Μάνος Δανέζης και αστροφυσική

Φυσική, Χημεία, Βιολογία, Μαθηματικά, Αστρονομία, Κοσμολογία κ.ά.
Άβαταρ μέλους
hellegennes

Re: Μάνος Δανέζης και αστροφυσική

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από hellegennes » 11 Απρ 2019, 00:45

Χαοτικός έγραψε:
11 Απρ 2019, 00:18
Αλλά άσε με εμένα για την συμβατική επιστήμη μιλάμε.
Η συμβατική επιστήμη δημοσίευσε χθες μια φωτογραφία μαύρης τρύπας που που βρίσκεται περίπου 55 εκ. έτη φωτός μακριά. Η φωτογραφία αυτή επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά τις προβλέψεις εκείνου του κυριούλη από την Γερμανία.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.

stavmanr
Μέλη που αποχώρησαν

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από stavmanr » 11 Απρ 2019, 00:45

hellegennes έγραψε: Το σύμπαν δεν είναι υποχρεωμένο να βγάζει νόημα στον εγκέφαλο ενός πρωτεύοντος που εξελίχθηκε για να κυνηγάει στην σαβάνα.
Η ερμηνεία σου δεν βγάζει νόημα. Όχι το σύμπαν.

Ο κυριούλης από τη Γερμανία τα έλεγε μία χαρά. :g030:
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος stavmanr την 11 Απρ 2019, 00:47, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

Άβαταρ μέλους
hellegennes

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από hellegennes » 11 Απρ 2019, 00:46

Χαοτικός έγραψε:
11 Απρ 2019, 00:43
Τότε γιατί το ζωντανό φέρεται σαν υποχρεωμένο να κυνηγήσει το σύμπαν και να του κόψει το κεφάλι να το βάλει πάνω από το τζάκι;
Γιατί ένα από τα κύρια εξελικτικά χαρακτηριστικά του είναι η περιέργεια και ως εκ τούτου η αναζήτηση της αλήθειας.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,

Άβαταρ μέλους
hellegennes

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από hellegennes » 11 Απρ 2019, 00:47

stavmanr έγραψε:
11 Απρ 2019, 00:45
hellegennes έγραψε: Το σύμπαν δεν είναι υποχρεωμένο να βγάζει νόημα στον εγκέφαλο ενός πρωτεύοντος που εξελίχθηκε για να κυνηγάει στην σαβάνα.
Η ερμηνεία σου δεν βγάζει νόημα. Όχι το σύμπαν.
Η ερμηνεία δεν είναι δική μου, είναι εκείνου του κυριούλη από την Γερμανία, που χθες επιβεβαιώθηκε για πολλοστή φορά.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,

Άβαταρ μέλους
Κουρκούας
Phorum.gr user: Κουρκούας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Κουρκούας » 11 Απρ 2019, 00:57

stavmanr έγραψε:
11 Απρ 2019, 00:39
Κουρκούας έγραψε:
11 Απρ 2019, 00:29
Διαστολή σημαίνει ότι αν έχεις δυο παρατηρητές που ανταλάσσουν μηνύματα, εγώ και ένα άλιεν εκεί που βρήκαν τη μαύρη τρύπα σήμερα, θα παίρνει ολοένα και περισσότερο χρόνο από τη στιγμή που θα λέω "ναι ποιος είναι;" μέχρι τη στιγμή που θα ακούσω "εγώ ρε, ο γηησοτοφσκσξφ".
:e040:
Αυτό συμβαίνει επειδή διαστέλλεται ο χρόνος, όχι ο χώρος. Απλά, επειδή εμείς δεν μπορούμε να αντιληφθούμε αισθητηριακά τη μεταβολή του χρόνου, αντιλαμβανόμαστε την προβολή αυτής της μεταβολής ως "μεταβολή του χώρου" που υποπίπτει στο πεδίο των αισθήσεών μας.

η πιο ακριβής περιγραφή της διαστολής είναι ότι ο χρόνος που μετρούν δυο οποιοιδήποτε "ακίνητοι" παρατηρητές να περνάει όταν στέλνει ο ένας σήμα στον άλλον, ολοένα και αυξάνει. Ωσάν οι παρατηρητές να απομακρύνονται, παρότι ακίνητοι.

τώρα τα ονόματα και το τί διαστέλλεται, χρόνος ή χώρος, μάλλον είναι συμβατικά.

Άβαταρ μέλους
nrg

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από nrg » 11 Απρ 2019, 14:16

stavmanr έγραψε:
11 Απρ 2019, 00:10
Η θέση ότι η διάσταση του χώρου μεγαλώνει είναι αυτοαναφορική. Αυτοαναιρείται. Δεν μπορεί ο χώρος να μεγαλώνει σε διαστάσεις χώρου. Μεγαλώνει σε διαστάσεις χωροχρόνου.
Η αίσθηση του μεγαλώματος του χώρου προκύπτει ως προβολικό παράγωγο της μεταβολής του χρόνου. Είναι κάτι σαν το φαινόμενο doppler, αν επιτρέπεται μία τέτοια μεταφορά.
Υιοθετείς Δανέζη μου φαίνεται.

Με άλλα λόγια εννοείς, ότι διαστέλλεται ο χρόνος, αλλά τα αποτελέσματά του, έτσι όπως μπορεί να τα αισθανθεί ο άνθρωπος, φαίνονται (προβάλλονται) στον χώρο.

Και διαστολή του χρόνου έχουμε επειδή πλησιάζουμε μία μαύρη τρύπα;
Έχουμε παραδώσει την λειτουργία του κράτους στο παρακράτος.
Μαρία Καρυστιανού

Γιάννης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Γιάννης » 11 Απρ 2019, 14:24

hellegennes έγραψε:
11 Απρ 2019, 00:45
Χαοτικός έγραψε:
11 Απρ 2019, 00:18
Αλλά άσε με εμένα για την συμβατική επιστήμη μιλάμε.
Η συμβατική επιστήμη δημοσίευσε χθες μια φωτογραφία μαύρης τρύπας που που βρίσκεται περίπου 55 εκ. έτη φωτός μακριά. Η φωτογραφία αυτή επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά τις προβλέψεις εκείνου του κυριούλη από την Γερμανία.
Εικόνα

Σαν την κωλοτρυπίδα του Sauron είναι. (λες, ε;)

Άβαταρ μέλους
Belisarius
Phorum.gr user: Belisarius

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Belisarius » 11 Απρ 2019, 14:32

hellegennes έγραψε:
25 Μαρ 2019, 22:47
Τότε είναι στρέβλωση του ελληνικού συστήματος, γιατί πώς στο κέρατο μπορεί να γίνει κανείς αστροφυσικός χωρίς να έχει σπουδάσει φυσική;
Απορώ με το ερώτημα. Αν ξέρει καλά μαθηματικά αρκεί να ασχοληθεί και γίνεται ότι γουστάρει χωρίς να τον αμφισβητεί κανείς. Οι καλοί μαθηματικοί που είναι πρόθυμοι να αλλάξουν κατεύθυνση προς μία άλλη επιστήμη είναι περιζήτητοι.

Μαθηματικό με διδακτορικό στην αστροφυσική και έδρα αστροφυσικής ποιος δεν τον θεωρεί αστροφυσικό;

Άβαταρ μέλους
hellegennes

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από hellegennes » 11 Απρ 2019, 15:04

Belisarius έγραψε:
11 Απρ 2019, 14:32
hellegennes έγραψε:
25 Μαρ 2019, 22:47
Τότε είναι στρέβλωση του ελληνικού συστήματος, γιατί πώς στο κέρατο μπορεί να γίνει κανείς αστροφυσικός χωρίς να έχει σπουδάσει φυσική;
Απορώ με το ερώτημα. Αν ξέρει καλά μαθηματικά αρκεί να ασχοληθεί και γίνεται ότι γουστάρει χωρίς να τον αμφισβητεί κανείς. Οι καλοί μαθηματικοί που είναι πρόθυμοι να αλλάξουν κατεύθυνση προς μία άλλη επιστήμη είναι περιζήτητοι.

Μαθηματικό με διδακτορικό στην αστροφυσική και έδρα αστροφυσικής ποιος δεν τον θεωρεί αστροφυσικό;
Οπότε μπορώ ως μαθηματικός να κάνω διδακτορικό στην ιστορική γλωσσολογία και να γίνω γλωσσολόγος με ειδίκευση στην συγκριτική γλωσσολογία.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,

Άβαταρ μέλους
Belisarius
Phorum.gr user: Belisarius

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Belisarius » 11 Απρ 2019, 15:10

hellegennes έγραψε:
11 Απρ 2019, 15:04
Οπότε μπορώ ως μαθηματικός να κάνω διδακτορικό στην ιστορική γλωσσολογία και να γίνω γλωσσολόγος με ειδίκευση στην συγκριτική γλωσσολογία.
Σίγουρα μπορείς και στις θεωρητικές απλά φαντάζομαι ότι δεν θα υπάρχει η ανάλογη ζήτηση και εμπιστοσύνη στα πρώτα μεταβατικά στάδια.
Στις θετικές επιστήμες και στα οικονομικά δεν υπάρχει αμφιβολία. Είναι τόσο συχνό το φαινόμενο που μου κάνει εντύπωση που το συζητάτε.

Άβαταρ μέλους
Χαοτικός
Phorum.gr user: Χαοτικός

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Χαοτικός » 11 Απρ 2019, 15:18

Ο τίτλος της σχολής είναι που πρσδίδει την ιδιότητα;
Σαν σκουπίδια τυχαία χυμένα ο πιο όμορφος κόσμος.

Άβαταρ μέλους
Χαοτικός
Phorum.gr user: Χαοτικός

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Χαοτικός » 11 Απρ 2019, 15:26

hellegennes έγραψε:
11 Απρ 2019, 00:46
Χαοτικός έγραψε:
Τότε γιατί το ζωντανό φέρεται σαν υποχρεωμένο να κυνηγήσει το σύμπαν και να του κόψει το κεφάλι να το βάλει πάνω από το τζάκι;
Γιατί ένα από τα κύρια εξελικτικά χαρακτηριστικά του είναι η περιέργεια και ως εκ τούτου η αναζήτηση της αλήθειας.
Ναι αλλά άλλο η αλήθεια (που είναι πολλές) και άλλο η πεποίθηση. Επειδή τους δουλέψανε πέντε πράξεις και όλες τις πράξεις τις εντάξανε σε κάτι που ρο είπαν μαθηματικά, δεν σημαίνει ότι τα μαθηματικά είναι ο κανόνας του παιχνιδιού. Ότι λειτουργούν πάντού και πάντα.
Μία σεμνότητα καλή θα ήταν από την πλευρά του καθένα που αναζητά πράγματα.
Και μόνο η προσπάθεια που κάνει ο καθένας από σας να ερμενέυσει κάτι από όλες αυτές τις θεωρίες και στο τέλος δεν έχει εκφράσει σωστά το τι συμβαίνει, δείχνει ότι αυτές οι θεωρίες είναι κάτι σαν σούπα. δες τι είπε ο Κουρκούα πριν. Δες τι είπες εσύ για χώρο συναρτήσει του χρόνου.
και πολύ εμπιστοσύνη έχεις στα τηλεσκόπια που τρισδιάστα δουλεύουν.
Όλα αμφισβητούμενα είναι.
Σαν σκουπίδια τυχαία χυμένα ο πιο όμορφος κόσμος.

Άβαταρ μέλους
hellegennes

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από hellegennes » 11 Απρ 2019, 15:30

Belisarius έγραψε:
11 Απρ 2019, 15:10
hellegennes έγραψε:
11 Απρ 2019, 15:04
Σίγουρα μπορείς και στις θεωρητικές απλά φαντάζομαι ότι δεν θα υπάρχει η ανάλογη ζήτηση και εμπιστοσύνη στα πρώτα μεταβατικά στάδια.
Στις θετικές επιστήμες και στα οικονομικά δεν υπάρχει αμφιβολία. Είναι τόσο συχνό το φαινόμενο που μου κάνει εντύπωση που το συζητάτε.
Μα τα μαθηματικά δεν είναι επιστήμη. Τι φυσική κάνει κάποιος στο μαθηματικό; Πώς μπορείς να ασχοληθείς με την αστροφυσική όταν δεν ξέρεις φυσική;
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,

Άβαταρ μέλους
shrike
Phorum.gr user: Isildur

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από shrike » 11 Απρ 2019, 15:34

hellegennes έγραψε:
11 Απρ 2019, 15:30
Μα τα μαθηματικά δεν είναι επιστήμη.
Ρε συ, επειδή σ' έχω ξαναδεί να το γράφεις αυτό παλιότερα... τι εννοείς; :smt017

Άβαταρ μέλους
hellegennes

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από hellegennes » 11 Απρ 2019, 15:36

Χαοτικός έγραψε:
11 Απρ 2019, 15:26
hellegennes έγραψε:
11 Απρ 2019, 00:46
Χαοτικός έγραψε:
Ναι αλλά άλλο η αλήθεια (που είναι πολλές) και άλλο η πεποίθηση. Επειδή τους δουλέψανε πέντε πράξεις και όλες τις πράξεις τις εντάξανε σε κάτι που ρο είπαν μαθηματικά, δεν σημαίνει ότι τα μαθηματικά είναι ο κανόνας του παιχνιδιού. Ότι λειτουργούν πάντού και πάντα.
Μία σεμνότητα καλή θα ήταν από την πλευρά του καθένα που αναζητά πράγματα.
Και μόνο η προσπάθεια που κάνει ο καθένας από σας να ερμενέυσει κάτι από όλες αυτές τις θεωρίες και στο τέλος δεν έχει εκφράσει σωστά το τι συμβαίνει, δείχνει ότι αυτές οι θεωρίες είναι κάτι σαν σούπα.
Το εκφράζουμε μια χαρά, δεν υπάρχει αντίφαση σ' αυτά που λέμε μεταξύ μας. Είναι λογικό να το βλέπεις έτσι γιατί προσπαθούμε σε μερικές γραμμές να αναλύσουμε πράγματα που χρειάζονται εξειδίκευση και πάρα πολλές σελίδες κειμένου -συνοδευόμενες από γενναία δόση μαθηματικών.

Όσον αφορά την πεποίθηση, δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα. Αν οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι η δουλειά τους τελείωσε και έχουν βρει τις απαντήσεις, αφενός δεν θα συνέχιζαν την μελέτη, αφετέρου θα ήταν απίστευτα δυστυχισμένοι. Απλούστατα, όσο μια εξήγηση λειτουργεί, είναι συνεπής και είναι η καλύτερη δυνατή απάντηση που έχουμε, θεωρείται η κύρια εκδοχή μέχρι -και αν- βρεθεί κάποια καλύτερη.
Χαοτικός έγραψε:
11 Απρ 2019, 15:26
Όλα αμφισβητούμενα είναι.
Είπε ο Χαοτικός πληκτρολογώντας σε ένα μηχάνημα που βασίζεται στις ίδιες αρχές που αμφισβητεί.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,

Απάντηση

Επιστροφή στο “Θετικές Επιστήμες”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών