
Δώδεκα τύποι δασών κρίθηκαν «κρισίμως κινδυνεύοντα» (CR), έξι από αυτούς τους τύπους δασών βρίσκονται σε πυρήνες βιοποικιλότητας των Βραζιλίας, Κολομβίας και Εκουαδόρ
Περισσότερα από το 80% των δασικών οικοσυστημάτων της Βόρειας και Νότιας Αμερικής απειλούνται, σύμφωνα με έρευνα (Κόκκινη Λίστα για τα οικοσυστήματα) της IUCN (International Union for Conservation of Nature), που πρόσφατα ολοκληρώθηκε.
Η έρευνα, που υπογράφεται και διεξήχθη από διεθνή ομάδα επιστημόνων και με τίτλο «Εκτίμηση των κινδύνων που αντιμετωπίζουν τα οικοσυστήματα των εύκρατων και τροπικών δασών της Βόρειας και Νότιας Αμερικής και πρόβλεψη για μελλοντικές στρατηγικές διατήρησης» (σε πρόχειρη μετάφραση), επισημαίνει την αναγκαιότητα υιοθέτησης από τα κράτη ισχυρότερων μέτρων για την προστασία των δασών σε συνδυασμό ταυτοχρόνως με εστιασμένες δράσεις που στόχο θα έχουν να βοηθήσουν την αποκατάσταση των οικολογικών λειτουργιών τους, καθώς όλα τα ευρήματα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το 80% των δασικών αυτών οικοσυστημάτων δυνητικά απειλούνται με εξαφάνιση.
«Πιστεύουμε ότι η έρευνά μας είναι η πρώτη συστηματική εκτίμηση των κινδύνων -σε επίπεδο ηπείρων- που απειλούν τα δασικά οικοσυστήματα, η οποία ενσωματώνει τις πολλαπλές απειλές που δέχονται και είναι η πρώτη που ταυτόχρονα συνδέει την εκτίμηση κινδύνου με σενάρια και αναλύσεις για τον προσδιορισμό του κόστους αποδοτικών μέτρων προστασίας και μείωσης των κινδύνων» δήλωσε ο Ντέιβιντ Κιθ, καθηγητής του Πανεπιστημίου New South Wales και επικεφαλής της Θεματικής Ομάδας της Κόκκινης Λίστας για τα οικοσυστήματα της IUCN.
Η έρευνα, που βασίστηκε όχι μόνο στα κριτήρια της IUCN αλλά και σε όλα τα παγκόσμια πρότυπα αξιολόγησης κινδύνου κατάρρευσης των λειτουργιών των οικοσυστημάτων, ασχολήθηκε με τους εκατόν τριάντα έξι διαφορετικούς τύπους εύκρατων και τροπικών δασών στην περιοχή της Βόρειας και Νότιας Αμερικής αλλά και της Καραϊβικής.
Από αυτά δώδεκα τύποι δασών κρίθηκαν «κρισίμως κινδυνεύοντα» (CR), δηλαδή στον υψηλότερο βαθμό κινδύνου. Εξι από αυτούς τους τύπους δασών βρίσκονται σε πυρήνες (hotspts) βιοποικιλότητας των Βραζιλίας, Κολομβίας και Εκουαδόρ, ενώ τα υπόλοιπα δασικά οικοσυστήματα είναι διάσπαρτα σε διαφορετικά σημεία της αμερικανικής ηπείρου.
Τα ευρήματα της έρευνας έδειξαν πως οι περισσότεροι τύποι δασών απειλούνται κυρίως από τη συνεχιζόμενη αποψίλωση και την αλλαγή χρήσης γης, ενώ η υποβάθμισή και η φθίνουσα πορεία των λειτουργιών τους αφορά περισσότερο από το 40% αυτών.
Κάποια αμερικανικά δασικά οικοσυστήματα απειλούνται από την ιστορική χρήση γης που όμως πλέον δεν είναι εν ενεργεία, ενώ ένας παρόμοιος αριθμός απειλείται από τις επιπτώσεις της αλλαγής χρήσης γης αλλά και της αλλαγής του κλίματος.
Αλλα οικοσυστήματα, όπως αυτά των τροπικών εποχικών ξηρών δασών (Tropical Seasonally Dry Forests), παρουσιάζουν μακρά ιστορία συνεχούς φθίνουσας πορείας που οφείλεται σε ποικιλία απειλών.
Στην έρευνα διερευνήθηκαν τόσο η αποδοτικότητα διαφορετικών στρατηγικών διατήρησης, προστασίας και διαχείρισης προκειμένου να διασωθούν τα συγκεκριμένα δασικά οικοσυστήματα καθώς και η λήψη ισχυρότερων πολιτικών δράσης προκειμένου να μπει φραγμός στην υπερεκμετάλλευσή τους, όσο και οι ποικίλες πρακτικές αποκατάστασης και μετριασμού των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής όπως επίσης και οι αποδοτικότεροι τρόποι παρακολούθησης των οικοσυστημάτων.
Το καλό είναι ότι προτείνονται διαφορετικές πρακτικές για κάθε χώρα αλλά και κοστολογημένος συνδυασμός πρακτικών, γεγονός που σχολίασε ο δρ Κάρλος Ζαμπράνα-Τορέλιο (Dr Carlos Zambrana-Torrelio), αναπληρωτής αντιπρόεδρος της EcoHealth Alliance κι ένας εκ των συγγραφέων της έρευνας, λέγοντας: «Η δουλειά μας θα βοηθήσει στη χάραξη μελλοντικών οδηγιών πολιτικών δράσης που αφορούν την ασφάλεια τροφής και νερού, την υγεία ανθρώπων και οικοσυστημάτων καθώς και των λειτουργιών/υπηρεσιών των οικοσυστημάτων».
http://www.efsyn.gr/arthro/ti-nea-apo-m ... is-allagis