Οβελιας. Basic know-how, tips and tricks

Συνταγές, φαγητά, γλυκίσματα, ποτά και cocktails (μόνο για χορτάτους).
Al Bundy

Re: Οβελιας. Basic know-how, tips and tricks

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Al Bundy » 30 Μαρ 2019, 10:05

μίστερ μαξ έγραψε:
30 Μαρ 2019, 09:53


Σε ευχαριστω! Ομως οι αρχαιοι ημων ειχαν λαμαρινες; φιλολογικοτο ερωτημα γιατι αποφασισα ψησταρια.
Πέτρες ή χαλίκι από κάτω.
Φιλολογική η απάντηση.

Άβαταρ μέλους
LEONAS
Δημοσιεύσεις: 5728
Εγγραφή: 15 Απρ 2018, 16:03
Phorum.gr user: ΧΟΥΚ

Re: Οβελιας. Basic know-how, tips and tricks

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από LEONAS » 30 Μαρ 2019, 10:08

κουλούρι Θεσσαλονίκης έγραψε:
30 Μαρ 2019, 09:00
LEONAS έγραψε:
30 Μαρ 2019, 08:07
κουλούρι Θεσσαλονίκης έγραψε:
29 Μαρ 2019, 21:57
που είναι οι ψήστες ωρέ;;

Παρων
να βοηθήσεις το μικρό.
πες ιδέες!


Μικρό είναι;
Πέσιμο ή χεσιμο; :p2:

Άβαταρ μέλους
shrike
Δημοσιεύσεις: 4282
Εγγραφή: 02 Απρ 2018, 08:39
Phorum.gr user: Isildur
Τοποθεσία: Παρά θῖν' ἁλὸς

Re: Οβελιας. Basic know-how, tips and tricks

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από shrike » 30 Μαρ 2019, 10:10

Εγώ αναλαμβάνω εδώ και χρόνια το έθιμο και μπορώ να πω ότι είμαι πλέον εξπέρ. Μέχρι και στην Κόνιτσα έχει φτάσει η χάρη μου (ακόμα το θυμούνται μετά από τόσα χρόνια).

Έχω μάθει από τους καλύτερους στο θέμα (Στερεοελλαδίτες, για την ακρίβεια επαγγελματία από "κει χάμω") και σε 1,5 ώρα (το πολύ 1 & 3/4) έχω βγάλει αρνί/κατσίκι λουκούμι, ψημένο μέχρι το κόκκαλο, με ξεροψημένες πετσούλες και όλα τα ζουμιά του.

Αλλά φυσικά και δεν πρόκειται να πω κουβέντα...


Άβαταρ μέλους
Χαοτικός
Δημοσιεύσεις: 22706
Εγγραφή: 09 Απρ 2018, 16:48
Phorum.gr user: Χαοτικός

Re: Οβελιας. Basic know-how, tips and tricks

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Χαοτικός » 30 Μαρ 2019, 10:54

LEONAS έγραψε:
30 Μαρ 2019, 08:07
κουλούρι Θεσσαλονίκης έγραψε:
29 Μαρ 2019, 21:57
που είναι οι ψήστες ωρέ;;

Παρων

Α! Ώστε την έψησες τελικά την 20άρα; :smt047
Σαν σκουπίδια τυχαία χυμένα ο πιο όμορφος κόσμος.

Άβαταρ μέλους
Χαοτικός
Δημοσιεύσεις: 22706
Εγγραφή: 09 Απρ 2018, 16:48
Phorum.gr user: Χαοτικός

Re: Οβελιας. Basic know-how, tips and tricks

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Χαοτικός » 30 Μαρ 2019, 10:55

μίστερ μαξ έγραψε:
30 Μαρ 2019, 08:40
stavmanr έγραψε:
30 Μαρ 2019, 08:00
Αυτά τα έθιμα είχαν νόημα όταν οι άνθρωποι έτρωγαν κρέας μία φορά το μήνα ή το τρίμηνο. Τότε γιόρταζαν με "πλούσιο γεύμα" την πιο σημαντική γιορτή της ορθοδοξίας.
Σήμερα που οι μισοί έχουν προβλήματα από ζάχαρο και χοληστερίνη, το συγκεκριμένο έθιμο έχει χάσει το νόημά του.
Σωστο μεν αλλα:

Α)τωρα το 75% τρωμε τζανκ ή πολυ επεξεργασμενο φαγητο. Ευκαιρια για να φαμε πραγμαυικο κρεας

Β)τωρα συνηθως τρωμε μονοι ή μονο με 1-2ατομα παρεα. Ευκαιρια να φαμε τουτ λα φαμιγ και να τσακωθουμε για πολιτικα θεματα. Θα τσακισουμε τους φασιστες και στο οικογενιακο τραπεζι.

:D:smt023
Σαν σκουπίδια τυχαία χυμένα ο πιο όμορφος κόσμος.

Άβαταρ μέλους
κουλούρι Θεσσαλονίκης
Δημοσιεύσεις: 11627
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 16:39
Phorum.gr user: κουλούρι Θεσσαλονίκης
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη

Re: Οβελιας. Basic know-how, tips and tricks

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από κουλούρι Θεσσαλονίκης » 30 Μαρ 2019, 10:56

LEONAS έγραψε:
30 Μαρ 2019, 10:08
κουλούρι Θεσσαλονίκης έγραψε:
30 Μαρ 2019, 09:00
LEONAS έγραψε:
30 Μαρ 2019, 08:07



Παρων
να βοηθήσεις το μικρό.
πες ιδέες!


Μικρό είναι;
ναι...είναι μικιό!!!!
(✿ ♥‿♥)
Je suis Αγις
Je suis Χαοτικός
Je suis Joost Klein

Άβαταρ μέλους
Naida
Μέλη που αποχώρησαν
Δημοσιεύσεις: 60844
Εγγραφή: 01 Απρ 2018, 12:12

Re: Οβελιας. Basic know-how, tips and tricks

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Naida » 30 Μαρ 2019, 10:59

shrike έγραψε:
30 Μαρ 2019, 10:10
Εγώ αναλαμβάνω εδώ και χρόνια το έθιμο και μπορώ να πω ότι είμαι πλέον εξπέρ. Μέχρι και στην Κόνιτσα έχει φτάσει η χάρη μου (ακόμα το θυμούνται μετά από τόσα χρόνια).

Έχω μάθει από τους καλύτερους στο θέμα (Στερεοελλαδίτες, για την ακρίβεια επαγγελματία από "κει χάμω") και σε 1,5 ώρα (το πολύ 1 & 3/4) έχω βγάλει αρνί/κατσίκι λουκούμι, ψημένο μέχρι το κόκκαλο, με ξεροψημένες πετσούλες και όλα τα ζουμιά του.

Αλλά φυσικά και δεν πρόκειται να πω κουβέντα...
:8)
Η απάντηση σε όλα είναι νιάου...

I didn't do it, but If I did, I was drunk.

Que Sera, Sera...

Άβαταρ μέλους
Χαοτικός
Δημοσιεύσεις: 22706
Εγγραφή: 09 Απρ 2018, 16:48
Phorum.gr user: Χαοτικός

Re: Οβελιας. Basic know-how, tips and tricks

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Χαοτικός » 30 Μαρ 2019, 11:07

κουλούρι Θεσσαλονίκης έγραψε:
30 Μαρ 2019, 10:56
LEONAS έγραψε:
30 Μαρ 2019, 10:08
κουλούρι Θεσσαλονίκης έγραψε:
30 Μαρ 2019, 09:00


να βοηθήσεις το μικρό.
πες ιδέες!


Μικρό είναι;
ναι...είναι μικιό!!!!
ΜΗ.ΚΥ.Ο; :o
Σαν σκουπίδια τυχαία χυμένα ο πιο όμορφος κόσμος.

Άβαταρ μέλους
dna replication
Δημοσιεύσεις: 34876
Εγγραφή: 16 Απρ 2018, 21:29
Phorum.gr user: dna

Re: Οβελιας. Basic know-how, tips and tricks

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από dna replication » 30 Μαρ 2019, 11:16

shrike έγραψε:
30 Μαρ 2019, 10:10
Εγώ αναλαμβάνω εδώ και χρόνια το έθιμο και μπορώ να πω ότι είμαι πλέον εξπέρ. Μέχρι και στην Κόνιτσα έχει φτάσει η χάρη μου (ακόμα το θυμούνται μετά από τόσα χρόνια).

Έχω μάθει από τους καλύτερους στο θέμα (Στερεοελλαδίτες, για την ακρίβεια επαγγελματία από "κει χάμω") και σε 1,5 ώρα (το πολύ 1 & 3/4) έχω βγάλει αρνί/κατσίκι λουκούμι, ψημένο μέχρι το κόκκαλο, με ξεροψημένες πετσούλες και όλα τα ζουμιά του.

Αλλά φυσικά και δεν πρόκειται να πω κουβέντα...

από τον ρουμελιώτη ψήστη τσίμπησα,
αλλά η μιάμιση ώρα μου φαίνεται πολύ λίγη

Άβαταρ μέλους
shrike
Δημοσιεύσεις: 4282
Εγγραφή: 02 Απρ 2018, 08:39
Phorum.gr user: Isildur
Τοποθεσία: Παρά θῖν' ἁλὸς

Re: Οβελιας. Basic know-how, tips and tricks

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από shrike » 30 Μαρ 2019, 11:18

dna replication έγραψε:
30 Μαρ 2019, 11:16
shrike έγραψε:
30 Μαρ 2019, 10:10
Εγώ αναλαμβάνω εδώ και χρόνια το έθιμο και μπορώ να πω ότι είμαι πλέον εξπέρ. Μέχρι και στην Κόνιτσα έχει φτάσει η χάρη μου (ακόμα το θυμούνται μετά από τόσα χρόνια).

Έχω μάθει από τους καλύτερους στο θέμα (Στερεοελλαδίτες, για την ακρίβεια επαγγελματία από "κει χάμω") και σε 1,5 ώρα (το πολύ 1 & 3/4) έχω βγάλει αρνί/κατσίκι λουκούμι, ψημένο μέχρι το κόκκαλο, με ξεροψημένες πετσούλες και όλα τα ζουμιά του.

Αλλά φυσικά και δεν πρόκειται να πω κουβέντα...

από τον ρουμελιώτη ψήστη τσίμπησα,
αλλά η μιάμιση ώρα μου φαίνεται πολύ λίγη
Από μιάμιση έως το πολύ δύο, ανάλογα με τα κιλά του ζώου. Άκου που σου λέω. :wink


Cloud87
Δημοσιεύσεις: 3607
Εγγραφή: 26 Μάιος 2018, 11:58
Phorum.gr user: Cloud87

Re: Οβελιας. Basic know-how, tips and tricks

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Cloud87 » 30 Μαρ 2019, 11:20

Τι τα θέλετε όλα αυτά τα βάρβαρα και τα ωμά κρέατα; Γιατί δεν παραγγέλνετε ένα delivery απ τα Goodys?
Ένα το Χελιδόνι κι η Ανοιξη ακριβή
Warn your gods about our wrath. None may stand against space marines.

Άβαταρ μέλους
Βινόσαυρος
Δημοσιεύσεις: 6335
Εγγραφή: 26 Απρ 2018, 05:38

Re: Οβελιας. Basic know-how, tips and tricks

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Βινόσαυρος » 30 Μαρ 2019, 11:22

το τυλιγμα με λαδοκολα/λουμινοχαρτο το ρίξατε;
Αλληλεγγύη στην κα. Σταυράκη-Πατούλη.
Αλληλεγγύη στην αδελφότητα Κυρίλλου και Μεθοδίου.
Αλληλεγγύη στον κ. Καιρίδη.
Αλληλεγγύη στην κα. Συγγενιώτου.

stergiosbik
Δημοσιεύσεις: 18892
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 13:22
Τοποθεσία: Λαρισα-Ορεινη Καλαμπακα

Re: Οβελιας. Basic know-how, tips and tricks

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από stergiosbik » 30 Μαρ 2019, 11:26

Αν δεν εχεις ξανασχοληθει με το "αθλημα" τραβα το αρνι σε ψησταρια να στο ψησουν να εχεις το κεφαλι σου ησυχο.
Με οδηγιες ΔΕΝ ψηνεται το αρνι.

Άβαταρ μέλους
κουλούρι Θεσσαλονίκης
Δημοσιεύσεις: 11627
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 16:39
Phorum.gr user: κουλούρι Θεσσαλονίκης
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη

Re: Οβελιας. Basic know-how, tips and tricks

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από κουλούρι Θεσσαλονίκης » 30 Μαρ 2019, 11:56

Χαοτικός έγραψε:
30 Μαρ 2019, 11:07
κουλούρι Θεσσαλονίκης έγραψε:
30 Μαρ 2019, 10:56
LEONAS έγραψε:
30 Μαρ 2019, 10:08




Μικρό είναι;
ναι...είναι μικιό!!!!
ΜΗ.ΚΥ.Ο; :o
:smt005::smt005:
δεν το σκεφτηκα...καλό!!
μικρούλι είναι μωρέ!!
(✿ ♥‿♥)
Je suis Αγις
Je suis Χαοτικός
Je suis Joost Klein

Άβαταρ μέλους
perseus
Δημοσιεύσεις: 15420
Εγγραφή: 01 Μάιος 2018, 08:58
Phorum.gr user: Perseus
Τοποθεσία: Ιωαννινα

Re: Οβελιας. Basic know-how, tips and tricks

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από perseus » 30 Μαρ 2019, 12:00

Κατ αρχας οτι κανεις θα το κανεις μονος σου με απολυτη σιγουρια ,θα το αγορασεις θα το δεσεις θα το σουβλισεις,δεν υπαρχει πιο σπασαρ ιδικο πραγμα να εχεις 5-6 πανω απο το κεφαλι σου να σου μιλανε.
Κατά την γνωμη μου το αρνι θα πρεπει να ειναι τουλαχιστον 15 κιλα ,αλλοι εχουν διαφορετικη αποψη αλλα η γνωμη μου ειναι τουλαχιστον 15.
Πιαστο απο το βραδυ ,βαλτο σε ενα τραπεζι καθαρισε τριχες και σφραγιδες ,φταξε αλατοπιπερο μπολικο και γεμισε την κοιλια του αρνιου ,καλυτερα να τσιμπαει στο αλατι παρα αναλατο μην βαλεις ριγανη ,πικριζει.
Σουβλισμα δεσιμο σακοραφες θα τα καταλαβεις καλυτερα στο γιουτουμπ ,προσοχη μονο να το στεριωσεις και να το δεδεις καλα.
Παρε ενα τσουβαλι καρβουνα 20 κιλα ,μην τσιγκουνευεσε την φωτια ,αναψε πρωί για να μην αργησεις ,να αφησεις τα καρβουνα να χωνεψουν καλα,θα εχεις και αλλο σημειο οπου θα φτιάχνεις και αλλα καρβουνα για να μην μεινεις.
Καλυτερα να εχεις μοτερ για γυρισμα διοτι αλλιως θα τραβηξεις το ζορι μονος σου .
Αρχινα απο ψηλα να μην αρπαξει ,στο σημειο της κοιλιας θα εχει αφησει τα λιγοτερα καρβουνα για να μην καει ,μετα απο καμμια ωρα κατεβασε μια σκαλα ,να εχεις ενα πινέλο να λαδωνεις το αρνι να μην καει ,ωρες 4 + ωρες θα εισαι ετοιμος υα το καταλαβεις απο τα χερακια και τα ποδαράκια που θα εχιυν ανοιξει οι κλειδωσεις. Ελπιζω βα μην ξεχασα κατι σημαντικο

Απάντηση


  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Μαγειρική”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών