Γιατί το λένε σάντουιτς;

Συνταγές, φαγητά, γλυκίσματα, ποτά και cocktails (μόνο για χορτάτους).
Άβαταρ μέλους
enaon

Re: Γιατί το λένε σάντουιτς;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από enaon » 29 Μαρ 2025, 18:33

αν ο Ζολώτας ηταν απο τον βορά, ολα θα ηταν αλλιως.

Kyrie,

It is Zeus’ kaseranathema upon our epoch and the kaserodoxy of our kasenomic methods that we must kaserogonize between the Skylla of kaseroplethora and the Charybdis of kaseropenia.

It is not my kaseriosyncrasy to be ironic, but my kaserognosis is that kaseriticians are kryptokaserists. Though they loudly condemn kaseromatic excess, they secretly kaserize it through their policies. Our kaseronomy must be based not on populism, but on kaserologic principles.

In an age of kaseropolies, oligokaserisms, and polykaseric rigidities, our approach must be kaserorthodox—yet never devolve into kaserophobia, that plague of timid theorists.

Kaseromismatic balance must not strangle kaserogrowth. A harmony between kaserarchons and fiscal kaserotechnocrats is essential.

We must synkaseronize our policies pankaserically, especially now, when the economic horizon smells of kaseroptimism.

Our institutional kaserodidaxy has been instructive, and our kaserognomic methods shall remain a tonic for polykaseric markets. The kaserogenesis of reform will dynakaserize progress.

Thus, I symkaserize (with mild kaseritique) with the kaserostles of sound policy.

Forgive my kaseroglossia. In closing, I praise this kosmokaseropolis—and you, Kyrie, its finest kaserographers.

Άβαταρ μέλους
Ερμής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ερμής » 29 Μαρ 2025, 20:37

Communio Sancta έγραψε:
29 Μαρ 2025, 18:06
Πάντως όσοι πάτε Σαλονίκη φάτε γύρο από τον αρχιμάστορα Sid. Είναι εμπιερία Ζωής. Κάνω διαφήμιση, αλλά το αξίζει.
Στρίβεις μαχαίρι στην πληγή και μετά πετάς αλάτι και ξύδι να ξέρεις.
"Chiedi a un bambino di disegnare una macchina e sicuramente la farà rossa"

Άβαταρ μέλους
sys3x

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από sys3x » 29 Μαρ 2025, 21:07

enaon έγραψε:
29 Μαρ 2025, 15:37
Γιατί συμβαίνει αυτό;
Ιστορική & Πολιτισμική Επίδραση:

Η Θεσσαλονίκη είχε σημαντική οθωμανική παρουσία, και η λέξη "kaşar" (κασάρ) επηρέασε τη τοπική ορολογία.

Το κασέρι (συνώνυμο του kasar) ήταν ένα από τα πιο διαδεδομένα κίτρινα τυριά στην περιοχή, οπότε έγινε γενικό όνομα για όλα τα παρόμοια.

Λαϊκή Χρήση vs. Επίσημη Ονομασία:

Στην καθημερινή ομιλία, οι άνθρωποι απλοποιούν: "κίτρινο τυρί = κασέρι", ακόμα και αν είναι cheddar, gouda, ή ελαφρύ τυρί toast.

Παρόμοιο φαινόμενο συμβαίνει και με άλλα τρόφιμα (π.χ., στη Θεσσαλονίκη κάποιοι λένε "μπριζόλα" για κάθε ψητό κρέας).
αλήθεια λεει; Και το ψητό κοτόπουλο μπριζόλα το λετε πανω; :011:
Επειδής άργησα λίγο και δεν σε πρόλαβα, μην ακούς τα ψέμματα που σε λένε, όλα, όλα μπριζόλες τα λέμε.
ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΝ ΛΑΟ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ

.

Άβαταρ μέλους
hellegennes

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από hellegennes » 29 Μαρ 2025, 22:35

Λοξίας έγραψε:
29 Μαρ 2025, 17:57
hellegennes έγραψε:
29 Μαρ 2025, 14:57
Λοξίας έγραψε:
29 Μαρ 2025, 09:04
Σαφώς και το burger ανήκει στα σάντουιτς αφού είναι κάποιο τρόφιμο ανάμεσα σε δυο ψωμιά.
Αλλά επειδή υπάρχει μεγάλη ποικιλία σάντουιτς, αρκετά από αυτά έχουν πάρει δική τους, ιδιαίτερη, ονομασία.
Όπως το Club, τα διάφορα burgers και άλλα.
Κανείς δεν διαφωνεί ότι διαφορετικοί τύποι σάντουιτς μπορεί να έχουν την δική τους συγκεκριμένη ονομασία. Και ο γύρος λέγεται γύρος, αυτή είναι η ειδική του ονομασία Αλλά αν σε ρωτήσει κάποιος τι είναι ο γύρος, ε, η απάντηση είναι ότι ο γύρος είναι σάντουιτς. Το ίδιο και αν σε ρωτήσει τι είναι το τοστ, τι είναι το μπέργκερ και τι είναι το ντονέρ.
Τι είναι ο γύρος; σάντουιτς; Μιλάμε για τον ίδιο γύρο; για αυτό που φτιάχνεται από κρέας; Σίγουρα;
Λοιπόν, ο γύρος παρασκευάζεται από διάφορα είδη κρέατος, περνιέται σε μεταλλική σούβλα και περιστρέφεται γύρω από την φωτιά.
Όταν ψηθεί, τότε ο γύρος προσφέρεται τυλιγμένος σε απλή πίτα, σε σκεπαστή πίτα αλλά και σε μερίδα.

Το ΛΚΝ λέει:
γύρος ο II. κομμάτια από χοιρινό κρέας, που τους δίνουν κωνικό περίπου σχήμα, τα ψήνουν σε ειδική σούβλα και τα σερβίρουν τεμαχισμένα σε μικρά κομμάτια
Δηλαδή, με την λέξη γύρος, χαρακτηρίζεται το έδεσμα και ΟΧΙ ο τρόπος που σερβίρεται.
Πιστεύω να αντιλαμβάνεσαι πως ο ιδιωτικός (ούτε καν τοπικός) ορισμός σου θα σκοντάψει άτσαλα σε μια μερίδα γύρο. Αν και έχω την υποψία πως θα επιμείνεις πως και η σκέτη μερίδα γύρος είναι σάντουιτς.
Μην λες μαλακίες. Και το ντονέρ κεμπάπ σάντουιτς είναι αλλά σερβίρεται και μερίδα.

Εξάλλου εδώ πέφτεις στην ίδια σου την εξυπνάδα γιατί μια μερίδα σουβλάκια είναι διαφορετικό πράγμα από ένα σουβλάκι όπως το λέτε εκεί κάτω, άρα μάλλον εσύ θα σκοντάψεις.

Γύρος λέγεται και το έδεσμα από μόνο του και η μορφή του σε σάντουιτς. Από όλην την υφήλιο μόνο εσείς στην Αθήνα έχετε διαφορετική άποψη και δεν είναι καν δική σας επινόηση για να θεωρείς ότι αυτή είναι η σωστή μορφή και η υπόλοιπη οικουμένη κάνει λάθος.-

Είναι αστείο ότι λες τοπικισμό έναν όρο που παγκοσμίως χρησιμοποιείται έτσι εκτός από μια πόλη της Ελλάδας. Ανάποδα το αντιλαμβάνεσαι.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.

Άβαταρ μέλους
hellegennes

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από hellegennes » 29 Μαρ 2025, 22:38

Allah έγραψε:
29 Μαρ 2025, 18:18
Ισχύει. Βασικά αν σταματούσαν να ασχολούνται συνέχεια με την Αθηνά
Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει. Είναι ειρωνεία που το λες αυτό σε δυο κομπλεξικά νήματα που έχει ανοίξει ο Νικολάκης.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.

Άβαταρ μέλους
Λοξίας
Phorum.gr user: Δέλτα / Δέλτα-Λοξ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Λοξίας » 29 Μαρ 2025, 23:16

hellegennes έγραψε:
29 Μαρ 2025, 22:35
Λοξίας έγραψε:
29 Μαρ 2025, 17:57
hellegennes έγραψε:
29 Μαρ 2025, 14:57
Κανείς δεν διαφωνεί ότι διαφορετικοί τύποι σάντουιτς μπορεί να έχουν την δική τους συγκεκριμένη ονομασία. Και ο γύρος λέγεται γύρος, αυτή είναι η ειδική του ονομασία Αλλά αν σε ρωτήσει κάποιος τι είναι ο γύρος, ε, η απάντηση είναι ότι ο γύρος είναι σάντουιτς. Το ίδιο και αν σε ρωτήσει τι είναι το τοστ, τι είναι το μπέργκερ και τι είναι το ντονέρ.
Τι είναι ο γύρος; σάντουιτς; Μιλάμε για τον ίδιο γύρο; για αυτό που φτιάχνεται από κρέας; Σίγουρα;
Λοιπόν, ο γύρος παρασκευάζεται από διάφορα είδη κρέατος, περνιέται σε μεταλλική σούβλα και περιστρέφεται γύρω από την φωτιά.
Όταν ψηθεί, τότε ο γύρος προσφέρεται τυλιγμένος σε απλή πίτα, σε σκεπαστή πίτα αλλά και σε μερίδα.

Το ΛΚΝ λέει:
γύρος ο II. κομμάτια από χοιρινό κρέας, που τους δίνουν κωνικό περίπου σχήμα, τα ψήνουν σε ειδική σούβλα και τα σερβίρουν τεμαχισμένα σε μικρά κομμάτια
Δηλαδή, με την λέξη γύρος, χαρακτηρίζεται το έδεσμα και ΟΧΙ ο τρόπος που σερβίρεται.
Πιστεύω να αντιλαμβάνεσαι πως ο ιδιωτικός (ούτε καν τοπικός) ορισμός σου θα σκοντάψει άτσαλα σε μια μερίδα γύρο. Αν και έχω την υποψία πως θα επιμείνεις πως και η σκέτη μερίδα γύρος είναι σάντουιτς.
Μην λες μαλακίες. Και το ντονέρ κεμπάπ σάντουιτς είναι αλλά σερβίρεται και μερίδα.

Εξάλλου εδώ πέφτεις στην ίδια σου την εξυπνάδα γιατί μια μερίδα σουβλάκια είναι διαφορετικό πράγμα από ένα σουβλάκι όπως το λέτε εκεί κάτω, άρα μάλλον εσύ θα σκοντάψεις.

Γύρος λέγεται και το έδεσμα από μόνο του και η μορφή του σε σάντουιτς. Από όλην την υφήλιο μόνο εσείς στην Αθήνα έχετε διαφορετική άποψη και δεν είναι καν δική σας επινόηση για να θεωρείς ότι αυτή είναι η σωστή μορφή και η υπόλοιπη οικουμένη κάνει λάθος.-

Είναι αστείο ότι λες τοπικισμό έναν όρο που παγκοσμίως χρησιμοποιείται έτσι εκτός από μια πόλη της Ελλάδας. Ανάποδα το αντιλαμβάνεσαι.
Γνωρίζω πολύ καλά πως δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχθείς, όχι πως κάνεις λάθος (αλίμονο!), έστω ότι υπερέβαλες σε μια κρίση σου.
Σε ξέρω πολύ καλά για να πιστέψω πως θα κάνεις κάτι τέτοιο.
Ναι, τώρα γύρος λέγεται και το έδεσμα από μόνο του και η μορφή του σε σάντουιτς...ωραία κωλοτούμπα σενιόρ.
Τι είπες για το ΛΚΝ; Εϊπες κάτι; δεν άκουσα καλά...

Εν τω μεταξύ, ο τοπικισμός σου προεξέχει που, ακόμα και αν το έγραψα δύο φορές, δεν σε αφήνει να καταλάβεις ότι εγώ δεν εμφορούμαι από κανέναν τοπικισμό. Και προσπαθείς να μου την πεις με εκφράσεις "μόνο εσείς στην Αθήνα", "δεν είναι καν δική σας επινόηση" και παρόμοιες κοκορίστικες φράσεις πέμπτης δημοτικού...μπορείς και καλύτερα ρε συ.
Σκοτίστηκα πως το λένε στην Πάτρα, στην Αθήνα, στην Θεσσαλονίκη ή στην Άνω Παναγιά. Το εμείς την έχουμε μεγαλύτερη, δεν έχει γούστο.
Αυτό που έχει γούστο, είναι να βλέπεις κάποιον να απαξιώνει καταξιωμένα λεξικά, επειδή δεν συμφωνούν με τον ορισμό που δίνει ο ίδιος.

Το ΛΚΝ λέει:
γύρος ο, II. κομμάτια από χοιρινό κρέας, που τους δίνουν κωνικό περίπου σχήμα, τα ψήνουν σε ειδική σούβλα και τα σερβίρουν τεμαχισμένα σε μικρά κομμάτια
Ο Χέλης λέει:
ο γύρος είναι σάντουιτς

(Η προσθήκη πως γύρος είναι και η μορφή σερβιρίσματος, είναι μεταγενέστερη κωλοτούμπα, όταν αντιλήφθηκε ότι ο ορισμός που υπεστήριξε αποδομήθηκε).

Λέω να δώσω αποτέλεσμα: Χέλης - ΛΚΝ 1-0
να μην κακοκαρδίσω τον τοπικισμό σου.

Άβαταρ μέλους
Communio Sancta

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Communio Sancta » 30 Μαρ 2025, 00:32

Ερμής έγραψε:
29 Μαρ 2025, 20:37
Communio Sancta έγραψε:
Πάντως όσοι πάτε Σαλονίκη φάτε γύρο από τον αρχιμάστορα Sid. Είναι εμπιερία Ζωής. Κάνω διαφήμιση, αλλά το αξίζει.
Φίλε, είναι άλλη ποιότητα. ΠΡΕΠΕΙ να πας.
ΕΙΔΟΝ ΕΓΩ ΤΑΣ ΠΑΓΙΔΑΣ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ HΠΛΩΜΕΝΑΣ ΕΠΙ ΠΑΣΑΝ ΤΗΝ ΓΗΝ.

Άβαταρ μέλους
Communio Sancta

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Communio Sancta » 30 Μαρ 2025, 00:35

Ο γύρος είναι το κρέας, το ντονέρ κεμπάπι, που γυρίζει και ψήνεται. Τον τρώμε σε ψωμί, σε πίτα, ή σε πιάτο.

Zundapp

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Zundapp » 30 Μαρ 2025, 08:34

Communio Sancta έγραψε:
30 Μαρ 2025, 00:32
Ερμής έγραψε:
Communio Sancta έγραψε:
α ρε χαιβανια....

https://kavala.citypedia.gr/giros-sta-k ... -i-kavala/
ΓΑΛΗ έγραψε:
27 Ιουν 2024, 00:37

Ως αλμυρόγλυκο τόσο όσο, θα το χαρακτήριζα. Δεν είναι μόνον θέμα γεύσης αλλά και μυρωδιάς. Ακριβώς το ίδιο που ισχύει για τη γεύση και μυρωδιά των όρχεων και του σπέρματος. Αν δεν, δεν.

Άβαταρ μέλους
Leporello
Phorum.gr user: Leporello

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Leporello » 30 Μαρ 2025, 08:49

ΠΑΓΧΡΗΣΤΟΣ έγραψε:
29 Μαρ 2025, 17:33
Leporello έγραψε:
29 Μαρ 2025, 09:46
Δράττομαι τής ευκαιρίας να πώ ότι η ορολογίες "σάντουϊτς" και "αλοιφή" είναι σχετικά πρόσφατες και δεν συνηθίζονταν προν από 50 χρόνια.
Από αρχές του 1900 βρίσκει κανείς τον όρο "σάντουιτς" στις εφημερίδες της εποχής
Εννοώ με την γενικευμένη έννοια που χρησιμοποιείται στην Θεσσαλονίκη. Εγώ είμαι Θεσσαλονικιός και δεν θυμάμαι να αποκαλούμε σάντουϊτς τις πίτες με σουβλάκι στην παιδική μου ηλικία.
1.
hellegennes έγραψε:
13 Οκτ 2022, 21:35
Γνωρίζω πολύ καλύτερα στατιστική από σένα
2. Η λέξη υδρόφιλος είναι σύνθετη από δύο ελληνικές λέξεις το ύδωρ που σήμαινε νερό και το φίλος που σήμαινε φίλος.

Άβαταρ μέλους
Communio Sancta

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Communio Sancta » 30 Μαρ 2025, 12:40

Zundapp έγραψε:
30 Μαρ 2025, 08:34
Communio Sancta έγραψε:
30 Μαρ 2025, 00:32
Ερμής έγραψε:

α ρε χαιβανια....

https://kavala.citypedia.gr/giros-sta-k ... -i-kavala/
Δηλαδή ένα μικρό εργοστάσιο που στέλνει κατεψυγμένο γύρο σε όλη την Ευρώπη. Εδώ εμείς μιλάμε για home made φρέσκο κάθε μέρα. Σιγά μη φάω γύρο στον Καβαλιώτη. Άσε που δεν γουστάρω τους Καβαλιώτες, μόνο δύο Καβαλιώτες ξέρω σωστούς, και αυτοί είναι από το φόρουμ, ο ένας μακαρίτης.

Άβαταρ μέλους
AlienWay
Phorum.gr user: AlienWay

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από AlienWay » 30 Μαρ 2025, 12:49

Δηλαδή άμα πεις "θέλω γύρω σε πίτα", υπάρχει πρόβλημα;

Εγώ έτσι το ζητάω σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και όλοι καταλαβαίνουν
Ζούμε σε ένα σύστημα.

Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΑΛΗ » 30 Μαρ 2025, 12:49

Αυτό που έχω καταλάβει εγώ είναι, ότι κάποιοι τρώνε καλά σ´αυτούς που κατακρίνουν ως απολίτιστους...

:lol::lol::lol:
Η ελπίδα είναι παγίδα.

Άβαταρ μέλους
Λευκός Λύκος
Phorum.gr user: Λευκός Λύκος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Λευκός Λύκος » 30 Μαρ 2025, 12:52

AlienWay έγραψε:
30 Μαρ 2025, 12:49
Δηλαδή άμα πεις "θέλω γύρω σε πίτα", υπάρχει πρόβλημα;

Εγώ έτσι το ζητάω σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και όλοι καταλαβαίνουν
Έτσι το λένε όλοι οι φυσιολογικοί άνθρωποι.
Τώρα τι άλλο θα βάλεις μέσα,είναι θέμα του καθενός.

Άβαταρ μέλους
Communio Sancta

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Communio Sancta » 30 Μαρ 2025, 12:58

ΓΑΛΗ έγραψε:
30 Μαρ 2025, 12:49
Αυτό που έχω καταλάβει εγώ είναι, ότι κάποιοι τρώνε καλά σ´αυτούς που κατακρίνουν ως απολίτιστους...

:lol::lol::lol:
Νο, no, no. Εγώ σε κάποιον που θεωρώ απολίτιστο ΔΕΝ Θα φάω. Όταν πηγαίνω σε μία πόλη και μου στραβώσει κάποιος για καράβλαχος δεν θα ξαναπάω. Και δεν μιλάω για Βλάχο που έχει σούβλες και αρνιά, αλλά για βλάχο, απολίτιστο, δήθεν, ή άσχετο. Στη Θεσσαλονίκη θα φάω εκεί που είναι για μένα καλό το φαγητό, όχι εκεί που θα μου βάλει ο Καυκάσιος τριμμένο τυρί στις τηγανητές πατάτες χωρίς να με έχει ρωτήσει, ή να το γράφει στον κατάλογο. Το αυτό και στην Αθήνα, δεν θα πάρω πιτόγυρο στον Γκέγκη που θα μου γεμίσει μια πίτα με ένα container υλικά ώστε να μην μπορώ να το κρατήσω το σνακ. Απλά, δεν μου αρέσουν τα γύφτικα.

Απάντηση

• Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Μαγειρική”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών