Καβαλάρης έγραψε: ↑27 Απρ 2025, 13:03
Λοξίας έγραψε: ↑27 Απρ 2025, 12:46
Όχι...
Ναι.
Άλλα διαβάζεις, αλλά τα μεταφράζεις όπως σε συμφέρει. Δεν υπάρχει "άποψη" που υποστηρίζουν κάποιοι. Υπάρχει επιστημονική εξήγηση.
Ακόμα την περιμένουμε.
Στην έγραψα και δεν σου άρεσε. Την επανέλαβες και εσύ (με λάθη) πιο πάνω για να την απορρίψεις, με βάση την δική σου άποψη. Χωρίς στοιχεία, χωρίς τεκμήρια. Απλά, κατέθεσες την άποψή σου, δίκην επσιτημονικής μελέτης!
Δεν υπάρχει κάτι άλλο να πούμε εδώ, εκτός αν φέρεις επιστημονικά στοιχεία που να κατρρρίπτουν την γλωσσολογική εξήγηση.
Αυτοί που δώσανε την ετυμολογική εξήγηση ήταν και είναι γλωσσολόγοι, οι καλύτεροι του είδους.
Επίκληση στην αυθεντία.
Εντελώς λάθος. Μπας και δεν ξέρεις τι είναι η επίκληση στην αυθεντία;
Η επίκληση στην κρατούσα επιστημονική άποψη σε ένα επιστημονικό πεδίο, με αναφορά στους κυριότερους εκπροσώπους της, φυσικά και δεν έχει καμία σχέση με την λογική πλάνη της επίκλησης στην αυθεντία. Δηλαδή, αν σου αναφέρω την κρατούσα επιστημονική άποψη για την Θ.τ.Σ. αναφέροντας και 5-6 εκπροσώπους της, θα με κατηγορήσεις για επίκληση στην αυθεντία; Αστεία πράγματα!!
Αλλά για φέρε και εσύ μερικούς γλωσσολόγους, εκπροσώπους της δικής σου άποψης, έτσι για να δούμε, ρε αδερφέ, που στηρίζεις την άποψή σου. Και μην φοβάσαι. Δεν θα σε κατηγορήσω για επίκληση στην αυθεντία.
Χατζιδάκις, Τσοπανάκης, Κόντος, Γιάνναρης, Τριανταφυλλίδης, Τζάρταζανος, ακόμα και ο υπερβολικός Μπαμπινιώτης.
Δεν ξέρω κανέναν Τζάρταζανο αλλά Τζάρτζανο.
Ναι, σωστά. Εμφιλοχώρησε ένα
α
Αλλά εσύ, δεν κατάλαβες πως επρόκειτο για παραδρομικό λάθος, έτσι;
Αν εσύ έχεις άλλη άποψη και θεωρείς τους γλωσσολόγους χαζούς και άσχετους, φαντάζομαι πως δεν θα στενοχωρηθεί κανείς γλωσσολόγος.
Ούτε χαζοί ούτε άσχετοι. Άνθρωποι σαν εσένα είναι. Αυτό που δεν θέλεις να καταλάβεις είναι ότι ως άνθρωποι έχουν τις ίδιες αδυναμίες με όλους και ενίοτε προωθούν απόψεις επειδή τους αρέσουν και όχι επειδή είναι σωστές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Μπαμπινιώτης. Επίσης πρέπει να καταλάβεις ότι η γλωσσολογία δεν έχει αποδείξεις όπως οι θετικές επιστήμες.
Ναι, αυτό το γνωρίζει και η κουτσή Μαρία. Αλλά να το επικαλείσαι μονόπλευρα, δείχνει και την ένδοια τεκμηρίων της άποψης που υποστηρίζεις εσύ. Φέρε λοιπόν ό,τι και όσες αποδείξεις έχει η επιστημονική πλευρά που υποστηρίζει τη δική σου άποψη; Έχεις; Αν ναι, κατάθεσέ τις. Αν όχι, μείνε στην ΜΗ επιστημονική άποψή σου.
Εν προκειμένω σου έδειξα ότι αυτά που σου λένε για το αυτί δεν είναι απόδειξη αλλά ανακατασκευή της πορείας της λέξης, όπου είναι ξεκάθαρο ότι η ορθογραφία στην οποία καταλήγουν δεν έχει σχέση με ετυμολογία αλλά με φωνολογία.
Και φυσικά απάντηση στην ερώτηση που έκανα για το β δεν έχεις.
Δεν μ' ενδιαφέρει
τι έδειξες εσύ! Εσύ, δεν είσαι σε θέσει να "δείχνεις", στο συγκεκριμένο πεδίο, διότι ΔΕΝ είσαι καθηγητής γλωσσολογίας. Εσύ, είσαι το ίδιο σχετικός ή άσχετος όσο είμαι εγώ. Οπότε, ή εσύ δείχνεις ή εγώ, το μόνο που δείχνουμε είναι η αποψάρα μας και η εμμονή μας στο ότι έχουμε δίκιο.
Συνεπώς, ή καταθέτεις την επιστημονική γλωσσολογική εξήγηση η οποία συνηγορεί υπέρ της άποψής σου ή, αν δεν έχεις, μένεις με την άποψή σου, η οποία δεν έχει κανέναν επιστημονικό γλωσσολογικό έρεισμα. Δηλώσεις του τύπου:
"εγώ έδειξα πως...", είναι για τα καφενεία.
ΥΓ.
Ποιο είναι το β που δεν απάντησα; μήπως το αυγό/αβγό;
Αν ναι, έχω ήδη απαντήσει πως εξηγείται γλωσσολογικά η γραφή αβγό από το πρώτο κι όλας ποστ.
Δεν θα απαντάω σε κάθε τρία ποστ στις ίδιες αναδιατυπωμένες ερωτήσεις...
ΥΓ.1
Επειδή δεν προβλέπω καμία σύγκλιση, αφού συνεχίζεις να επιμένεις χωρίς ΚΑΝΕΝΑ επιστημονικό γλωσσολογικό τεκμήριο, προτείνω να το λήξουμε εδώ. Δεν έχω καμία όρεξη να εμπλακώ σε έναν ατέρμονο διάλογο του στυλ:
"σου έχω δείξει... - "οι γλωσσολόγοι είναι άνθρωποι με αδυναμίες", - "έτσι είναι επειδή το λέω εγώ"...και παρόμοια επιχειρήματα.