Η προσφορα της Τουρκιας στον παγκοσμιο πολιτισμο

Ιστορικά γεγονότα, καταστάσεις, αναδρομές
Άβαταρ μέλους
Νταρνάκας
Phorum.gr user: Νταρνάκας

Re: Η προσφορα της Τουρκιας στον παγκοσμιο πολιτισμο

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Νταρνάκας » 12 Φεβ 2019, 20:37

Leporello έγραψε:
12 Φεβ 2019, 19:18
Νταρνάκας έγραψε:
12 Φεβ 2019, 19:08
hellegennes έγραψε:
12 Φεβ 2019, 18:21
Στην Βόρεια Ελλάδα εξαπλώνεται πιο εύκολα οι τοπικισμοί. Το «μπερεκεντές» το λέτε εσείς;
Mπερεκεντέ όχι αλλά λέμε "μπερεκέτ" που δεν ξέρω αν είναι παραλλαγή της ίδιας λέξης.
Το αντίθετο. Το μπερεκέτι είναι το ίδιο με το κελεπούρι.
Πάντως οι παλιότεροι έλεγαν τούρκικες λέξεις που δεν τις έχω ξανακούσει αλλού. Π.χ.
μπέλκιμ
μούτλακ
μαϊχόζικος
γκαϊρέτ
νιγιτλής
μουχαμπέτ(αυτό νομίζω το λένε και οι Πόντιοι)
μουκαέτης
μουτφάκι
μουζαβίρης (με διαφορετική όμως έννοια=αυτός που βάζει λόγια, διαβάλλει)
μπακαλούμ
Κι επίσης μερικές άλλες που σίγουρα είναι τούρκικες, παρόλο που δεν μπορώ να τις βρω στο γκουγκλ ή σε άλλο ονλάιν λεξικό:
μπάριμ=δήθεν, τάχα
ντίλιμ=επειδή
χιναέτης=τεμπέλης και χιναετιά=τεμπελιά
αλτσάκης=δειλός (σύμφωνα με το γκουγκλ, η πρωταρχική έννοια του alçak είναι άλλη αλλά έχει και τη σημασία του "δειλά", ως επίρρημα.
Μοιρίδιοι κλωστῆρες, πανάφυκτον ἀνάγκῃ ζεῦγμ’ ἐπὶ δυστήνοις παισὶ βροτῶν θέμενοι, ἠγάγετο με ποτέ ἱμερτοῦ πρὸς φάος ἠελίου.

User_601

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από User_601 » 12 Φεβ 2019, 20:45

Νταρνάκας έγραψε:
12 Φεβ 2019, 20:37
Leporello έγραψε:
12 Φεβ 2019, 19:18
Νταρνάκας έγραψε:
12 Φεβ 2019, 19:08
Mπερεκεντέ όχι αλλά λέμε "μπερεκέτ" που δεν ξέρω αν είναι παραλλαγή της ίδιας λέξης.
Το αντίθετο. Το μπερεκέτι είναι το ίδιο με το κελεπούρι.
Πάντως οι παλιότεροι έλεγαν τούρκικες λέξεις που δεν τις έχω ξανακούσει αλλού. Π.χ.
μπέλκιμ
μούτλακ
μαϊχόζικος
γκαϊρέτ
νιγιτλής
μουχαμπέτ(αυτό νομίζω το λένε και οι Πόντιοι)
μουκαέτης
μουτφάκι
μουζαβίρης (με διαφορετική όμως έννοια=αυτός που βάζει λόγια, διαβάλλει)
μπακαλούμ
Κι επίσης μερικές άλλες που σίγουρα είναι τούρκικες, παρόλο που δεν μπορώ να τις βρω στο γκουγκλ ή σε άλλο ονλάιν λεξικό:
μπάριμ=δήθεν, τάχα
ντίλιμ=επειδή
χιναέτης=τεμπέλης και χιναετιά=τεμπελιά
αλτσάκης=δειλός (σύμφωνα με το γκουγκλ, η πρωταρχική έννοια του alçak είναι άλλη αλλά έχει και τη σημασία του "δειλά", ως επίρρημα.
Και το τεμπελης τουρκικη ειναι,τουλαχιστον εμεις απο τους τουρκους την πειραμε.
τεμπέλης < τουρκική tembel < περσική تنبل (tambal: τεμπέλης, νωθρός)

skartados

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από skartados » 12 Φεβ 2019, 20:51

Αγίουτο ήταν ένα παιχνίδι που παίζαμε πιτσιρικάδες.
Μπερεκετι είναι η καλή σοδειά.
Το μπερεκεντες πιστεύω ότι ο χελης το Εβγαλε από το λοκω του.

User_601

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από User_601 » 12 Φεβ 2019, 20:59

Τοσες σελιδες για τον αν ο ''ελληνικος'' καφες ειναι ελληνικος ή τουρκικος,ενω και η κουτση μαρια ξερει οτι ειναι τουρκικος,τουλαχιστον εμεις απο τους τουρκους τον πηραμε,απλα τα εθνιλικια κανουν πιρουετες.Σιγα ρε σεις,σας πηραν τον καφε ναουμε. :smt005:
Πιο τουρκικος πεθαινεις και χαρακτηρισμενος και ολας.
Ο τούρκικος καφές (τουρκικά: Türk kahvesi), γνωστός στην Ελλάδα και ως ελληνικός καφές, είναι είδος καφέ που παρασκευάζεται με ψήσιμο, σε μπρίκι, αλεσμένων σε λεπτή σκόνη καβουρντισμένων κόκκων καφέ και ο οποίος πίνεται περισσότερο από κάθε άλλο είδος καφέ σε πολλές περιοχές της ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής, των Βαλκανίων και της Βόρειας Αφρικής.

Ο τούρκικος καφές είναι Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Τουρκίας, σύμφωνα με την «Απόφαση 8.COM 8.28» της 8ης Συνόδου της οικείας Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO (Μπακού, 2–7 Δεκεμβρίου 2013).[1]
https://el.wikipedia.org/wiki/Τούρκικος_καφές
Αντε πια! (Απο το Haydi που λενε οι τουρκοι.)
haydi στα Ελληνικά
μετάφραση και ορισμό "haydi", Τουρκικά-Ελληνικά λεξικό σε απευθείας σύνδεση
Προσθήκη μετάφρασης
haydi
άντε
https://el.glosbe.com/tr/el/haydi
και
Εκείνο το αχνιστό και μυρωδάτο ρόφημα που εμείς ονομάζουμε «ελληνικό καφέ», έχει τη δική του ιστορία και μάλιστα μεγάλη. Ακόμη και το όνομά του… διχάζει, καθώς ανάλογα με την χώρα, ο ίδιος καφές μπορεί να ονομάζεται «αρμένικος», «αραβικός», ή «μεσανατολικός». Στις χώρες των Βαλκανίων ονομάζεται συνήθως «τουρκικός» ενώ στην Κύπρο καλείται «κυπριακός».

Το σίγουρο είναι πάντως ότι παρασκευάζεται με ψήσιμο σε μπρίκι, αλεσμένων σε λεπτή σκόνη καβουρντισμένων κόκκων καφέ και πίνεται περισσότερο από κάθε άλλο είδος καφέ σε πολλές περιοχές της ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής, των Βαλκανίων και της Βόρειας Αφρικής. Όσο πιο λεπτό είναι το άλεσμα των κόκκων, τόσο μικρότερος είναι ο ιδανικός χρόνος που πρέπει να μείνει σε επαφή ο καφές με το καυτό νερό.

Η παρασκευή του καφέ με αυτόν τον τρόπο, χωρίς φιλτράρισμα, προέρχεται σχεδόν σίγουρα από τον αραβικό κόσμο και στην Ελλάδα διαδόθηκε κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής κατοχής. Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι πρώτοι που παρασκεύασαν τέτοιου είδους καφέ ήταν οι Βεδουίνοι της Μέσης Ανατολής οι οποίοι έβαζαν την χύτρα του καφέ πάνω στην άμμο που κάλυπτε τη στάχτη και τα κάρβουνα για να τα κρατά «ζωντανά». Γι’ αυτό υπάρχει και η παράδοση να ψήνεται ο καφές πάνω σε άμμο (στη χόβολη) στα παραδοσιακά καφενεία. Η διάδοσή του στα Βαλκάνια πρέπει να είναι -σχεδόν σίγουρα- απόρροια της εμπορικής ακμής του λιμανιού της Υεμένης απ’ όπου πρέπει να έφθασε και στον Ελλαδικό χώρο.
https://www.clickatlife.gr/your-life/story/12345
Ποσο εθνιλικι πρεπει να ειναι καποιος για να επιμενει οτι ο τουρκικος καφες,ειναι ελληνικος;Απλα καποια στιγμη σταματησαμε να τον λεμε τουρκικο και επιτηδες τον λεγαμε ελληνικο.
Και το σιγουρο βεβαια,ας το ξαναβαλω.
Ο τούρκικος καφές είναι Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Τουρκίας, σύμφωνα με την «Απόφαση 8.COM 8.28» της 8ης Συνόδου της οικείας Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO
:wave:

Άβαταρ μέλους
Leporello
Phorum.gr user: Leporello

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Leporello » 12 Φεβ 2019, 21:03

skartados έγραψε:
12 Φεβ 2019, 20:51
Aγιούτο είναι όντως παιδικό παιχνίδι. Το παίζουν και αλλού, αλλά το όνομα είναι σαλονικιό. Προέρχεται από τα Λαντίνο, την γλώσσα των Εβραίων και υπάρχει και η ίδια λέξη στα Ιταλικά, που σημαίνει "βοήθεια". Ρε μπαγάσα, τι σειρά είσαι;

Μπερεκέτι δεν είναι μόνο η καλή σοδειά, είναι το καλό, το άφθονο, το πλούσιο κ.λ.π.

Μπερεκεντές είναι ο άχρηστος, ο ανίκανος, ο δήθεν. Πολύ αργκό όμως.
1.
hellegennes έγραψε:
13 Οκτ 2022, 21:35
Γνωρίζω πολύ καλύτερα στατιστική από σένα
2. Η λέξη υδρόφιλος είναι σύνθετη από δύο ελληνικές λέξεις το ύδωρ που σήμαινε νερό και το φίλος που σήμαινε φίλος.

Άβαταρ μέλους
Ζενίθεδρος
Phorum.gr user: Ζενίθεδρος
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ζενίθεδρος » 12 Φεβ 2019, 21:08

Μόνο που η παράθεση, εκτός του ότι λέει πως ο καφές είναι αραβικός και πως ήρθε στην Ελλάδα μέσω Οθωμανών, αφήνει ανοικτό και το ενδεχόμενο να έφτασε στα Βαλκάνια μέσω ναυτικών από την Υεμένη. :lol:
Ακόμα τούτη ή άνοιξη ραγιάδες, ραγιάδες, τούτο το καλοκαίρι, μέχρι να ρθεί ο Μόσκοβος να φέρει το σεφέρι.
☦𓀢

lolek1

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από lolek1 » 12 Φεβ 2019, 21:09

Εσθήρ έγραψε:
12 Φεβ 2019, 20:59
Ο τούρκικος καφές είναι Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Τουρκίας, σύμφωνα με την «Απόφαση 8.COM 8.28» της 8ης Συνόδου της οικείας Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO
στα αρχιδια μας τα δωρα που τους κανει η ουνεσκο :smt038
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE ... E%AD%CF%82

με μια απλη αναζητηση μπορουμε να μαθουμε τα παντα.

User_601

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από User_601 » 12 Φεβ 2019, 21:10

lolek1 έγραψε:
12 Φεβ 2019, 21:09
Εσθήρ έγραψε:
στα αρχιδια μας τα δωρα που τους κανει η ουνεσκο :smt038
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE ... E%AD%CF%82

με μια απλη αναζητηση μπορουμε να μαθουμε τα παντα.
Και στα δικα μου,αν θεωρεις οτι τους κανουν δωρακια.
Οπως και να εχει,ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΔΕΝ ειναι γλυκα μου εθνιλικια! :wave:

Τρίκαλος
Μέλη που αποχώρησαν

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Τρίκαλος » 12 Φεβ 2019, 22:09

Πάντως, η Τουρκία χρηματοδοτεί και προωθεί τις - λογοκριμένες- τηλεοπτικές σειρές της. Όπως είχε πει ο Υπουργός Πολιτισμού και ο Οργανισμός Διεθνούς Στρατηγικής Έρευνας (USAK), αυτές μπαίνουν σε κάθε σπίτι και έτσι βοηθάνε στη διάδοση του πολιτισμού και αποτελούν μέρος της εξωτερικής πολιτικής της χώρας.
Την ίδια ώρα, εμείς βάζαμε λουκέτο στην ΕΡΤ και πανηγυρίζαμε.
"Σκαιός και αγροίκος είμαι. Είναι στη φύση μου, τη σκάφη-σκάφη να λέω."

Άβαταρ μέλους
Leporello
Phorum.gr user: Leporello

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Leporello » 12 Φεβ 2019, 22:14

Νταρνάκας έγραψε:
12 Φεβ 2019, 20:37
μπάριμ=δήθεν, τάχα
То μπάρεμ σημαίνει "τουλάχιστον" και όχι "δήθεν". Το μπερδεύεις με το ντεμέκ. Το έλεγε και η γιαγιά μου από την Προύσα. Το λένε και στα Δυτικά Βαλκάνια:
https://en.wiktionary.org/wiki/%D0%B1%D ... 0%B5%D0%BC
1.
hellegennes έγραψε:
13 Οκτ 2022, 21:35
Γνωρίζω πολύ καλύτερα στατιστική από σένα
2. Η λέξη υδρόφιλος είναι σύνθετη από δύο ελληνικές λέξεις το ύδωρ που σήμαινε νερό και το φίλος που σήμαινε φίλος.

Άβαταρ μέλους
hellegennes

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από hellegennes » 12 Φεβ 2019, 22:38

skartados έγραψε:
12 Φεβ 2019, 20:51
Όπως πάντα, πιστεύεις απίστευτες μαλακίες, ως άτομο με μηδενικές γνώσεις που φαντασιώνεται διάφορες ψεκασμενιές. Ο χαρακτηρισμός «μπερεκεντές» είναι εξαιρετικά συχνός στην Δράμα και τους γύρω νομούς.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.

Άβαταρ μέλους
hellegennes

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από hellegennes » 12 Φεβ 2019, 22:44

Εσθήρ έγραψε:
Τοσες σελιδες για τον αν ο ''ελληνικος'' καφες ειναι ελληνικος ή τουρκικος,ενω και η κουτση μαρια ξερει οτι ειναι τουρκικος,τουλαχιστον εμεις απο τους τουρκους τον πηραμε,απλα τα εθνιλικια κανουν πιρουετες.
Απέδειξα περίτρανα ότι όλα αυτά είναι πίπες και ουδέποτε υπήρξε κάτι που λέγεται τούρκικος καφές. Απλά είναι μια σύμφραση που ήταν σε κοινή χρήση στην Ελλάδα, όπως η σύμφραση γαλλικός καφές, που δεν έχει καμμιά σχέση με την Γαλλία.

Η UNESCO αναγνωρίζει πράγματα κατόπιν αίτησης. Άμα αιτηθώ να γίνει άυλη πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας η καρμπονάρα και δεν έχει ήδη κάνει αίτηση η Ιταλία, θα την κερδίσω.

Κανένα άλλο επιχείρημα;
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,

User_601

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από User_601 » 12 Φεβ 2019, 22:45

hellegennes έγραψε:
12 Φεβ 2019, 22:44
Εσθήρ έγραψε:
Τοσες σελιδες για τον αν ο ''ελληνικος'' καφες ειναι ελληνικος ή τουρκικος,ενω και η κουτση μαρια ξερει οτι ειναι τουρκικος,τουλαχιστον εμεις απο τους τουρκους τον πηραμε,απλα τα εθνιλικια κανουν πιρουετες.
Απέδειξα περίτρανα ότι όλα αυτά είναι πίπες και ουδέποτε υπήρξε κάτι που λέγεται τούρκικος καφές. Απλά είναι μια σύμφραση που ήταν σε κοινή χρήση στην Ελλάδα, όπως η σύμφραση γαλλικός καφές, που δεν έχει καμμιά σχέση με την Γαλλία.

Η UNESCO αναγνωρίζει πράγματα κατόπιν αίτησης. Άμα αιτηθώ να γίνει άυλη πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας η καρμπονάρα και δεν έχει ήδη κάνει αίτηση η Ιταλία, θα την κερδίσω.

Κανένα άλλο επιχείρημα;
Δεν ειδα κανενα σου επιχειρημα ουτε καμια αποδειξη.Οι αποδειξεις μονο στο μυαλο σου βρισκονται.
Αληθεια,εσυ δηλαδη τι μας λες;Ειναι ελληνικος ο ''ελληνικος ''καφες; :smt005:

Άβαταρ μέλους
hellegennes

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από hellegennes » 12 Φεβ 2019, 22:49

Είναι αραβικός, καλή μου χορεύτρια. Βέβαια ο συγκεκριμένος τρόπος παρασκευής, ο σύγχρονος, είναι αμιγώς ελληνικός, όπως είναι ελληνικός ο φρέντο.

Αν δεν είδες αποδείξεις, σου συνιστώ να βάλεις γυαλιά.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,

Άβαταρ μέλους
hellegennes

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από hellegennes » 12 Φεβ 2019, 22:51

Τολμάς δε να παραθέτεις το απίστευτα κακογραμμένο άρθρο της Wikipedia, που απέδειξα με ιστορικές πηγές ότι λέει πίπες.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,

Απάντηση

• Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Ιστορία”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών