Στο ψαχνό:

Σε αυτήν την όμορφη εικονίτσα, βλέπουμε σε τι ποσοστό ο λαός κάθε χώρας πιστεύει ότι η κλιματική αλλαγή είναι το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτήν την στιγμή ο πλανήτης. Βλέπουμε τους Έλληνες να το θεωρούν πιο σημαντικό σε ποσοστό 71%, ακριβώς κάτω από τους Σουηδούς, ενώ τους Ολλανδούς να το θεωρούν ως τέτοιο σε ποσοστό μόλις 49%, μόλις 2 μονάδες πάνω από τον ψεκασμένο μέσο όρο της Ευρώπης. Για κάποιον ψεκασμένο λόγο, θεωρούν τους πολέμους -που ολοένα λιγοστεύουν παγκοσμίως- ως σχεδόν ισότιμο πρόβλημα. Στρατοκαυλίαση και ο Άγιος ο Χχχριστιαααάν ή όποιος αλλιώς λένε τον Χριστό.

Εδώ παρατηρούμε τον ολλανδικό ψεκασμό να φτάνει σε άλλα επίπεδα, αφού ο μισός πληθυσμός της χώρας θεωρεί ότι η κλιματική αλλαγή είναι ένα μεγαλοποιημένο παραμύθι. Με λυπεί βέβαια που το 20% των Ελλήνων πιστεύει το ίδιο, αλλά τουλάχιστον είναι από τα χαμηλότερα ποσοστά στην ΕΕ.

Κατόπιν δεν θα έπρεπε να μας κάνει καθόλου εντύπωση που οι Έλληνες θεωρούν εξαιρετικά σημαντικό πρόβλημα την κλιματική αλλαγή σε 84% και μόνο ένα ψεκασμένο 6% την θεωρεί ασήμαντη. Στον αντίποδα βλέπουμε... ποιους άλλους; Τους Ολλανδούς. Όπου μοιράζονται τον ψεκασμό με τον κατιμά της Ανατολικής Ευρώπης και το ΗΒ (ξέχωρη κατηγορία ψεκασμού). Το 17% του πληθυσμού της Ολλανδίας, θεωρεί ότι η κλιματική αλλαγή είναι ασήμαντη.

Ως εκ τούτου, οι Ολλανδοί θεωρούν ότι η κλιματική αλλαγή είναι κάτι για το οποίο δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, οπότε ας μην κάνουμε τίποτα, σε ποσοστό 38% (πάλι πλάι στον κατιμά). Λιγότερο ψεκασμένοι της υπόθεσης είναι και πάλι οι Έλληνες, σε ολάκερη την ΕΕ.
Μάλιστα οι Ελ θεωρούν σε ποσοστό 73% ότι οι κινήσεις για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής θα έχουν θετικό οικονομικό αντίκτυπο στην Ευρώπη, ενώ το 1/3 των ψεκασμένων της υπόθεσης, των Ολλανδών, θεωρούν ότι δεν θα έχει θετικό αντίκτυπο και μόλις οι μισοί έχουν την αντίθετη άποψη:

Τέλος, υπάρχει ένα άλλο πινακάκι, που δείχνει σε τι ποσοστό είναι διατεθειμένος ο πληθυσμός της χώρας να πληρώσει παραπάνω χρήματα για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σε σχέση με το τι πληρώνει για τις βρόμικες πηγές, σήμερα. Ο λόγος που δεν το παραθέτω είναι γιατί αυτό το ευρωβαρόμετρο διεξήχθη το 2009, οπότε είναι δύσκολο να αντικατοπτρίζει την σημερινή άποψη των Ελλήνων, μετά από 10 χρόνια κρίσης και θα ήταν άδικο να παρατεθεί το υψηλό τους ποσοστό έναντι π.χ. των Γερμανών.