Πως μπορεί ο θεός να είναι ευτυχισμένος αν είναι μόνος του;

Θρησκείες, Θεοί και παραδόσεις.

Συντονιστής: ΟΥΤΙΣ

Άβαταρ μέλους
ΑΛΟΓΟΜΟΥΡΗΣ
Phorum.gr user: ΑΛΟΓΟΜΟΥΡΗΣ

Re: Πως μπορεί ο θεός να είναι ευτυχισμένος αν είναι μόνος του;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΑΛΟΓΟΜΟΥΡΗΣ » 30 Ιαν 2019, 16:42

lonelyrider έγραψε:
30 Ιαν 2019, 16:35
Έλεγχε το κακό σε όσους ανθρώπους το έπρατταν.
Δίδασκε την ενάρετη ζωή και την δικαιοσύνη.
τώρα με βάζεις στον πειρασμό να σου θέσω το ερώτημα που έθεσε ο Σωκράτης στον Ευθύφρωνα
ο Θεός αγαπά το δίκαιο επειδή είναι δίκαιο ή το δίκαιο είναι δίκαιο επειδή το αγαπά ο Θεός;
"Ο φασισμός δεν είναι ιδεολογία, είναι νοοτροπία."
Τζίμης Πανούσης

Άβαταρ μέλους
1451
Phorum.gr user: Nikos1451

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από 1451 » 30 Ιαν 2019, 16:49

Πολύ φιλήσυχος αυτός ο Ιησούς, ο οποίος φυσικά είναι η ενσάρκωση του Γιαχβέ.
Μὴ νομίσητε ὅτι ἦλθον βαλεῖν εἰρήνην ἐπὶ τὴν γῆν· οὐκ ἦλθον βαλεῖν εἰρήνην ἀλλὰ μάχαιραν. 35 ἦλθον γὰρ διχάσαι ἄνθρωπον κατὰ τοῦ πατρὸς αὐτοῦ καὶ θυγατέρα κατὰ τῆς μητρὸς αὐτῆς καὶ νύμφην κατὰ τῆς πενθερᾶς αὐτῆς· 36 καὶ ἐχθροὶ τοῦ ἀνθρώπου οἱ οἰκιακοὶ αὐτοῦ.

37 Ὁ φιλῶν πατέρα ἢ μητέρα ὑπὲρ ἐμὲ οὐκ ἔστι μου ἄξιος· καὶ ὁ φιλῶν υἱὸν ἢ θυγατέρα ὑπὲρ ἐμὲ οὐκ ἔστι μου ἄξιος· 38 καὶ ὃς οὐ λαμβάνει τὸν σταυρὸν αὐτοῦ καὶ ἀκολουθεῖ ὀπίσω μου, οὐκ ἔστι μου ἄξιος.
Εκτός κι αν... τα παραπάνω είναι καθαρά συμβολικά ή επιδέχονται διαφορετική ερμηνεία!

Cloud87
Phorum.gr user: Cloud87

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Cloud87 » 30 Ιαν 2019, 17:58

lonelyrider έγραψε:
30 Ιαν 2019, 16:35
Cloud87 έγραψε:
29 Ιαν 2019, 22:51
lonelyrider έγραψε:
29 Ιαν 2019, 22:47
Ο ΑΛΟΓΟΜΟΥΡΗΣ έγραψε τις πιο σωστές δημοσιεύσεις στο νήμα.
Προσπαθείτε να προσεγγίσετε το Θεό χρησιμοποιώντας ανθρωποπαθείς εκφράσεις και έννοιες όπως για παράδειγμα αυτήν της μοναξιάς.
Άλλος θα μπορούσε να ρωτήσει "Μα καλά τι έκανε ο Θεός πριν δημιουργήσει ότι δημιούργησε? Δεν βαριόταν?"
Η μοναξιά λοιπόν, η βαρεμάρα κτλ κτλ είναι ανθρώπινα και μάλιστα μεταπτωτικά συναισθήματα.
Στο Θεό δεν υφίστανται αυτά ούτε κατά διάνοια. Ούτε στο ελάχιστο.
Ο Θεός βρισκεται σε μία κατάσταση απίστευτης και απερίγραπτης μακαριότητας που μόνο ο ίδιος γνωρίζει. Ούτε λόγος να υπάρξουν πάθη όπως τα εννοούμε εμείς οι άνθρωποι μέσα σε αυτή.
Οκ. Για το αν είναι νοήμον ον ή όχι ο θεός μπορείς να αποφανθείς; Αν ναι τι σκέψεις θα πίστευες οτι κάνει;
Σαφώς και είναι νοήμον ον. Ακριβέστερα είναι ο Υπέρτατος Νους. Δεν υπάρχει κάτι από το παρελθόν , το παρόν ή το μέλλον που να μη το γνωρίζει.
Βέβαια δε σημαίνει ότι ο Θεός επειδή είναι Νους, σκέφτεται με τον τρόπο που σκέφτονται οι άνθρωποι. Πέφτουμε σε ανθρωπομορφισμό πάλι.
Οπότε αν θέλουμε να δούμε πως σκέφτεται ο Θεός με την ανθρώπινη έννοια πρέπει να εξετάσουμε τη ζωή του Χριστού ο οποίος είναι η ενσάρκωσή Του (του 2ου προσώπου της Αγίας Τριάδος). Ετσι θα δούμε ότι ο Χριστός έκανε αγαθές πράξεις και κατ επέκτασιν σκέψεις μιας και η φύση του Θεού είναι αγαθή.
Έλεγχε το κακό σε όσους ανθρώπους το έπρατταν.
Δίδασκε την ενάρετη ζωή και την δικαιοσύνη.
Θεράπευε ασθενείς.
Αποκάλυψε περαιτέρω αυτόν τον Θεό και το θέλημά Του μέσα στην ιστορία.
Κτλ κτλ.

Ποτέ δεν πέρασε σκέψη πονηρίας από το μυαλό Του ή κατάκρισης όπως συμβαίνει σε εμάς με τους συναθρώπους μας.
Ρε φίλε sorry αλλά επειδή μου φαίνεται λίγο αντιφατικό όλο αυτό. Εχεις από τη μια τον υπέρτατο νου. Που ξέρει τα πάντα. Μπορεί να κάνει τα πάντα. Εφτιαξε το άπειρο σύμπαν. Και διαλέγει να κάνει τον γίο του άνθρωπο για να κάνει μερικά θαύματα και τελικά να καταδικαστεί από τους ανθρώπους σε θάνατο προκειμένου να τους σώσει και να διδάξει την αγάπη.

Δεν θα ήταν πιο εύκολο να εμφανιστεί ο ίδιος στους ουρανούς και να πεί "ρε μαλάκες θα γίνετε άνθρωποι επιτέλους ή θα σας πετάξω καμιά πυρηνική;"
Ένα το Χελιδόνι κι η Ανοιξη ακριβή
Warn your gods about our wrath. None may stand against space marines.

Άβαταρ μέλους
Antares
Phorum.gr user: Ακταία

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Antares » 30 Ιαν 2019, 18:17

1451 έγραψε:
30 Ιαν 2019, 16:49
Πολύ φιλήσυχος αυτός ο Ιησούς, ο οποίος φυσικά είναι η ενσάρκωση του Γιαχβέ.
Μὴ νομίσητε ὅτι ἦλθον βαλεῖν εἰρήνην ἐπὶ τὴν γῆν· οὐκ ἦλθον βαλεῖν εἰρήνην ἀλλὰ μάχαιραν. 35 ἦλθον γὰρ διχάσαι ἄνθρωπον κατὰ τοῦ πατρὸς αὐτοῦ καὶ θυγατέρα κατὰ τῆς μητρὸς αὐτῆς καὶ νύμφην κατὰ τῆς πενθερᾶς αὐτῆς· 36 καὶ ἐχθροὶ τοῦ ἀνθρώπου οἱ οἰκιακοὶ αὐτοῦ.

37 Ὁ φιλῶν πατέρα ἢ μητέρα ὑπὲρ ἐμὲ οὐκ ἔστι μου ἄξιος· καὶ ὁ φιλῶν υἱὸν ἢ θυγατέρα ὑπὲρ ἐμὲ οὐκ ἔστι μου ἄξιος· 38 καὶ ὃς οὐ λαμβάνει τὸν σταυρὸν αὐτοῦ καὶ ἀκολουθεῖ ὀπίσω μου, οὐκ ἔστι μου ἄξιος.
Εκτός κι αν... τα παραπάνω είναι καθαρά συμβολικά ή επιδέχονται διαφορετική ερμηνεία!
Δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη δεδομένων αυτών που έχουν γίνει ή γίνονται. Το μεγαλύτερο αμάρτημα είναι ο φόνος εκ΄προθέσεως και αφορά τόσο τους θύτες όσο και τους ηθικούς αυτουργούς, αυτούς που καταστρώνουν πολέμους, αυτούς που δίνουν τις εντολές. Τα υπόλοιπα είναι διαστρέβλωση, όπως η συνουσία μεταξύ δύο συναινούντων η οποία παρουσιάζεται σαν αμάρτημα, βλακείες.
Πρέπει να υπάρξει ή υπάρχει εναέως στο γίγνεσθαι μια λύση δίκαια γι' αυτά τα θέματα. Δικαιοσύνη. Ο άνθρωπος δεν είναι βιολογική ύλη για να τον εξαϋλώνουμε. Αυτός που φέρεται σε άλλον άνθρωπο ή σε ανθρώπους αν είναι σε θέση εξουσίας με αυτόν τον τρόπο, είναι σαν να κάνει το ίδιο στον Θεό.

Άβαταρ μέλους
1451
Phorum.gr user: Nikos1451

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από 1451 » 30 Ιαν 2019, 18:28

Το μεγαλύτερο αμάρτημα είναι η υιοθέτηση της μεταπτωτικής συμπεριφοράς ως κανονικής, με άλλα λόγια κανείς δεν θα μπορούσε να δολοφονήσει ή να ταλαιπωρήσει ανθρώπους, αν δεν γεννιούνταν άνθρωποι. Επομένως το χειρότερο που μπορείς να κάνεις σε κάποιον δεν είναι να τον σκοτώσεις αλλά να τον γεννήσεις, καταδικάζοντάς τον σε θάνατο.
Και μην ξεχνάς, αν αγαπάς τα παιδιά σου περισσότερο από τον θεό, τότε δεν είσαι άξιος του θεού. Και αν τα παιδιά σου σε αγαπάνε περισσότερο από τον θεό, τότε κι εκείνα δεν είναι άξια αυτού.

Άβαταρ μέλους
Antares

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Antares » 30 Ιαν 2019, 18:41

Ίσως ο λόγος είναι διφορούμενος. Αν Θεός είναι δικαιοσύνη δεν μπορείς να βάζεις το παιδί σου ή τον πατέρα/μητέρα πάνω από την δικαιοσύνη π.χ.
Η ζωή μας είναι γεμάτη από επιλογές. Σε κομβικά σημεία επιλέγουμε αν θα είμαστε με το "κακό" ή το "καλό" χωρίς αυτά να είναι ξεκάθαρα. Μερικές φορές εκβιαζόμαστε. Γι' αυτό οι καλύτεροι δεν έχουν και την καλύτερη τύχη.
Δεν εξομοιώνω τον θάνατο από φυσικά αίτια με την δολοφονία.
Ο Πλάτωνας, Αριστοτέλης και άλλοι της αρχαίας Ελλάδας όπως και ο Χριστός ήταν ξεκάθαροι σε αυτά που έλεγαν. Για τα λεγόμενα του Χριστού έχω και μια αμφιβολία αν παραποιήθηκαν από αυτούς που τα κατέγραψαν σε διάφορα σημεία.
Τον Γιαχβέ δεν τον δέχομαι. Όχι ότι έχω ασχοληθεί, αλλά νομίζω ότι είναι η διαστρέβλωση του Λόγου.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Antares την 30 Ιαν 2019, 19:06, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

opsimasmenos

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από opsimasmenos » 30 Ιαν 2019, 18:59

εδώ ίσως ταιριάζει να μιλήσουμε και για τη θυσία του Αβραάμ.
μοιάζει με σαδιστή ο Θεός αλλά το να χρεώνει ένα ολόκληρο έθνος τα παιδιά του και να τα καταδικάζει σε αργό θάνατο είναι οκ.

User_601

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από User_601 » 30 Ιαν 2019, 19:03

Cloud87 έγραψε:
30 Ιαν 2019, 13:17
Gherschaagk έγραψε:
30 Ιαν 2019, 13:10
Cloud87 έγραψε:
29 Ιαν 2019, 15:51
Αν υπάρχει θεός........ Τι πιστεύετε; Το τέλειο ον δεν χρειάζεται παρέα;
Ποσώς μ' ενδιαφέρει αν ο Θεός έχει παρέα ή όχι.

Για μένα με νοιάζει, για τους δικούς μου με νοιάζει. Για κόσμο που ενδιαφέρομαι. Ως εκεί, αν μ' ένοιαζε για όλους και τον καθένα ξεχωριστά θα ήμουν κι η ίδια θεά και θα παίζανε αλλά πράγματα. Αλλά μιας και δεν θέλω να καταλήξω αγκαλιά με κανέναν ζουρλομανδύα, δεν με νοιάζει.
Ok. Εχει μια λογική το σκεπτικό σου για εμένα. Αλλά ξέρεις τι; Αν το έκαναν αυτό όλοι μπορεί να δημιουργούνταν προβλήματα στη κοινωνία. Για αυτό πρέπει πάντα να υπάρχουν οι αφελείς, ιδεαλιστές, ήρωες με άλλα λόγια που θα θυσιάσονται για το κοινό καλό. Αν αυτοί είναι χαρούμενοι εγώ δεν έχω θέμα.
Δεν ξερω αν καταλαβα σωστα,αλλα λες δηλαδη οτι καλο στην κοινωνια,στον διπλα,στη φυση,στα ζωα....στο συμπαν και στην θεια μου,κανουν μονο οσοι πιστευουν σε θεους η ανωτερες διαννοιες; :o:o:o
Περιμενω να το επιβεβαιωσεις για να σου αρχισω τον εξαψαλμο.
Αν το πιστευεις,πραγματικα εσυ εισαι ο αφελης. :102: Και ειναι οτι πιο λαιτ σε κομπλιμεντο μπορω να πω.

Cloud87
Phorum.gr user: Cloud87

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Cloud87 » 30 Ιαν 2019, 19:16

Εσθήρ έγραψε:
30 Ιαν 2019, 19:03
Cloud87 έγραψε:
30 Ιαν 2019, 13:17
Gherschaagk έγραψε:
30 Ιαν 2019, 13:10

Ποσώς μ' ενδιαφέρει αν ο Θεός έχει παρέα ή όχι.

Για μένα με νοιάζει, για τους δικούς μου με νοιάζει. Για κόσμο που ενδιαφέρομαι. Ως εκεί, αν μ' ένοιαζε για όλους και τον καθένα ξεχωριστά θα ήμουν κι η ίδια θεά και θα παίζανε αλλά πράγματα. Αλλά μιας και δεν θέλω να καταλήξω αγκαλιά με κανέναν ζουρλομανδύα, δεν με νοιάζει.
Ok. Εχει μια λογική το σκεπτικό σου για εμένα. Αλλά ξέρεις τι; Αν το έκαναν αυτό όλοι μπορεί να δημιουργούνταν προβλήματα στη κοινωνία. Για αυτό πρέπει πάντα να υπάρχουν οι αφελείς, ιδεαλιστές, ήρωες με άλλα λόγια που θα θυσιάσονται για το κοινό καλό. Αν αυτοί είναι χαρούμενοι εγώ δεν έχω θέμα.
Δεν ξερω αν καταλαβα σωστα,αλλα λες δηλαδη οτι καλο στην κοινωνια,στον διπλα,στη φυση,στα ζωα....στο συμπαν και στην θεια μου,κανουν μονο οσοι πιστευουν σε θεους η ανωτερες διαννοιες; :o:o:o
Περιμενω να το επιβεβαιωσεις για να σου αρχισω τον εξαψαλμο.
Αν το πιστευεις,πραγματικα εσυ εισαι ο αφελης. :102: Και ειναι οτι πιο λαιτ σε κομπλιμεντο μπορω να πω.
Οχι οχι. Η αλήθεια είναι πως βγήκα(με) λίγο εκτός θέματος.
Ένα το Χελιδόνι κι η Ανοιξη ακριβή
Warn your gods about our wrath. None may stand against space marines.

User_601

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από User_601 » 30 Ιαν 2019, 20:27

Ασέβαστος έγραψε:
30 Ιαν 2019, 10:43
Εσθήρ έγραψε:
30 Ιαν 2019, 10:33
Ασέβαστος έγραψε:
30 Ιαν 2019, 09:36

δεν υπαρχει επειδη δεν υπαρχει. ασχετα με τον καθενα και το μυαλο του.
Ενα ομορφο και ξεκαθαρο θεσφατο και ετσι θελω.Ωραιοτατο επιχειρημα!!!!!!!!! :smt005:
Ασς μας ρε φιλαρακι,Τι να μας πεις εσυ;Τιποτα δεν λες,κλασικα. :102:
Η ξερολιαση σε ολο της το μεγαλειο.Και ξες,η ξερολιαση ειναι η απολυτη ανοησια!!!
το ετσι θελω, θεσφατο, ειναι αριστο επιχειρημα για να απαντησει στην θεσφατη, ετσιθελω, ερωτηση που μου εγινε. :102:

επισης, με το ετσιθελω, λεω το θεσφατο οτι εισαι ανοητη. μονο μια ανοητη θα χαρακτηριζε ξερολα και ανοητο καποιον που δεν εχει δηλωσει οτι τα ξερει ολα.

ειδες η λογικη; γαμαει! :blm:
To μπουρδουκλωμα που προσπαθησες να κανεις δεν σου βγηκε.
Η διαφορα μας ειναι οτι εγω λεω οτι δεν μπορουμε να αποκλεισουμε τιποτα,διοτι δεν ειμαστε σε θεση να αποδειξουμε τιποτα,ακομα τουλαχιστον και ειναι ανοητο να λεμε απολυτα και με βεβαιοτητα οτι υπαρχει ανωτερη δυναμη,ή δεν υπαρχει ανωτερη δυναμη.Και τα δυο ειναι ανωριμα και ανοητα.Βασικα υποστηριζω το λογικο και ωριμο.Εσυ ειπες καθετα οτι δεν υπαρχει,επειδη δεν υπαρχει.Για πες,το ιδιο λεμε; :003: Εγω δεν υποστηριζω τιποτε απο τα δυο απολυτα.Εσυ υποστηριζεις το ενα και μαλιστα χωρις κανενα επιχειρημα,απλα επειδη δεν υπαρχει,Ε..τα ειπες ολα μονος σου. :102: Ατρανταχτη λογικη!!! :smt005:

Άβαταρ μέλους
Antares

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Antares » 30 Ιαν 2019, 20:45

Η αντιπαράθεσή σας όμως οδηγεί σε ταυτολογίες και τετριμμένες απόψεις.
Ανεξάρτητα από την πίστη μας ή την μη πίστη μας, μπορούμε να μελετάμε όσα μας άφησαν οι πρόγονοί μας σε όλη την Γη.

Άβαταρ μέλους
BillSeism
Phorum.gr user: ΒΑΣΙΛΗΣ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από BillSeism » 30 Ιαν 2019, 22:15

Δεν έχω σχέση με θεολογία και ούτε με θρησκείες έχω κάποια ιδιαίτερη σχέση α και είμαι των θετικών επιστημών.
Αλλά γιατί ο Θεός να είναι μόνος του; Σύμφωνα με την θρησκεία μας αν δεν κάνω λάθος ο Θεός βρίκσεται στον παράδεισο σε έναν άλλο κόσμο. Ότι ζούμε είναι μια δοκιμασία για να πάμε εκεί. Όσοι πεθαίνουν λέμε ότι πάνε κοντά στον Θεό στον Παράδεισο, ή ότι αυτός διάλεξε να τους πάρει κοντά του. Άρα γιατί να έιναι μόνος του; Είναι με όλους αυτούς και ζούνε την αιωνιότητα.

the comet the course the tail

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από the comet the course the tail » 30 Ιαν 2019, 22:17

πάντως ο τίτλος του νήματος ώρες-ώρες μου θυμίζει εμένα... ουφ...

Άβαταρ μέλους
ΟΥΤΙΣ
Μέγας Ιεροσυντονιστής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΟΥΤΙΣ » 30 Ιαν 2019, 22:26

Ο Θεός είναι Ένας, αλλά δεν είναι Μόνος!
«Δεν σου μιλώ για περασμένα, μιλώ για την αγάπη", Γιώργος Σεφέρης, Κίχλη.

opsimasmenos

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από opsimasmenos » 30 Ιαν 2019, 22:40

Γένεσις α' 26
και είπεν ο Θεός' ποιήσωμεν άνθρωπον κατ' εικόνα ημετέραν και καθ' ομοίωσιν, ...
α' πληθυντικός ......άρα δεν είναι μόνος

Απάντηση

• Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Θρησκειολογία”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών