Η Δολοφονία του Ψαρρού από το Δωσιλογικό ΕΑΜ

Ιστορικά γεγονότα, καταστάσεις, αναδρομές
Άβαταρ μέλους
Γάταρος
Phorum.gr user: Φορουμίτης ο Δίκαιος

Η Δολοφονία του Ψαρρού από το Δωσιλογικό ΕΑΜ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Γάταρος » 17 Απρ 2025, 18:27

Το να κάνεις επιθέσεις ενάντια σε ΟΛΕΣ τις οργανώσεις της εθνικής αντίστασης ήταν υπέρ της εθνικής αντίστασης ή υπέρ του εισβολέα; Οι κομμουνιστές ήταν οι δωσίλογοι της κατοχής.
🔴Ποιος δολοφόνησε τον συνταγματάρχη Ψαρρό;
🔴Σήμερα, συμπληρώνονται 81 χρόνια από την ύπουλη επίθεση του ΕΛΑΣ κατά των ανταρτών του 5/42 Συντάγματος Ευζώνων, που ήταν το ένοπλο σκέλος της εθνικής αντιστασιακής οργάνωσης ΕΚΚΑ (Εθνική και Κοινωνική Απελευθέρωση). Η επίθεση ολοκληρώθηκε με την άνανδρη δολοφονία του συνταγματάρχη Ψαρρού και 66 ανδρών του.
🔴Η ύπουλη επίθεση κατά της ΕΚΚΑ έγινε στα πλαίσια του σχεδίου του ΕΑΜ (ΚΚΕ), για μονοπώληση του αντάρτικου, έτσι ώστε ο ΕΛΑΣ να είναι η μόνη ένοπλη δύναμη στην χώρα, μετά την απελευθέρωση και να καταλάβει την εξουσία δια της βίας. Αυτός ήταν ο «Πρώτος Γύρος», της κομμουνιστικής ανταρσίας.
🔴Ανέφερε σχετικά ο Γεώργιος Παπανδρέου, στο Συνέδριο του Λιβάνου, που έλαβε χώρα έναν μήνα μετά την δολοφονία του Ψαρρού:
«Το ΕΑΜ δεν επιτρέπει εις κανένα άλλον ν΄ ανέβει εις τα βουνά και να πολεμήσει τον κατακτητήν, εμποδίζει με ποινήν θανάτου τους Έλληνας να εκπληρώσουν το πατριωτικόν των καθήκον. Παλαιόν παράδειγμα ο παριστάμενος συνταγματάρχης Σαράφης. Και πρόσφατον, ο απουσιάζων, ο συνταγματάρχης Ψαρρός».
🔴Ο συνταγματάρχης Δημήτριος Ψαρρός, είχε συμμετάσχει στο αντιβασιλικό κίνημα του 1935 και με τα μέτρα της εποχής θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «κεντρώος», αν όχι «κεντροαριστερός». Και, σε καμμιά περίπτωση «μεταξικός», «μοναρχικός», «φασίστας» κ.τ.λ. Βέβαια, αυτά ήταν «ψιλά γράμματα» για το ΕΑΜ, που ήταν της αρχής «Όποιος δεν είναι μαζί μας, είναι εναντίον μας», την οποία ο τότε γ.γ. του ΚΚΕ, Γιώργης Σιάντος είχε εκλαΐκεύσει ως εξής: «Πας μη εαμίτης, γκεσταπίτης».
🔴Ακόμα και ο τρόπος της δολοφονίας του Ψαρρού, ήταν ιδιαζόντως απεχθής:
«Ο Ψαρρός εδέχθη τις ριπές αυτομάτου όπλου, οι οποίες τον έπληξαν στο μέτωπο και στο στήθος. Αν και ήταν ημιθανής, ο Ζούλας βύθισε στον λαιμό του την μάχαιρά του με τόση λύσσα, ώστε οι χείρες του «βάφτηκαν» με το αίμα του θύματος. Κατόπιν, ο Ζούλας διέταξε και φόρτωσαν το πτώμα του Ψαρρού και το μετέφεραν στο Κλήμα, όπου παρέμεινε άταφο για πολύ χρόνο, ενώ παρήλαυναν, χλευάζοντάς το πολλοί αντάρτες του ΕΛΑΣ».
🔴Ερχόμαστε τώρα στο ερώτημα του τίτλου της ανάρτησης: ποιος σκότωσε τον συνταγματάρχη Ψαρρό; Δεν υπάρχει καμμιά αμφιβολία ότι φυσικός αυτουργός της δολοφονίας ήταν ο ταγματάρχης του ΕΛΑΣ Θύμιος Ζούλας. Η πρώτη εκδοχή είναι ότι ο Ζούλας διέπραξε την δολοφονία από δική του πρωτοβουλία, διότι είχε άχτι τον Ψαρρό, εξαιτίας μιας ερωτικής αντιζηλίας από την εποχή που φοιτούσαν στην Σχολή Ευελπίδων.
🔴Η εκδοχή αυτή είναι απορριπτέα! Πέραν του ό,τι είχαν περάσει 30 ολοκληρα χρόνια από την εποχή της ερωτικής αντιζηλίας (αν αυτή υπήρξε ποτέ...), αποκλείεται ένας κατώτερος αξιωματικός του ΕΛΑΣ να δολοφόνησε για προσωπικούς λόγους, κι όχι κατόπιν εντολής άνωθεν, τον επικεφαλής της τρίτης σε δύναμη ένοπλης οργάνωσης της χώρας, χωρίς μάλιστα να τιμωρηθεί γι’ αυτό. Να σημειωθεί, ότι η δολοφονία Ψαρρού συγκλόνισε την κοινή γνώμη και περισσότερο έβλαψε πολιτικά τον ΕΛΑΣ, παρά τον ωφέλησε.
🔴Εφόσον, λοιπόν, ο Ζούλας ήταν μόνον ο φυσικός αυτουργός της δολοφονίας, ποιος ήταν ο ηθικός αυτουργός; Ο ίδιος ο Ζούλας, με μεταγενέστερη αναφορά του προς την ΚΕ του ΚΚΕ, το 1951, αφού αποδέχθηκε την φυσική αυτουργία, υποστήριξε ότι έλαβε την σχετική εντολή από τον Άρη Βελουχιώτη, για να αποκλειστεί η επανασύσταση του 5/42 ΣΕ: «Τον Ψαρρό τον σκότωσα εγώ, όπως είμαστε σύμφωνοι με τον Άρη».
🔴Υπάρχει και μια τρίτη εκδοχή, πως ο Ζούλας δολοφόνησε τον Ψαρρό κατόπιν εντολής του Σιάντου, του οποίου ο Ζούλας ήταν άνθρωπος απολύτου εμπιστοσύνης. Θεωρώ κι αυτή την εκδοχή απορριπτέα. Διότι, την εποχή που ο Ζούλας έκανε την αναφορά προς το ΚΚΕ, το κόμμα είχε αποκηρύξει και τον Βελουχιώτη, αλλά και τον Σιάντο, ως «προδότες». Οπότε, δεν θα κόστιζε τίποτα να πάρει εντολή ο Ζούλας να ενοχοποιήσει και τους δυο. Άρα, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι ηθικός αυτουργός της ειδεχθούς δολοφονίας του Ψαρρού και των 66 ανδρών του, ήταν ο Άρης Βελουχιώτης!
🔴Τα σχόλια δικά σας!

📍Στοιχεία της ανάρτησης ελήφθησαν από το βιβλίο του Ιωάννη Παπαφλωράτου «Ιστορία του Ελληνικού Στρατού (1833-1949)».

Η αλήθεια είναι μίσος γι' αυτούς που μισούν την αλήθεια.

Άβαταρ μέλους
Iced Earth
Phorum.gr user: Jon Schaffer

Re: Η Δολοφονία του Ψαρρού από το Δωσιλογικό ΕΑΜ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Iced Earth » 17 Απρ 2025, 18:33

Για μία γυναίκα έγινε αυτό και το ξέρεις και εσύ, και η Αμαλία ή όπως σκατά τον λένε τον συγκεκριμένο.
  • ου ψευδομαρτυρήσεις κατά του πλησίον σου μαρτυρίαν ψευδή
    ου κλέψεις
    ου φονεύσεις

Άβαταρ μέλους
Golden Age

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Golden Age » 17 Απρ 2025, 18:38

Iced Earth έγραψε:
17 Απρ 2025, 18:33
Για μία γυναίκα έγινε αυτό και το ξέρεις και εσύ, και η Αμαλία ή όπως σκατά τον λένε τον συγκεκριμένο.
Σε όλες τις άλλες αντιστασιακές οργανώσεις έκανε επιθέσεις ο ΕΛΑΣ. Όχι μόνο στην ΕΚΚΑ. Ήθελε να έχει το μονοπώλιο στην αντίσταση. Αυτός ήταν ο λόγος.

Άβαταρ μέλους
Iced Earth

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Iced Earth » 17 Απρ 2025, 19:04

Ας ήταν μαζικές οι άλλες και όχι αποσπάσματα.
    ου κλέψεις
    ου φονεύσεις

Άβαταρ μέλους
Γάταρος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Γάταρος » 17 Απρ 2025, 19:20

Το εαμ ήταν δωσιλογική οργάνωση που συνεργαζόταν με τους εισβολείς ώστε να επικεντρωθεί στις επιθέσεις ενάντια στις αντιστασιακές οργανώσεις. Ο δωσιλογικός ελας πού και πού ξέφευγε από αυτή τη γραμμή και μπορεί να έκανε κάποια επίθεση σε κάνα ξέμπαρκο Γερμανό μόνο και μόνο για να τσεπώσει αγγλικές λίρες.

Εικόνα

Εικόνα

Άβαταρ μέλους
Nandros
Phorum.gr user: Nandros
Τοποθεσία: Όπου συχνάζουν ναυτικοί και λοιπά κακοποιά στοιχεία

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Nandros » 17 Απρ 2025, 20:00

.
Πριν πολλές δεκαετίες ο πατέρας μου μου είχε διηγηθεί σε μια περίπτωση στην Κατοχή που βρισκόταν στην Πάτρα, όταν εργαζόταν ως τροχοπεδητής του ΣΠΑΠ, είδε μέρα μεσημέρι μια ομάδα ανταρτών με τα όπλα τους να περνούν από κεντρικά σημεία με άγνωστη κατεύθυνση.
Ρώτησε κάποιον Πατρινό και του απάντησε πώς ήταν αντάρτες του Ψαρρού που πήγαιναν να ενταχτούν στα ΤΑ.
Τότε δεν είχα τρόπο να μάθω περισσότερα για την υπόθεση. Τώρα ξέρω οτι το έκαναν για να σώσουν τις ζωές τους.
.
ΚΚΕ 6η Ολομέλεια: Κάναμε το διεθνιστικό μας καθήκον (εννοεί τον Συμμοριτοπόλεμο)
ΧΑ: Είμαστε η σπορά των ηττημένων του '45. Οι εθνικοσοσιαλιστές, οι φασίστες!

Άβαταρ μέλους
Iced Earth

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Iced Earth » 17 Απρ 2025, 20:07

Nandros έγραψε:
17 Απρ 2025, 20:00
.
Πριν πολλές δεκαετίες ο πατέρας μου μου είχε διηγηθεί σε μια περίπτωση στην Κατοχή που βρισκόταν στην Πάτρα, όταν εργαζόταν ως τροχοπεδητής του ΣΠΑΠ, είδε μέρα μεσημέρι μια ομάδα ανταρτών με τα όπλα τους να περνούν από κεντρικά σημεία με άγνωστη κατεύθυνση.
Ρώτησε κάποιον Πατρινό και του απάντησε πώς ήταν αντάρτες του Ψαρρού που πήγαιναν να ενταχτούν στα ΤΑ.
Τότε δεν είχα τρόπο να μάθω περισσότερα για την υπόθεση. Τώρα ξέρω οτι το έκαναν για να σώσουν τις ζωές τους.
.
Λάτρης των Γερμανοτσολιάδων και εσύ;
    ου κλέψεις
    ου φονεύσεις

Άβαταρ μέλους
Νon4me
Phorum.gr user: Νon4me

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Νon4me » 17 Απρ 2025, 20:09

Όπου δεν επικράτησαν οι συμμορίτες δε χρειάστηκαν και τάγματα ασφαλείας . απλά πράγματα .

Άβαταρ μέλους
Nandros

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Nandros » 17 Απρ 2025, 20:15

Iced Earth έγραψε:
17 Απρ 2025, 20:07
Nandros έγραψε:
.
.
Λάτρης των Γερμανοτσολιάδων και εσύ;
Όχι βέβαια, λάτρης της αλήθειας, ενώ εσύ λατρεύεις τον μπαμπάκα σου τον Στάλιν.
Και ούτε κουβέντα για την μαρτυρία του πατέρα μου.

Έχετε πλάκα εσείς τα φασισταριά κάθε απόχρωσης. Οι κόκκινοι με λέτε φασίστα και οι φαιοί/μαύροι με αποκαλούν κομμούνι. :smt077:
.
ΚΚΕ 6η Ολομέλεια: Κάναμε το διεθνιστικό μας καθήκον (εννοεί τον Συμμοριτοπόλεμο)

Άβαταρ μέλους
Λευκός Λύκος
Phorum.gr user: Λευκός Λύκος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Λευκός Λύκος » 17 Απρ 2025, 20:30

Nandros έγραψε:
.
.
Τα ΤΑ ήταν ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστούν οι συμμορίτες.

Άβαταρ μέλους
Iced Earth

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Iced Earth » 17 Απρ 2025, 20:37

Εγώ Σιωνιστής είμαι.

Αλλά οι γερμανοτσολιάδες έπρεπε να αφανιστούν.

Ακόμα και οι οικογένειές τους.
    ου κλέψεις
    ου φονεύσεις

Άβαταρ μέλους
Γάταρος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Γάταρος » 17 Απρ 2025, 20:46

Iced Earth έγραψε:
17 Απρ 2025, 20:37
Εγώ Σιωνιστής είμαι.

Τελικά αφανίστηκαν τα βουλγαροτσιμπούκια. Το μεγαλύτερο έγκλημα κατά της Ελλάδος το έκαναν αυτοί που έπετρεψαν στα βουλγαροτσιμπούκια να επιστρέψουν από την Τασκένδη όπου τα είχε διαολοστείλει ο ελληνικός λαός. Όσο για το τι πάθανε οι σιωνιστές, δεν χρειάζεται να το αναφέρω. Ξέρεις.

Άβαταρ μέλους
Nandros

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Nandros » 17 Απρ 2025, 21:38

Iced Earth έγραψε:
Εγώ Σιωνιστής είμαι.

Παπάρια σιωνιστής είσαι. Νεοκομμούνι είσαι (που ντρέπεται να το παραδεχτεί). Γι αυτό και δικαιολογείς τα εγκλήματα τους.
.

Άβαταρ μέλους
Γάταρος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Γάταρος » 18 Απρ 2025, 01:33

Nandros έγραψε:
17 Απρ 2025, 21:38
Iced Earth έγραψε:
Εγώ Σιωνιστής είμαι.

Παπάρια σιωνιστής είσαι. Νεοκομμούνι είσαι (που ντρέπεται να το παραδεχτεί). Γι αυτό και δικαιολογείς τα εγκλήματα τους.
.
Το έχει παραδεχτεί.

Εικόνα

Άβαταρ μέλους
Νon4me
Phorum.gr user: Νon4me

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Νon4me » 19 Απρ 2025, 00:29

Κανονικά ήθελε νέο θέμα αλλά δε μπαίνω στη διαδικασία για το πτώμα της παραθρησκευτικής σταλινομαζορέτας .

Είχα πάντα μια υποψία πως οι πολιτευτές της αίρεσης είναι bot σαν τα εγχώρια του φορά . Ληστοσυμμορίτης Frappezitis Στρακαστρουκας

Είναι όμως χειρότερα :011::011::011:

Κερασάκι στην τούρτα κοριτσάκι σαν τα κρύα τα νερά . :rtfm: Σουλιωτοπούλα :rtfm:

Απάντηση

• Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Ιστορία”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών