Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;

Συνταγές, φαγητά, γλυκίσματα, ποτά και cocktails (μόνο για χορτάτους).
Άβαταρ μέλους
Sid Vicious
Δημοσιεύσεις: 13431
Εγγραφή: 13 Σεπ 2018, 19:43

Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Sid Vicious » 22 Μαρ 2025, 15:14

hellegennes έγραψε:
22 Μαρ 2025, 15:01
Communio Sancta έγραψε:
22 Μαρ 2025, 14:56
hellegennes έγραψε:
22 Μαρ 2025, 14:40


Εννοείς έβγαλε πάλι κόμπλεξ λέγοντας ανιστόρητες μαλακίες που ταυτόχρονα δεν βγάζουν και νόημα.

Δεν λες "φετόπιτα" καρακομπλεξάρα foscilis γιατί αυτή η έννοια της φέτας είναι σύγχρονη και μέχρι τον 19ο αιώνα λεγόταν απλά "τυρί". Ταυτόχρονα, η τυρόπιτα πρακτικά ποτέ δεν έχει φέτα, έχει ωστόσο κάποιο λευκό τυρί, ΠΟΤΕ κίτρινο.
Και μέχρι τον 19ο αιώνα το Gouda, η γραβιέρα, το Edamer και το πεκορίνο λεγόταν πανευρωπαϊκά κασέρια. Οι ονομασίες που έχουν δόθηκαν πρόσφατα.
Τι λες ρε καράβλαχε που είχες και πεκορίνο και γκούντα στο χωριό σου ακόμη και 50 χρόνια πριν.
Στο δικό μου το χωριό πάντως μπορουσαμε να ξεχωρίσουμε το γκουντα από το ενταμ και το εμενταλ πριν πάμε παιδικό σταθμό.
yet say this to the Possum: a bang, not a whimper,
with a bang not with a whimper,
To build the city of Dioce whose terraces are the colour of stars

Άβαταρ μέλους
Communio Sancta
Δημοσιεύσεις: 1471
Εγγραφή: 02 Μαρ 2024, 19:12

Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Communio Sancta » 22 Μαρ 2025, 15:19

Sid Vicious έγραψε:
22 Μαρ 2025, 15:14
hellegennes έγραψε:
22 Μαρ 2025, 15:01
Communio Sancta έγραψε:
22 Μαρ 2025, 14:56
Και μέχρι τον 19ο αιώνα το Gouda, η γραβιέρα, το Edamer και το πεκορίνο λεγόταν πανευρωπαϊκά κασέρια. Οι ονομασίες που έχουν δόθηκαν πρόσφατα.
Τι λες ρε καράβλαχε που είχες και πεκορίνο και γκούντα στο χωριό σου ακόμη και 50 χρόνια πριν.
Στο δικό μου το χωριό πάντως μπορουσαμε να ξεχωρίσουμε το γκουντα από το ενταμ και το εμενταλ πριν πάμε παιδικό σταθμό.
Ειδικά τα τρία αυτά τα έβρισκες σε κάθε μάρκετ της Ελλάδας σίγουρα το 1978, το θυμάμαι γιατί πήγαινα με τη μάνα μου και έπαιρνε. Μάλιστα με εντυπωσιάζε που το Gouda είχε την κόκκινη συσκευασία. Γινόταν και μάχη, διότι η μάνα μου ήθελε πιο γλυκά τυριά, κι εγώ αλμυρά, τύπου κεφαλοτύρι. Επίσης το 1980 είχαμε σίγουρα Roquefort, πιστεύω και πολύ παλιότερα, αλλά ,μιλάω για το τι θυμάμαι. Διάβαζα τον μικρό Νικόλα του Gosciny και έγραφε για roquefort, είπα στον πατέρα μου ότι θέλω να το δοκιμάσω και μου πήρε. :)
ΕΙΔΟΝ ΕΓΩ ΤΑΣ ΠΑΓΙΔΑΣ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ HΠΛΩΜΕΝΑΣ ΕΠΙ ΠΑΣΑΝ ΤΗΝ ΓΗΝ.

Άβαταρ μέλους
Sid Vicious
Δημοσιεύσεις: 13431
Εγγραφή: 13 Σεπ 2018, 19:43

Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Sid Vicious » 22 Μαρ 2025, 15:26

Communio Sancta έγραψε:
22 Μαρ 2025, 15:19
Sid Vicious έγραψε:
22 Μαρ 2025, 15:14
hellegennes έγραψε:
22 Μαρ 2025, 15:01


Τι λες ρε καράβλαχε που είχες και πεκορίνο και γκούντα στο χωριό σου ακόμη και 50 χρόνια πριν.
Στο δικό μου το χωριό πάντως μπορουσαμε να ξεχωρίσουμε το γκουντα από το ενταμ και το εμενταλ πριν πάμε παιδικό σταθμό.
Ειδικά τα τρία αυτά τα έβρισκες σε κάθε μάρκετ της Ελλάδας σίγουρα το 1978, το θυμάμαι γιατί πήγαινα με τη μάνα μου και έπαιρνε. Μάλιστα με εντυπωσιάζε που το Gouda είχε την κόκκινη συσκευασία. Γινόταν και μάχη, διότι η μάνα μου ήθελε πιο γλυκά τυριά, κι εγώ αλμυρά, τύπου κεφαλοτύρι. Επίσης το 1980 είχαμε σίγουρα Roquefort, πιστεύω και πολύ παλιότερα, αλλά ,μιλάω για το τι θυμάμαι. Διάβαζα τον μικρό Νικόλα του Gosciny και έγραφε για roquefort, είπα στον πατέρα μου ότι θέλω να το δοκιμάσω και μου πήρε. :)
Εννοειται υπήρχε και ροκφόρ στα 80ς, τα θυμάμαι κι εγώ. Όπως και μπλου τσηζ και γκοργκοντζόλα. Τότε ο περισσότερος κόσμος Θεσσαλονίκη θυμάμαι ονόμαζε και τα τρια αυτά τυριά γενικευμένα ως ροκφόρ.
yet say this to the Possum: a bang, not a whimper,
with a bang not with a whimper,
To build the city of Dioce whose terraces are the colour of stars

Άβαταρ μέλους
Communio Sancta
Δημοσιεύσεις: 1471
Εγγραφή: 02 Μαρ 2024, 19:12

Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Communio Sancta » 22 Μαρ 2025, 15:32

Sid Vicious έγραψε:
22 Μαρ 2025, 15:26
Communio Sancta έγραψε:
22 Μαρ 2025, 15:19
Sid Vicious έγραψε:
22 Μαρ 2025, 15:14

Στο δικό μου το χωριό πάντως μπορουσαμε να ξεχωρίσουμε το γκουντα από το ενταμ και το εμενταλ πριν πάμε παιδικό σταθμό.
Ειδικά τα τρία αυτά τα έβρισκες σε κάθε μάρκετ της Ελλάδας σίγουρα το 1978, το θυμάμαι γιατί πήγαινα με τη μάνα μου και έπαιρνε. Μάλιστα με εντυπωσιάζε που το Gouda είχε την κόκκινη συσκευασία. Γινόταν και μάχη, διότι η μάνα μου ήθελε πιο γλυκά τυριά, κι εγώ αλμυρά, τύπου κεφαλοτύρι. Επίσης το 1980 είχαμε σίγουρα Roquefort, πιστεύω και πολύ παλιότερα, αλλά ,μιλάω για το τι θυμάμαι. Διάβαζα τον μικρό Νικόλα του Gosciny και έγραφε για roquefort, είπα στον πατέρα μου ότι θέλω να το δοκιμάσω και μου πήρε. :)
Εννοειται υπήρχε και ροκφόρ στα 80ς, τα θυμάμαι κι εγώ. Όπως και μπλου τσηζ και γκοργκοντζόλα. Τότε ο περισσότερος κόσμος Θεσσαλονίκη θυμάμαι ονόμαζε και τα τρια αυτά τυριά γενικευμένα ως ροκφόρ.
Ισχύει. Έτσι τα λέγανε. Το δανέζικο blue cheese ήταν το πιο φτηνό υποκατάστατο, και το έβγαζαν και τα λαϊκά καφενεία ως μεζέ στην μπίρα και θεωρούνταν σπέσιαλ συνοδευτικό. Gorgozolla δεν θυμάμαι, δεν αμφιβάλλω όμως πως υπήρχε. Εννοείται και πεκορίνο υπήρχε. Αυτό που άργησα να μάθω, -το πρωτοδοκίμασα αρχές της δεκαετίας 90- είναι το καπνιστό του Μετσόβου.
ΕΙΔΟΝ ΕΓΩ ΤΑΣ ΠΑΓΙΔΑΣ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ HΠΛΩΜΕΝΑΣ ΕΠΙ ΠΑΣΑΝ ΤΗΝ ΓΗΝ.

Άβαταρ μέλους
Κοκκορας
Δημοσιεύσεις: 480
Εγγραφή: 26 Φεβ 2025, 06:37
Phorum.gr user: Κόκκορας

Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Κοκκορας » 22 Μαρ 2025, 15:54

Sid Vicious έγραψε:
22 Μαρ 2025, 14:55
hellegennes έγραψε:
22 Μαρ 2025, 14:51

Όλα τα ημίσκληρα τυριά πάνω-κάτω την ίδια γεύση έχουν.
E όχι δα
επειδη μιλουσε για μπουγατσα το αρχικο Post υποθετω αναφερεται οταν λιωνουν
που δεν εχει και πολυ αδικο(με καποιες εξαιρεσεις)

Άβαταρ μέλους
Κοκκορας
Δημοσιεύσεις: 480
Εγγραφή: 26 Φεβ 2025, 06:37
Phorum.gr user: Κόκκορας

Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Κοκκορας » 22 Μαρ 2025, 16:04

παιδες χαλαρωστε λιγο την υπαρξη σας,η περιοχη ολη πανω ηταν πανω σε μεγαλους εμπορικους δρομους,ειχε μεγαλα αστικα κεντρα ,ειχε παρε δωσε με κωνσταντινουπολη ,με δυση και ανατολη ,οχι με τ Αγραφα...

Άβαταρ μέλους
Communio Sancta
Δημοσιεύσεις: 1471
Εγγραφή: 02 Μαρ 2024, 19:12

Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Communio Sancta » 22 Μαρ 2025, 16:05

Κοκκορας έγραψε:
22 Μαρ 2025, 16:04
παιδες χαλαρωστε λιγο την υπαρξη σας,η περιοχη ολη πανω ηταν πανω σε μεγαλους εμπορικους δρομους,ειχε μεγαλα αστικα κεντρα ,ειχε παρε δωσε με κωνσταντινουπολη ,με δυση και ανατολη ,οχι με τ Αγραφα...
Μα εγώ δεν αμφιβάλλω, για το κασέρι ρωτάω.
ΕΙΔΟΝ ΕΓΩ ΤΑΣ ΠΑΓΙΔΑΣ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ HΠΛΩΜΕΝΑΣ ΕΠΙ ΠΑΣΑΝ ΤΗΝ ΓΗΝ.

Άβαταρ μέλους
Κοκκορας
Δημοσιεύσεις: 480
Εγγραφή: 26 Φεβ 2025, 06:37
Phorum.gr user: Κόκκορας

Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Κοκκορας » 22 Μαρ 2025, 16:06

εσυ εισαι εκτος συναγωνισμου,εισαι δικος μας


ΥΣ και σοβαρη παραγωγη,οπως και τωρα

Άβαταρ μέλους
Ερμής
Δημοσιεύσεις: 27870
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 11:00
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ερμής » 22 Μαρ 2025, 16:08

hellegennes έγραψε:
22 Μαρ 2025, 14:51
Καραμελίτσα έγραψε:
22 Μαρ 2025, 14:49
Πάντως η μπουγάτσα ζαμπόν-κασέρι που έχω φάει στη Θεσσαλονίκη, έχει κασέρι, όχι άλλο κίτρινο τυρί.
Όλα τα ημίσκληρα τυριά πάνω-κάτω την ίδια γεύση έχουν. Δεν παίζει να έχεις καταλάβει διαφορά. Η συντριπτική πλειονότητα μάλιστα δεν έχει ειδικό όνομα, πράγμα που κάνει ακόμα πιο αστείο το όλο θέμα.
Έλεος.
"Chiedi a un bambino di disegnare una macchina e sicuramente la farà rossa"

Άβαταρ μέλους
Κοκκορας
Δημοσιεύσεις: 480
Εγγραφή: 26 Φεβ 2025, 06:37
Phorum.gr user: Κόκκορας

Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Κοκκορας » 22 Μαρ 2025, 16:11

Καραμελίτσα έγραψε:
22 Μαρ 2025, 12:33
(Αν και το κασέρι, δεν είναι από Θεσσαλία; )
το κασερι ειναι πιο γνωστο στην Μακεδονια,γιατι παραγεται και καταναλωνεται μαζικοτερα(Τουλαχιστον παλιοτερα)
αυτο δεν σημαινει πως δεν βγαζουν και αλλοι(ακομα και η λεσβος)

π.χ εσυ εχεις κατα νου κασερι ελασσονας οταν μιλας για θεσσαλια

ωστοσο για να το κανουμε ΠΟΠ στειλαμε μικρη παραγωγη ενα παλαιωμενο απο Ξανθη(θεσπεσιο)

Άβαταρ μέλους
Communio Sancta
Δημοσιεύσεις: 1471
Εγγραφή: 02 Μαρ 2024, 19:12

Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Communio Sancta » 22 Μαρ 2025, 16:13

Κοκκορας έγραψε:
22 Μαρ 2025, 16:11
Καραμελίτσα έγραψε:
22 Μαρ 2025, 12:33
(Αν και το κασέρι, δεν είναι από Θεσσαλία; )
το κασερι ειναι πιο γνωστο στην Μακεδονια,γιατι παραγεται και καταναλωνεται μαζικοτερα(Τουλαχιστον παλιοτερα)
αυτο δεν σημαινει πως δεν βγαζουν και αλλοι(ακομα και η λεσβος)

π.χ εσυ εχεις κατα νου κασερι ελασσονας οταν μιλας για θεσσαλια

ωστοσο για να το κανουμε ΠΟΠ στειλαμε μικρη παραγωγη ενα παλαιωμενο απο Ξανθη(θεσπεσιο)
Νομίζω τα πιο νόστιμα που δοκίμασα είναι Θεσσαλία, Μακεδονία.
ΕΙΔΟΝ ΕΓΩ ΤΑΣ ΠΑΓΙΔΑΣ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ HΠΛΩΜΕΝΑΣ ΕΠΙ ΠΑΣΑΝ ΤΗΝ ΓΗΝ.

Άβαταρ μέλους
Sid Vicious
Δημοσιεύσεις: 13431
Εγγραφή: 13 Σεπ 2018, 19:43

Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Sid Vicious » 22 Μαρ 2025, 16:19

Κοκκορας έγραψε:
22 Μαρ 2025, 15:54
Sid Vicious έγραψε:
22 Μαρ 2025, 14:55
hellegennes έγραψε:
22 Μαρ 2025, 14:51

Όλα τα ημίσκληρα τυριά πάνω-κάτω την ίδια γεύση έχουν.
E όχι δα
επειδη μιλουσε για μπουγατσα το αρχικο Post υποθετω αναφερεται οταν λιωνουν
που δεν εχει και πολυ αδικο(με καποιες εξαιρεσεις)
Μα και όταν λιώνουν ξεχωρίζουν
yet say this to the Possum: a bang, not a whimper,
with a bang not with a whimper,
To build the city of Dioce whose terraces are the colour of stars

Άβαταρ μέλους
Γκιώνης
Δημοσιεύσεις: 824
Εγγραφή: 23 Απρ 2018, 11:41
Phorum.gr user: Γκιώνης

Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Γκιώνης » 22 Μαρ 2025, 16:22

Μάθετε μπαλίτσα απ'το Χέλη,μια χαρά ωραία σας τα εξηγεί
Γραμματέας του Σ.Φ.Σ.Σ.Κ.Π.Ο

Άβαταρ μέλους
Communio Sancta
Δημοσιεύσεις: 1471
Εγγραφή: 02 Μαρ 2024, 19:12

Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Communio Sancta » 22 Μαρ 2025, 16:24

Γκιώνης έγραψε:
22 Μαρ 2025, 16:22
Μάθετε μπαλίτσα απ'το Χέλη,μια χαρά ωραία σας τα εξηγεί
Μα αφού δεν κατέχει τίποτες από τυριά. :lol:
ΕΙΔΟΝ ΕΓΩ ΤΑΣ ΠΑΓΙΔΑΣ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ HΠΛΩΜΕΝΑΣ ΕΠΙ ΠΑΣΑΝ ΤΗΝ ΓΗΝ.

Άβαταρ μέλους
Allah
Δημοσιεύσεις: 1957
Εγγραφή: 08 Ιαν 2023, 14:40
Phorum.gr user: Άγιος Παπάριος, Άγιος, Έσχατόγερος
Τοποθεσία: Mecca
Επικοινωνία:

Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Allah » 22 Μαρ 2025, 16:53

hellegennes έγραψε:
22 Μαρ 2025, 14:40
Allah έγραψε:
22 Μαρ 2025, 10:19
foscilis έγραψε:
22 Μαρ 2025, 09:26
ατελη ελληνικα σε τουρκοβουλγαρικο υποστρωμα,
Δίκασε δίκαια ο foscilis εδώ.
Εννοείς έβγαλε πάλι κόμπλεξ λέγοντας ανιστόρητες μαλακίες που ταυτόχρονα δεν βγάζουν και νόημα.

Δεν λες "φετόπιτα" καρακομπλεξάρα foscilis γιατί αυτή η έννοια της φέτας είναι σύγχρονη και μέχρι τον 19ο αιώνα λεγόταν απλά "τυρί". Ταυτόχρονα, η τυρόπιτα πρακτικά ποτέ δεν έχει φέτα, έχει ωστόσο κάποιο λευκό τυρί, ΠΟΤΕ κίτρινο.
Σοβαρά; Η κασερόπιτα δεν έχει κίτρινο τυρί μέσα;

Απάντηση


  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Μαγειρική”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών