Παπαριές. Δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να απαντήσει η θρησκεία στις αντιφάσεις της και στα βαθιά ανήθικα κομμάτια που περιέχουν τα ιερά της κείμενα και το γεγονός ότι ένα παιδί 5-6 χρονών ήδη βρίσκει ηθικά αποκρουστικές τις περιγραφές των ιερών σας βιβλίων λέει πολλά για την ηθική που περιέχουν.Κουρκούας έγραψε: ↑01 Μαρ 2019, 13:45Χμμμ, τα περισσότερα ζητήματα λογικής συνέπειας ή συγκρότησης που ισχυρίζονται ότι βρίσκει η πλειοψηφία των αθέων απαντιούνται σε ένα εισαγωγικό μάθημα φιλοσοφίας της θρησκείας: και μάλιστα μη ομολογιακό. Γιατί είναι επιχειρήματα λάιτ, από ανθρώπους χωρίς φιλοσοφική εκπαίδευση που μπορεί να μπλοκάρουν μόνο ανθρώπους επίσης χωρίς φιλοσφοική εκπαίδευση.
Επιστολή προς αθέους
Συντονιστής: ΟΥΤΙΣ
- hellegennes
- Δημοσιεύσεις: 45147
- Εγγραφή: 01 Απρ 2018, 00:17
Re: Επιστολή προς αθέους
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
Re: Επιστολή προς αθέους
Είσαι έξυπνος και μορφωμένος. Αλλά, είναι προφανές ότι δεν ξέρεις γιατί πράγμα μιλάς στην προκειμένη περίπτωση ή δεν έχεις καταλάβει.hellegennes έγραψε: ↑01 Μαρ 2019, 13:51Μετάνοιες, συρσίματα στο πάτωμα, προσευχές, νηστεία, ορθοστασία, ποινές, είναι μερικά από τα ωραία πράγματα που προωθεί και έχει ψύχωση με ό,τι είναι ευχάριστο, όπως το σεξ, το φαγητό, η εξερεύνηση, τα παιχνίδια...ΟΥΤΙΣ έγραψε: ↑01 Μαρ 2019, 13:37Παράδειγμα;hellegennes έγραψε: ↑01 Μαρ 2019, 13:30
Αν έχετε παρατηρήσει, οι αβρααμικές θρησκείες απαγορεύουν ακριβώς πράγματα που αποτελούν απολαύσεις και διασκεδαστικά ενώ επιβάλλουν να κάνεις πράγματα που είναι το ακριβώς αντίθετο της ευχαρίστησης. Προωθούν ό,τι είναι δυσάρεστο και απαγορεύουν ό,τι είναι ευχάριστο.
«Δεν σου μιλώ για περασμένα, μιλώ για την αγάπη", Γιώργος Σεφέρης, Κίχλη.
Re: Επιστολή προς αθέους
Χμμμ, βλέπω εγκαταλείψαμε την προσπάθεια να μιλήσουμε λογικά. Αρχίσαμε τις ιερεμιάδες. Έκπληξη;hellegennes έγραψε: ↑01 Μαρ 2019, 13:53Παπαριές. Δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να απαντήσει η θρησκεία στις αντιφάσεις της και στα βαθιά ανήθικα κομμάτια που περιέχουν τα ιερά της κείμενα και το γεγονός ότι ένα παιδί 5-6 χρονών ήδη βρίσκει ηθικά αποκρουστικές τις περιγραφές των ιερών σας βιβλίων λέει πολλά για την ηθική που περιέχουν.Κουρκούας έγραψε: ↑01 Μαρ 2019, 13:45Χμμμ, τα περισσότερα ζητήματα λογικής συνέπειας ή συγκρότησης που ισχυρίζονται ότι βρίσκει η πλειοψηφία των αθέων απαντιούνται σε ένα εισαγωγικό μάθημα φιλοσοφίας της θρησκείας: και μάλιστα μη ομολογιακό. Γιατί είναι επιχειρήματα λάιτ, από ανθρώπους χωρίς φιλοσοφική εκπαίδευση που μπορεί να μπλοκάρουν μόνο ανθρώπους επίσης χωρίς φιλοσφοική εκπαίδευση.
- taliban
- Δημοσιεύσεις: 13779
- Εγγραφή: 26 Ιουν 2018, 13:28
- Phorum.gr user: Πνεύμα Αντιλογίας
- Τοποθεσία: Καραβλαχία
Re: Επιστολή προς αθέους
Ηρέμησε.urbilum έγραψε: ↑01 Μαρ 2019, 13:36ο χριστιανισμός απαγορεύει ό,τι είναι ευχάριστο. πχ να σκοτώνεις, να κλέβεις, να σακατεύεις το σώμα σου, να παίρνεις τη γυναίκα του διπλανού σου καιhellegennes έγραψε: ↑01 Μαρ 2019, 13:30Αν έχετε παρατηρήσει, οι αβρααμικές θρησκείες απαγορεύουν ακριβώς πράγματα που αποτελούν απολαύσεις και διασκεδαστικά ενώ επιβάλλουν να κάνεις πράγματα που είναι το ακριβώς αντίθετο της ευχαρίστησης. Προωθούν ό,τι είναι δυσάρεστο και απαγορεύουν ό,τι είναι ευχάριστο.
προωθούν τα δυσάρεστα, να αγαπάς πχ. κλπ
μάλιστα, και θέλετε και συζήτηση
Αυτα είναι στην θεωρία.
Αγάπη κλπ.
Στην πράξη αν πας και παρατηρήσεις πιστούς στην εκκλησία τις Κυριακές κυρίως θιτσες θα καταλάβεις πως όλο το θέμα είναι μια βιτρίνα.
Συνήθως απ έξω περιμένουν άστεγοι άποροι και τα μέλη της εκκλησίας σας που λες για αγάπες και ιστορίες τους προσπερνούν βουλωνοντας τα αυτιά τους
Για να μην πούμε το κουτσομπολιό εντός κ εκτός του ιερού χώρου που πρώτοι και καλύτεροι κάποιοι από εσάς δεν σέβεστε.
Αντί λοιπόν να μας κουνάς τι δάχτυλο και να λες περί συζήτησης επειδή δεν αντέχεις βασικές αλήθειες ακόλουθα πρώτα τις εντολές τις θρησκείας σου.
Εξομολόγηση
Θ.Κοινωνια
Και όταν ηρεμήσεις και μπορέσεις να κουβεντιάσεις σαν άνθρωπος ξανα έλα.
- Ιωάννης Ειρηναίος
- Δημοσιεύσεις: 306
- Εγγραφή: 25 Ιουν 2018, 00:07
- Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη
Re: Επιστολή προς αθέους
ΠΑΡΑΚΑΛΩ επιθυμώ ένα νήμα κόσμημα, υψηλού επιπέδου.
Εδώ να έχουμε να κάνουμε μόνο με επιχειρήματα και όχι ανούσιες εμπάθειες.
Εδώ να έχουμε να κάνουμε μόνο με επιχειρήματα και όχι ανούσιες εμπάθειες.
Ο παλαιός των ημερών...
- hellegennes
- Δημοσιεύσεις: 45147
- Εγγραφή: 01 Απρ 2018, 00:17
Re: Επιστολή προς αθέους
Γιατί; Επειδή χρησιμοποιώ την λέξη που αρμόζει σε μια δήλωση που καταθέτεις ως αυταπόδεικτη; Ας πούμε, τι είναι αυτό το φιλοσοφικά βαθύ που απαντά το εισαγωγικό μάθημα της φιλοσοφίας της θρησκείας σε σχέση με τον ισχυρισμό ότι έχουμε ελεύθερη βούληση αλλά ταυτόχρονα υπάρχει θεϊκό σχέδιο το οποίο είναι καταγεγραμμένο στην εντέλεια; Π.χ. το πώς και πότε ακριβώς θα σταυρωνόταν ο Ιησούς ήταν μέρος του θεϊκού σχεδίου, αλλά βασιζόταν στις αποφάσεις ανθρώπων με υποτιθέμενα ελεύθερη βούληση. Όπως του Πόντιου Πιλάτου, ας πούμε, που ήταν ο μόνος που είχε την δικαιοδοσία να σταυρώσει τον Χριστό.Κουρκούας έγραψε: ↑01 Μαρ 2019, 13:57Χμμμ, βλέπω εγκαταλείψαμε την προσπάθεια να μιλήσουμε λογικά. Αρχίσαμε τις ιερεμιάδες.hellegennes έγραψε: ↑01 Μαρ 2019, 13:53Παπαριές. Δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να απαντήσει η θρησκεία στις αντιφάσεις της και στα βαθιά ανήθικα κομμάτια που περιέχουν τα ιερά της κείμενα και το γεγονός ότι ένα παιδί 5-6 χρονών ήδη βρίσκει ηθικά αποκρουστικές τις περιγραφές των ιερών σας βιβλίων λέει πολλά για την ηθική που περιέχουν.Κουρκούας έγραψε: ↑01 Μαρ 2019, 13:45Χμμμ, τα περισσότερα ζητήματα λογικής συνέπειας ή συγκρότησης που ισχυρίζονται ότι βρίσκει η πλειοψηφία των αθέων απαντιούνται σε ένα εισαγωγικό μάθημα φιλοσοφίας της θρησκείας: και μάλιστα μη ομολογιακό. Γιατί είναι επιχειρήματα λάιτ, από ανθρώπους χωρίς φιλοσοφική εκπαίδευση που μπορεί να μπλοκάρουν μόνο ανθρώπους επίσης χωρίς φιλοσφοική εκπαίδευση.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
Re: Επιστολή προς αθέους
Το πρόβλημα έγκειται στο ότι οι άθεοι-όχι ο Χέλης αναγκαστικά, ο οποίος μου είναι πολύ συμπαθής-θεωρούν ότι η φιλοσοφία και η επιστήμη αναπτύχθηκαν ξεχωριστά και αυτόνομα από την θρησκεία και, συνεπώς, είναι δικά τους εργαλεία, και αξιωματικά η θρησκεία δεν μπορεί να τα χρησιμοποιήσει. Προφανώς, πρόκειται περί αντιστροφής της πραγματικότητας. Η αυτονόμηση της φιλοσοφίας και της επιστήμης ως ξεχωριστών κλάδων, είναι φαινόμενο δυο αιώνων, περίπου.Κουρκούας έγραψε: ↑01 Μαρ 2019, 13:57Χμμμ, βλέπω εγκαταλείψαμε την προσπάθεια να μιλήσουμε λογικά. Αρχίσαμε τις ιερεμιάδες. Έκπληξη;hellegennes έγραψε: ↑01 Μαρ 2019, 13:53Παπαριές. Δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να απαντήσει η θρησκεία στις αντιφάσεις της και στα βαθιά ανήθικα κομμάτια που περιέχουν τα ιερά της κείμενα και το γεγονός ότι ένα παιδί 5-6 χρονών ήδη βρίσκει ηθικά αποκρουστικές τις περιγραφές των ιερών σας βιβλίων λέει πολλά για την ηθική που περιέχουν.Κουρκούας έγραψε: ↑01 Μαρ 2019, 13:45Χμμμ, τα περισσότερα ζητήματα λογικής συνέπειας ή συγκρότησης που ισχυρίζονται ότι βρίσκει η πλειοψηφία των αθέων απαντιούνται σε ένα εισαγωγικό μάθημα φιλοσοφίας της θρησκείας: και μάλιστα μη ομολογιακό. Γιατί είναι επιχειρήματα λάιτ, από ανθρώπους χωρίς φιλοσοφική εκπαίδευση που μπορεί να μπλοκάρουν μόνο ανθρώπους επίσης χωρίς φιλοσφοική εκπαίδευση.
«Δεν σου μιλώ για περασμένα, μιλώ για την αγάπη", Γιώργος Σεφέρης, Κίχλη.
Re: Επιστολή προς αθέους
Μαλακιες.
Οι αστεγοι και οι αποροι δεν χρειαζεται να περιμενουν εξω απο την εκκλησια.Μπορουν να μπουν μεσα και να βρουν ενα πιατο φαγητο,ρουχα και καποιοι και στεγαση.Ολα αυτα με εθελοντικη εργασια και χρημα απο τους πιστους στο παγκαρι.
Ποσοι απο αυτους που περιμενουν εξω απο την εκκλησια για χρημα ειναι πραγματικοι εχοντες αναγκη και οχι επαγγελματιες ζητιανοι ;
Και πως ξερεις οτι δεν φευγουν με ζεστο χρημα στην τσεπη ; Εστω και 20 ευρω θα σου πω εγω.
Γενικα δεν ξερεις αλλα προτιμας να λες παπαριες.
Δεν αποθνήσκουν οι θεοί. Η πίστις αποθνήσκει του αχαρίστου όχλου των θνητών.
Re: Επιστολή προς αθέους
δεν θα καθίσουμε εδώ πέρα να κάνουμε απολογητική, δεν θα τελειώσουμε ποτέ, για κάθε απάντηση θα βρίσκει ο άλλος ένα άλλο να αμφισβητήσει
Λέω, ποια είναι η μεγαλύτερη αντίφασή που όμως αν απαντηθεί θα πιστέψεις γιατί όλες οι άλλες αντιφάσεις είναι ένα τίποτα μπροστά σε αυτή
εσείς έρχεστε με μπουρδουκλωμένο μυαλό και δεν ξέρετε τι ζητάτε
Λέω, ποια είναι η μεγαλύτερη αντίφασή που όμως αν απαντηθεί θα πιστέψεις γιατί όλες οι άλλες αντιφάσεις είναι ένα τίποτα μπροστά σε αυτή
εσείς έρχεστε με μπουρδουκλωμένο μυαλό και δεν ξέρετε τι ζητάτε
Re: Επιστολή προς αθέους
καταρχάς, άνοιξε κανά βιβλίo. αν περιμένεις ανάλυση φιλοσοφικών επιχειρημάτων στο πχόρουμ, μάλλον έχεις περίεργη αντίληψη για τη λογική σκέψη. Δηλαδή μόνο η αντίληψη της ελεύθερης βούλησης θες αρκετή ώρα και σελίδες για να αναλύσεις την έννοια της, που την πετάς έτσι σα να ξέρεις τί είναι.hellegennes έγραψε: ↑01 Μαρ 2019, 14:02Γιατί; Επειδή χρησιμοποιώ την λέξη που αρμόζει σε μια δήλωση που καταθέτεις ως αυταπόδεικτη; Ας πούμε, τι είναι αυτό το φιλοσοφικά βαθύ που απαντά το εισαγωγικό μάθημα της φιλοσοφίας της θρησκείας σε σχέση με τον ισχυρισμό ότι έχουμε ελεύθερη βούληση αλλά ταυτόχρονα υπάρχει θεϊκό σχέδιο το οποίο είναι καταγεγραμμένο στην εντέλεια; Π.χ. το πώς και πότε ακριβώς θα σταυρωνόταν ο Ιησούς ήταν μέρος του θεϊκού σχεδίου, αλλά βασιζόταν στις αποφάσεις ανθρώπων με υποτιθέμενα ελεύθερη βούληση. Όπως του Πόντιου Πιλάτου, ας πούμε, που ήταν ο μόνος που είχε την δικαιοδοσία να σταυρώσει τον Χριστό.Κουρκούας έγραψε: ↑01 Μαρ 2019, 13:57Χμμμ, βλέπω εγκαταλείψαμε την προσπάθεια να μιλήσουμε λογικά. Αρχίσαμε τις ιερεμιάδες.hellegennes έγραψε: ↑01 Μαρ 2019, 13:53
Παπαριές. Δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να απαντήσει η θρησκεία στις αντιφάσεις της και στα βαθιά ανήθικα κομμάτια που περιέχουν τα ιερά της κείμενα και το γεγονός ότι ένα παιδί 5-6 χρονών ήδη βρίσκει ηθικά αποκρουστικές τις περιγραφές των ιερών σας βιβλίων λέει πολλά για την ηθική που περιέχουν.
Αλλά αφού θέτεις ερώτηση με oneliner να σου απαντήσω έτσι. Ποια είναι ακριβώς η αντίφαση της ύπαρξης θεϊκού σχεδίου με την ελεύθερη βούληση; Πες την εκπεφρασμένα γιατί εγώ δεν τη βλέπω.
Σκέφτομαι έν RPG που πάντα είναι καθορισμένα πώς θα εξελιχθούν, αλλά ο παίχτης έχει πλήρη ελευθερία να διαλέξει τί θα κάνει, μέσα στα όρια που του θέτει το παιχνίδι. (Αντιπαράδειγμα είναι για το αν ανακάλυψες κάποια λογικη αντίφαση, όχι θεολογική αναλογία.)
- taliban
- Δημοσιεύσεις: 13779
- Εγγραφή: 26 Ιουν 2018, 13:28
- Phorum.gr user: Πνεύμα Αντιλογίας
- Τοποθεσία: Καραβλαχία
Re: Επιστολή προς αθέους
Η νοοτροπία σας δεν αλλάζει. Προσπερνάτε οι περισσότεροι κόσμο επειδή τους βαπτίζεται επαγγελματίες ζητιάνους ή καλύτερα επειδή δεν έχετε καμια σχέση με τον χριστιανισμό πάρα και μόνο την ανάγκη να ανήκετε κάπου και να ακολουθείτε κάποιους κανόνες εντελώς τυπικά για το θεαθήναι και όταν αυτό εμπλέκεται και με πολιτικά ακόμη χειρότερα.Καρκινωμα.under έγραψε: ↑01 Μαρ 2019, 14:07Μαλακιες.
Οι αστεγοι και οι αποροι δεν χρειαζεται να περιμενουν εξω απο την εκκλησια.Μπορουν να μπουν μεσα και να βρουν ενα πιατο φαγητο,ρουχα και καποιοι και στεγαση.Ολα αυτα με εθελοντικη εργασια και χρημα απο τους πιστους στο παγκαρι.
Ποσοι απο αυτους που περιμενουν εξω απο την εκκλησια για χρημα ειναι πραγματικοι εχοντες αναγκη και οχι επαγγελματιες ζητιανοι ;
Και πως ξερεις οτι δεν φευγουν με ζεστο χρημα στην τσεπη ; Εστω και 20 ευρω θα σου πω εγω.
Γενικα δεν ξερεις αλλα προτιμας να λες παπαριες.
Είναι προφανέστατο και απ το λεξιλόγιο που χρησιμοποιείς.
Αλλά σεβόμενος την παράκληση του Ιωάννη σταματώ εδώ.
Ο καθένας δείχνει το επίπεδο του στην πράξη.
Σας ξέρουμε δεν θα σας μάθουμε τώρα.
Re: Επιστολή προς αθέους
Το λεξιλογιο ειναι προσαρμοσμενο στα δηθεν επιχειρηματα σου.taliban έγραψε: ↑01 Μαρ 2019, 14:13Η νοοτροπία σας δεν αλλάζει. Προσπερνάτε οι περισσότεροι κόσμο επειδή τους βαπτίζεται επαγγελματίες ζητιάνους ή καλύτερα επειδή δεν έχετε καμια σχέση με τον χριστιανισμό πάρα και μόνο την ανάγκη να ανήκετε κάπου και να ακολουθείτε κάποιους κανόνες εντελώς τυπικά για το θεαθήναι και όταν αυτό εμπλέκεται και με πολιτικά ακόμη χειρότερα.Καρκινωμα.
Είναι προφανέστατο και απ το λεξιλόγιο που χρησιμοποιείς.
Αλλά σεβόμενος την παράκληση του Ιωάννη σταματώ εδώ.
Ο καθένας δείχνει το επίπεδο του στην πράξη.
Σας ξέρουμε δεν θα σας μάθουμε τώρα.
Δεν αποθνήσκουν οι θεοί. Η πίστις αποθνήσκει του αχαρίστου όχλου των θνητών.
- hellegennes
- Δημοσιεύσεις: 45147
- Εγγραφή: 01 Απρ 2018, 00:17
Re: Επιστολή προς αθέους
Γενικά η παντοδυναμία του θεού είναι και φιλοσοφικά αλλά και πραγματολογικά ασυμβίβαστη με την έννοια της ελεύθερης βούλησης. Από την στιγμή που κάποιος ξέρει από πριν τι θα επιλέξεις, δεν υπάρχει επιλογή. Δεν μπορώ να επιλέξω κάτι διαφορετικό απ' αυτό που ξέρει ο θεός ότι θα επιλέξω.Κουρκούας έγραψε: ↑01 Μαρ 2019, 14:10καταρχάς, άνοιξε κανά βιβλίo. αν περιμένεις ανάλυση φιλοσοφικών επιχειρημάτων στο πχόρουμ, μάλλον έχεις περίεργη αντίληψη για τη λογική σκέψη. Δηλαδή μόνο η αντίληψη της ελεύθερης βούλησης θες αρκετή ώρα και σελίδες για να αναλύσεις την έννοια της, που την πετάς έτσι σα να ξέρεις τί είναι.hellegennes έγραψε: ↑01 Μαρ 2019, 14:02Γιατί; Επειδή χρησιμοποιώ την λέξη που αρμόζει σε μια δήλωση που καταθέτεις ως αυταπόδεικτη; Ας πούμε, τι είναι αυτό το φιλοσοφικά βαθύ που απαντά το εισαγωγικό μάθημα της φιλοσοφίας της θρησκείας σε σχέση με τον ισχυρισμό ότι έχουμε ελεύθερη βούληση αλλά ταυτόχρονα υπάρχει θεϊκό σχέδιο το οποίο είναι καταγεγραμμένο στην εντέλεια; Π.χ. το πώς και πότε ακριβώς θα σταυρωνόταν ο Ιησούς ήταν μέρος του θεϊκού σχεδίου, αλλά βασιζόταν στις αποφάσεις ανθρώπων με υποτιθέμενα ελεύθερη βούληση. Όπως του Πόντιου Πιλάτου, ας πούμε, που ήταν ο μόνος που είχε την δικαιοδοσία να σταυρώσει τον Χριστό.
Αλλά αφού θέτεις ερώτηση με oneliner να σου απαντήσω έτσι. Ποια είναι ακριβώς η αντίφαση της ύπαρξης θεϊκού σχεδίου με την ελεύθερη βούληση; Πες την εκπεφρασμένα γιατί εγώ δεν τη βλέπω.
Σκέφτομαι έν RPG που πάντα είναι καθορισμένα πώς θα εξελιχθούν, αλλά ο παίχτης έχει πλήρη ελευθερία να διαλέξει τί θα κάνει, μέσα στα όρια που του θέτει το παιχνίδι. (Αντιπαράδειγμα είναι για το αν ανακάλυψες κάποια λογικη αντίφαση, όχι θεολογική αναλογία.)
Πόση περισσότερη ανάλυση θέλεις για το ζήτημα με την σταύρωση; Ο θεός είχε ένα ακριβές σχέδιο. Αν ο Πόντιος Πιλάτος έλεγε «άντε γαμηθείτε, ο άνθρωπος είναι αθώος, αφήνεται ελεύθερος και τελεί υπό την προστασία μου», το θεϊκό σχέδιο πάει περίπατο. Φυσικά δεν είναι μόνο ο Πιλάτος το πρόβλημα. Δεν είναι ένα μια απλή λεπτομέρεια. Ο Ιούδας έπρεπε να τον προδώσει, ένα μάτσο άνθρωποι να ζητήσουν την σταύρωσή του και ούτω καθεξής. Όχι μόνο όλο αυτό ο θεός το είχε σχεδιασμένο με την παραμικρή λεπτομέρεια της μέρας και ώρας, αλλά ο ίδιος ο Χριστός ανακοίνωνε από πριν ότι θα συμβούν όλα αυτά, προκαθορίζοντας τις επιλογές ενός τσούρμου ανθρώπων.
Όσο για το RPG, τι να πω... έτσι περιγράφει η θρησκεία την ελεύθερη βούληση; Α λα καρτ; Περιορισμένη μέσα στα πλαίσια που θέτει ο θεός;
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
- hellegennes
- Δημοσιεύσεις: 45147
- Εγγραφή: 01 Απρ 2018, 00:17
Re: Επιστολή προς αθέους
Πράγματι, δεν αναπτύχθηκαν ξεχωριστά. Μάλιστα η φιλοσοφία και η θρησκεία ήταν προκάτοχοι της επιστήμης. Ήταν οι πρώτες μας απόπειρες να κατανοήσουμε τον κόσμο. Η ατομική θεωρία του Δημόκριτου βασίζεται σε φιλοσοφικά στεγανά, όχι σε εμπειρική παρατήρηση και πείραμα. Η επιστήμη άρχισε να γίνεται αυτό που είναι σήμερα με την επιστημονική αναγέννηση του 16ου αιώνα, οπότε άρχισε να χωρίζει τα τσανάκια της με την φιλοσοφία και την θρησκεία. Εδώ γεννιέται η διαφορά τους. Ο Νεύτωνας έγραψε πολύ περισσότερα για την θρησκεία, τον αποκρυφισμό και την αλχημεία απ' ό,τι για τα μαθηματικά και την φυσική, αλλά φυσικά στα δυο πρώτα πεδία δεν κατάφερε τίποτα, δεν απέδειξε τίποτα και το τι είχε πει και γράψει ήταν αδιάφορο. Απεναντίας, στην φυσική και τα μαθηματικά έφερε πραγματική επανάσταση.ΟΥΤΙΣ έγραψε: ↑01 Μαρ 2019, 14:04Το πρόβλημα έγκειται στο ότι οι άθεοι-όχι ο Χέλης αναγκαστικά, ο οποίος μου είναι πολύ συμπαθής-θεωρούν ότι η φιλοσοφία και η επιστήμη αναπτύχθηκαν ξεχωριστά και αυτόνομα από την θρησκεία και, συνεπώς, είναι δικά τους εργαλεία, και αξιωματικά η θρησκεία δεν μπορεί να τα χρησιμοποιήσει. Προφανώς, πρόκειται περί αντιστροφής της πραγματικότητας. Η αυτονόμηση της φιλοσοφίας και της επιστήμης ως ξεχωριστών κλάδων, είναι φαινόμενο δυο αιώνων, περίπου.
Το πρόβλημα είναι ότι η επιστήμη χρησιμοποιεί μια διαδικασία απόδειξης ενός μοντέλου της πραγματικότητας με βάση την ανεξάρτητη επαληθευσιμότητα. Αντιθέτως, η θρησκεία δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει επιστημονικά εργαλεία για να αποδείξει τις παραδοχές της, γιατί είναι εκ φύσεως μη διαψεύσιμες, που είναι αντίθετο στην βασική αρχή της επιστήμης: την δυνατότητα διάψευσης μιας δήλωσης ή παρατήρησης.
Επειδή ειπώθηκε πιο πάνω, εννοείται πως δεν θεωρώ λιγότερο ευφυή κάποιον που πιστεύει στον θεό. Αναφέρθηκα στον Νεύτωνα, αλλά δεν μετράει, γιατί στην εποχή του όλοι ήταν ένθεοι. Όμως στην εποχή του Φράνσις Κρικ όχι, ο δε ίδιος ήταν δημιουργιστής (που πίστευε ότι η Γη ήταν 6000 ετών), αλλά ταυτόχρονα ένας εξαιρετικά ευφυής άνθρωπος, που μαζί με τον Γουότσον μάς έδωσαν την διπλή έλικα (του DNA).
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
Re: Επιστολή προς αθέους
Μπερδεύεις την έννοια του "προκαθορισμού" με την έννοια της "πρόγνωσης".hellegennes έγραψε: ↑01 Μαρ 2019, 14:16Γενικά η παντοδυναμία του θεού είναι και φιλοσοφικά αλλά και πραγματολογικά ασυμβίβαστη με την έννοια της ελεύθερης βούλησης. Από την στιγμή που κάποιος ξέρει από πριν τι θα επιλέξεις, δεν υπάρχει επιλογή. Δεν μπορώ να επιλέξω κάτι διαφορετικό απ' αυτό που ξέρει ο θεός ότι θα επιλέξω.Κουρκούας έγραψε: ↑01 Μαρ 2019, 14:10καταρχάς, άνοιξε κανά βιβλίo. αν περιμένεις ανάλυση φιλοσοφικών επιχειρημάτων στο πχόρουμ, μάλλον έχεις περίεργη αντίληψη για τη λογική σκέψη. Δηλαδή μόνο η αντίληψη της ελεύθερης βούλησης θες αρκετή ώρα και σελίδες για να αναλύσεις την έννοια της, που την πετάς έτσι σα να ξέρεις τί είναι.hellegennes έγραψε: ↑01 Μαρ 2019, 14:02
Γιατί; Επειδή χρησιμοποιώ την λέξη που αρμόζει σε μια δήλωση που καταθέτεις ως αυταπόδεικτη; Ας πούμε, τι είναι αυτό το φιλοσοφικά βαθύ που απαντά το εισαγωγικό μάθημα της φιλοσοφίας της θρησκείας σε σχέση με τον ισχυρισμό ότι έχουμε ελεύθερη βούληση αλλά ταυτόχρονα υπάρχει θεϊκό σχέδιο το οποίο είναι καταγεγραμμένο στην εντέλεια; Π.χ. το πώς και πότε ακριβώς θα σταυρωνόταν ο Ιησούς ήταν μέρος του θεϊκού σχεδίου, αλλά βασιζόταν στις αποφάσεις ανθρώπων με υποτιθέμενα ελεύθερη βούληση. Όπως του Πόντιου Πιλάτου, ας πούμε, που ήταν ο μόνος που είχε την δικαιοδοσία να σταυρώσει τον Χριστό.
Αλλά αφού θέτεις ερώτηση με oneliner να σου απαντήσω έτσι. Ποια είναι ακριβώς η αντίφαση της ύπαρξης θεϊκού σχεδίου με την ελεύθερη βούληση; Πες την εκπεφρασμένα γιατί εγώ δεν τη βλέπω.
Σκέφτομαι έν RPG που πάντα είναι καθορισμένα πώς θα εξελιχθούν, αλλά ο παίχτης έχει πλήρη ελευθερία να διαλέξει τί θα κάνει, μέσα στα όρια που του θέτει το παιχνίδι. (Αντιπαράδειγμα είναι για το αν ανακάλυψες κάποια λογικη αντίφαση, όχι θεολογική αναλογία.)
Πόση περισσότερη ανάλυση θέλεις για το ζήτημα με την σταύρωση; Ο θεός είχε ένα ακριβές σχέδιο. Αν ο Πόντιος Πιλάτος έλεγε «άντε γαμηθείτε, ο άνθρωπος είναι αθώος, αφήνεται ελεύθερος και τελεί υπό την προστασία μου», το θεϊκό σχέδιο πάει περίπατο. Φυσικά δεν είναι μόνο ο Πιλάτος το πρόβλημα. Δεν είναι ένα μια απλή λεπτομέρεια. Ο Ιούδας έπρεπε να τον προδώσει, ένα μάτσο άνθρωποι να ζητήσουν την σταύρωσή του και ούτω καθεξής. Όχι μόνο όλο αυτό ο θεός το είχε σχεδιασμένο με την παραμικρή λεπτομέρεια της μέρας και ώρας, αλλά ο ίδιος ο Χριστός ανακοίνωνε από πριν ότι θα συμβούν όλα αυτά, προκαθορίζοντας τις επιλογές ενός τσούρμου ανθρώπων.
Όσο για το RPG, τι να πω... έτσι περιγράφει η θρησκεία την ελεύθερη βούληση; Α λα καρτ; Περιορισμένη μέσα στα πλαίσια που θέτει ο θεός;
Οι πράξεις μας δεν είναι προκαθορισμένες, αλλά "προεγνωσμένες". Τούτο συμβαίνει διότι ο Θεός βρίσκεται από άλλη πλευρά παρατήρησης και όχι από την δική μας. Αν ήταν από την δική μας τότε θα ίσχυε αυτό που γράφεις.
«Δεν σου μιλώ για περασμένα, μιλώ για την αγάπη", Γιώργος Σεφέρης, Κίχλη.
-
- Παραπλήσια Θέματα
- Απαντήσεις
- Προβολές
- Τελευταία δημοσίευση
-
-
Νέα δημοσίευση Μάθημα συμπεριφοράς από άθεους προς αγνωστικιστές
από Άθεος » 20 Μάιος 2024, 08:24 » σε Θρησκειολογία - 142 Απαντήσεις
- 3681 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Πασιφάη
25 Μάιος 2024, 22:18
-
-
-
Νέα δημοσίευση Ωχ ωχ ωχ .... Ανοιχτή επιστολή Βουλαρίνου προς Κουλη
από georgebi » 14 Σεπ 2023, 11:51 » σε Εσωτερική Πολιτική - 21 Απαντήσεις
- 1081 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από georgebi
15 Σεπ 2023, 10:09
-
-
-
Νέα δημοσίευση Επιστολή Μ. Καρυστιανού προς τον πρωθυπουργό της Ελλάδας
από sys3x » 24 Μάιος 2024, 12:04 » σε Εσωτερική Πολιτική - 0 Απαντήσεις
- 357 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από sys3x
24 Μάιος 2024, 12:04
-
-
-
Νέα δημοσίευση Aποχώρηση του Καραγιαννακίδη από τη ΝΔ με επιστολή-κατηγορώ προς το Μητσοτάκη
από Αρίστος » 20 Ιαν 2025, 10:47 » σε Εσωτερική Πολιτική - 70 Απαντήσεις
- 980 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Bill Hicks
20 Ιαν 2025, 15:57
-