hellegennes έγραψε: ↑26 Μαρ 2019, 02:22
ST48410 έγραψε: ↑26 Μαρ 2019, 01:55
koukouvagia έγραψε: ↑26 Μαρ 2019, 01:13
Δεν ήταν δύο κλωτσιές, τον ξέσκισαν και με τα γυαλιά από την τζαμαρία για να τον βγάλουν έξω. Ημιθανής ο άνθρωπος και τον χτύπαγαν σαν μην υπάρχει αύριο. Για δες ξανά το βίντεο.
Επίσης δεν καταλαβαίνω τον ποσοτικό χαρακτήρα της βίας. Και δυο κλωτσιές, ναι, μπορούν να σε στείλουν.
Και κάτι άλλο, για το τελευταίο μέρος του post σου. Μη σου φαίνεται παράξενο. Αρκετοί άνθρωποι που έχουν υποστεί βία, απόπειρες βιασμούς (να μιλήσουμε πιο γενικά), μπορεί να βγάλουν επιθετικότητα τις πρώτες στιγμές. Αυτό γιατί από το σοκ τους κατακλύζει ένα έντονο αίσθημα ανασφάλειας και έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη τους. Οπότε, ναι, μπορεί και αυτό να σου φαίνεται παράλογο, αλλά δεν είναι τόσο όσο νομίζεις.
Σε αυτά που λες μπορεί να συμφωνήσει κάποιος. Δηλαδή για την επιθετικότητα και το σοκ μετά τα χτυπήματα. Ωστόσο η συμπεριφορά του δεν εξηγείται πολύ νωρίτερα για άνθρωπο που δεν βρέθηκαν ουσίες στο σώμα του εκτός και αν υπήρχε κάτι άλλο πχ σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα.
Υπήρχε το βίντεο που πάει να πάρει νερό από το απέναντι μαγαζί και δεν τον άφησαν να μπει μέσα. Δεδομένου ότι δεν ήταν κάποιος ευρέως γνωστός ταραξίας κάτι στην συμπεριφορά του θα έκανε τους υπαλλήλους να μην τον αφήσουν.
Και μετά νιώθοντας κάποιου είδους απειλή από όλα τα καταστήματα της γειτονιάς (υπόψη σου έχει στοά απέναντι όπου θα μπορούσε να μπει για να κρυφτεί ας πούμε) αυτός διάλεξε να μπει σε μικρό κοσμηματοπωλείο που έχει όλη την πρόσοψη με τζαμαρία και ουσιαστικά πουθενά να κρυφτείς μέσα.
Και όταν διαπίστωσε πως παγιδεύτηκε μέσα αντί να χτυπήσει το τζάμι και να ζητήσει να φωνάξουν τον ιδιοκτήτη να του ανοίξει δείχνοντάς του χέρια πχ και τσέπες ότι δεν έχει κλέψει κάτι, αυτός πήρε πυροσβεστήρα για να σπάσει την πόρτα.
Τι από τα παραπάνω σου φαίνεται φυσιολογικό για άνθρωπο που δεν βρίσκεται σε εξάρτηση;
Τίποτα. Τίποτα απ' αυτά δεν προσεγγίζει καν την έννοια του φυσιολογικού υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Πιο πολύ θυμίζει αντίδραση ατόμου που περνάει από πολύ κακό τριπ.
Επιπροσθέτως, μπορεί κανείς να δεχτεί με το ζόρι ότι ένας φυσιολογικός άνθρωπος θα αντιδρούσε τόσο βίαια από το σοκ. Αλλά δεν παύει να είναι υπόθεση και όχι γεγονός.
Απαντάω και στους δυο σας.
Όντως ουσίες, ναρκωτικές, δε βρέθηκαν στο σώμα του. Όμως, αυτό τι μας λέει για την ψυχική του κατάσταση; Αναφέρομαι στην ψυχική κατάσταση της στιγμής εκείνης, δεν ξέρω αν είχε ψυχολογικά προβλήματα και δεν θα υποθέσω κάτι τέτοιο.
Ο οργανισμός όταν στρεσάρετε παράγει ορμόνες, οι οποίες όχι μόνο έχουν επιρροή στον τρόπο που δρουν τα άτομα εκείνη τη στιγμή, αλλά και μετέπειτα. Το μετέπειτα, θα το βρείτε στη βιβλιογραφία ως "μετατραυματικό" στρες. Το μετατραυματικό στρες είναι μια τρανή ένδειξη ότι οι ορμόνες εξακολουθούν να επηρεάζουν τη "φυσιολογική", όπως λέτε, λειτουργία του ατόμου.
Παραθέτω και μερική βιβλιογραφία:
·Saigh PA., Bremner JD. Posttraumatic Stress Disorder: a Comprehensive Text. Needham Heights, Mass: Allyn & Bacon; 1999
·Βremner JD. Does Stress Damage the Brain? Understanding Trauma-related Disorders from a Mind-Body Perspective. New York, NY: W.W. Norton; 2002
Άρθρα ανοιχτής πρόσβασης από το NCBI
·Porhomayon, J., Kolesnikov, S., & Nader, N. D. (2014). The Impact of Stress Hormones on Post-traumatic Stress Disorders Symptoms and Memory in Cardiac Surgery Patients. Journal of cardiovascular and thoracic research, 6(2), 79-84, url.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4097856/
·Bremner J. D. (2006). Traumatic stress: effects on the brain. Dialogues in clinical neuroscience, 8(4), 445-61, url.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3181836/
πχ. ένας άνθρωπος που δέχτηκε επίθεση θα είναι φυσιολογικό (αναμενόμενο πιο σωστά) να παρουσιάσει κάποια συμπτώματα που δεν θα παρουσίαζε υπό άλλες συνθήκες. Γιατί; Θέλει να υποφέρει; Το κάνει με τη θέληση του νομίζετε;
Τα ψυχικά προβλήματα, τι ακριβώς νομίζετε ότι είναι και γιατί σε κάποιες περιπτώσεις χρειάζεται αγωγή; Τι κάνει η αγωγή αν δεν υπάρχει οργανική υπόσταση του προβλήματος; Η κατάθλιψη είναι απλά κάτι στο μυαλό ή είναι μια χημική "ανωμαλία" του εγκεφάλου;