Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;

Συνταγές, φαγητά, γλυκίσματα, ποτά και cocktails (μόνο για χορτάτους).
Άβαταρ μέλους
gassim

Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από gassim » 22 Μαρ 2025, 18:37

hellegennes έγραψε:
22 Μαρ 2025, 14:35
gassim έγραψε:
22 Μαρ 2025, 10:20
hellegennes έγραψε:
21 Μαρ 2025, 16:12

Είναι απίστευτο πως είσαι από τον Βορρά αλλά ρωτάς κάτι που όχι μόνο είναι λάθος αλλά έχει απαντηθεί ένα δισεκατομμύριο φορές. Κανείς δεν λέει "κασέρι" κάθε κίτρινο τυρί, συλλογικά λέγονται κασέρια, όπως συλλογικά τα λευκά κρασιά λέγονται λευκά κρασιά αλλά αν θες ένα συγκεκριμένο το ζητάς με το όνομά του.

Απλά στον Νότο δεν υπάρχει πλέον μονολεκτικός όρος και λένε "κίτρινα τυριά". Ε, στον Βορρά λένε "κασέρια". Αυτά τα δυο είναι ταυτόσημες έννοιες.
Δηλαδή όλη η κατηγορία πήρε το όνομα της από ένα τυρί; Σαν να λέμε όλα τα λευκά τυριά "φέτα" και μετά να διαχωρίζουμε "φέτα-ανθοτυρο", "φετα-κατικι" κτλ ;
Ναι και φαντάζομαι ότι αυτό ίσχυε παντού μέχρι την σύγχρονη εποχή. Αλλά και να μην είναι έτσι, αυτό είναι συχνό φαινόμενο στην γλώσσα.

Λέμε τζιπ όλα τα 4χ4, χόβερκραφτ όλα τα αεριωθούμενα υδροσκάφη, σελοτέιπ όλες τις κολλητικές ταινίες, ποστ ιτ όλα τα αυτοκόλλητα χαρτάκια και ένα μάτσο άλλα. Όλα αυτά είναι μάρκες ή καταχωρημένα ονόματα.

Επίσης ΛΕΤΕ φέτα σχεδόν όλα τα λευκά τυριά στον νότο. Φέτα είναι το αιγοπρόβειο τυρί συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον απόλυτο, σύγχρονο ορισμό του, όχι το κατσικίσιο ας πούμε.

Βασικά και η φέτα σχετικά πρόσφατη έννοια είναι. Η λέξη που χρησιμοποιούσαν οι Έλληνες για τα λευκά τυριά παλιότερα ήταν απλώς "τυρί", από τον Όμηρο ως τον 19ο αιώνα. Το τυρί που έτρωγαν ήταν κατσικίσιο, πρόβειο ή αιγοπρόβειο και το έλεγαν τυρί. Η χρήση της λέξης "φέτα" συγκεκριμένα για τα λευκά τυριά είναι του 19ου αιώνα.

Όλα αυτά έχουν διατηρηθεί σε λέξεις όπως η τυρόπιτα, το τυρόψωμο, η κασερόπιτα, η κασεροκροκέτα, κτλ. Τα μεν έχουν κάποιο λευκό τυρί, τα δε κάποιο κίτρινο. Σχεδόν ποτέ δεν έχουν φέτα και κασέρι, γιατί είναι ακριβά τυριά.

Στον Βορρά διατηρήθηκε η απλή διάκριση τυρί = κάποιο λευκό τυρί και κασέρι = κάποιο κίτρινο τυρί, στον Νότο όχι.
Και τώρα για τα λευκά τυριά (και για τα κίτρινα) χρησιμοποιούμε την λέξη τυρί. Φέτα λέμε την φέτα.
Όντως λέμε τυρόπιτα και τυρόψωμο γιατί δεν έχουν απαραίτητα φέτα.

Άβαταρ μέλους
Κοκκορας
Phorum.gr user: Κόκκορας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Κοκκορας » 22 Μαρ 2025, 21:53

Sid Vicious έγραψε:
22 Μαρ 2025, 16:19
Κοκκορας έγραψε:
22 Μαρ 2025, 15:54
Sid Vicious έγραψε:
22 Μαρ 2025, 14:55

E όχι δα
επειδη μιλουσε για μπουγατσα το αρχικο Post υποθετω αναφερεται οταν λιωνουν
που δεν εχει και πολυ αδικο(με καποιες εξαιρεσεις)
Μα και όταν λιώνουν ξεχωρίζουν
οχι στον ιδιο βαθμο,σε καμια περιπτωση,το τυρι κρυο αναδεικνυεται,λιωμενο με ζαμπον,με φυλλα με ξερω γω,τρεχα γυρευε

Άβαταρ μέλους
GoBzi

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από GoBzi » 22 Μαρ 2025, 22:35

Zundapp έγραψε:
21 Μαρ 2025, 16:08
γιατι ακομα δεν εχεις ξεπερασει το οτι η καταγωγη σου ειναι απο τον βορρα?

Άβαταρ μέλους
hellegennes

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από hellegennes » 22 Μαρ 2025, 23:03

Allah έγραψε:
22 Μαρ 2025, 16:53
hellegennes έγραψε:
22 Μαρ 2025, 14:40
Allah έγραψε:
22 Μαρ 2025, 10:19

Δίκασε δίκαια ο foscilis εδώ.
Εννοείς έβγαλε πάλι κόμπλεξ λέγοντας ανιστόρητες μαλακίες που ταυτόχρονα δεν βγάζουν και νόημα.

Δεν λες "φετόπιτα" καρακομπλεξάρα foscilis γιατί αυτή η έννοια της φέτας είναι σύγχρονη και μέχρι τον 19ο αιώνα λεγόταν απλά "τυρί". Ταυτόχρονα, η τυρόπιτα πρακτικά ποτέ δεν έχει φέτα, έχει ωστόσο κάποιο λευκό τυρί, ΠΟΤΕ κίτρινο.
Σοβαρά; Η κασερόπιτα δεν έχει κίτρινο τυρί μέσα;
Βάλε ξανά τα γυαλιά σου, μπάρμπα.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.

Άβαταρ μέλους
hellegennes

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από hellegennes » 22 Μαρ 2025, 23:08

Ερμής έγραψε:
22 Μαρ 2025, 16:08
hellegennes έγραψε:
22 Μαρ 2025, 14:51
Καραμελίτσα έγραψε:
22 Μαρ 2025, 14:49
Πάντως η μπουγάτσα ζαμπόν-κασέρι που έχω φάει στη Θεσσαλονίκη, έχει κασέρι, όχι άλλο κίτρινο τυρί.
Όλα τα ημίσκληρα τυριά πάνω-κάτω την ίδια γεύση έχουν. Δεν παίζει να έχεις καταλάβει διαφορά. Η συντριπτική πλειονότητα μάλιστα δεν έχει ειδικό όνομα, πράγμα που κάνει ακόμα πιο αστείο το όλο θέμα.
Έλεος.
Συγγνώμη, ξέχασα ότι είμαι στο φόρουμ γευσιγνωσίας, όπου κάποιος (ο ΣΕ) με αποκάλεσε "μυρωδιά" σε νήμα για σοκολάτες γιατί μίλησα γιατί την ποιότητα της ΙΟΝ και μου αντιπαρέβαλε ως καλή σοκολάτα την και καλά χειροποίητη bean-to-bar Mast Brothers που αποδείχθηκε ότι ήταν κουβερτούρα της αγοράς που την ξαναέλιωναν και της πατούσαν το λογότυπό τους. :smt005:

Αν μέναμε κοντά θα σε προκαλούσα σε τεστ με 10 διαφορετικά κασέρια και να μου πεις ποιο είναι ποιο. Κρίμα που μένουμε τόσο μακριά.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,

Άβαταρ μέλους
hellegennes

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από hellegennes » 22 Μαρ 2025, 23:10

gassim έγραψε:
22 Μαρ 2025, 18:37
hellegennes έγραψε:
22 Μαρ 2025, 14:35
gassim έγραψε:
22 Μαρ 2025, 10:20

Δηλαδή όλη η κατηγορία πήρε το όνομα της από ένα τυρί; Σαν να λέμε όλα τα λευκά τυριά "φέτα" και μετά να διαχωρίζουμε "φέτα-ανθοτυρο", "φετα-κατικι" κτλ ;
Ναι και φαντάζομαι ότι αυτό ίσχυε παντού μέχρι την σύγχρονη εποχή. Αλλά και να μην είναι έτσι, αυτό είναι συχνό φαινόμενο στην γλώσσα.

Λέμε τζιπ όλα τα 4χ4, χόβερκραφτ όλα τα αεριωθούμενα υδροσκάφη, σελοτέιπ όλες τις κολλητικές ταινίες, ποστ ιτ όλα τα αυτοκόλλητα χαρτάκια και ένα μάτσο άλλα. Όλα αυτά είναι μάρκες ή καταχωρημένα ονόματα.

Επίσης ΛΕΤΕ φέτα σχεδόν όλα τα λευκά τυριά στον νότο. Φέτα είναι το αιγοπρόβειο τυρί συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον απόλυτο, σύγχρονο ορισμό του, όχι το κατσικίσιο ας πούμε.

Βασικά και η φέτα σχετικά πρόσφατη έννοια είναι. Η λέξη που χρησιμοποιούσαν οι Έλληνες για τα λευκά τυριά παλιότερα ήταν απλώς "τυρί", από τον Όμηρο ως τον 19ο αιώνα. Το τυρί που έτρωγαν ήταν κατσικίσιο, πρόβειο ή αιγοπρόβειο και το έλεγαν τυρί. Η χρήση της λέξης "φέτα" συγκεκριμένα για τα λευκά τυριά είναι του 19ου αιώνα.

Όλα αυτά έχουν διατηρηθεί σε λέξεις όπως η τυρόπιτα, το τυρόψωμο, η κασερόπιτα, η κασεροκροκέτα, κτλ. Τα μεν έχουν κάποιο λευκό τυρί, τα δε κάποιο κίτρινο. Σχεδόν ποτέ δεν έχουν φέτα και κασέρι, γιατί είναι ακριβά τυριά.

Στον Βορρά διατηρήθηκε η απλή διάκριση τυρί = κάποιο λευκό τυρί και κασέρι = κάποιο κίτρινο τυρί, στον Νότο όχι.
Και τώρα για τα λευκά τυριά (και για τα κίτρινα) χρησιμοποιούμε την λέξη τυρί. Φέτα λέμε την φέτα.
Όντως λέμε τυρόπιτα και τυρόψωμο γιατί δεν έχουν απαραίτητα φέτα.
Η φέτα είναι πολύ σύγχρονη έννοια. Μέχρι που έγινε ΠΟΠ δεν υπήρχε μια συγκεκριμένη χρήση της.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,

Άβαταρ μέλους
Ερμής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ερμής » 22 Μαρ 2025, 23:23

hellegennes έγραψε:
22 Μαρ 2025, 23:08
Ερμής έγραψε:
hellegennes έγραψε:
22 Μαρ 2025, 14:51

Όλα τα ημίσκληρα τυριά πάνω-κάτω την ίδια γεύση έχουν. Δεν παίζει να έχεις καταλάβει διαφορά. Η συντριπτική πλειονότητα μάλιστα δεν έχει ειδικό όνομα, πράγμα που κάνει ακόμα πιο αστείο το όλο θέμα.
Έλεος.
Συγγνώμη, ξέχασα ότι είμαι στο φόρουμ γευσιγνωσίας, όπου κάποιος (ο ΣΕ) με αποκάλεσε "μυρωδιά" σε νήμα για σοκολάτες γιατί μίλησα γιατί την ποιότητα της ΙΟΝ και μου αντιπαρέβαλε ως καλή σοκολάτα την και καλά χειροποίητη bean-to-bar Mast Brothers που αποδείχθηκε ότι ήταν κουβερτούρα της αγοράς που την ξαναέλιωναν και της πατούσαν το λογότυπό τους. :smt005:

Αν μέναμε κοντά θα σε προκαλούσα σε τεστ με 10 διαφορετικά κασέρια και να μου πεις ποιο είναι ποιο. Κρίμα που μένουμε τόσο μακριά.
Εντάξει είπαμε αν μου βάλεις δέκα διαφορετικά κασέρια δε ξέρω να σου πω πως αυτό είναι Σοχου, το άλλο Μυτιλήνης, το παραδίπλα Ελασσόνας και πάει λέγοντας.
Δεν είπες για κασέρια όμως, είπες για ημίσκληρα τυριά.
"Chiedi a un bambino di disegnare una macchina e sicuramente la farà rossa"

Άβαταρ μέλους
hellegennes

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από hellegennes » 22 Μαρ 2025, 23:27

Ερμής έγραψε:
22 Μαρ 2025, 23:23
hellegennes έγραψε:
Ερμής έγραψε:

Έλεος.

Εντάξει είπαμε αν μου βάλεις δέκα διαφορετικά κασέρια δε ξέρω να σου πω πως αυτό είναι Σοχου, το άλλο Μυτιλήνης, το παραδίπλα Ελασσόνας και πάει λέγοντας.
Κασέρια λέμε τα ημίσκληρα κίτρινα τυριά, όχι τα σκληρά τυριά.

Σε κάθε περίπτωση, πάω στοίχημα ότι δεν θα ξεχώριζες γκούντα από ένταμ.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,

Άβαταρ μέλους
Ερμής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ερμής » 22 Μαρ 2025, 23:29

hellegennes έγραψε:
22 Μαρ 2025, 23:27
Ερμής έγραψε:
hellegennes έγραψε:

Και pennzoil 5-30 να τα λέτε, το ίδιο μου κάνει. Σιγά μην κάτσω να αντιπαρατεθω με κάποιον που ισχυρίζεται πως ένα και ένα κάνει πέντε.
"Chiedi a un bambino di disegnare una macchina e sicuramente la farà rossa"

Άβαταρ μέλους
hellegennes

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από hellegennes » 22 Μαρ 2025, 23:35

Ερμής έγραψε:
22 Μαρ 2025, 23:29
hellegennes έγραψε:
Ερμής έγραψε:

Και pennzoil 5-30 να τα λέτε, το ίδιο μου κάνει. Σιγά μην κάτσω να αντιπαρατεθω με κάποιον που ισχυρίζεται πως ένα και ένα κάνει πέντε.
Καταλαβαίνεις ότι παραλογίζεσαι, έτσι; Μετά από αμέτρητες συζητήσεις στο φόρουμ, γιατί δεν είσαι 15 χρονών να πω ότι πρώτη φορά το ακούς, δεν ξέρεις, ακόμα δεν καταλαβαίνεις τι λένε στον Βορρά "κασέρι" αλλά μπαίνεις για να πεις την άποψή σου. Ως προς τι;
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,

Άβαταρ μέλους
Ασέβαστος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ασέβαστος » 23 Μαρ 2025, 09:10

Communio Sancta έγραψε:
22 Μαρ 2025, 12:48
Saturn έγραψε:
22 Μαρ 2025, 12:41
Νηστίσιμο κλαμπ με κασέρι?
Vegan κασέρι.
Δεν υπάρχει βεγκαν κασερι,όπως δεν υπάρχει βεγκαν μπιφτέκι. Πρέπει να λέγεται κίτρινο χορτάρι, και ζυμωμένη μπάλα χορταρικών.
To be old and wise, you must first be young and stupid.

https://www.talcmag.gr/apopseis/ante-gamisou/ αντε και γαμησου.

Άβαταρ μέλους
Ασέβαστος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ασέβαστος » 23 Μαρ 2025, 09:13

AlienWay έγραψε:
22 Μαρ 2025, 13:01
Communio Sancta έγραψε:
22 Μαρ 2025, 13:00
AlienWay έγραψε:
22 Μαρ 2025, 12:57
Κασέρια τα λένε γιατί η γεύση τους είναι παρόμοια και διαφέρει από αυτή των λευκών τυριών (που όσο διαφορετικά κι αν είναι μεταξύ τους, έχουν παρόμοια γεύση).
Δηλαδή Gouda και κεφαλοτύρι μοιάζουν; :blm:
Τι Gouda. Εδω στην ελλάδα κασέρι λέμε κυρίως το κεφαλοτύρι. Και τυρί λέμε κυρίως τη φέτα.
Εκεί μάλλον δεν είναι και τόσο Ελλάδα. Εδώ στην Ελλάδα, κασέρι λέμε το κασέρι, κεφαλοτύρι το κεφαλοτύρι, και φέτα τη φέτα.

Άβαταρ μέλους
Allah
Phorum.gr user: Άγιος Παπάριος, Άγιος, Έσχατόγερος
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Allah » 23 Μαρ 2025, 09:15

hellegennes έγραψε:
22 Μαρ 2025, 23:03
Allah έγραψε:
22 Μαρ 2025, 16:53
hellegennes έγραψε:

Εννοείς έβγαλε πάλι κόμπλεξ λέγοντας ανιστόρητες μαλακίες που ταυτόχρονα δεν βγάζουν και νόημα.

Δεν λες "φετόπιτα" καρακομπλεξάρα foscilis γιατί αυτή η έννοια της φέτας είναι σύγχρονη και μέχρι τον 19ο αιώνα λεγόταν απλά "τυρί". Ταυτόχρονα, η τυρόπιτα πρακτικά ποτέ δεν έχει φέτα, έχει ωστόσο κάποιο λευκό τυρί, ΠΟΤΕ κίτρινο.
Σοβαρά; Η κασερόπιτα δεν έχει κίτρινο τυρί μέσα;
Βάλε ξανά τα γυαλιά σου, μπάρμπα.
Τι δεν κατάλαβες;

Το κασέρι είναι είδος τυριού, και είναι κίτρινο.

Άρα η κασερόπιτα είναι είδος τυρόπιτας, και έχει μέσα κίτρινο τυρί.

Το πρόβλημα που έχετε εκεί πάνω μάλλον δεν είναι μόνο γλωσσικό.

Άβαταρ μέλους
Ασέβαστος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ασέβαστος » 23 Μαρ 2025, 09:17

hellegennes έγραψε:
Allah έγραψε:
22 Μαρ 2025, 10:19
foscilis έγραψε:
22 Μαρ 2025, 09:26
ατελη ελληνικα σε τουρκοβουλγαρικο υποστρωμα,
Δίκασε δίκαια ο foscilis εδώ.

Η ζαμπονοτυροπιτα;

Άβαταρ μέλους
Beria
Συντονιστής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Beria » 23 Μαρ 2025, 09:31

hellegennes έγραψε:
Ερμής έγραψε:
hellegennes έγραψε:

Σε κάθε περίπτωση, πάω στοίχημα ότι δεν θα ξεχώριζες γκούντα από ένταμ.
Ακόμα και σε τυφλή δοκιμή εάν δοκιμάσεις ένα κασέρι ανάμεσα σε γραβιέρες, γκούντα και ενταμ θα το καταλάβεις αμεσως
gassim έγραψε:
07 Σεπ 2021, 14:12
Ωρες είναι τώρα να οικειοποιηθεί η αριστερά και την Γαλλική επανάσταση.

Απάντηση

• Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Μαγειρική”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών