαλε πάλι κόμπλεξ λέγοντας ανιστόρητες μαλακίες που ταυτόχρονα δεν βγάζουν και νόημα.
Δεν λες "φετόπιτα" καρακομπλεξάρα foscilis γιατί αυτή η έννοια της φέτας είναι σύγχρονη και μέχρι τον 19ο αιώνα λεγόταν απλά "τυρί". Ταυτόχρονα, η τυρόπιτα πρακτικά ποτέ δεν έχει φέτα, έχει ωστόσο κάποιο λευκό τυρί, ΠΟΤΕ κίτρινο.
-
- Παραπλήσια Θέματα
- Απαντήσεις
- Προβολές
- Τελευταία δημοσίευση
-
-
Νέα δημοσίευση Αυτά που λένε, και αυτά που δε λένε....
από Maspoli » 12 Μαρ 2024, 17:03 » σε Εσωτερική Πολιτική - 16 Απαντήσεις
- 654 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Maspoli
14 Μαρ 2024, 13:11
-
-
-
Νέα δημοσίευση E, τί να κάμνομε, φρίντομ έιν'τ φρί, που λένε.
από Kauldron » 11 Φεβ 2024, 19:45 » σε Εσωτερική Πολιτική - 0 Απαντήσεις
- 146 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Kauldron
11 Φεβ 2024, 19:45
-
-
- 521 Απαντήσεις
- 8847 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Λοξίας
03 Απρ 2025, 20:09