Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;

Συνταγές, φαγητά, γλυκίσματα, ποτά και cocktails (μόνο για χορτάτους).
Άβαταρ μέλους
taxalata xalasa
Δημοσιεύσεις: 20676
Εγγραφή: 27 Αύγ 2021, 20:52

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από taxalata xalasa » 23 Μαρ 2025, 23:50

Σέλευκας έγραψε:
23 Μαρ 2025, 23:43
Την λέξη φέτα για το τυρί ξέρουμε ποιος μαλάκας την εφηύρε κάπου στα 70;
αφου θελανε μια φετα τυρί και όχι όλο το τυρι...

μια φετα τυρι και μια φετα ψωμι...

έστι λέμε εμεις οι έλληνες το παραδοσιακό μας τυρί... με λατινικιά λέξη... τόσο έλληνες ειμαστε εμεις ο ρωμαίοι... :D

χορός!
Πολλών δ’ ανθρώπων ίδεν άστεα και νόον έγνων.

Άβαταρ μέλους
Communio Sancta
Δημοσιεύσεις: 1471
Εγγραφή: 02 Μαρ 2024, 19:12

Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Communio Sancta » 23 Μαρ 2025, 23:52

Το καλύτερο κασέρι για την πάστα είναι η παρμεζάνα. :smt005: Κλαίω.
ΕΙΔΟΝ ΕΓΩ ΤΑΣ ΠΑΓΙΔΑΣ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ HΠΛΩΜΕΝΑΣ ΕΠΙ ΠΑΣΑΝ ΤΗΝ ΓΗΝ.

Άβαταρ μέλους
gassim
Δημοσιεύσεις: 8374
Εγγραφή: 06 Απρ 2018, 00:59

Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από gassim » 23 Μαρ 2025, 23:53

hellegennes έγραψε:
23 Μαρ 2025, 23:44
gassim έγραψε:
23 Μαρ 2025, 23:29
hellegennes έγραψε:
23 Μαρ 2025, 22:40


Όχι πολύ αργότερα, αρχές 90's. Η σύμφραση "κατσικίσια φέτα" υπάρχει και σήμερα και φανερώνει ότι δεν υπήρχε αυτή η στανταρισμένη εκδοχή του αιγοπρόβειου τυριού αποκλειστικά ως φέτα. Και φυσικά πριν γίνει ΠΟΠ, η αναλογία κατσικίσιου και πρόβειου τυριού έπαιζε. Σήμερα είναι συγκεκριμένη η αναλογία και η υγρασία, είναι ένα τυποποιημένο προϊόν ως προς τα βασικά χαρακτηριστικά του.

Αν δε, λέγατε "σκληρή" και "μαλακή" φέτα, τότε στάνταρ η σκληρή ήταν ή 100% κατσίκι ή σχεδόν, γιατί αυτό κάνει το τυρί σκληρότερο. Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να το ξέρεις αυτό αν δεν είσαι ο παραγωγός. Δεν έχει κάποια χαρακτηριστικά διαφορετική γεύση που να σε κάνει να πεις "α, ναι, αυτό δεν έχει πρόβειο γάλα".
Το κατσικίσιο τυρί έχει πολύ διαφορετική γεύση από την φέτα.
Διαφορετική υφή έχει, γι' αυτό το ξέρατε ως "σκληρή φέτα". Δεν παίζει να καταλαβαίνεις την αναλογία κατσικίσιου-πρόβειου λευκού τυριού. Ελαφρώς διαφορετική γεύση έχει φυσικά αλλά ελαφρώς διαφορετικές γεύσεις έχουν και όλες οι φέτες μεταξύ τους. Άλλο να έχουν δυο πράγματα διαφορετική γεύση και άλλο να έχουν χαρακτηριστική γεύση. Το κατσικίσιο τυρί δεν έχει χαρακτηριστική γεύση που να σε κάνει να το ξεχωρίζεις από το πρόβειο.
Εν πάση περιπτώσει, όπως σου είπαν κι άλλοι, ΔΕΝ λέμε όλα τα λευκά τυριά φέτα. Όποιος σου το είπε έκανε λάθος.

Άβαταρ μέλους
Beria
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 29162
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 00:37

Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Beria » 23 Μαρ 2025, 23:54

To καλύτερο μπεγλέρι είναι το κλειδί στο χέρι

Για κασέρι δεν ξέρω πλεον
gassim έγραψε:
07 Σεπ 2021, 14:12
Ωρες είναι τώρα να οικειοποιηθεί η αριστερά και την Γαλλική επανάσταση.

Άβαταρ μέλους
hellegennes
Δημοσιεύσεις: 45134
Εγγραφή: 01 Απρ 2018, 00:17

Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από hellegennes » 23 Μαρ 2025, 23:54

gassim έγραψε:
23 Μαρ 2025, 23:29
Το κατσικίσιο τυρί έχει πολύ διαφορετική γεύση από την φέτα.
Αλλά και αν υποθέσουμε ότι πριν γίνει ΠΟΠ η φέτα την έφτιαχναν με κατσικίσιο γάλα ή αναμίγνυαν κατσικίσιο με πρόβειο κτλ πάλι δεν προκύπτει από κάπου ότι λέμε ή λέγαμε ποτέ όλα τα λευκά τυριά φέτα.
Καταρχήν είσαι σίγουρος ότι ξέρεις τι είναι η φέτα; Γιατί εδώ λες δεν προκύπτει ότι τα λέγαμε όλα "φέτα" ακόμη κι αν κάποτε αναμείγνυαν κατσικίσιο με πρόβειο, που... εχμ... αυτό είναι η φέτα.

Πάμε από την αρχή: αρχικά όλα τα λευκά τυριά ανεξαρτήτως σύστασης ήταν "τυρί". Κάποια στιγμή τον 19ο αιώνα εμφανίστηκε η λέξη "φέτα" από το "μια φέτα τυρί". Επειδή όλα αυτά ήταν "τυρί", παρομοίως η λέξη "φέτα" περιέγραφε όλα αυτά, δηλαδή λευκά, ημίσκληρα τυριά από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα ή συνδυασμό τους με οποιαδήποτε αναλογία και κάποιες φορές με προσμείξεις αγελαδινού γάλακτος. Αρχικά όλα αυτά ήταν "τυρί" και από τον 19ο αιώνα και έπειτα είτε "τυρί" είτε "φέτα". Δεν υπήρχε κανένας λόγος να σημαίνει κάτι πιο συγκεκριμένο γιατί δεν είναι ονομασία προέλευσης ή τρόπου παρασκεύης ή οτιδήποτε που να δικαιολογεί επινόηση νέας ονομασίας, είναι κυριολεκτικά από το "μια φέτα τυρί", όπως "μια φέτα ψωμί". Η λέξη φέτα υπήρχε ήδη στην γλώσσα.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.

Άβαταρ μέλους
taxalata xalasa
Δημοσιεύσεις: 20676
Εγγραφή: 27 Αύγ 2021, 20:52

Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από taxalata xalasa » 23 Μαρ 2025, 23:54

Communio Sancta έγραψε:
23 Μαρ 2025, 23:52
Το καλύτερο παλιοκασέρι για την πάστα είναι η παρμεζάνα. :smt005: Κλαίω.
τωρα ειναι σωστό...!

κλάψε! :lol:
Πολλών δ’ ανθρώπων ίδεν άστεα και νόον έγνων.

Άβαταρ μέλους
Communio Sancta
Δημοσιεύσεις: 1471
Εγγραφή: 02 Μαρ 2024, 19:12

Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Communio Sancta » 23 Μαρ 2025, 23:55

taxalata xalasa έγραψε:
23 Μαρ 2025, 23:54
Communio Sancta έγραψε:
23 Μαρ 2025, 23:52
Το καλύτερο παλιοκασέρι για την πάστα είναι η παρμεζάνα. :smt005: Κλαίω.
τωρα ειναι σωστό...!

κλάψε! :lol:
Παλιοκασέρι :lol: ναι, ευχαριστώ.
ΕΙΔΟΝ ΕΓΩ ΤΑΣ ΠΑΓΙΔΑΣ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ HΠΛΩΜΕΝΑΣ ΕΠΙ ΠΑΣΑΝ ΤΗΝ ΓΗΝ.

Άβαταρ μέλους
Ερμής
Δημοσιεύσεις: 27870
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 11:00
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ερμής » 23 Μαρ 2025, 23:57

Communio Sancta έγραψε:
23 Μαρ 2025, 23:55
taxalata xalasa έγραψε:
23 Μαρ 2025, 23:54
Communio Sancta έγραψε:
23 Μαρ 2025, 23:52
Το καλύτερο παλιοκασέρι για την πάστα είναι η παρμεζάνα. :smt005: Κλαίω.
τωρα ειναι σωστό...!

κλάψε! :lol:
Παλιοκασέρι :lol: ναι, ευχαριστώ.
Και κάνει και χριτσι χριτσι
"Chiedi a un bambino di disegnare una macchina e sicuramente la farà rossa"

Άβαταρ μέλους
taxalata xalasa
Δημοσιεύσεις: 20676
Εγγραφή: 27 Αύγ 2021, 20:52

Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από taxalata xalasa » 23 Μαρ 2025, 23:57

Beria έγραψε:
23 Μαρ 2025, 23:54
To καλύτερο μπεγλέρι είναι το κλειδί στο χέρι

Για κασέρι δεν ξέρω πλεον
είσαι ετυμος να δεχτεις την πραγματικότητα ή θα μείνεις στο πανγκιωνικό συνκόλλημα;

ρωτώ, διο,τι αν κι εφστροφος δειχνεις ανέτυμος...

ΥΓ. το υ ειναι σωστα γραμμένο εκει που ειναι...
Πολλών δ’ ανθρώπων ίδεν άστεα και νόον έγνων.

Άβαταρ μέλους
taxalata xalasa
Δημοσιεύσεις: 20676
Εγγραφή: 27 Αύγ 2021, 20:52

Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από taxalata xalasa » 23 Μαρ 2025, 23:58

Ερμής έγραψε:
23 Μαρ 2025, 23:57
Communio Sancta έγραψε:
23 Μαρ 2025, 23:55
taxalata xalasa έγραψε:
23 Μαρ 2025, 23:54

τωρα ειναι σωστό...!

κλάψε! :lol:
Παλιοκασέρι :lol: ναι, ευχαριστώ.
Και κάνει και χριτσι χριτσι
είναι Χριτσιανικό!

αμην!

:vp20:
Πολλών δ’ ανθρώπων ίδεν άστεα και νόον έγνων.

Άβαταρ μέλους
Communio Sancta
Δημοσιεύσεις: 1471
Εγγραφή: 02 Μαρ 2024, 19:12

Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Communio Sancta » 24 Μαρ 2025, 00:04

Ερμής έγραψε:
23 Μαρ 2025, 23:57
Communio Sancta έγραψε:
23 Μαρ 2025, 23:55
taxalata xalasa έγραψε:
23 Μαρ 2025, 23:54

τωρα ειναι σωστό...!

κλάψε! :lol:
Παλιοκασέρι :lol: ναι, ευχαριστώ.
Και κάνει και χριτσι χριτσι
:lol:
ΕΙΔΟΝ ΕΓΩ ΤΑΣ ΠΑΓΙΔΑΣ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ HΠΛΩΜΕΝΑΣ ΕΠΙ ΠΑΣΑΝ ΤΗΝ ΓΗΝ.

Νετο Γκουερινο
Δημοσιεύσεις: 6174
Εγγραφή: 29 Μαρ 2023, 11:19
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη

Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Νετο Γκουερινο » 24 Μαρ 2025, 00:08

Communio Sancta έγραψε:
23 Μαρ 2025, 23:52
Το καλύτερο κασέρι για την πάστα είναι η παρμεζάνα. :smt005: Κλαίω.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι αν σε ρωτήσει κάποιος τι είναι το κασέρι θα αρχίσεις να ψάχνεις στον γοογλη
Ιδέα δεν έχεις

Άβαταρ μέλους
gassim
Δημοσιεύσεις: 8374
Εγγραφή: 06 Απρ 2018, 00:59

Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από gassim » 24 Μαρ 2025, 00:15

hellegennes έγραψε:
23 Μαρ 2025, 23:54
gassim έγραψε:
23 Μαρ 2025, 23:29
Το κατσικίσιο τυρί έχει πολύ διαφορετική γεύση από την φέτα.
Αλλά και αν υποθέσουμε ότι πριν γίνει ΠΟΠ η φέτα την έφτιαχναν με κατσικίσιο γάλα ή αναμίγνυαν κατσικίσιο με πρόβειο κτλ πάλι δεν προκύπτει από κάπου ότι λέμε ή λέγαμε ποτέ όλα τα λευκά τυριά φέτα.
Καταρχήν είσαι σίγουρος ότι ξέρεις τι είναι η φέτα; Γιατί εδώ λες δεν προκύπτει ότι τα λέγαμε όλα "φέτα" ακόμη κι αν κάποτε αναμείγνυαν κατσικίσιο με πρόβειο, που... εχμ... αυτό είναι η φέτα.

Πάμε από την αρχή: αρχικά όλα τα λευκά τυριά ανεξαρτήτως σύστασης ήταν "τυρί". Κάποια στιγμή τον 19ο αιώνα εμφανίστηκε η λέξη "φέτα" από το "μια φέτα τυρί". Επειδή όλα αυτά ήταν "τυρί", παρομοίως η λέξη "φέτα" περιέγραφε όλα αυτά, δηλαδή λευκά, ημίσκληρα τυριά από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα ή συνδυασμό τους με οποιαδήποτε αναλογία και κάποιες φορές με προσμείξεις αγελαδινού γάλακτος. Αρχικά όλα αυτά ήταν "τυρί" και από τον 19ο αιώνα και έπειτα είτε "τυρί" είτε "φέτα". Δεν υπήρχε κανένας λόγος να σημαίνει κάτι πιο συγκεκριμένο γιατί δεν είναι ονομασία προέλευσης ή τρόπου παρασκεύης ή οτιδήποτε που να δικαιολογεί επινόηση νέας ονομασίας, είναι κυριολεκτικά από το "μια φέτα τυρί", όπως "μια φέτα ψωμί". Η λέξη φέτα υπήρχε ήδη στην γλώσσα.
Τώρα εσύ αναφέρεσαι στο πώς βγήκε η λέξη φέτα τον 19ο αιώνα. Αρχικά έλεγες ότι στην Νότιο Ελλάδα λέμε ΤΩΡΑ όλα τα λευκά τυριά "φέτα".
Δύο πολύ διαφορετικά πράγματα που στο πρώτο μπορεί να έχεις δίκιο αλλά στο δεύτερο όχι.

Άβαταρ μέλους
taxalata xalasa
Δημοσιεύσεις: 20676
Εγγραφή: 27 Αύγ 2021, 20:52

Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από taxalata xalasa » 24 Μαρ 2025, 00:55

βεβαια μπορουμε να παμε στον χέλι και να του ζητήσουμε μια φέτα κασέρι και θα καταλάβει τι εννοούμε... :lol:
Πολλών δ’ ανθρώπων ίδεν άστεα και νόον έγνων.

Άβαταρ μέλους
Communio Sancta
Δημοσιεύσεις: 1471
Εγγραφή: 02 Μαρ 2024, 19:12

Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Communio Sancta » 24 Μαρ 2025, 01:11

taxalata xalasa έγραψε:
24 Μαρ 2025, 00:55
βεβαια μπορουμε να παμε στον χέλι και να του ζητήσουμε μια φέτα κασέρι και θα καταλάβει τι εννοούμε... :lol:
:smt005::smt005::smt005::smt005:
ΕΙΔΟΝ ΕΓΩ ΤΑΣ ΠΑΓΙΔΑΣ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ HΠΛΩΜΕΝΑΣ ΕΠΙ ΠΑΣΑΝ ΤΗΝ ΓΗΝ.

Απάντηση


  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Μαγειρική”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών