Σκελετός Κύκλωπα ανακαλύφθηκε στην Κοζάνη το 1931

Ιστορίες ή θρύλοι, συνήθως φανταστικών γεγονότων ευρέως διαδεδομένων, που στηρίζονται ή όχι σε πραγματικά γεγονότα.
Άβαταρ μέλους
Nandros
Δημοσιεύσεις: 28844
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:41
Phorum.gr user: Nandros
Τοποθεσία: Όπου συχνάζουν ναυτικοί και λοιπά κακοποιά στοιχεία

Re: Σκελετός Κύκλωπα ανακαλύφθηκε στην Κοζάνη το 1931

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Nandros » 30 Δεκ 2018, 01:16

Μηχανικός έγραψε:
30 Δεκ 2018, 01:10
Εξαφάνισαν και τους σκελετούς των γιγάντων που είχαν βρει όταν γίνονταν τα έργα του μετρό.
Τους πήραν οι Αμερικάνοι να τους εξετάσουν και μετά το θέμα θάφτηκε.
Nandros έγραψε:
18 Ιουν 2018, 21:30
'
Το Ινστιτούτο Smithsonian, μετά από δικαστική απόφαση, αναγκάστηκε να αποκαλύψει στοιχεία ότι από τις αρχές του 1900 συμμετείχε σε συγκάλυψη καταστροφής δεκάδων χιλιάδων σκελετών γιγάντων, που είχαν ανασκαφεί στην Αμερική.

Ήταν εντολή "άνωθεν", ώστε να μην διαταραχτεί η επικρατούσα χρονολόγηση της Εξέλιξης του Ανθρώπου.
Η ανακάλυψη των σκελετών - και στοιχείων πολύ εξελιγμένου πολιτισμού - ανατρέπει την επικρατούσα θεωρία ότι η Αμερική ανακαλύφθηκε και κατοικήθηκε πρώτα από Ασιάτες.


Πόσα δεν γνωρίζουμε ακόμα ή πόσα μας κρύβουν.
:smt077:
ΚΚΕ 6η Ολομέλεια: Κάναμε το διεθνιστικό μας καθήκον (εννοεί τον Συμμοριτοπόλεμο)
ΧΑ: Είμαστε η σπορά των ηττημένων του '45. Οι εθνικοσοσιαλιστές, οι φασίστες!

Άβαταρ μέλους
Μηχανικός
Δημοσιεύσεις: 12036
Εγγραφή: 01 Απρ 2018, 01:31
Τοποθεσία: Καλαμάτα

Re: Σκελετός Κύκλωπα ανακαλύφθηκε στην Κοζάνη το 1931

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Μηχανικός » 30 Δεκ 2018, 01:19

foscilis έγραψε:
30 Δεκ 2018, 01:15
Μηχανικός έγραψε:
30 Δεκ 2018, 01:10
Εξαφάνισαν και τους σκελετούς των γιγάντων που είχαν βρει όταν γίνονταν τα έργα του μετρό.
Τους πήραν οι Αμερικάνοι να τους εξετάσουν και μετά το θέμα θάφτηκε.
Για μια ψηφο...


independent_44
Δημοσιεύσεις: 2501
Εγγραφή: 24 Απρ 2018, 00:25
Phorum.gr user: independent_44

Re: Σκελετός Κύκλωπα ανακαλύφθηκε στην Κοζάνη το 1931

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από independent_44 » 30 Δεκ 2018, 01:26

Αν υπήρξαν γιγαντιαία ζώα που εξαφανίστηκαν (δεινόσαυροι) γιατί να μην υπήρξαν και γιγαντιαίοι άνθρωποι που για χ.ψ λόγους εξαφανίστηκαν κι αυτοί;

Άβαταρ μέλους
Highlander
Δημοσιεύσεις: 17451
Εγγραφή: 24 Ιούλ 2018, 16:43

Re: Σκελετός Κύκλωπα ανακαλύφθηκε στην Κοζάνη το 1931

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Highlander » 30 Δεκ 2018, 01:28

Philip Mortimer έγραψε:
30 Δεκ 2018, 01:09
Τι αποκαλύπτουν Έλληνες πανεπιστημιακοί για Γίγαντες και Κύκλωπες στην Αγία Γραφή και την Ελληνική Μυθολογία;
Η Παλαιά Διαθήκη και η Ελληνική Μυθολογία μιλούν για Γίγαντες και Κύκλωπες; Υπάρχουν, αλήθεια, νέα επιστημονικά δεδομένα, που επιβεβαιώνουν την Αγία Γραφή και τον Όμηρο; Μια νέα άποψη για το Σπήλαιο της Ωλιάρου (Αντιπάρου), όπου η ιατρική προσέγγιση για την αρρώστια τού γίγαντα Πολύφημου, αλλά και της απομυθοποίησης τής «τύφλωσής» του από τον Οδυσσέα, γιο του Λαέρτη, αλλάζουν τα μέχρι τούδε δεδομένα, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο Δόκτωρ Χρίστος Οικονομόπουλος!...

ΕΙΧΑ την μεγάλη τιμή και χαρά να λάβω από τον κ Χρήστο Οικονομόπουλο (1), γνωστό Παιδοχειρουργό και πανεπιστημιακό διδάσκαλο, την σπουδαιοτάτης σημασίας εργασία του, σε μορφή ανάτυπου, με τίτλο: «ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΗΣ ΩΛΙΑΡΟΥ (ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ) – ΝΕΑ ΑΠΟΨΗ ΟΤΙ ΕΚΕΙ ΕΖΗΣΕ Ο ΚΥΚΛΩΠΑΣ ΠΟΛΥΦΗΜΟΣ» (2), που έγραψε μαζί με την Ιατρό κ Αλεξάνδρα Χρ. Οικονομοπούλου. Είναι τόσο ενδιαφέρουσα αυτή η εργασία που δεν μπορώ να αποφύγω τον πειρασμό να δημοσιεύσω μέσα στο βιβλίο αυτό ορισμένα αποσπάσματα της συγκλονιστικής αυτής ιατρικής έρευνας (3), που έχουν ως εξής:
«Σε καμία άλλη χώρα του πλανήτη μας – λένε οι παραπάνω επιστήμονες- τα σπήλαια δεν συνδέθηκαν τόσο με την μυθολογία και την ιστορία των ανθρώπων της όσο τα Ελληνικά σπήλαια, τα περισσότερα από τα οποία ταυτίστηκαν με τους θρύλους, τους μύθους και τα ιστορικά δεδομένα του Ελληνισμού.
Παρά τη ροή του χρόνου και τη συσσώρευση των γεγονότων που σε μερικές περιπτώσεις μετέβαλαν τις εξελίξεις και διέκοψαν, για μικρά ή μεγάλα χρονικά διαστήματα, την ιστορική συνέχεια του Ελληνικού λαού, όμως δεν στάθηκαν ικανά να σβήσουν τις μνήμες και τις παραδόσεις του. Σε κάθε περιοχή του Ελλαδικού χώρου τα διάφορα γεγονότα διαμέσου των αιώνων αποτυπώθηκαν σε πολλούς μύθους των σπηλαίων. Έτσι σήμερα τα σπήλαια, στα βουνά και στους λόφους, στα νησιά και στις θάλασσες έχουν κάτι να διηγηθούν από τα περασμένα της Φυλής μας.
Κατά τη Μυκηναϊκή Εποχή πολλά από τα γεγονότα αυτά αποτυπώθηκαν στην Ελληνική Μυθολογία, καθώς και σε όλες τις μετέπειτα ιστορικές περιόδους της πολυκύμαντης πορείας του Έθνους, αντιπαλεύοντας την καταλυτική δύναμης του πανδαμάτορα χρόνου. Για να γνωρίσουμε όμως και να αξιολογήσουμε τους μύθους που συνδέονται με τα πολυάριθμα Ελληνικά σπήλαια, είναι ανάγκη να ανατρέξουμε στις πλούσιες πηγές των παραδόσεων, στους τόπους ή στις γύρω περιοχές που βρίσκονται και να ζητήσουμε να πληροφορηθούμε από το στόμα των λαϊκών ανθρώπων για τα σπήλαια αυτά. Είμεθα βέβαιοι ότι θα εκπλαγούμε με τα χρήσιμα στοιχεία που θα μας δώσουν ή ακόμα με τις πληροφορίες που θα μας «διηγηθούν» για τις λησμονημένες ιστορίες τους.
Σε όσα σπήλαια λείπουν τα ιστορικά γεγονότα από τις γραπτές πηγές, έρχονται οι παραδόσεις και οι θρύλοι των σπηλαίων, που ακόμη επιβιώνουν για να καλύψουν το κενό και με τη σαγήνη τους να αναπλάσουν το παρελθόν. Γιατί το κάθε σπήλαιο όταν αποκοπεί από τους θρύλους του προσομοιάζει με ένα ανατομικό πτώμα, χωρίς ψυχή.
Στην Ελλάδα από τα 8.500 καταγεγραμμένα σπήλαια πολλά αναφέρονται ως τόποι που γεννήθηκαν ή έζησαν Θεοί, Θεές, Ημίθεοι, Ήρωες, Νύμφες και άλλα αξιόλογα μυθολογικά πρόσωπα των αρχαίων Ελλήνων. Με τη συλλογή των θρύλων ή μύθων του κάθε σπηλαίου μπορούμε να προσεγγίσουμε πολλά ιστορικά γεγονότα που έχουν συνδεθεί με σπήλαια. Έτσι είμεθα σε θέση να αντιληφθούμε καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο δημιουργήθηκαν οι μύθοι των εκάστοτε συγκεκριμένων σπηλαίων. Με την προσπάθειά μας αυτή να κατανοήσουμε τους θρύλους των σπηλαίων, που είναι αυτή η ψυχή των σπηλαίων, πιστεύουμε ότι συμβάλουμε στην ανανέωση του χώρου της σύγχρονης Σπηλαιολογίας.
Σαν Γιατροί αλλά ταυτόχρονα ως τακτικά μέλη της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας, της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας και της Ελληνικής Ονοματολογικής Εταιρείας, έχουμε αγκαλιάσει την έρευνα της Ιατρικής Λαογραφικής και της Γλωσσικής Σπηλαιολογίας, γιατί πιστεύουμε στις επιβιώσεις που αναφέρονται σε μύθους των σπηλαίων ή που έχουν
Στη συνέχεια οι κκ Χρίστος Οικονομόπουλος και Αλεξάνδρα Οικονομοπούλου, κάνουν μια ιστορική αναδρομή στον χώρο και τον χρόνο μιλώντας για θέματα, όπως:
--Το Σπήλαιο της Αντιπάρου, ο τόπος όπου έζησε ο Κύκλωπας Πολύφημος.
--Ο Πάριος ιαμβογράφος Αρχίλοχος ήταν το πρώτο ιστορικό πρόσωπο που επισκέφθηκε το Σπήλαιο της Ωλιάρου και στοχάσθηκε μέσα σ’ αυτό τα λυρικά του ποιήματα.
--Παρωνύμια δηλωτικά των χαρακτηριστικών του Πολύφημου και της πάθησής του που επιχωριάζουν στις Κυκλάδες.

Εδώ, αξίζει τον κόπο να σταματήσουμε και να διαβάσουμε τα εξής:
«Η προσπάθειά μας για να εντοπίσουμε ότι το Σπήλαιο της Αντιπάρου ήταν το Άντρον όπου έζησε ο Κύκλωπας Πολύφημος, στηρίχθηκε κυρίως στις επιβιώσεις της λαϊκής ιατρικής παράδοσης της ευρύτερης περιοχής των Κυκλάδων. Tα στοιχεία της παράδοσης που έχουν επιβιώσει, μας οδήγησαν στη λύση του προβλήματος που δεν ήταν άλλη από το περίφημο Σπήλαιο της Αντιπάρου (Ωλιάρου). Tα στοιχεία που συλλέξαμε για να τεκμηριώσουμε τη Νέα άποψη, τα παραθέτουμε αμέσως παρακάτω.
Οι Κυκλάδες με τη μακραίωνη ιστορία τους είχαν παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του Πολιτισμού της Ελλάδος. Ένα δε από τα πλέον ζωντανά στοιχεία της ιστορίας των Κυκλάδων είναι η γλώσσα τους με τα πλούσια διαλεκτικά και ποικίλα γλωσσικά της προτερήματα. Tα τελευταία χρόνια συλλέγουμε παρωνύμια (παρατσούκλια) δηλωτικά συγγενών και επίκτητων παθήσεων προκειμένου να χαρτογραφήσουμε την Ανθρωπογεωγραφική κατανομή τους στον Ελλαδικό χώρο. Η έρευνά μας αυτή αποσκοπεί να προσδώσει μια νέα ώθηση στην ιατρική, τη βιολογική και τη γενετική του πλευρά ώστε να μπορέσουμε να αναπτύξουμε ένα νέο τομέα ο οποίος να άπτεται της Ευγονικής στο χώρο της Ονοματολογίας, που τον ονομάζουμε «Ανθρώπινη Παθολογία και Παρωνυμιολογία».
Στην προσπάθειά μας αυτή εντοπίσαμε στα νησιά της Πάρου, της Νάξου, της Μήλου καθώς και στην Κάρπαθο της Δωδεκανήσου. Επιπλέον δε στις δύο μεγαλονήσους την Κρήτη και την Κύπρο, ότι επιχωριάζουν παρωνύμια που μπορούμε να τα ταυτίσουμε με το κυριότερο χαρακτηριστικό του Κύκλωπα Πολύφημου δηλαδή τον ένα οφθαλμό στο κέντρο του μετώπου του όπως: «Μονόματος», «Μονομάτης», «Μονοματιάς», «Τριομάτης», «Κύκλωπας», «Τριόματος», «Τριοματιάς». Επίσης στις ίδιες περιοχές εντοπίσαμε ότι επιχωριάζει περισσότερο από άλλες περιοχές η νόσος Ακρομεγαλία ή Μεγαλακρία ή Γιγαντισμός που οφείλεται σε υπερλειτουργία ή σπανιότερα σε χρωμόφοβο αδένωμα του προσθίου λοβού της υποφύσεως.
Πολλά κλινικά χαρακτηριστικά της νόσου αυτής που τα παρουσίαζε και ο Κύκλωπας Πολύφημος, τα ευρήκαμε επίσης σε παρωνύμια των νήσων Πάρου - Αντιπάρου, Νάξου, Μήλου όπως: «Αντρούλακας», «Ανάμιος», «Γκαμίλης», «Δένδρος», «Ζαβλαέρας», «Θεριός», «Θεόρατος», «Δράκος», «Γίγας», «Αρίδας», «Λοστάρας», «Μακρυπόδαρος», «Μακρής», «Μανναυλιάς» (σαν μαννάλι της εκκλησίας) «Μαντράχαλος», «Ψηλοκρεμανταλάς», «Πυργός» «Ψηλανάρχατος» (άχαρος - ψηλός), «Δακτύλας» (με γιγαντοδακτυλία), «Μακρυδάκτυλος», «Τριχέρης», «Αριδοπόδαρος», «Ποδάρας», «Λουμπαρδοπόδης» (γιγαντιαία άκρα), «Πατούσας» (με μεγάλα πέλματα) ή «Πατούχαρος» κ.λπ. Tα σωματικά χαρακτηριστικά του Κύκλωπα Πολύφημου, τα οποία περιγράφει ο Όμηρος, ταυτίζονται ακριβώς με τα κλινικά σημεία μιας προχωρημένης περίπτωσης της νόσου Ακρομεγαλίας από ένα καλοήθες χρωμόφοβο αδένωμα του προσθίου λοβού της υποφύσεως.
Tα χρόνια εκείνα της προϊστορικής εποχής φυσικό ήταν η περίπτωση της αρρώστιας του Πολύφημου να ήταν παραμελημένη λόγω της ανυπαρξίας της σύγχρονης επεμβατικής Ιατρικής. Στις ημέρες μας το χρωμόφοβο αδένωμα χειρουργείται όταν ακόμη ευρίσκεται στα αρχικά στάδια με εγχειρητική προσπέλαση από το ριζορίνιο, η δε χειρουργική θνησιμότητα δεν υπερβαίνει το 2% των περιπτώσεων. Το χρωμόφοβο αυτό αδένωμα σε σχέση με τους άλλους καλοήθεις όγκους της υποφύσεως έχει την τάση να επεκτείνεται πάντα και μόνο προς τα εμπρός, διαβρώνοντας το ηθμοειδές οστούν του κρανίου. Ο όγκος διαπερνά το ριζορίνιο και προβάλλει στο μέσον του μετώπου ως μία κυστική εγκεφαλοκήλη δηλαδή ένα στρογγυλό μόρφωμα που δίνει την εντύπωση «μεγάλου οφθαλμού» από την στιλπνότητα, την υπεραιμία των μηνίγγων, και το κυκλικό του όγκου που προβάλλει.
Το μόρφωμα αυτό κατά πάσα πιθανότητα αφορούσε τον Κύκλωπα Πολύφημο, ένα Γίγαντα που όπως τον περιγράφει ο Όμηρος στην Οδύσσεια ήταν «μονόφθλαμος», «άγριος», «απολίτιστος» και «ανθρωποφάγος» όπου ο μοναδικός «μεγάλος οφθαλμός» κατελάμβανε το κέντρο του μετώπου του. Ο Όμηρος δεν αναφέρει συγκεκριμένα ότι οι άλλοι Κύκλωπες που ζούσαν στο Σπήλαιο του Πολύφημου ή στη γύρω περιοχή είχαν ένα μόνο μάτι στο κέντρο του μετώπου τους. Αναφέρει όμως ότι ήσαν γιγαντόσωμοι, δυνατοί, απολίτιστοι ποιμένες και τυροκόμοι που είχαν ως γενάρχη και αρχηγό τους τον Πολύφημο. Αυτοί ζούσαν απομονωμένοι με τις οικογένειές τους. Ήταν αφιλόξενοι και σκληρά εκδικητικοί προς τους ζωοκλέφτες ή τους πειρατές που άρπαζαν τα τυροκομικά τους προϊόντα, τα δέρματα των ζώων ή το μαλλί των προβάτων και τα ίδια τα ζώα τους (…).

https://www.sakketosaggelos.gr/Article/772/
Ενδιαφέρον
Μηχανικός έγραψε:
30 Δεκ 2018, 01:19
foscilis έγραψε:
30 Δεκ 2018, 01:15
Μηχανικός έγραψε:
30 Δεκ 2018, 01:10
Εξαφάνισαν και τους σκελετούς των γιγάντων που είχαν βρει όταν γίνονταν τα έργα του μετρό.
Τους πήραν οι Αμερικάνοι να τους εξετάσουν και μετά το θέμα θάφτηκε.
Για μια ψηφο...
:romance-hearteyes:

Άβαταρ μέλους
ΑΛΟΓΟΜΟΥΡΗΣ
Δημοσιεύσεις: 23776
Εγγραφή: 28 Ιουν 2018, 23:56
Phorum.gr user: ΑΛΟΓΟΜΟΥΡΗΣ

Re: Σκελετός Κύκλωπα ανακαλύφθηκε στην Κοζάνη το 1931

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΑΛΟΓΟΜΟΥΡΗΣ » 30 Δεκ 2018, 01:31

foscilis έγραψε:
30 Δεκ 2018, 01:15
Μηχανικός έγραψε:
30 Δεκ 2018, 01:10
Εξαφάνισαν και τους σκελετούς των γιγάντων που είχαν βρει όταν γίνονταν τα έργα του μετρό.
Τους πήραν οι Αμερικάνοι να τους εξετάσουν και μετά το θέμα θάφτηκε.
Για μια ψηφο...
Εικόνα
"Ο φασισμός δεν είναι ιδεολογία, είναι νοοτροπία."
Τζίμης Πανούσης

Άβαταρ μέλους
hellegennes
Δημοσιεύσεις: 45170
Εγγραφή: 01 Απρ 2018, 00:17

Re: Σκελετός Κύκλωπα ανακαλύφθηκε στην Κοζάνη το 1931

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από hellegennes » 30 Δεκ 2018, 01:31

independent_44 έγραψε:
30 Δεκ 2018, 01:26
Αν υπήρξαν γιγαντιαία ζώα που εξαφανίστηκαν (δεινόσαυροι) γιατί να μην υπήρξαν και γιγαντιαίοι άνθρωποι που για χ.ψ λόγους εξαφανίστηκαν κι αυτοί;
Αφενός γιατί δεν υπάρχει εξελικτική αλυσίδα που να οδηγεί σε τέτοιο συμπέρασμα, αφετέρου γιατί δεν το επιτρέπουν οι νόμοι της φυσικής· ακριβέστερα η βαρύτητα.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.

Άβαταρ μέλους
Philip Mortimer
Δημοσιεύσεις: 10501
Εγγραφή: 07 Δεκ 2018, 16:22

Re: Σκελετός Κύκλωπα ανακαλύφθηκε στην Κοζάνη το 1931

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Philip Mortimer » 30 Δεκ 2018, 01:35

Από τι έπασχαν ο Κύκλωπας, ο Κέκροπας και ο Κουασιμόδος. Τι απαντήσεις δίνει η επιστήμη για τα τέρατα της μυθολογίας ...

Μήπως ο Πολύφημος – ο κύκλωπας που τύφλωσε ο πολυμήχανος Οδυσσέας – δεν ήταν αποκύημα της φαντασίας του Ομήρου, αλλά υπήρξε στην πραγματικότητα και έπασχε από κυκλωπία; Υπάρχει περίπτωση ο μυθικός πρώτος βασιλιάς της Αθήνας, ο Κέκροπας – που ήταν μισός άνθρωπος και μισός φίδι – να αποτέλεσε ιστορικό πρόσωπο με συμπτώματα ιχθύασης; Και ενδέχεται ο διασημότερος κωδωνοκρούστης της παγκόσμιας λογοτεχνίας, ο Κουασιμόδος, να μην ήταν δημιούργημα του Βίκτωρος Ουγκό, αλλά ένας ασθενής με νευροϊνωμάτωση; 40 επιστήμονες Γιατροί, οδοντίατροι, γενετιστές, ιστορικοί, αρχαιολόγοι, ιστορικοί τέχνης, ψυχολόγοι και ειδικοί στη φιλοσοφία, συνολικά 40 επιστήμονες, στην πλειονότητα τους πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, επιχειρούν να δώσουν απαντήσεις μέσα από τις 330 σελίδες της επίτομης δίγλωσσης (στα ελληνικά και τα αγγλικά) έκδοσης «Υβριδικά και ιδιότυπα όντα. Αποκλίσεις από την «κανονικότητα» στην Αρχαία Ελληνική Μυθολογία και στη Σύγχρονη Ιατρική» που επιμελήθηκαν οι καθηγητές στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Παναγιώτης Ν. Σουκάκος (Ορθοπεδικής), Αριάδνη Γκάρτζιου-Τάττη (Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας) και Μηνάς Πασχόπουλος (Μαιευτικής-Γυναικολογίας). ...

Εικόνα
Η τύφλωση του Πολύφημου από τον Οδυσσέα σε φράγμα από κρατήρα του 7ου αιώνα π.χ. (Αρχαιολογικό Μουσείο Άργους) Αποτέλεσμα του συμποσίου που διοργανώθηκε τον Μάιο από το Τμήμα Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας και το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο συλλογικός αυτός τόμος εκδόθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού των 40 χρόνων από την Ίδρυση της Ιατρικής Σχoλής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. ...
"Τέρας είναι αυτό που αποκαλύπτει τη θεϊκή βούληση στους ανθρώπους, γι' αυτό και τα ουράνια φαινόμενα ως θεόσταλτα σημάδια ονομάζονται τείρεα και ο Δίας ως κατ' εξοχήν θεός των οιωνών λατρεύεται και ως Τεράστιος" επισημαίνουν οι συγγραφείς

Κάτι που θα αλλάξει στην εποχή του Αριστοτέλη (4ος αι. π.Χ.) με αποτέλεσμα το τέρας, από θεόσταλτο σημάδι με εξέχουσα θρησκευτική σημασία, να εξελιχθεί σε συνώνυμο της γενετικής ανωμαλίας. «Πιθανότατα η γέννηση των όντων αυτών ανάγεται στην εποχή της πρώτης ανακάλυψης ζωικών απολιθωμάτων από τον προϊστορικό άνθρωπο, μια συνάντηση που πιθανόν δεν συνέβη μόνο μία φορά και μόνο σε ένα μέρος. Γνωρίζουμε ότι στην εποχή του περιηγητή Παυσανία (2ος αι. μ.Χ.) απολιθώματα επιδεικνύονταν για να τεκμηριώσουν την ύπαρξη μυθικών τεράτων, τα οποία οι αρχαίοι είχαν εντάξει στους κοσμογονικούς τους μύθους και τη μυθολογική και θρησκευτική εικονογραφία τους. Τα παλαιοντολογικά απολιθώματα κυρίως της Πλειστόκαινου στην Ελλάδα αφθονούν, με πιο συχνά μεγαλόσωμα είδη τους ελέφαντες, τα μαμούθ, τους ρινόκερους, τους πάνθηρες, τις ύαινες, τις καμηλοπαρδάλεις και τα ελάφια. Και οι άνθρωποι της Εποχής του Χαλκού (3η και 2η χιλιετία π.Χ.) που δεν μπορούσαν να τα ερμηνεύσουν δημιούργησαν εξωτικούς προγονικούς κόσμους και μεταφυσικά φυσικά περιβάλλοντα για τα όντα αυτά», σημειώνεται στον τόμο. Γι’ αυτό και θεωρείται κατά μία εκδοχή ότι ο μύθος των Κυκλώπων σχετίζεται με τον εντοπισμό σε διάφορα σημεία της Μεσογείου (Κρήτη, Κύπρος, Σικελία, Μάλτα κ.λπ.) κρανιακών οστών νάνων ελεφάντων. Η κοιλότητα της προβοσκίδας πιστευόταν ότι είναι κοιλότητα του ενός κεντρικού ματιού, όπως αυτό του Πολύφημου. Μια διαφορετική εκδοχή ωστόσο παρουσιάζουν οι επιστήμονες σε άλλα άρθρα της έκδοσης. Εκτιμούν ότι τα πάσχοντα από κυκλωπία – μια χρωμοσωματική ανωμαλία κατά την οποία τα μάτια έχουν μερικά ή ολικά ενωθεί «σε ένα μέσο οφθαλμό που κατασκηνώνει σε ένα μονήρη οφθαλμικό κόγχο» – νεογέννητα ενέπνευσαν τον μύθο των κυκλώπων. Αιτία δε για την ανωμαλία αυτή ενδέχεται σύμφωνα με τον Ιπποκράτη να αποτελεί ο λευκός ελλέβορος, ένα φυτό τερατογόνο που μπορεί να προκαλέσει μια ιδιαίτερα σοβαρή συγγενή διαταραχή του κεντρικού νευρικού συστήματος και ειδικότερα του προσθίου εγκεφάλου με αποτέλεσμα την αδυναμία διαχωρισμού και του οπτικού συστήματος σε δύο οφθαλμούς. Κέκροπας και Έχιδνα

Επιστημονική εξήγηση ωστόσο φαίνεται να υπάρχει και για όσους ήταν κατά το ήμισυ φίδια, όπως ο βασιλιάς των Αθηνών Κέκροπας, και η σύζυγος του τιτάνα Τυφώνα, Έχιδνα. Εστιάζοντας στις βλάβες του δέρματος, θα μπορούσε να εξηγηθεί η παθολογική εικόνα του Κέκροπα στο πλαίσιο των κληρονομούμενων διαταραχών κερατινοποίησης και συγκεκριμένα των ιχθυάσεων, που δίνουν την αίσθηση ότι ο ασθενής έχει σκληρά λέπια στην επιδερμίδα του. ...

Όσο για τον ήρωα της Παναγίας των Παρισίων, τον Κουασιμόδο με την εξαιρετικά σημαντική κυφοσκολίωση και ένα εξόγκωμα που κάλυπτε τον αριστερό οφθαλμό, η οποία του προσέδιδε μια εικόνα ιδιόμορφου «κύκλωπα», οι επιστήμονες διατείνονται ότι ενδέχεται να έπασχε από νευροϊνωμάτωση. Μια πάθηση στην οποία παρατηρείται παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης με ανάπτυξη παρασπονδυλικών όγκων (που θα μπορούσε να αντιστοιχεί στην «καμπούρα» του ήρωα καθώς και όγκων στην περιοχή των οφθαλμών)....

http://www.mixanitouxronou.gr/apo-ti-ep ... thologias/

Άβαταρ μέλους
Μηχανικός
Δημοσιεύσεις: 12036
Εγγραφή: 01 Απρ 2018, 01:31
Τοποθεσία: Καλαμάτα

Re: Σκελετός Κύκλωπα ανακαλύφθηκε στην Κοζάνη το 1931

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Μηχανικός » 30 Δεκ 2018, 01:38

hellegennes έγραψε:
30 Δεκ 2018, 01:31
αφετέρου γιατί δεν το επιτρέπουν οι νόμοι της φυσικής· ακριβέστερα η βαρύτητα.
Το είχα λύσει το πρόβλημα στο παλιό φόρουμ.
Οι γίγαντες ζούσαν δίπλα στην θάλασσα και έβρισκαν την τροφή τους κολυμπώντας.

Άβαταρ μέλους
hellegennes
Δημοσιεύσεις: 45170
Εγγραφή: 01 Απρ 2018, 00:17

Re: Σκελετός Κύκλωπα ανακαλύφθηκε στην Κοζάνη το 1931

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από hellegennes » 30 Δεκ 2018, 01:40

Δεν αρκεί να ζούσαν δίπλα στην θάλασσα, θα έπρεπε να ζούνε μέσα στην θάλασσα.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.

Άβαταρ μέλους
ΑΛΟΓΟΜΟΥΡΗΣ
Δημοσιεύσεις: 23776
Εγγραφή: 28 Ιουν 2018, 23:56
Phorum.gr user: ΑΛΟΓΟΜΟΥΡΗΣ

Re: Σκελετός Κύκλωπα ανακαλύφθηκε στην Κοζάνη το 1931

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΑΛΟΓΟΜΟΥΡΗΣ » 30 Δεκ 2018, 01:43

hellegennes έγραψε:
30 Δεκ 2018, 01:31
independent_44 έγραψε:
30 Δεκ 2018, 01:26
Αν υπήρξαν γιγαντιαία ζώα που εξαφανίστηκαν (δεινόσαυροι) γιατί να μην υπήρξαν και γιγαντιαίοι άνθρωποι που για χ.ψ λόγους εξαφανίστηκαν κι αυτοί;
Αφενός γιατί δεν υπάρχει εξελικτική αλυσίδα που να οδηγεί σε τέτοιο συμπέρασμα, αφετέρου γιατί δεν το επιτρέπουν οι νόμοι της φυσικής· ακριβέστερα η βαρύτητα.
δε πιστεύω βέβαια σε Κύκλωπες και τέτοια, αλλά η βαρύτητα γιατί δεν θα επέτρεπε την γέννηση γιγάντων;
"Ο φασισμός δεν είναι ιδεολογία, είναι νοοτροπία."
Τζίμης Πανούσης

Άβαταρ μέλους
hellegennes
Δημοσιεύσεις: 45170
Εγγραφή: 01 Απρ 2018, 00:17

Re: Σκελετός Κύκλωπα ανακαλύφθηκε στην Κοζάνη το 1931

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από hellegennes » 30 Δεκ 2018, 01:55

Λόγω κλίμακας. Ένας άνθρωπος με ύψος 3,6 μέτρα, θα ζύγιζε 650 κιλά, δηλαδή 2^3 περισσότερο από έναν άνθρωπο 180 εκατοστών. Τα οστά του όμως θα μπορούσαν να συγκρατήσουν βάρος μόνο 2^2 φορές περισσότερο από ότι του φυσιολογικού ανθρώπου και άρα θα δέχονταν διπλάσια καταπόνηση, πράγμα για το οποίο δεν είναι σχεδιασμένος ο ανθρώπινος σκελετός.

Βέβαια, υπάρχουν άνθρωποι που ζυγίζουν το διπλάσιο από το φυσιολογικό τους, αλλά είναι ακραία άρρωστη κατάσταση και επιβιώνουν μόνο λόγω του σύγχρονου κόσμου και της επιστήμης. Θα ήταν αδύνατον ένας άνθρωπος που εκ φύσεως ζύγιζε διπλάσια από ότι επιτρέπει ο σκελετός του να κινείται φυσιολογικά, να κυνηγάει και να ζει.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.

Spiros252
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 11591
Εγγραφή: 13 Μαρ 2018, 19:22
Phorum.gr user: Spiros252
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: Σκελετός Κύκλωπα ανακαλύφθηκε στην Κοζάνη το 1931

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Spiros252 » 30 Δεκ 2018, 02:17

Ποιά η διαφοροποίηση στους δεινόσαυρους;
«Η παρουσία μας επιλέγει από ένα τεράστιο σύνολο μόνο σύμπαντα συμβατά με την ύπαρξή μας.
Αν και είμαστε μικροί και ασήμαντοι σε κοσμικό επίπεδο, αυτό μας κάνει κατά κάποιο τρόπο, κύριους της δημιουργίας»
.
Stephen Hawking

Spiros252
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 11591
Εγγραφή: 13 Μαρ 2018, 19:22
Phorum.gr user: Spiros252
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: Σκελετός Κύκλωπα ανακαλύφθηκε στην Κοζάνη το 1931

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Spiros252 » 30 Δεκ 2018, 02:20

Philip Mortimer έγραψε:
30 Δεκ 2018, 01:35
Εικόνα
Πάντως - όπως φαίνεται - δεν τον φαντάζονταν και τόσο γιγαντόσωμο!

Το πόδι του έχει το ύψος ενός ανθρώπου περίπου.
«Η παρουσία μας επιλέγει από ένα τεράστιο σύνολο μόνο σύμπαντα συμβατά με την ύπαρξή μας.
Αν και είμαστε μικροί και ασήμαντοι σε κοσμικό επίπεδο, αυτό μας κάνει κατά κάποιο τρόπο, κύριους της δημιουργίας»
.
Stephen Hawking

Άβαταρ μέλους
hellegennes
Δημοσιεύσεις: 45170
Εγγραφή: 01 Απρ 2018, 00:17

Re: Σκελετός Κύκλωπα ανακαλύφθηκε στην Κοζάνη το 1931

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από hellegennes » 30 Δεκ 2018, 02:23

Spiros252 έγραψε:
30 Δεκ 2018, 02:17
Ποιά η διαφοροποίηση στους δεινόσαυρους;
Υπήρχαν ελάχιστοι δεινόσαυροι μεγάλου μεγέθους. Τα περισσότερα είδη δεινοσαύρων ήταν μικρότερα από άνθρωπο. Τα πολύ μεγάλα ζώα ήταν τετράποδα, που λύνει κάπως το πρόβλημα της κατανομής βάρους. Το δεύτερο πράγμα που είναι διαφορετικό είναι η δομή των κοκάλων. Αναλογικά τα κόκαλα των σαυρόποδων ήταν πολύ πιο χοντρά, παρόμοια με το πώς διαφέρουν τα δικά μας κόκαλα από των ελεφάντων. Το τρίτο πράγμα είναι η κινησιολογική συμπεριφορά. Τα μεγάλα ζώα έκαναν αργές και προσεκτικές κινήσεις, δεν είχαν την δυνατότητα να λυγίζουν τα γόνατα, κτλ.

Επιπροσθέτως, ξέρουμε ότι οι δεινόσαυροι είχαν δομή που συγγενεύει με των πτηνών, που έχουν σάκους αέρα και ελαφρύ σκελετό. Ξέρουμε παρ' όλα αυτά ότι ένα πέσιμο ήταν θανατηφόρο για ζώα τέτοιου μεγέθους ενώ στον άνθρωπο το πέσιμο είναι συχνό φαινόμενο. Σκέψου πόσες φορές στην ζωή σου έχεις πέσει και αναλογίσου πώς θα ήταν αν κινδύνευες κάθε φορά να πεθάνεις.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.

Απάντηση


  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Αστικοί μύθοι και Παραδοσιακοί θρύλοι”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών