Κετογονική διατροφή (ketogenic/keto)

Συνταγές, φαγητά, γλυκίσματα, ποτά και cocktails (μόνο για χορτάτους).
Άβαταρ μέλους
νύχτα

Re: Κετογονική διατροφή (ketogenic/keto)

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από νύχτα » 27 Απρ 2025, 16:53

vantono έγραψε:
27 Απρ 2025, 16:16
Δεν γινονται αυτα τα πραγματα. Δεν κανεις πραγματική/αυστηρη κετο, κανείς "περίπου κέτο".
Η πραγματικη κετο δεν μπορει να γινει τροπος ζωής, ειναι δίαιτα, δεν ειναι διατροφη. Μόνο να την ξεκινας, να τη σταματας και λιγο καιρο αργοτερα να την ξανα ξεκινάς μπορεις.

Αν μιλαμε για "περιπου κετο" βεβαια, του τυπου "απλως δεν τρωω σφολιατες, ψωμιά, μακαρονια κτλ" οκ, χαιρω πολυ, εγω κανω περιπου 10 χρονια τετοια κετο.

Αν υπαρχει κάποια διατροφη/διαιτα που θα μπορουσε να γινει τροπος ζωής για την ιδιοσυγκρασία του μεσου Ελ, ειναι μονο η διαλειμματική ισως. Αλλα μονο για τον Ελ. Για το Γερμανό, τον Αμερικάνο τον Αγγλο κτλ, που ειναι συνηθισμένοι με την κουλτουρα του πρωινού, δεν μπορουν, θα πρεπει να βρουν κατι αλλο να τους ταιριάξει.

Τα περι καρνιβορ, ασχολίαστα.
δε χρειάζεται να είσαι τόσο απόλυτος, υπάρχουν άνθρωποι
που ακολουθούν keto για χρόνια, μετρώντας καθημερινά μάκρος
κτλ κι έχουν καταφέρει να "καταστείλουν" τα συμπτώματα χρόνιων νόσων

είμαι κι εγώ επιφυλακτική γενικά με το θέμα, μα ψάχνοντας το επειδή
έχω αυτοάνοσο και δε θέλω να μπλέξω με βιολογικούς παράγοντες, προσπαθώ
κάπως να αντιμετωπίσω το θέμα μέσω της διατροφής τελευταία

η keto μου φαίνεται προσωπικά ανέφικτη καθώς δεν μπορώ με τίποτα
να συμπληρώσω τις ποσότητες των λιπαρών, αλλά ακόμη και η Low carb
μ έχει ωφελήσει πάρα πολύ μέχρι στιγμής, εκτός από τη διάθεση και την απώλεια
κάποιου βάρους, είδα τεράστια μείωση των τριγλυκεριδίων, που ήταν οριακά
άνω των φυσιολογικών τιμών
δώστε μου να πεθάνω όλους τους θανάτους

Άβαταρ μέλους
Otto Weininger

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Otto Weininger » 27 Απρ 2025, 16:56

Εγώ πάλι να ρωτήσω, πέραν του άλλου που πετάχτηκε να μου μπει για την ζάχαρη, τι πρόβλημα ακριβώς υπάρχει με το "πλάνο" που πρότεινα και κυρίως, γιατί είναι καλύτερη από αυτο η κέτο ή όποια άλλη εναλλακτική παπαρδέλα;

Let them make the first mistake. We make the last move.

Άβαταρ μέλους
vantono
Phorum.gr user: vantono

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από vantono » 27 Απρ 2025, 17:56

sharp έγραψε:
27 Απρ 2025, 16:40
Το θέμα με τη ζάχαρη, δηλ. την γλυκόζη, είναι να μην την τρως με άδειο στομάχι. Έτσι κατάλαβα μετά από ψάξιμο και πειραματισμό στο σώμα μου. Το κλασσικό πρωϊνό με ψωμάκια και μαρμελάδες δεν κάνει καλό τελικά, ακόμη δεν έχω καταλάβει πώς έχει καθιερωθεί παγκοσμίως. Το πρωΐ βάζω κάτι λιπαρό μέσα μου και μετά μπορεί να φάω γλυκό. Αν έχω χρόνο καθυστερώ το γλυκό πάνω από 1 ώρα και πολλές φορές το ξεχνάω. Σε άδειο στομάχι ανεβάζει απότομα την ινσουλίνη, η οποία ρίχνει επίσης απότομα το σάκχαρο, σε πιάνει λιγούρα, νομίζεις ότι πεινάς, ξανατρώς, ακόμη χειρότερα κάτι γλυκό κι ο κύκλος δεν τελειώνει ποτέ. Έτσι παίρνεις κιλά και αυξάνεις την πιθανότητα να γίνεις κάποια στιγμή διαβητικός. Η λύση δεν είναι "μην τρως πολύ" αλλά τρώγε συνειδητά και μάθε τι συμβαίνει στο σώμα. Αυτό βοήθησε εμένα τουλάχιστον κι από τότε ούτε πεινάω, ούτε παχαίνω.
Ισχυει. Το πρωτο σου γεύμα μεσα στη μερα (δεν γραφω απαραιτητα "πρωινο", το γενικευω) σαφως και ΔΕΝ πρεπει να ειναι ζάχαρη.
Οταν ετρωγα γλυκές μαλακιουλες για πρωινο ενα καιρο, παρατηρουσα οτι απορρυθμιζονταν ολος μου ο οργανισμος. Και περισσότερη πεινα ειχα μεσα στη μερα, και περισσότερη κουραση με έπιανε.

Το ιδανικότερο ειναι να τρως ενα συνδυασμό πρωτεινης με ακόρεστων λιπαρών, για πρωτο γευμα της ημερας.

Άβαταρ μέλους
vantono
Phorum.gr user: vantono

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από vantono » 27 Απρ 2025, 18:01

νύχτα έγραψε:
27 Απρ 2025, 16:53
vantono έγραψε:
27 Απρ 2025, 16:16
Δεν γινονται αυτα τα πραγματα. Δεν κανεις πραγματική/αυστηρη κετο, κανείς "περίπου κέτο".
Η πραγματικη κετο δεν μπορει να γινει τροπος ζωής, ειναι δίαιτα, δεν ειναι διατροφη. Μόνο να την ξεκινας, να τη σταματας και λιγο καιρο αργοτερα να την ξανα ξεκινάς μπορεις.

Αν μιλαμε για "περιπου κετο" βεβαια, του τυπου "απλως δεν τρωω σφολιατες, ψωμιά, μακαρονια κτλ" οκ, χαιρω πολυ, εγω κανω περιπου 10 χρονια τετοια κετο.

Αν υπαρχει κάποια διατροφη/διαιτα που θα μπορουσε να γινει τροπος ζωής για την ιδιοσυγκρασία του μεσου Ελ, ειναι μονο η διαλειμματική ισως. Αλλα μονο για τον Ελ. Για το Γερμανό, τον Αμερικάνο τον Αγγλο κτλ, που ειναι συνηθισμένοι με την κουλτουρα του πρωινού, δεν μπορουν, θα πρεπει να βρουν κατι αλλο να τους ταιριάξει.

Τα περι καρνιβορ, ασχολίαστα.
δε χρειάζεται να είσαι τόσο απόλυτος, υπάρχουν άνθρωποι
που ακολουθούν keto για χρόνια, μετρώντας καθημερινά μάκρος
κτλ κι έχουν καταφέρει να "καταστείλουν" τα συμπτώματα χρόνιων νόσων

είμαι κι εγώ επιφυλακτική γενικά με το θέμα, μα ψάχνοντας το επειδή
έχω αυτοάνοσο και δε θέλω να μπλέξω με βιολογικούς παράγοντες, προσπαθώ
κάπως να αντιμετωπίσω το θέμα μέσω της διατροφής τελευταία

η keto μου φαίνεται προσωπικά ανέφικτη καθώς δεν μπορώ με τίποτα
να συμπληρώσω τις ποσότητες των λιπαρών, αλλά ακόμη και η Low carb
μ έχει ωφελήσει πάρα πολύ μέχρι στιγμής, εκτός από τη διάθεση και την απώλεια
κάποιου βάρους, είδα τεράστια μείωση των τριγλυκεριδίων, που ήταν οριακά
άνω των φυσιολογικών τιμών
Δεν λεω οτι ειναι κακό κάτι τετοιο, λεω οτι ειναι μαρτύριο.
Για μενα δεν ειναι ζωή αυτή, να ειμαι 24/7/364 με το "μακρόμετρο" στο χερι, από τη ρουτινα της δουλειας μεχρι τις καλοκαιρινες διακοπές.
Πρακτικά δηλαδη δεν γινεται κιολας, δεν μπορεις να εισαι ετσι, εδω που τα λέμε.
Καποια στιγμή θα σου βγει να πεις "αγ@@σου, ανθρωπος ειμαι, ας το ριξω λιγο εξω". Μονο ως τροφιμος σε στρατοπεδο συγκεντρωσης μπορεις να τηρησεις τετοιο προγραμμα με την πειθαρχία που του αρμόζει, για να λειτουργησει σωστα.

Άβαταρ μέλους
Ληστοσυμμορίτης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ληστοσυμμορίτης » 27 Απρ 2025, 18:16

sharp έγραψε:
Το θέμα με τη ζάχαρη, δηλ. την γλυκόζη, είναι να μην την τρως με άδειο στομάχι. Έτσι κατάλαβα μετά από ψάξιμο και πειραματισμό στο σώμα μου. Το κλασσικό πρωϊνό με ψωμάκια και μαρμελάδες δεν κάνει καλό τελικά, ακόμη δεν έχω καταλάβει πώς έχει καθιερωθεί παγκοσμίως. Το πρωΐ βάζω κάτι λιπαρό μέσα μου και μετά μπορεί να φάω γλυκό. Αν έχω χρόνο καθυστερώ το γλυκό πάνω από 1 ώρα και πολλές φορές το ξεχνάω. Σε άδειο στομάχι ανεβάζει απότομα την ινσουλίνη, η οποία ρίχνει επίσης απότομα το σάκχαρο, σε πιάνει λιγούρα, νομίζεις ότι πεινάς, ξανατρώς, ακόμη χειρότερα κάτι γλυκό κι ο κύκλος δεν τελειώνει ποτέ. Έτσι παίρνεις κιλά και αυξάνεις την πιθανότητα να γίνεις κάποια στιγμή διαβητικός. Η λύση δεν είναι "μην τρως πολύ" αλλά τρώγε συνειδητά και μάθε τι συμβαίνει στο σώμα. Αυτό βοήθησε εμένα τουλάχιστον κι από τότε ούτε πεινάω, ούτε παχαίνω.
Βούτυρο με μέλι;
Καπιταλισμός ένα σύστημα που σαπίζει

Έγκλημα της Πύλου: ο θάνατος διακοπές στη μεσόγειο πάει.

sharp

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από sharp » 27 Απρ 2025, 18:17

Otto Weininger έγραψε:
27 Απρ 2025, 16:56
Εγώ πάλι να ρωτήσω, πέραν του άλλου που πετάχτηκε να μου μπει για την ζάχαρη, τι πρόβλημα ακριβώς υπάρχει με το "πλάνο" που πρότεινα και κυρίως, γιατί είναι καλύτερη από αυτο η κέτο ή όποια άλλη εναλλακτική παπαρδέλα;
Το πλάνο σου είναι αυτό;
Otto Weininger έγραψε:
24 Απρ 2025, 12:07
Βήμα 1 : εξετάσεις αίματος
Βήμα 2 : διατροφολόγος
Βήμα 3: επανάληψη εξετάσεων 3 μήνες μετά την διατροφή
Βήμα 4 : διατροφολόγος αλλαγή διατροφής
Βήμα 5 : άσκηση
Βήμα 6 : εξετάσεις αίματος 6 μήνες μετά τις τελευταίες

Όλα τα υπόλοιπα είναι μαλακίες.
Τρεις εξετάσεις αίματος σε μερικούς μήνες, καλύτερα να κοιμηθώ στο κάστρο του Δράκουλα. :lol:

Δεν είμαι ειδικός, αλλά δεν κατάλαβα τι πλάνο είναι αυτό, δηλ. γιατί να τα κάνεις όλα αυτά, για να αδυνατίσεις; Οπότε το πλάνο σου είναι να πας σε διατροφολόγο;

Άβαταρ μέλους
EKPLIKTIKOS

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από EKPLIKTIKOS » 27 Απρ 2025, 18:40

Keto = βουλωμένες αρτηρίες :a108:

Φαντάσου που έχουμε φτάσει ως ανθρωπότητα να θεωρείται unironically κακό από κάποιους να τρως φρούτα :a108:

Άβαταρ μέλους
νύχτα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από νύχτα » 27 Απρ 2025, 20:34

vantono έγραψε:
27 Απρ 2025, 18:01
Δεν λεω οτι ειναι κακό κάτι τετοιο, λεω οτι ειναι μαρτύριο.
Για μενα δεν ειναι ζωή αυτή, να ειμαι 24/7/364 με το "μακρόμετρο" στο χερι, από τη ρουτινα της δουλειας μεχρι τις καλοκαιρινες διακοπές.
Πρακτικά δηλαδη δεν γινεται κιολας, δεν μπορεις να εισαι ετσι, εδω που τα λέμε.
Καποια στιγμή θα σου βγει να πεις "αγ@@σου, ανθρωπος ειμαι, ας το ριξω λιγο εξω". Μονο ως τροφιμος σε στρατοπεδο συγκεντρωσης μπορεις να τηρησεις τετοιο προγραμμα με την πειθαρχία που του αρμόζει, για να λειτουργησει σωστα.
δεν είμαι σε καμία περίπτωση ειδικός, μα η γνώμη μου είναι η εξής

αν κάποιος δεν έχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας, ή αν οι διατροφικές
του συνήθειες είναι στοιχειωδώς υγιείς, δεν υπάρχει λόγος να μπει σε τόσο
σκληρή διατροφή, όπως είναι η κέτο, θεωρώ πως η μεσογειακή είναι μια χαρά
(ίσως με λίγο παραπάνω περιορισμό στους υδατάνθρακες)

απ όσα έχω διαβάσει έχω αντιληφθεί πως πρόκειται για "θεραπευτική" διατροφή
και δεν ενδείκνυται για όλους, αλλά από την άλλη, υπάρχουν τόσες μαρτυρίες
ανθρώπων που απ 'ο,τι λένε έχουν δει τεράστια διαφορά σε χρόνιες νόσους,
έχουν μειωθεί πόνοι, έχουν ηρεμήσει τα συμπτώματα κτλ
δώστε μου να πεθάνω όλους τους θανάτους

Άβαταρ μέλους
GoBack

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από GoBack » 27 Απρ 2025, 20:37

EKPLIKTIKOS έγραψε:
27 Απρ 2025, 18:40

Ειναι στανταρακι αυτο;Παντα πιστευα οτι οι βασικες αιτιες ειναι το καθισιο και το καπνισμα.Προλαβαινει να σε φραξει η κετο μονη της πριν πεθανεις απο γηρατεια;
Philip Mortimer έγραψε:
14 Μαρ 2023, 22:40
Όσον αφορά το 2019 προσωπικά ψήφισα τον Μητσοτάκη γιατί πίστεψα στο όραμα μη πολιτικά χρωματισμένου εκσυγχρονισμού που παρουσίασε.

Άβαταρ μέλους
EKPLIKTIKOS

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από EKPLIKTIKOS » 27 Απρ 2025, 21:08

GoBack έγραψε:
27 Απρ 2025, 20:37
EKPLIKTIKOS έγραψε:

Ειναι στανταρακι αυτο;Παντα πιστευα οτι οι βασικες αιτιες ειναι το καθισιο και το καπνισμα.Προλαβαινει να σε φραξει η κετο μονη της πριν πεθανεις απο γηρατεια;
Τύπε μου χάνετε από Βελντε και Σταμενιτς κ αγχώνεσαι για τις αρτηρίες σου;

Άβαταρ μέλους
GoBack

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από GoBack » 27 Απρ 2025, 21:11

EKPLIKTIKOS έγραψε:
27 Απρ 2025, 21:08
GoBack έγραψε:
27 Απρ 2025, 20:37
EKPLIKTIKOS έγραψε:

Τύπε μου χάνετε από Βελντε και Σταμενιτς κ αγχώνεσαι για τις αρτηρίες σου;
Γυριζει
Philip Mortimer έγραψε:
14 Μαρ 2023, 22:40
Όσον αφορά το 2019 προσωπικά ψήφισα τον Μητσοτάκη γιατί πίστεψα στο όραμα μη πολιτικά χρωματισμένου εκσυγχρονισμού που παρουσίασε.

Άβαταρ μέλους
Otto Weininger

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Otto Weininger » 27 Απρ 2025, 21:17

sharp έγραψε:
27 Απρ 2025, 18:17
Otto Weininger έγραψε:
Το πλάνο σου είναι αυτό;
Otto Weininger έγραψε:

Τρεις εξετάσεις αίματος σε μερικούς μήνες, καλύτερα να κοιμηθώ στο κάστρο του Δράκουλα. :lol:

Δεν είμαι ειδικός, αλλά δεν κατάλαβα τι πλάνο είναι αυτό, δηλ. γιατί να τα κάνεις όλα αυτά, για να αδυνατίσεις; Οπότε το πλάνο σου είναι να πας σε διατροφολόγο;
Αυτό είναι ένα πλάνο που σου επιτρέπει να χάσεις κιλά, να φτιάξεις δείκτες και να τρέφεσαι ισορροπημένα και σωστά.

sharp

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από sharp » 27 Απρ 2025, 21:45

Otto Weininger έγραψε:
27 Απρ 2025, 21:17
sharp έγραψε:
Otto Weininger έγραψε:
Το πλάνο σου είναι αυτό;
Otto Weininger έγραψε:

Αυτό είναι ένα πλάνο που σου επιτρέπει να χάσεις κιλά, να φτιάξεις δείκτες και να τρέφεσαι ισορροπημένα και σωστά.
Δεν βλέπω κανένα πλάνο, μόνο την συμβουλή να πας σε διατροφολόγο. Φαντάζομαι αυτός θα ορίσει πλάνο και τι εξετάσεις χρειάζονται και πότε.

Άβαταρ μέλους
Otto Weininger

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Otto Weininger » 27 Απρ 2025, 21:54

sharp έγραψε:
27 Απρ 2025, 21:45
Otto Weininger έγραψε:
27 Απρ 2025, 21:17
sharp έγραψε:

Το πλάνο σου είναι αυτό;

Δεν βλέπω κανένα πλάνο, μόνο την συμβουλή να πας σε διατροφολόγο. Φαντάζομαι αυτός θα ορίσει πλάνο και τι εξετάσεις χρειάζονται και πότε.
Nope.
Παραβλέπεις ότι προηγούνται οι εξετάσεις (τις οποίες τις γραφει καρδιολόγος και τις τσεκάρει πριν τις δείξεις και στον διαιτολόγο).

sharp

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από sharp » 28 Απρ 2025, 00:25

Ληστοσυμμορίτης έγραψε:
27 Απρ 2025, 18:16
sharp έγραψε:
Βούτυρο με μέλι;
Το βούτυρο έχει λίπος και βοηθάει, αλλά το μέλι; Σημαντικό είναι πάντως να μην είναι η πρώτη μπουκιά ζαχαρωμένη, γιατί από τόσες ώρες αφαγίας ξυπνάς απότομα την ινσουλίνη. Καλύτερα ένα αυγό πρώτα.

Απάντηση

• Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Μαγειρική”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών