ST48410 έγραψε: ↑30 Απρ 2018, 00:28
Δεδομένου ότι το πρωταρχικό τραύμα του βρέφους είναι μια κοινή ανθρώπινη εμπειρία πως εξηγείς την αφαίρεση να εμφανίζεται με αυτά τα χαρακτηριστικά στον 20 αιώνα και όχι σε όλους τους προηγούμενους; Αν τα παραπάνω ισχύουν δεν θα έπρεπε κάθε ζωγράφος σε κάποια έργα του να εμφανίζει τέτοια στοιχεία διάσπασης δομικών χαρακτηριστικών του προσώπου; Μοιάζει σαν να υπονοούμαι ότι όλοι οι σύγχρονοι ζωγράφοι έχουν ψυχικά τραύματα, πράγμα προφανώς άτοπο.
Για να είμαστε πιο ακριβείς το «πρωταρχικό τραύμα» είναι το πρώτο από τα πολλά που έπονται. Είναι η πρώτη φορά που δομείται το εγώ, που θα ολοκληρωθεί στην οιδιπόδεια σχέση, πολύ αργότερα. Θεωρείται όμως το πιο βαθύ, άρα και το πιο βασανιστικό αλλά και το πιο επικίνδυνο. Αφού εκεί εδράζεται μεγάλο μέρος της ιδιοφυίας, αλλά και της ψύχωσης.
Όμως αυτό που προσπαθώ να πω εδώ και αρκετά ποστ, είναι ότι η αφαίρεση είναι χαρακτηριστικό και της μεσαιωνικής - βυζαντινής τέχνης. Και νομίζω ότι το στοιχειοθετήσαμε αυτό με πολλούς τρόπους, με τον κυριώτερο να είναι ότι δεν αναγνωρίζεται συγκεκριμένο κάθε φορά πρόσωπο, σε αυτές τις επίπεδες απεικονίσεις με τα απαράλλακτα οστεώδη πρόσωπα, τα μεγάλα μάτια, και την ελαφριά διάλυση του προσανατολισμού του προσώπου. Ένα άλλο πολύ έντονο στοιχείο είναι η καταστροφή της προοπτικής και της σκιάς, αλλά αυτά δεν έχουν θιχτεί, ακόμα.
Αν μείνω συνεπής στην υπόθεσή μου, η βυζαντινή τέχνη, όπως και η μοντέρνα, θα πρέπει να με τραβά και αυτή προς την παιδική ηλικία, και μάλιστα προς την εποχή της μεγαλύτερης εξάρτησης. Αν η μοντέρνα το επιχειρεί αυτό μέσα από μια έντονη εξερευνητική διάθεση, σαν μια απόπειρα ανάκτησης της τραυματικής μνήμης, η μεσαιωνική τέχνη, που είναι αποκλειστικά θρησκευτική, για ποιο λόγο θα μπορούσε να το κάνει;
Μα γιατί η θρησκεία είναι θεμελιωμένη στην «παιδικότητα»... Μόνο και μόνο η αναφορά σε έναν Θεό –Πατέρα, με τους κώδικες συμπεριφοράς καλού και κακού, με τις ανταμοιβές και τις τιμωρίες και με τις έτοιμες απαντήσεις για το πως είναι και δημιουργήθηκε ο κόσμος, βάζουν τον πιστό στη θέση ενός παιδιού όπου οι θεότητες και οι κληρικοί είναι οι γονιοί τους. Η θρησκευτική επομένως τέχνη, επιδιώκει να παλινδρομήσει τον θεατή στην παιδική ηλικία. Μόνο κι μόνο το γεγονός ότι τα θρησκευτικά κτίρια είναι μνημειώδη (σε πολύ μεγάλη κλίμακα δηλαδή) προσπαθούν να υποβάλλουν την ιδέα της «παιδικής ματιάς» όπου τα πράγματα και οι χώροι είναι εκτός κλίμακας σε σχέση με το παιδικό σώμα. Μια ζωγραφική που διαταράσσει το πρόσωπο και την αίσθηση του χώρου, δεν γυρνάει απλά στην παιδική ηλικία, αλλά στην πιο ευάλωτη απαρχή της, τότε που ο φόβος και ο τρόμος μπορούσαν να είναι ανεξέλεγκτοι.
Άρα, η δική μου θέση είναι ότι η αφαίρεση έχει εμφανιστεί ξανά, πριν τον 20ο αιώνα, μέσα από τον αντινατουραλισμό της βυζαντινης τέχνης, σαν ένα στοιχείο υποβολής, ασυνείδητης ίσως. Το κοινό μας ξεκίνημα μέσα στις απογοητεύσεις της αγάπης και το φόβο, δεν γίνεται, -καθότι ασυνείδητο-, μια μοίρα που μας ενώνει, αλλά ένα σκοτεινό όπλο για να εξουσιάζει ο ένας τον άλλον.