Μη αναγνωσμένη δημοσίευση
από Αρίστος » 19 Απρ 2025, 11:53
Τι ειχα γραψει αρχες του 2020 για τις ευθυνες του ΠΟΥ που δεν πηρε εγκυρα μετρα.
Το κανονικο αρθρο ειναι τεραστιο, ανεβαζω μικρο μερος.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ως Δούρειος Ίππος για την καταστροφή της Παλιάς Τάξης
Διεθνή αίσθηση προκάλεσε ο Ντόναλντ Τραμπ τον φετεινό Απρίλιο, όταν διέκοψε τη χρηματοδότηση του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) από τη χώρα του. Την απόφαση που πήρε συνδύασε με βαρύτατες καταγγελίες. "Ο κόσμος έλαβε πολλές ψευδείς πληροφορίες για τη μετάδοση και τη θνησιμότητα της ασθένειας COVID-19" δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος που υποστήριξε επίσης πως "ο ΠΟΥ παρέβη το βασικό του καθήκον και πρέπει να λογοδοτήσει". Ο Τραμπ διέταξε μελέτη για να εξεταστεί ο ρόλος του ΠΟΥ στην κακή διαχείριση και στη συγκάλυψη της εξάπλωσης του κορονοϊού. Τον Ιούλιο μάλιστα η κυβέρνηση του ανακοίνωσε στον ΟΗΕ την αποχώρηση των ΗΠΑ από τον ΠΟΥ. Η ανακοίνωση έγινε στον ΟΗΕ ακριβώς επειδή ο ΠΟΥ είναι υπηρεσία του.
Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Αμερικανός πρόεδρος κατήγγειλε τις ενέργειες ενός διεθνούς οργανισμού. Πριν τον ΠΟΥ ο Τραμπ είχε καταγγείλει για άλλες αιτίες τον ίδιο τον ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ αλλά και την ΕΕ. Κοινή συνισταμένη όλων αυτών των οργανισμών είναι πως αποτελούν όργανα της Παγκοσμιοποίησης. Πολλά μμε που επίσης πρόσκεινται στην Παγκοσμιοποίηση επιτέθηκαν στον Αμερικανό πρόεδρο κατηγορώντας τον ότι προσπαθεί να μεταθέσει στον ΠΟΥ και την Κίνα τις δικές του ευθύνες για την μεγάλη διάδοση της επιδημίας στις ΗΠΑ. Είναι όμως έτσι; Είναι μόνος του και χωρίς επιχειρήματα ο Τραμπ σε αυτή τη διαμάχη με τον ΠΟΥ;
Πριν τις καταγγελίες της κυβέρνησης Τραμπ, ήδη από το Μάρτιο, η Ταϊβάν κατηγόρησε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ότι την έθεσε σε κίνδυνο όταν αγνόησε τα ερωτήματά της κατά την έναρξη της επιδημίας του κορονοϊού επειδή η Κίνα πίεζε τον ΠΟΥ να μην την αναγνωρίσει σαν χώρα-μέλος του. Στις 20 Απριλίου μάλιστα ο ίδιος ο Παγκόσμιος Ιατρικός Σύλλογος (που έχει σαν μέλη 10 εκατομμύρια γιατρούς παγκοσμίως) κατηγόρησε τον ΠΟΥ ότι δεν έλαβε υπόψιν τις ειδοποιήσεις της Ταϊβάν για την επιδημία. Το εβδομαδιαίο γερμανικό περιοδικό Spiegel κατήγγειλε στις αρχές Μαϊου πως σε μυστική συνομιλία στις 21 Ιανουαρίου ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ ζήτησε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να μην αποκαλυφθεί ότι ο κορονοϊός ήταν μεταδοτικός στους ανθρώπους και να καθυστερήσει την κήρυξη πανδημίας.
Ας παρακολουθήσουμε όμως χρονολογικά τις περιπτώσεις που ελέγχεται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για ανεπίτρεπτα ή και σκόπιμα λάθη, για μοιραίες ολιγωρίες και αντιφατικές ανακοινώσεις, σε σχέση με τις οδηγίες που έδινε στις κυβερνήσεις για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονοϊού.
Στις 5 Ιανουαρίου ο ΠΟΥ δήλωσε πως δεν υπάρχουν στοιχεία μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο. Το επανέλαβε στις 14 Ιανουαρίου ενώ στις 15 άφησε ένα παράθυρο πως ίσως υπάρχουν αλλά ότι δεν υφίστανται ξεκάθαρες αποδείξεις. Στις 19 Ιανουαρίου πάλι είπε πως δεν υπάρχουν ξεκάθαρες αποδείξεις για μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο αλλά το αμφισβήτησε στις 21 Ιανουαρίου. Στις 23 ο ΠΟΥ δήλωσε το αμίμητο, ότι "δεν υπάρχουν αποδείξεις για μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο εκτός της Κίνας".
Εξαιτίας της αλματώδους αύξησης των κρουσμάτων του κορονοϊού, που από τις 27 μέχρι τις 30 Ιανουαρίου εκτοξεύθηκαν από 3000 στα 8000, ο ΠΟΥ στις 30 Ιανουαρίου επιτέλους ανακοινώνει μετά από συνεδρίαση του πως πρόκειται για μία παγκόσμια υγειονομική κρίση ωστόσο επισημαίνει:
"H εμπειρία έχει δείξει ότι ο περιορισμός της κυκλοφορίας ανθρώπων και αγαθών κατά τη διάρκεια έκτακτων περιστατικών δημόσιας υγείας ενδέχεται να μην είναι αποτελεσματικός".
Προσθέτει μάλιστα ότι τέτοιοι περιορισμοί "ενδέχεται να διαταράξουν τις επιχειρήσεις και να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στις οικονομίες των χωρών που επλήγησαν".
Την επόμενη μέρα ο ίδιος ο ΠΟΥ δηλώνει ότι "με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες δεν συνιστά κανένα ταξιδιωτικό ή εμπορικό περιορισμό". Θυμίζω όμως ότι στη Γιουχάν είχε επιβάλει η κινεζική κυβέρνηση σκληρή καραντίνα ήδη από τις 23 Ιανουαρίου.
Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, ο Τέντρος Γκεμπρεγέσους, παρέμενε κάθετα αρνητικός και στις αρχές Φεβρουαρίου απέναντι στη λήψη μέτρων. Μάλωνε μάλιστα τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Αυστραλίας επειδή τάχα υποκινούσαν "φόβο και στιγματισμό" καθώς αρνούντουσαν να δεχτούν ταξιδιώτες από την Κίνα. Σημειωτέον ότι ο Τραμπ, που αργότερα κατηγορήθηκε από τα μμε και τους πολιτικούς του αντιπάλους ότι δεν πήρε μέτρα, είχε ανακοινώσει πρώτος μια μερική απαγόρευση πτήσεων από την Κίνα στις 31 Ιανουαρίου. Όμως ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ υποστήριζε κατηγορηματικά πως "δεν υπάρχει κανένας λόγος για μέτρα που επεμβαίνουν στα διεθνή ταξίδια και το εμπόριο χωρίς να είναι απαραίτητα".
Αυτή τη στάση του ΠΟΥ που αρνιόταν τότε τα μέτρα κατά της επιδημίας επειδή δήθεν είναι αχρείαστα και προκαλούν στιγματισμό, εκμεταλλεύθηκαν τότε οι πολιτικοί αντίπαλοι του Τραμπ, οι Δημοκρατικοί. Οι ίδιοι δηλαδή άνθρωποι που θα κατηγορήσουν θρασύτατα τον Τραμπ από τον Μάρτιο ότι άργησε να πάρει μέτρα. Η Νάνσι Πελόζι μάλιστα επισκέφθηκε την Τσάιναταουν στις 24 Φεβρουαρίου για να εκδηλώσει τη συμπαράσταση της στους Κινέζους που δήθεν έπληξε ο Τραμπ. Παρότρυνε τότε τουρίστες και τους κατοίκους του Σαν Φρανσίσκο να μην φοβούνται να επισκεφτούν την Τσάιναταουν εξαιτίας των φόβων για τον κορονοϊό.
Όταν ο ΠΟΥ διέδιδε πως η απλή γρίπη είναι επικινδυνότερη του κορονοϊού
Στις 26 Φεβρουαρίου, ενώ στην Ιταλία είχαν πεθάνει οι πρώτοι 12 άνθρωποι από τον κορονοϊό, ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την Ευρώπη Χανς Κλούγκε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Ρώμη καθησύχαζε τους Ευρωπαίους λέγοντας πως η απλή εποχική γρίπη σκοτώνει 60.000 ανθρώπους κάθε χρόνο στην Ευρώπη και συνεπώς δεν υπάρχει λόγος πανικού για τον κορονοϊό. Ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ υποβάθμιζε τη σημασία των 12 θανάτων, τονίζοντας ότι τα θύματα "είναι άνω των 65 ετών, με χαμηλή ανοσία, άνθρωποι που συνεπώς είναι επίσης ευάλωτοι απέναντι στην εποχική γρίπη".
Με λίγα λόγια μας έλεγε πως γιατί ανησυχείτε; Αν δεν πέθαιναν από τον κορονοϊό θα πέθαιναν από την εποχική γρίπη. Να σημειωθεί πως ενάμιση μήνα μετά όποιος σύγκρινε τον κορονοϊό με την απλή γρίπη θεωρούνταν από τα κυρίαρχα μμε συνωμοσιολόγος, ψεκασμένος και επικίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Αυτοί που το ισχυρίζονταν όμως βολικά ξεχνούσαν πως αυτά τα ψεκασμένα ψεύδη ήταν οι επίσημες θέσεις των εκπροσώπων του ΠΟΥ στις 26 Φεβρουαρίου.
Και δυστυχώς αυτές οι καθησυχαστικές θέσεις που διακινούσε ο ΠΟΥ όλο το Φεβρουάριο επηρέαζαν κορυφαίους γιατρούς και επιδημιολόγους σε όλο τον πλανήτη. Φυσικά και στην Ελλάδα. Διαβάζω πιχι στις 13 Φεβρουαρίου στα ΝΕΑ ότι Έλληνες επιστήμονες του επιπέδου του Σωτήρη Τσιόδρα και του πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητή της Ιατρικής Σχολής, Θάνου Δημόπουλου, θεωρούσαν πως η εποχική γρίπη είναι πιο απειλητική και πιο θανατηφόρα από το νέο κορονοϊό, παρότι ο δεύτερος έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία. Για παράδειγμα ο πρύτανης Δημόπουλος δήλωνε τότε πως η πραγματική απειλή είναι η εποχική γρίπη που σκοτώνει κάθε χρόνο 300.000-650.000 ανθρώπους, τονίζοντας μάλιστα πως λόγω της υποδιάγνωσης οι πραγματικοί θάνατοι της γρίπης είναι περισσότεροι από τους επίσημα καταγεγραμμένους.
Ας δούμε τώρα και τη δικαιολογία που επικαλέστηκε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Γκεμπρεγέσους, μιλώντας σε διπλωμάτες στη Γενεύη, στις 26 Φεβρουαρίου, προκειμένου να μην ανακηρύξει πανδημία σε σχέση με τον κορονοΊό. "Η απερίσκεπτη χρήση της λέξης πανδημία δεν έχει ουσιαστικό όφελος, αλλά ενέχει σημαντικό κίνδυνο σε ό,τι αφορά την ενίσχυση του περιττού και αδικαιολόγητου φόβου και του στίγματος, και την παράλυση των συστημάτων. Ίσως επίσης να αποτελεί ένδειξη ότι δεν μπορούμε πλέον να περιορίσουμε τον ιό, το οποίο δεν είναι αληθές".
Δεν ήθελε λοιπόν ο ΠΟΥ όλο το Φεβρουάριο (και μέχρι τις 11 Μαρτίου) να κηρύξει πανδημία και αποδοκίμαζε τη λήψη μέτρων με την επίκληση του στιγματισμού (πιχι απέναντι στους Κινέζους, που έχει κατηγορηθεί ότι τους υποστήριζε).
Γιατί άργησε να κηρύξει πανδημία;
Τελικά o ΠΟΥ υποχρεώθηκε να κηρύξει πανδημία στις 11 Μαρτίου, όταν είχε χαθεί πολύτιμος χρόνος και υπήρχαν ήδη 120.000 κρούσματα σε 114 χώρες με 4.400 θανάτους. Εξαιτίας της καθησυχαστικής στάσης του η Ιταλία και συνολικά η Ευρώπη δεν πήραν τα προληπτικά μέτρα που έπρεπε. Και τα οποία αν είχαν εφαρμοστεί εγκαίρως δεν θα χρειαζόταν να φτάσουμε σε lockdown των ευρωπαικών οικονομιών.
Να σημειωθεί ότι ενώ ο ΠΟΥ καθησύχαζε τη Δύση για την επικινδυνότητα του κορονοϊού και συνιστούσε στις δυτικές κυβερνήσεις να μην παίρνουν μέτρα, γνώριζε ότι την ίδια εκείνη περίοδο δίνονταν ομηρικές μάχες για την αναχαίτιση του ιού στην Κίνα, στην Ταϊβάν, στην Κορέα, στη Σιγκαπούρη. Να τονιστεί επίσης πως ενώ οι χώρες αυτές της Ανατολικής Ασίας νίκησαν το πρώτο κύμα του κορονοϊού πριν κορυφωθεί στη Δύση, ο ΠΟΥ δεν πρότεινε στις δυτικές χώρες τα αποτελεσματικά μέτρα που εφάρμοσε η Ανατολή.
Ο ΠΟΥ πρότεινε στη Δύση συλλογικά lockdowns που κατέστρεψαν τις εθνικές οικονομίες αντί για τα τοπικά που προτιμήθηκαν στην Ανατολή (στην Κίνα εφαρμόστηκαν μόνο στη Γουχάν και σε λίγες μικρότερες πόλεις). Επιπλέον ενώ η Ανατολή νίκησε το πρώτο κύμα με τη χρησιμοποίηση πολλών τεστ σε καθημερινή βάση και με τη χρήση μάσκας (κάποια ασιατικά κράτη την έδιναν δωρεάν στους πολίτες), ο ΠΟΥ δεν έθεσε τα πολλά τεστ σαν πρώτη προτεραιότητα στη Δύση ενώ στο θέμα της μάσκας κράτησε εντελώς ανεύθυνη στάση την πιο κρίσιμη περίοδο της επιδημίας.
Να σχολιάσω τέλος πως την ίδια μέρα που ο ΠΟΥ κήρυττε (επιτέλους) τον Covid-19 σαν πανδημία, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως κλείνουν τα σύνορα τους σε όσους αλλοδαπούς είχαν επισκεφθεί πρόσφατα την Κίνα, το Ιραν και 28 ευρωπαικές χώρες. Ο ΠΟΥ για δεύτερη φορά μετά το Φεβρουάριο αποδοκίμασε τα μέτρα της κυβέρνησης των ΗΠΑ κατά της διάδοσης του κορονοϊού με την παρακάτω δήλωση του: "Η άρνηση της εισόδου σε ταξιδιώτες που έρχονται από περιοχές που υφίσταται η επιδημία δεν είναι συνήθως αποτελεσματική στο να προφυλάσσει από την εισαγωγή των περιπτώσεων, ενώ μπορεί να προκαλέσει μια σημαντική οικονομική και κοινωνική επίπτωση".
Τα παγκοσμιοποιητικά μίντια επανειλημμένα έχουν κατηγορήσει τον Τραμπ ότι είναι υπεύθυνος που δεν πήρε έγκαιρα μέτρα και έτσι ο κορωνοϊός σάρωσε στις ΗΠΑ. Να όμως που εδώ βλέπουμε πως ενώ οι ΗΠΑ δυο φορές έκλεισαν τα σύνορα τους σε σχέση με ταξιδιώτες από μολυσμένες χώρες και ο ΠΟΥ αμφισβήτησε τα μέτρα και τις δυο φορές!
.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος
Αρίστος την 19 Απρ 2025, 11:54, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.