Καραμελίτσα έγραψε: ↑13 Απρ 2025, 20:10
Polaris3 έγραψε: ↑13 Απρ 2025, 20:04
Καραμελίτσα έγραψε: ↑13 Απρ 2025, 19:57
Εμπειρικό δεδομένο είναι, για τις ΗΠΑ. 60 χρόνια η κατανομή των IQ των αφροαμερικανών είναι πίσω από αυτή των λευκών αμερικανών, κάπου 15 πόντους. Κανείς δεν το αρνείται αυτό. Και συγκλίνει πολύ αργά, αν συγκλίνει καν.
Δε νομίζω ότι ασχολείται κανείς μ' αυτο το θέμα αλλού, με τόσο ζόρι όσο οι ΗΠΑνοι.
Το iq εδώ και δεκαετίες δεν θεωρείται αξιόπιστο εργαλείο για τις δυνατότητες που έχει ένας άνθρωπος, είναι καλό μόνο για καταλάβεις αν ένα άτομο είναι καλό σε συγκεκριμένες δεξιότητες όπως πχ αριθμητική.
Επίσης, οι υποστηρικτές αυτών των ρατσιστικών αντιλήψεων, δεν σας συμφέρει να υποστηρίζεται τέτοιες ιδέες. Οι Έλληνες έχουν από τα πιο χαμηλά iq στην Ευρώπη. Το πιο πιθανό είναι πως ανήκεις και εσύ στον μέσο όρο και όχι εξαίρεση, εφόσον φυσικά λαμβάνουμε τόσο στα σοβαρά το τεστ iq.
Έχεις ακούσει για τα σκυλιά του Παβλόφ; ΟΙ άνθρωποι που απαντούν αντανακλαστικά στη βάση του τί είναι πολιτικά ορθό είναι πιο κάτω από αυτά.
Κατά τα άλλα, το IQ είναι ένας καλός δείκτης ευφυΐας, όσο μπορεί να φτιάξει μια ημι-επιστήμη όπως η ψυχολογία. Προφανώς και δεν είναι δείκτης γενικότερων δυνατοτήτων, κανείς δεν το ισχυρίστηκε αυτό.
Και ναι, το μέσο IQ των μαύρων στις ΗΠΑ είναι 10-15 πόντους κάτω από αυτό των λευκών. Αυτή είναι η πραγματικότητα και δεν μπορείς να την αρνηθείς όσο κι αν κραυγάζεις "ρατσιστής, ρατσιστής, ουκ."
Άλλο πράγμα κατάλαβες. Δεν ισχυρίστηκα ότι τα δεδομένα που έχουμε για το iq των πληθυσμών είναι λανθασμένα (για αυτό τον λόγο ανέφερα και το iq των Ελλήνων που είναι χαμηλό), αυτό που γράφω είναι οτι το iq σαν δείκτης ευφυίας είναι ελλιπές και έχει αμφισβητηθεί εδώ και δεκαετίες.
Η ευφυΐα ενός ανθρώπου (ή ενός έθνους) δεν μπορεί να μετρηθεί μόνο με το πόσο καλός είναι στην αριθμητική.
Είναι υψηλό το iq σου ? συγχαρητήρια, είσαι καλός σε κάποιους συγκεκριμένους τομείς, αυτό και τίποτα παραπάνω.
Το πρόβλημα μου δεν είναι το τεστ iq καθώς αυτό δεν αντανακλά το πλήρες σετ δεξιοτήτων και δυνατοτήτων ενός ανθρώπου, το πρόβλημα μου είναι η εξαγωγή συμπερασμάτων με βάση το iq. Αυτά τα συμπεράσματα, συνήθως, από άτομα σαν εσένα, είναι ρατσιστικά.