πατησιωτης έγραψε: ↑03 Απρ 2019, 14:17
πήζον bot έγραψε: ↑03 Απρ 2019, 13:59
πατησιωτης έγραψε: ↑03 Απρ 2019, 13:43
Μία χώρα προοδεύει ή γίνεται προτεκταροχώρα ανάλογα και με τη διανόηση που έχει.Επειδή η Ελλάδα της μεταπολίτευσης είχε αυτήν που είχε κατέληξε όπως κατέληξε.Βέβαια δεν ξεκίνησαν καθόλου έτσι το 1974.Τότε έλεγαν παραμύθια για "εθνική ανεξαρτησία" και αποδέσμευση από ΝΑΤΟ και ΕΟΚ,εκδίωξη των βάσεων κλπ.Όταν χρέωσε τη χώρα ο χαρισματικός και οι δυνατότητές τους ψαλιδίσθηκαν άλλαξαν φύλλο και αντί αντιιμπεριαλισμού άρχισαν να πουλάνε αντιεθνικισμό κρύβοντας φυσικά ότι το έκαναν λόγω αδυναμίας.Η αριστερά απέτυχε σε όλο τον πλανήτη και δεν μπορούσε η Ελλάδα να αποτελέσει εξαίρεση.
Δεν ειναι παραμύθια, είναι ο στόχος το όραμα και η σωστη πολιτική να επιδιώξεις.. Όσο περισσότερους έχεις μαζί σου τόσο περισσότερα μπορεις να καταφέρεις. Πάντα όμως στα πλαίσια που ξέρουμε. Δεν θα τα καταφέρεις να ασκησεις εθνικη πολιτικη. Θα κερδίσεις κάποια ψιχουλα στην καλύτερη.
Μόνο άσχετοι με την πραγματικοτητα ψέγουν τον ανδρέα. Ολοκληρή γαλλία έχει την Μακρον, η γερμανια και η αγγλία τις θειτσες μερκελ, μέι. Γιουμκερ κλπ.. Δεν υπαρχουν εθνικες πολιτικές, υπαλληλάκια τεράστιων σε ισχυ λόμπι κυβερνάνε. Δε θα ψέξουμε όσους ψέλλισαν έστω και για λίγο το σωστό.
Η αριστερά απέτυχε, η δεξιά πέτυχε? Αν πεταξω το βελάκι και δεν πετύχω, απαγορεύεται να ξαναπεταξω?
Ο κοσμος που ονειρευόμαστε θελουμε να ξεκιναει απο τις αγορες ή απ τον άνθρωπο?
Ο Μακρόν δεν έχει σχέση με τον Ανδρέα.Ο Ανδρέας όσο και εάν δεν το καταλαβαίνουν οι οπαδοί του και όλοι οι αριστεροί γενικά πήγε αντίθετα με το ρεύμα της ιστορίας στα τέλη του 20ου αιώνα και είχε την αναμενόμενη κατάληξη.Περί το 1980 συνέβη πλανητική στροφή προς τον φιλελευθερισμό και τις ιδιωτικοποιήσεις.Οι εκφραστές της στροφής αυτής εμφανίσθηκαν χρονικά μαζί παντού : το 1978 στην Κίνα ο Τενγκ Χσιάο Πινγκ,το 1979 στην Αγγλία η Θάτσερ,το 1980 στην Αμερική ο Ρήγκαν και το 1984 στην ΕΣΣΔ ο Γκορμπατσωφ.Μπορείς να αποδώσεις τη στροφή αυτή σε διάφορα αίτια,το μόνο βέβαιο είναι ότι έγινε τότε όπως ακριβώς πριν 50 χρόνια,το 1930,έγινε στροφή προς τον κρατισμό.Τότε λοιπόν που ο κόσμος πήγε προς μια κατεύθυνση,η Ελλάδα πήγε εν χορδαίς και οργάνοις (και με τη διανόηση βέβαια

) προς την αντίθετη.
Διλήμματα τύπου "ο κόσμος θέλουμε να ξεκινάει από τις αγορές ή από τον άνθρωπο" μπορούν να τεθούν και αντίστροφα στυλ "ο κόσμος θέλουμε να ξεκινάει από το μονοκομματικό κράτος ή τον άνθρωπο".Βάζεις ως αντίθεση αυτό που θέλεις εσύ για να βγάλεις το συμπέρασμα που θέλεις.Μόνο που στην ιστορία της ανθρωπότητος ο άνθρωπος ως κοινωνικό ον είναι σύμφυτος με τις αγορές και όχι αντίθετος όπως βέβαια είναι σύμφυτος και με την κρατική εξουσία πάνω από το κεφάλι του.Ανάλογα την εποχή επικρατεί μία τάση ή άλλη.Το τέλος του 20ου αιώνα είναι σαφής η τάση που επεκράτησε παγκοσμίως και σαφής η τάση που επεκράτησε στην Ελλάδα.Ας πρόσεχε.
Οχι, δεν πηγε όλος ο κοσμος σε αντιθετη κατευθυνση. Οι μεγαλες δυναμεις πηγαν.
Οι μικρες που ακολουθησαν παγκοσμίως (πχ λατινικη αμερικη) ειδαμε τι πέτυχαν. Η αφρικη έχει κομμουνισμό? Πρωτες ύλες να φαν και οι κοτες. Γιατι δεν έχει γινει υπερδυναμη καμμια χωρα εκει? Φταιει η διανόηση? Τόσα χρόνια κατοχή έχουν οι υπερδυναμεις εκει κατω. Που ειναι η βιομηχανια? που τα πανεπιστημια? Προ κινας, γιατι δεν υπηρχαν αυοκινητοβιομηχανιες εδω? Γιατι δεν υπηρξε μια συμπραξη για ελληνικο όχημα (ανταλλακτικα σερβις θεσεις εργασιας). Μην μου πεις περι κκε και απεργιες γιατι τα ιδια ερωτηματα ισχυουν και για την αφρικη και παντου. Η βιομηχανια βασιζεται στις πατεντες 100ετιων και σε υποδομές που δεν θα φτιαξει κανεις σε μια χωρα που την θελει υποχειριο.
Μην κοροιδευόμαστε. Μια ελλαδιτσα δεμενη, λιγο σε ευρωπη, λιγο σε αμερικη, λιγο σε ρωσία δεν προβλεπεται να ορθοποδήσει ότι και αν γινει. Όσο πιο εθνικη πολιτικη ακολουθησεις τοσο περισσοτερα θα αποκομισεις
Η χωρα μας, στο μυαλό τους, ειναι η τοτε κατασκευή τους, δεν εχουμε εμεις δικαιωματα πανω της.
Χρειάζεται να εισαι πολιτικός "παίχτης" όπως ο ανδρέας για να διεκδικήσεις και να πετυχεις ότι καλυτερο για τη χωρα σου. Ηταν βεβαια και απο οικογένεια, στη δουλεια απο παιδακι, εβραια γυναικα, χωμένος βαθεια. Παίχτης.
Γιατι οι καπιταλιστικες χωρες περαν των 5-6 μεγαλων δεν πλεουν σε πελαγη καπιταλιστικης ευτυχίας?
Ο πουτιν φταιει?
Η διανόηση δεν εχει στοχο τις πρόσκαιρες συμμαχίες εις βάρος κάποιων άλλων για ίδιον όφελος.
Ονειρεύεται τον κόσμο οχι το κρατος.
Όπως λεει και ο κονδυλης, το εθνος ειναι η ελαχιστη πολιτικη μοναδα. Δεν μπορεις να σταθεις απεναντι στα λόμπι ως πατησιωτης ή ως πηζον, πρεπει να συνασπιστεις πισω απο ομαδα. Πρεπει να βρισκομαστε όλοι μαζι στο κεντρο και να λεμε "ζντο" και ας μην σημαινει τίποτα. Κατι να μας ενώνει πρεπει να ψαχνουμε. Ας ειναι το έθνος ή το κρατος αυτό.
Σιγουρα όχι οι πολυεθνικες και τα τσιρακια τους