To AI θα είναι ο θάνατος του ανθρώπινου πολιτισμού

Λογισμικό, λειτουργικά συστήματα, προγραμματισμός, hardware, δίκτυα, Internet
Άβαταρ μέλους
ΣΑΤΑΝΙΚΟΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ

Re: To AI θα είναι ο θάνατος του ανθρώπινου πολιτισμού

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΣΑΤΑΝΙΚΟΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ » 04 Απρ 2025, 20:17

ωραίες οι παπαροαναλύσεις, αλλά εμένανε το πρότζεκτ μου για το σκ είναι να φορτώσω πωλησιακές παρουσιάσεις, how-tos και user guides στο μάνους και να του ζητήσω να μου φτιάξει πρόγραμμα εκπαίδευσης πωλητών με κουίζ και πιστοποιήσεις, και να τα κάνει deploy σε σάιτ. θα αγοράσω τόκενς γιαυτό. αν τα καταφέρω, θα είναι μεγάλο επίτευγμα
Ο χρήστης που γκρέμισε τον εθνολαϊκισμό

Άβαταρ μέλους
elpidios
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από elpidios » 04 Απρ 2025, 20:25

Λεγεών έγραψε:
29 Μαρ 2023, 22:20
Καταλαβαίνετε, συνειδητοποιείτε τι γίνεται;

Δεν μιλάμε (ακόμα) για κατακλυσμικά φαινόμενα τύπου Terminator, Horizon, Age of Strife. Θα έχουμε διαλυθεί ως κοινωνία πολύ πιο πριν.

Πόσο μακριά είμαστε από το AI να γράφει κώδικα και λογοτεχνία, να απαντάει το τηλέφωνο για να παίρνει παραγγελίες, να σε παίρνει τηλέφωνο για να σε βοηθήσει με troubleshooting, να σου πετάει διαφημίσεις για το νέο μπουφάν που κοιτάς σε μία ιστοσελίδα με την φάτσα σου και τον σωματότυπο σου όπως τα έχει αλιεύσει από το φέησμπουκ, να φτιάχνει ψεύτικα βίντεο με ψεύτικο ήχο και αυτά να διοχετεύονται χωρίς έλεγχο σε όλο το ίντερνετ;

Να μην μιλήσω και για την εργασιακή και οικονομική κρίση που όλο αυτό θα φέρει. Που θα διοχετευθεί όλος αυτός ο κόσμος που ξαφνικά, στο όνομα της μείωσης των εξόδων και αύξησης των κερδών, θα εξωπεταχτεί από τις δουλειές του, είτε είναι προγραμματιστές, είτε είναι γραφίστες, είτε είναι γραφιάδες, είτε δουλεύουν στο retail (ήδη έχει ξεκινήσει με τα ηλεκτρονικά ταμεία), σε call center, σε, σε, σε. Κανείς δεν θα μείνει ανεπηρέαστος από αυτή την αλλαγή.

Πρέπει οπωσδήποτε να μπει φρένο και νομοθεσία που θα το απαγορεύει. Δεν πρόκειται για νεολουδιτισμό, πρόκειται για μία καταστροφή που την βλέπουμε να έρχεται και οι περισσότεροι δεν έχουμε ακόμα πάρει χαμπάρι τίποτα.
Αναρωτιόμαστε αν το AI είναι απειλή, την ώρα που δεν έχουμε χτίσει ούτε το ελάχιστο πλαίσιο για να το διαχειριστούμε. Δεν φταίει η τεχνολογία – φταίει η απουσία παιδείας, συνείδησης και ορίων. Επιτρέπουμε ήδη στις πλατφόρμες να συλλέγουν πρόσωπα, φωνές, συνήθειες, προσωπικότητα, και αυτό το βαφτίζουμε «εξυπηρέτηση». Έχουμε μάθει να ταυτίζουμε την πρόοδο με την ευκολία, κι έτσι κάθε ανθρώπινη παρουσία αρχίζει να μεταφράζεται σε "κόστος ανά ώρα". Αυτό δεν είναι καινοτομία. Είναι οικονομικός κανιβαλισμός.

Αν δεν μπουν όρια τώρα, δεν θα προλάβουμε καν να συζητήσουμε τις συνέπειες. Θα έχει επικρατήσει ένα μοντέλο όπου ο άνθρωπος δεν είναι ούτε απαραίτητος, ούτε σεβαστός – μόνο αντικαταστάσιμος. Η φωνή του έγινε chatbot, η δημιουργικότητά του έγινε προτροπή, η εργασία του έγινε API.

Κι εδώ δεν χρειαζόμαστε ούτε ειδικούς ούτε τεχνοκράτες. Η απάντηση έχει ήδη δοθεί από εκείνους που πρώτοι μίλησαν για το μέτρο, για την ισορροπία και για τον σκοπό της γνώσης. Οι φιλόσοφοι μας άφησαν μια αρχή που αγνοούμε με τρομακτική ευκολία: Παν μέτρον άριστον. Δεν είναι απλώς ρήση – είναι προειδοποίηση. Χωρίς μέτρο, το εργαλείο γίνεται εξάρτηση, η πρόοδος γίνεται κατάχρηση, και ο άνθρωπος μετατρέπεται σε data point.

Δεν χρειάζεται να φανταστούμε σενάρια τύπου Terminator. Η διάλυση έρχεται αθόρυβα, όταν ξεχάσουμε τι σημαίνει να είμαστε άνθρωποι.

Άβαταρ μέλους
Chilloutbuddy
Phorum.gr user: Chilloutbuddy

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Chilloutbuddy » 05 Απρ 2025, 01:40

Antares έγραψε:
04 Απρ 2025, 16:24
AS400 με τη μαύρη οθόνη και τα πράσινα γράμματα και το κερσοράκι που αναβοσβήνει
Αυτό το σύστημα θα το θυμάμαι και στις επόμενες ζωές (αν υπάρξουν). :003:
Είμαι χρήστρια, δεν είμαι πληροφορικάριος για δεδομένα μετρήσεων (ηλεκτρικής ενέργειας). Θα αλλάξουμε σε νέο σε λίγες ημέρες.
Εσείς τι δουλειά κάνετε;
Άσε με μένα, θα σου πω της γυναίκας μου η εταιρία. Είναι τράπεζα, από τις μεγαλύτερες στον κόσμο, και ακόμα έχουν AS400 στα ΑΤΜ. Εν έτει 2025. Προσπάθησαν δύο φορές στο παρελθόν να το ξεφορτωθούν, και απέτυχαν και τις δύο και το παράτησαν εντελώς.
Δοξάκης αν έπαιζε σήμερα θα ήταν 6ος παίκτης άνετα σε μεσαία ομάδα Nba. :blm:

sharp

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από sharp » 05 Απρ 2025, 02:09

ΣΑΤΑΝΙΚΟΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ έγραψε:
04 Απρ 2025, 20:17
ωραίες οι παπαροαναλύσεις, αλλά εμένανε το πρότζεκτ μου για το σκ είναι να φορτώσω πωλησιακές παρουσιάσεις, how-tos και user guides στο μάνους και να του ζητήσω να μου φτιάξει πρόγραμμα εκπαίδευσης πωλητών με κουίζ και πιστοποιήσεις, και να τα κάνει deploy σε σάιτ. θα αγοράσω τόκενς γιαυτό. αν τα καταφέρω, θα είναι μεγάλο επίτευγμα
Τα αντιγράφουν αυτά οι Κινέζοι έτσι, το ξέρεις. :003:

Imperium

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Imperium » 05 Απρ 2025, 02:11

Όχου καημένε, και γιατί δεν ρωτάνε απλά το Τσαττζιπιτι να τους πει - πώς κάνουμε μετάβαση από το AS400 σε κάτι πιο μοντέρνο για το ΑΤΜ μας;
Είδες γιατί είναι σημαντικό να εκπαιδεύεται ο κόσμος στη χρήση του ΑΙ; Σκέψου, κοτζάμ τράπεζα και να μην τα ξέρει αυτά! :003:

Άβαταρ μέλους
ΣΑΤΑΝΙΚΟΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΣΑΤΑΝΙΚΟΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ » 05 Απρ 2025, 09:27

sharp έγραψε:
05 Απρ 2025, 02:09
04 Απρ 2025, 20:17
Τα αντιγράφουν αυτά οι Κινέζοι έτσι, το ξέρεις. :003:
Το σκεφθήκαμε αυτό αλλά όλο το υλικό που να χρησιμοποιηθεί είναι ήδη στο πάμπλικ ντομέιν, οπότε :102:

Άβαταρ μέλους
ΣΑΤΑΝΙΚΟΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΣΑΤΑΝΙΚΟΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ » 05 Απρ 2025, 09:29

Chilloutbuddy έγραψε:
05 Απρ 2025, 01:40
Antares έγραψε:
AS400 με τη μαύρη οθόνη και τα πράσινα γράμματα και το κερσοράκι που αναβοσβήνει
Είμαι χρήστρια, δεν είμαι πληροφορικάριος για δεδομένα μετρήσεων (ηλεκτρικής ενέργειας). Θα αλλάξουμε σε νέο σε λίγες ημέρες.
Εσείς τι δουλειά κάνετε;
Άσε με μένα, θα σου πω της γυναίκας μου η εταιρία. Είναι τράπεζα, από τις μεγαλύτερες στον κόσμο, και ακόμα έχουν AS400 στα ΑΤΜ. Εν έτει 2025. Προσπάθησαν δύο φορές στο παρελθόν να το ξεφορτωθούν, και απέτυχαν και τις δύο και το παράτησαν εντελώς.
Για αυτό κάτι μπαρμπάδες κομπολομάχοι χρεώνουν την ημέρα ένα μηνιάτικο :102:

Άβαταρ μέλους
Chilloutbuddy

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Chilloutbuddy » 05 Απρ 2025, 09:55

05 Απρ 2025, 09:29
Chilloutbuddy έγραψε:
Antares έγραψε:

Εσείς τι δουλειά κάνετε;
Για αυτό κάτι μπαρμπάδες κομπολομάχοι χρεώνουν την ημέρα ένα μηνιάτικο :102:
Και γι'αυτό έχω κι εγώ ακόμα θεση πιο σίγουρη και αναπόλυτη κι από χειριστής φωτοτυπικου στο ΓΕΕΘΑ
survive and thrive on corporate dysfunctionality

Άβαταρ μέλους
klg
Phorum.gr user: klg

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από klg » 06 Απρ 2025, 10:54

Chilloutbuddy έγραψε:
Antares έγραψε:
Εσείς τι δουλειά κάνετε;
Το AS400 ως το τελευταίο line of defense ενάντιον του Machine Dogo, πόσο poetic.
Ενπηρειά και σθένος σου πήρε 6 σελίδες να κάνεις άρνηση απαιτούμενος. Είμαι νεαρή γυναίκα, είμαι νεαρή γυναίκα, είμαι νεαρή γυναίκα, είμαι νεαρή γυναίκα. Ακόμα και οι Ζαίοι δεν χρειάζονται τα δύο χρώματα σαν κυρίες.

Thank you Google Translate.

Άβαταρ μέλους
Chilloutbuddy

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Chilloutbuddy » 06 Απρ 2025, 12:31

Να εξηγήσω το πρόβλημα πιό συγκεκριμένα για όποιον ενδιαφέρεται.
6-7 χρόνια (απ΄όσο θυμάμαι εγώ τουλάχιστον, μπορεί και περισσότερο) προσπάθησαν να αντικαταστήσουν το AS400, πλήρωσαν ένας Θεός ξέρει πόσα σε IBM, Accenture και PWC νομίζω, και τελικά πέρυσι το πάγωσαν επ'αόριστο. Γιατί; γιατί το πρόγραμμα έχει μέσα 110 χιλιάδες λογ/σμούς πελατών και καπου 70 άτομα άντμιν προσωπικό διάσπαρτα σε όλη τη χώρα, τα οποία περνάνε με το χέρι δεδομένα κατανάλωσης για να βγει τιμολόγηση, γιατί το AS400 δε μπορεί να συνδεθεί με κανένα άλλο software που έχουμε. Γι'αυτό άλλωστε και θέλουμε να το αντικαταστήσουμε, για να μπορέσουμε να απολύσουμε αυτούς τους 70 - και ίσως κι εμένα μαζί. Αυτά λοιπόν τα παιδιά προκειμένου να εκβιάσουν ένα πανάρχαιο σύστημα να κάνει την κάστομ τιμολόγηση που θέλει ο κάθε πούστης πελάτης (και στους οποίους πελάτες οι πωλητές δε λένε ποτέ όχι γιατί στ'αρχίδια τους το σύμπαν φτάνει να πάρουν το μπόνους τους), έχουνε κάνει ένα σωρό διαφορετικές και ευφάνταστες πατέντες σε κάθε λογαριασμό, με αποτέλεσμα κάθε γραμμή από τις 110 χιλιάδες να είναι διαφορετική από τις άλλες, και μόνο το άτομο που την δημιούργησε καταλαβαίνει πώς να τη διαβάσει και τι χειροκίνητη παρέμβαση (που καταλαβαίνει μόνο αυτός) πρέπει να γίνει στο τέλος του μήνα για να βγει το τιμολόγιο σωστά.

Δηλαδή, για να καταλάβεις τι γίνεται σε κάθε ένα συμβόλαιο πρέπει να μιλήσεις σε 3 ανθρώπους: τον admin που έστησε το λογ/σμό, τον πωλητή που ξέρει τι έχει συμφωνηθεί με τον πελάτη, και τον billing officer που κάνει τις χειροκίνητες παρεμβάσεις στο τιμολόγιο κάθε μήνα. Και πρόκειται για συνδιασμό 3 διαφορετικών ατόμων σε κάθε ένα απ'τα 110χιλ συμβόλαια. Και επειδή με τα χρόνια τα μισά απ'αυτά τα παιδιά έχουν φύγει, οι νέοι που τους αντικατέστησαν ούτε καταλαβαίνουν τι κάνουν, απλά κάνουν μηχανικα το ίδιο με τους προηγούμενους χωρίς να καταλαβαίνουν γιατί το κάνουν, και φυσικά και να τους ρώταγες (που δεν τους ρωτάει κανένας γιατί σου λέει αυτά είναι data integrity issues, θα τα λύσει αυτά η IBM απ'τα κεντρικά) δεν ξέρουν να το εξηγήσουν. Και απ'τους παλιούς οι μισοί ούτε που θυμούνται.

Εγώ με τα χρόνια έχω προσπαθήσει να εξηγήσω το μέγεθος του χάους προς τα πάνω, αλλά οι πάνω κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν γιατί πολύ απλά δε θέλουν να παραδεχτούν ότι έχουν χάσει τη μπάλα *τόσο* πολύ, και αντί να κάνουν αυτό που πρέπει συνεχίζουν να απολύουν CEO και συμβούλους γιατί "απέτυχαν" και συνεχίζουν να ρίχνουν πεταμένα εκατομμύρια στη μαύρη τρύπα. Γιατί έχει φτάσει κάποια φάση που έχουν ρίξει τόσα λεφτά σ'αυτό το πρότζεκτ, έχουν πει τόσα ψέμματα, που δεν μπορεί κανείς να παραδεχτεί ότι σε μια εταιρία με τζίρο 3δις βασιζόμαστε σε ένα πρόγραμμα το οποίο κυριολεκτικά δεν καταλαβαίνουμε τι κάνει και πώς το κάνει. Δε γίνεται να το πεις αυτό, κατ'αρχάς κάθε νέος CEO του παίρνει κανα χρόνο για να το συνειδητοποιήσει ο ίδιος γιατί όλοι συνεχίζουν να του λένε τα ίδια ψέματα ότι "όλα καλά, προχωράμε, απλά θέλει ακόμα λίγη δουλίτσα".

Οπότε κι εγώ κάποια στιγμή σταμάτησα να μιλάω και απλά άραξα με το ποπκόρν μου, πληρώνομαι και τους χαζεύω, τι άλλο να κάνω;

Το μεγαλύτερο γέλιο ήταν πριν 2 χρόνια ένας γενναίος CEO αποφάσισε να τραβήξει την μπρίζα, είπε παιδιά ότι κάνατε κάνατε, βγάλτε από αυτό το μήνα τιμολόγηση με το καινούργιο σύστημα και ό,τι γίνει θα το φτιάξουμε μετά. Ε, βγάλανε τιμολόγηση, βγήκε λάθος, χάσανε κάποιο αμύθητο ποσό σε εκατομμύρια πού ούτε να το μετρήσουν δε μπορούσαν και μετά τρέχανε να εξηγήσουνε σε έναν-έναν πελάτη τι έγινε. Και οι μισοί πελάτες φυσικά κάνανε τους μαλάκες και δεν πληρώνανε. Έχουνε περάσει 2 χρόνια και ακόμα τρέχουνε να δισορθώσουνε εκείνη τη μαλακία και να πάρουν τα λεφτά τους. Και φυσικά τον επόμενο μήνα γύρισαν στο AS400 με την ουρά στα σκέλια και εκείνος ο CEO έφυγε όπως ήρθε.

Μπροστά σε τέτοιο κλάστερφακ και τόσα ψέμματα πες μου εσύ τι θα σου κλάσει και το ΑΙ. Και αυτό είναι ένα από πολλά κλάστερφακ.

Άβαταρ μέλους
Chilloutbuddy

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Chilloutbuddy » 06 Απρ 2025, 12:47

Αυτά στη δικιά μου εταιρία. Στην τράπεζα της γυναίκας μου ο λόγος που δε μπορούν να αντικαταστήσουν το AS400 είναι γιατί όσο τριτοκοσμικό και αρχαίο κι αν είναι, έχει ένα τεράστιο πλεονέκτημα: δε σπάει δε χαλάει. Βασικά δεν "πέφτει" ποτέ, το οποίο είναι τεράστιο πλεονέκτημα όταν μιλάμε για ATM. Aπ'όσο ξέρω οι μισές τράπεζες στην Αυστραλία ακόμα αυτό έχουν. Και με τα χρόνια το έχουνε μπαλώσει με χιλιάδες πάτσες και τώρα φοβούνται και να το ακουμπήσουν.

Άβαταρ μέλους
Dwarven Blacksmith

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Dwarven Blacksmith » 06 Απρ 2025, 12:51

Αν δούλευε η ελεύθερη αγορά θα υπήρχε και άλλος δρόμος, να ξεπεραστούν από τράπεζες στημένες από την αρχή με νέα συστήματα και μικρότερα κόστη. Υπάρχουν ήδη βέβαια neobanks αλλά εξ' ορισμού δεν έχουν ΑΤΜ.
✋🏻 Vladimir, STOP! ✋🏻

Άβαταρ μέλους
Antares
Phorum.gr user: Ακταία

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Antares » 06 Απρ 2025, 14:50

Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες. :)

Imperium

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Imperium » 06 Απρ 2025, 20:54

Chilloutbuddy έγραψε:
06 Απρ 2025, 12:31

[...]

Μπροστά σε τέτοιο κλάστερφακ και τόσα ψέμματα πες μου εσύ τι θα σου κλάσει και το ΑΙ. Και αυτό είναι ένα από πολλά κλάστερφακ.
Φίλε σοβαρολογώ, γράψτο βιβλίο.

ΟΚ, θα σε απολύσουν, μπορεί και κανα ψιλοδικαστήριο (good publicity) αλλά θα χεστείς στα εκατομμύρια απο τις πωλήσεις!

Αν μάλιστα το κάνουν και παραγωγή Hollywood, σε στυλ Barbarians at the the Gate/Nabisco, Margin Call, The Big Short, μπορει να σε παίξει και κανας Benedict Cumberbatch, ξέρωγω. Σκέψου το σοβαρά.

Άβαταρ μέλους
Chilloutbuddy

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Chilloutbuddy » 07 Απρ 2025, 03:00

Imperium έγραψε:
06 Απρ 2025, 20:54
Chilloutbuddy έγραψε:
06 Απρ 2025, 12:31

[...]

Φίλε σοβαρολογώ, γράψτο βιβλίο.

ΟΚ, θα σε απολύσουν, μπορεί και κανα ψιλοδικαστήριο (good publicity) αλλά θα χεστείς στα εκατομμύρια απο τις πωλήσεις!

Αν μάλιστα το κάνουν και παραγωγή Hollywood, σε στυλ Barbarians at the the Gate/Nabisco, Margin Call, The Big Short, μπορει να σε παίξει και κανας Benedict Cumberbatch, ξέρωγω. Σκέψου το σοβαρά.
Έχεις την αίσθηση ότι αυτό που περιέγραψα είναι κάτι το ασυνήθιστο στον εταιρικό κόσμο;
Αν την έχεις, μην την έχεις :lol:
Oύτε ενδιαφέρον είναι, είναι βαρετό.

Απάντηση

• Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Πληροφορική”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών