Spiros252 έγραψε: ↑23 Μαρ 2019, 18:25
ΓΑΛΗ έγραψε: ↑23 Μαρ 2019, 11:15
Στην τελική, ας κάνουν ένα πείραμα. Ας δώσουν τη δυνατότητα σε νέους και ηλικιωμένους να κάνουν έναρξη εργασιών, για χειροτεχνίες, μαστορέματα και λοιπές υπηρεσίες (μασάζ, κομμωτική, καθαριότητα, μπείμπι σίτινγκ, φροντίδα ηλικιωμένων, ιδιαίτερα κλπ) χωρίς την απαράδεκτη βλακεία του τεκμήριου και με μια ελάχιστη εισφορά για ασφαλιστικά ένσημα -με δυνατότητα επιλογής κλίμακας- και ας δούμε τι αποτελέσματα θα υπάρξουν. Τι ακριβώς θα χάσει το κράτος από αυτό;
Απολύτως τίποτα. Αλλά θέλει να διατηρεί αυτούς τους ανθρώπους σε μια κατάσταση εξάρτησης από το καροτάκι του των κρατικών επιδοματικών μπιχλιμπιδιών, για να μπορεί να χρησιμοποιεί το μαστίγιο του όταν γουστάρει.
Κι αυτή την κουτοπονηριά την ονομάζει "κοινωνική πολιτική".
Αυτό δεν είναι κοινωνική πολιτική είναι άτυπη εφαρμογή δουλείας.
Όσον αφορά στα επιδόματα είναι απολύτως απαραίτητα σήμερα στην Ελληνική κοινωνία. Το να χαρακτηρίζεις μπιχλιμπίδια είναι άστοχο, καθώς χιλιάδες άνθρωποι τουλάχιστον τρέφονται ή έχουν ακόμα ρεύμα με αυτή τη βοήθεια. Μπορεί σε κάποιον που έχει μισθό 1200 ευρώ τα 200 να φαντάζουν χαρτζιλίκι, ωστόσο μια μικρή οικογένεια μπορεί να τραφεί με δυσκολία βέβαια, με αυτά.
Για μένα το ζήτημα είναι αυτή η προκρούστια κλίνη που έχει στηθεί με τους τρόπους που περιγράφεις. Για παράδειγμα κάποιος που ξέρει να πλέκει καλάθια στερείται το δικαίωμα στην εργασία καθώς αν μπει στη διαδικασία έναρξης κ.λπ. κατά πάσα πιθανότητα δεν θα βγάζει το ΤΕΒΕ και το τέλος επιτηδευματος. Άσε που χρειάζεται και λογιστή και πολλά άλλα. Δηλαδή είναι ανέφικτο σε τέτοιες περιπτώσεις να έχει πραγματικό όφελος.
Έτσι όπως το διατυπώνεις εδώ με τα επιδόματα και τη δουλεία, είναι σα να λέμε ότι θα πανηγυρίζουμε - αν βγει ο Κούλης και τα κόψει όλα - την απελευθέρωση των ευπαθών ομάδων από τη σκλαβιά.

Άλλωστε καμία κυβέρνηση που πέρασε δεν ήταν υπέρ αυτού που συζητάμε. Όλες κυνηγούσαν "αδήλωτες" εργασίες.
Spiros252 έγραψε: ↑23 Μαρ 2019, 18:25
Όσον αφορά στα επιδόματα είναι απολύτως απαραίτητα σήμερα στην Ελληνική κοινωνία. Το να χαρακτηρίζεις μπιχλιμπίδια είναι άστοχο, καθώς χιλιάδες άνθρωποι τουλάχιστον τρέφονται ή έχουν ακόμα ρεύμα με αυτή τη βοήθεια. Μπορεί σε κάποιον που έχει μισθό 1200 ευρώ τα 200 να φαντάζουν χαρτζιλίκι, ωστόσο μια μικρή οικογένεια μπορεί να τραφεί με δυσκολία βέβαια, με αυτά.
Για να ξεκαθαρίσω κάτι, με τον όρο "μπιχλιμπίδια" εννοώ τα επιδόματα που δίνονται περιστασιακά και τις εξάμηνες ή οχτάμηνες συμβάσεις, πράγμα που σαφώς "δίνει μια ανάσα" σε πολλούς ανθρώπους για ένα χ διάστημα αλλά το ζητούμενο δεν είναι οι ανάσες (λες και πρόκειται για βουτηχτές) αλλά μια στοιχειώδης λογική βάση, που να δίνει στους ανθρώπους μια καλύτερη προοπτική από το κυνήγι των συμβάσεων, που απλώς ροκανίζουν το χρόνο χωρίς να δημιουργούν ένα υπόβαθρο για κάτι. Δηλαδή, μία παράλληλη εφαρμογή της δυνατότητας νόμιμης δραστηριοποίησης κάποιων ανθρώπων, που θα μπορούσαν να κάνουν κάτι προσωπικό και όχι να έχουν ως μοναδική διέξοδο τις αιτήσεις για τη χ ή ψ παροχή.
Και από τη στιγμή που υπάρχουν πολλά νέα παιδιά αλλά και ενήλικες που δουλεύουν για 300, 400 και 600 ευρώ μηνιαίο μισθό, σαφώς και δεν θα χαρακτήριζα τα 200 ευρώ χαρτζηλίκι. Για κάποιους μπορεί να φαίνεται μικρό ακόμη και ως ημερήσιο διαθέσιμο ποσό αλλά το τελευταίο που μ' ενδιαφέρει είναι οι άνθρωποι που δεν έχουν ιδέα για τη μέση τιμή των βασικών ειδών διατροφής στα σ/μ/. Σίγουρα όμως έχεις δίκιο, ήταν άστοχος ως χαρακτηρισμός γιατί επιδέχεται πανεύκολα παρερμηνείες.

Το μπολνταρισμένο είναι όντως το πιο σημαντικό και θα μπορούσε να είναι μια ανέξοδη λύση. Και όσοι θεωρούν ότι όποιος μπορεί να πλέκει καλάθια και να πουλάει 20 για να εξασφαλίζει έστω 200 ευρώ (των οποίων η σημαντικότητα έχει ήδη διευκρινισθεί) πληρώνοντας 50 ευρώ για ασφάλεια, θα νοιώθει πανευτυχής που δεν πληρώνει φόρο και ότι εκπλήρωσε το επαγγελματικό όνειρο της ζωής του, κάνει λάθος. Κανείς δεν θέλει να μείνει στα 5 καλάθια και στα 200 ευρώ. Ως ελαιοχρωματιστής ή μάστορας, μπορείς να δουλέψεις μαύρα. Κάνοντας ιδιαίτερα μαθήματα, το ίδιο. Αν όμως θέλεις να κάνεις συνεργείο για να χτυπάς μεγαλύτερες δουλειές ή να ανοίξεις φροντιστήριο ή κομμωτήριο, σίγουρα δεν μπορείς να το κάνεις παράτυπα. Το ίδιο ισχύει και για υπηρεσίες που άπτονται της σύγχρονης τεχνολογίας. Κανείς δεν θέλει να μείνει στάσιμος. Κανείς δεν είναι τόσο ηλίθιος ώστε να θεωρεί ότι με 0 ή 50 ευρώ το μήνα θα πάρει σύνταξη τρία χιλιάρικα. Αυτό μπορεί να λειτούργησε κάποτε και να δημιούργησε κάποιες παραισθήσεις αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας των ταμείων, αλλά καλώς ή κακώς αυτή η ομίχλη έχει αρχίσει να διαλύεται.
Σε κάθε περίπτωση, δεν έχω καμμία αμφιβολία, ότι αυτά που γράφω από πολλούς ερμηνεύονται ως μία φιλελέ προσέγγιση μιας
κουλάκας 
που δοξάζει την ιδιωτική αγορά, ότι θεωρώ όλους τους εργοδότες παρεξηγημένους άγγελους και την κοινωνική πολιτική που ασκεί το κράτος ως ένα άχρηστο έξοδο. Ας πιστεύουν ό,τι θέλουν, τους έχω συνηθίσει.

Το σίγουρο είναι ότι όταν αντιμετωπίζεις την ελεύθερη αγορά ως έναν προαιώνιο εχθρό που θέλει να πιει το αίμα του εργάτη* και κάνεις το οτιδήποτε για να εμποδίσεις τη γέννηση και ανάπτυξη των μικρών παιδιών της, το μόνο που καταφέρνεις είναι να δημιουργήσεις σε όλους τους επιχειρηματίες και εε ανεξαρτήτως μεγέθους, τα αντίστοιχα εχθρικά αισθήματα και κυρίως την πρακτική του "λάθε βιώσας". Το ποιος θα βγει κερδισμένος από αυτήν τη διαδικασία σε βάθος χρόνου, είναι θέμα εκτίμησης. Σε κάθε περίπτωση όμως, ο συγκεκριμένος εμφύλιος δεν είναι και ιδιαίτερα ευοίωνος παράγων ανάπτυξης, έτσι δεν είναι;
*Παρακαλώ το συντονισμό για την προσθήκη ενός εικονιδίου βουρκόλακα. Ο διαολάκος είναι πολύ σοφτ για την περίπτωση.