Κοκκορας έγραψε: ↑06 Απρ 2025, 01:36
Archer29 έγραψε: ↑05 Απρ 2025, 13:10
Κοκκορας έγραψε: ↑04 Απρ 2025, 22:50
με κυπρο μου κανουν εντυπωση οι χαμηλες θερμοκρασιες τον χειμωνα,ειναι πολυ χαμηλοτερες της Ροδου
Εξαρτάται που βρίσκεσαι στην Ρόδο. Στο εσωτερικό του νησιού έχει πιο πολύ κρύο.
Αν συγκρίνουμε όμως τις ακτές της Κύπρου με τις ακτές της Ρόδου τότε η Ρόδος είναι όντως πιο ήπια. Δεν είναι όμως παράδοξο. Η Κύπρος έχει τεράστια χερσαία έκταση οπότε είναι πιο επιρρεπής σε αναστροφές θερμοκρασίας. Επίσης της έρχονται κατευθείαν από αφύλακτα σημεία της Ν Τουρκίας διάφορα cold spells.
Αντίθετα η παραλιακή Ρόδος και ειδικά η πόλη της Ρόδου γεωγραφικά είναι στο βορειότερο σημείο του νησιού με εντελώς θαλάσσιες επιρροές. Επίσης η ΝΔ Τουρκία έχει τρομερή ορογραφία προστασίας που προστατεύει την Ρόδο από τα κρύα. Κ όλα τα Δωδεκάνησα. Ενδεικτικά παρότι στην παραλιακή Κύπρο έχει χιονίσει αρκετές φορές στο Λιμάνι της Ρόδου δεν έχει χιονίσει ποτέ! Είναι μια από τις ελάχιστες περιοχές της χώρας που δεν έχει παρατηρηθεί επίσημα χιονόπτωση.
Ακόμα και στο μεγάλο χιονιά Αν. Μεσογείου του 1950 που το Τελ Αβίβ και η Βηρυτός θάφτηκαν στο χιόνι η παραλιακή Ρόδος και τα νότια Δωδεκάνησα δεν είδαν καν νιφάδα.
Δες εδώ την σύγκριση Λεμεσού με το παραλιακό Αεροδρόμιο της Ρόδου. Στην Λεμεσό έχει πέσει μέχρι
-0.8C το 2022 στην Ελπίδα ενώ στο Αεροδρόμιο Διαγόρα δεν έχει πέσει ποτέ κάτω από
1.2C. Μάλιστα το 2022 στην Ελπίδα το Αεροδρόμιο Διαγόρα δεν είχε πέσει κάτω από 1.8C. Πρόσεξε επίσης τις χειμερινές μέσες ελάχιστες θερμοκρασίες. Η Ρόδος έχει 2 βαθμούς πάνω από την Λεμεσό στις μέσες ελάχιστες Τ των ψυχρότερων μηνών.


ναι αυτά της προστασίας απο την ακτή της Τουρκίας τα έχω υποψιαστεί και εγώ,αυτό με την χιονόπτωση δεν το είχαν υπόψιν
η καλύτeρη σύγκριση που υποδεικνύει τις μεγάλες διαφορές είναι με τον μετεωρολογικό σταθμό στο λιμάνι της Ρόδου(καπου στο meteocam.gr βρισκεται).Ο σταθμός στο αεροδρόμιο βρίσκεται σε λόφο,αρκετά χιλιόμετρα εκτός πόλης και σε περιοχή που λαμβάνει την ουρά των ψυχρών ρευμάτων(η πόλη της Ρόδου είναι προστατευμένη από αυτά),με αποτέλεσμα να είναι και πιο συχνές οι βροχές(αλλά και οι θερμοκρασίες να είναι χαμηλότερες)
Δεν είναι σε λόφο ο σταθμός της ΕΜΥ στο Αεροδρόμιο. Είναι δίπλα από την θάλασσα σε υψόμετρο 7 μέτρων στο Παραδείσι. Ο Davis του Λιμανιού της Ρόδου που ανήκει στο Λιμενικό και παρουσιάζει τα στοιχεία του μέσω του meteocam είναι σημαντικά ηπιότερος τον χειμώνα (και δροσερότερος σε μέγιστες το καλοκαίρι) κυρίως λόγω του UHI της πόλης της Ρόδου αλλά κ λόγω της μεγαλύτερης θαλάσσιας επιρροής που τα χαμηλά της πόλης της Ρόδου δέχονται.
Βασικά όλα τα παράλια τμήματα της πόλης της Ρόδου πρέπει να είναι το πιο maritime σημείο του νησιού. Δες παρακάτω την σύγκριση μεταξύ Παραδεισίου και Λιμανιού για την παράλληλη λειτουργια των σταθμών (2019-2025).
Παρατηρούμε λοιπόν τα εξής σε ότι αφορά την χειμερινή ηπιότητα:
1. To Λιμάνι της Ρόδου είναι κατά
0.7C θερμότερο σε μέσες ελάχιστες Τ χειμερινού τριμήνου
2. Στα απόλυτα ρεκόρ είναι
1.1C θερμότερο από το Παραδείσι όπου στην Ελπίδα είχαμε
2.9C για το Λιμάνι vs
1.8C για το Παραδείσι.
3. Εντυπωσιακό επίσης πως τον Φεβρουάριο το Λιμάνι είναι
0.9C θερμότερο σε μέσες ελάχιστες Τ
Βασικά τα χειμερινά στοιχεία του Λιμανιού της Ρόδου είναι πολύ εντυπωσιακά και μαζί με την Κάσο, Κάρπαθο και Καστελόριζο αποτελούν τις ηπιότερες περιοχες της Ελλάδας τον χειμώνα. Με μικρές διαφορές μεταξύ τους. Μάλιστα κρίνοντας από το ρεκόρ απόλυτα ελάχιστης θερμοκρασίας μισού αιώνα στο Παραδείσι που ήταν 1.2C τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το
Λιμάνι της Ρόδου να μην έχει μπορέσει να πέσει κάτω από 2.0C με 2.5C τα τελευταία 50 χρόνια