Τελικα οι αρβανιτες ειναι Αλβανοί

Ιστορικά γεγονότα, καταστάσεις, αναδρομές
Άβαταρ μέλους
sport billy
Phorum.gr user: sport billy

Re: Τελικα οι αρβανιτες ειναι Αλβανοί

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από sport billy » 17 Απρ 2019, 13:54

Α τώρα που σε βρήκα...
πάρε κι ένα ΚΡΙΕΚΟΥΚΙ που κατάπιε η λίμνη Στράτου
κριεκούκι.JPG
grtex 7381 έγραψε:
30 Μαρ 2019, 20:41
Το Γκιωνης βγαίνει και από το πουλί Γκιώνη, ακόμα και οι Τσακωνες και οι Κρητικοί το έχουν
Θες ένα γλυφιτζούρι;

Giorgos 574

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Giorgos 574 » 17 Απρ 2019, 15:30

Hector Buas έγραψε:
17 Απρ 2019, 00:19
sport billy έγραψε:
14 Απρ 2019, 16:59

...
ΠΩ! ΠΩ! ΠΩ! ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΠΟΛΥ "ΞΥΛΟ"
...
Ο σκοπός εδώ νομίζω πως δεν θα πρέπει να είναι να φάει κάποιος "ξύλο". Σε μια δημόσια συζήτηση, όπως αυτή που γίνεται εδώ μπορεί να συμμετέχει ο οποιοσδήποτε και αυτό σημαίνε αναγκαστικά πως μπορεί κανείς να διαβάσει όλων των ειδών τις απόψεις: από τις πιο έξυπνες έως τις πιο χαζές.

Σε κάθε περίπτωση συγχαρητήρια για αυτό που κάνεις. Όποιος έχει περάσει την ζωή του αναμασώντας τις απόψεις άλλων δεν μπορεί να καταλάβει τι δυσκολίες συνεπάγεται και τι κόπους απαιτεί αυτό που λέμε πρωτότυπη έρευνα. Να αναζήτήσει δηλαδή κανείς τις πηγές, να τις επεξεργασθεί και να φτάσει σε ένα λογικό συμπέρασμα.
Τώρα με αναγκάζεις να απαντήσω, για να δούμε μερικά επώνυμα πάλι:

ΓΡΙΒΑΣ: μπορεί να βγήκε και από το σλαβικό griva ή απο το δημωδες (ισως να έχει την ίδια προέλευση) γριβα= γκρι,σταχτι (συνήθως άλογο)
Όταν είπα πως οι Γριβαίοι δεν είχαν καμία αίσθηση της απώτερης καταγωγής τους εννοούσα ότι θεωρούσαν γενάρχη τους το Μερκούριο Μπούα, που ήταν μεν αλβανικής καταγωγής αλλά πλήρως εξελληνισμένος\εξιταλισμένος. Και επίσης δεν μιλούσαν αρβανίτικα ούτε αυτοπροσδιορίζονταν ως Αρβανίτες.

ΧΕΛΜΗΣ: αυτό μπορεί να είναι και σλαβικό: https://smerdaleos.wordpress.com/2013/1 ... ος-3-2-τα/
(πηγαίνετε στο ν. 20)
https://gerbesi.wordpress.com/2011/08/0 ... κό-ζήτημα/

Χέλμος, Χέλμη, Χλουμούτσι, Χλωμός κλπ. Εκ του σλαβικού χŭlmŭ = «λόφος, ύψωμα, βουνό», με τη σειρά του γερμανικό δάνειο (*hulmaz) στην πρωτο-σλαβική. Η ΠΙΕ ρίζα *kelh1- «ψηλά» έχει δώσει συν τοις άλλοις το αγγλικό hill = λόφος, το λιθουανικό kalnas = «βουνό», τα λατινικά collis = λόφος, columen = κορυφή και columna και, φυσικά, τα ελληνικά κολωνός, κολοφών = «ύψωμα, λόφος» και κολώνη.

Στις σημερινές σλαβικές γλώσσες επιβιώνει στο σερβο-κροατικό hum (και τοπωνυμικά εδώ) , στο βουλγαρικό хълм και στο ρωσικό хол.

ΣΚΟΥΡΑΣ: εδώ κύριοι, την πατήσατε: 😀

1)https://en.m.wiktionary.org/wiki/scuro
2)https://el.m.wiktionary.org/wiki/σκούρος
3)https://en.m.wiktionary.org/wiki/škur

Και για πείτε μου ΤΩΡΑ, Αρβανίτες είναι όλοι αυτοί;;; 😯

https://m.facebook.com/public/Giovanni-Scura

https://www.linkedin.com/pub/dir/+/Skuric

ΚΟΥΓΙΑΣ: και εδώ την πατήσατε, αυτό είναι σλαβικό/βλάχικο:

https://sites.google.com/site/ddstamato ... kes-arches

https://en.m.wiktionary.org/wiki/kuja#Serbo-Croatian

ΛΙΟΥΜΗΣ: αυτό είναι οντως αρβανίτικο/αλβανικό, αλλά προέρχεται από τους Αρβανιτόβλαχους κα συγκεκριμένα από το χωριό Παλαιομάνινα (Κουτσομπίνα). Για αυτό είπα πριν ότι δεν υπάρχει.

ΛΙΑΠΗΣ: Λιάπηδες είναι το γνωστό αλβανικό φύλλο, αλλά τέτοιες λέξεις είχαν και μεταφορική σημασία (πχ άπιστος,άγριος,κακοποιός κτλ). Μπορεί και να εισήχθει στην περιοχή μετεπαναστατικά.
https://www.mixanitouxronou.gr/ti-simen ... -lexilogi/

ΜΩΡΙΚΗΣ/ΓΚΙΝΗΣ: έτσι ονομάζονταν οι Αλβανοί δεσπότες της περιοχης και μπορεί κάποιοι ντόπιοι να υιοθέτησαν τα ονόματα τους χωρίς να σχετίζονται με αυτούς.

ΤΣΑΜΗΣ: από το τουρκικό çam=πεύκο

Θέλω λοιπόν να μάθω ποιός έχει ''χαζές'' απόψεις...
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Giorgos 574 την 18 Απρ 2019, 14:06, έχει επεξεργασθεί 2 φορές συνολικά.

Άβαταρ μέλους
Hector Buas

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Hector Buas » 18 Απρ 2019, 03:26

grtex 7381 έγραψε:
17 Απρ 2019, 15:30
...
Είσαι απόλυτα σίγουρος γι' αυτό?

Άβαταρ μέλους
sport billy

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από sport billy » 18 Απρ 2019, 10:47

Μόλις ανακάλυψα μια φοβερή πηγή για το θέμα, που αν μπορούσαμε να το διαβάσουμε θα είχαμε αρκετές απαντήσεις.
Δυστυχώς οι γνώσεις μου δεν είναι αρκετές για να το διαβάσω.
Υπάρχει κάποιος να βοηθήσει;
Monumenta Serbica spectantia historiam Serbiae, Bosnae, Ragusii. byMiklosich, Franz, Ritter von, 1813-1891. Publication date 1858
https://books.google.mk/books?id=-K89AA ... ca&f=false

Δυστυχώς η γνώση είναι για λίγους.
grtex 7381 έγραψε:
Το Γκιωνης βγαίνει και από το πουλί Γκιώνη, ακόμα και οι Τσακωνες και οι Κρητικοί το έχουν
Θες ένα γλυφιτζούρι;

Giorgos 574

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Giorgos 574 » 18 Απρ 2019, 12:00

Hector Buas έγραψε:
18 Απρ 2019, 03:26
grtex 7381 έγραψε:
17 Απρ 2019, 15:30
...
Είσαι απόλυτα σίγουρος γι' αυτό?

Ναι

Giorgos 574

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Giorgos 574 » 18 Απρ 2019, 16:51

Για να καταλάβουν μερικοί ποσό επικίνδυνη είναι η προπαγάνδα:

Προέρχομαι από το YouTube. Πριν περίπου ένα μήνα άρχισα συζήτηση με ενα άτομο για τους Αρβανίτες. Μου λέει αρχικά αλλο Αλβανοί και αλλο Αρβανίτες. Εγώ προσπαθούσα ειρηνικά και πολιτισμένα να του εξηγήσω τα πράγματα και αυτός με έβριζε με έλεγε Αλβανό, για δαρδανιες, μεγάλες Αλβανίες, Κοσσοβα κτλ.
Του στέλνω αρχικά wiki και αλλά ξένα βιβλία που λένε ότι οι Αρβανίτες ήταν Αλβανοί και άρχισε να με λέει φραγκολάγνο, ότι δεν ξέρουν τι λένε και διάφορα αλλά.
Μετά με παρέπεμψε στα σχόλια ενός site που είχε άρθρο για τους Αρβανίτες και έλεγε ακριβώς τα ίδια πράγματα που είναι γραμμένα εδώ (πχ ελληνική αδελφοτητα Βενετίας κτλ). Με μια γρήγορη αναζήτησή διαπίστωσα ότι τα ίδια ακριβως πράγματα έχουν γίνει copy-paste σε όλο το διαδύκτιο.
Μου λέει ότι όλοι οι δυτικοί κάνουν λάθος, ότι η αλήθεια βρίσκεται στις πηγές του μεσαίωνα.
Του στέλνω εγώ λοιπόν τις βυζαντινές πηγές (πχ Χαλκοκονδύλης) και λέει ''Ο Χαλκοκονδύλης μιλάει για Σκιπεταρους όχι για Έλληνες Αρβανίτες, ''μέχρι και τους βυζαντινούς να μιλάνε για Σκιπεταρους μου στειλες νούμερο'' κτλ. Μετά μου στέλνει αποσπάσματα του ιστορικού Ατταλιατη που δήθεν λέει ότι αλλο Αλβανοί και αλλο Αρβανίτες (Αλβανοί εννοεί κάποιον λαό της Ιταλίας, φυσικά διαχωρισμός Αλβανών-Αρβανιτων δε γίνεται ούτε στον Ατταλιατη ούτε σε κανέναν αλλο βυζαντινό συγγραφέα). Εγώ του δείχνω απόσπασμα που ο Ατταλιατης διαχωρίζει τους Αρβανίτες από τους Έλληνες και αυτός λέει ''όχι, προπαγάνδα κανεις, οι Αλβανοί ήταν Αβαροι και Νορμανδοί που έγιναν ένα με τους skupi-tar εκ Σκοπίων (!)
Μετά μου λέει ότι στην κάτω Ιταλία εκτος από Αλβανους Σκιπερούς έχει και Έλληνες Αρβανίτες, και για να μου το αποδείξει μου στέλνει αρχικά ένα ηλίθιο πετσοκομμένο προπαγανδιστικό βίντεο του Λαζάρου χωρίς ούτε ένα (!) like και στη συνέχεια παρερμήνευε ένα ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ για την κάτω Ιταλία που φυσικά αυτοί που μιλούσαν ούτε είχαν αρβανίτικα επώνυμα ούτε λέγανε κάτι τέτοιο.
Μετά του δείχνω τους ίδιους τους Αρβανίτες της κάτω Ιταλίας να είναι με αλβανικές σημαίες και να λένε ότι είναι αλβανικής καταγωγής και αυτός λέει ''δε λέω Αλβανοί είναι οι άνθρωποι αλλά έχει και Έλληνες Αρβανίτες''!
Και επαναλάμβανε συνέχεια τα ίδια πράγματα, πχ ''κοιτάξτε ο Μπουας επέμενε να γράφουν Έλληνας δίπλα στο Ηπειρώτης, οι Έλληνες Αρβανίτες είχαν πάντα τα ελληνικά μητρική γλωσσα, η ποίηση του Μπλεση'' κτλ κτλ
Και πρόκειται για άτομο που δεν ήταν καν ακροδεξιός.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Giorgos 574 την 19 Απρ 2019, 10:46, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

Άβαταρ μέλους
Καβαλάρης
Phorum.gr user: Doc McCoy

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Καβαλάρης » 18 Απρ 2019, 17:13

grtex 7381 έγραψε:
18 Απρ 2019, 16:51
Επικίνδυνη φίλτατε είναι η ΑΜΑΘΕΙΑ. Στην οποία διαπρέπουν οι απανταχού αλβανολάγνοι.

Giorgos 574

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Giorgos 574 » 18 Απρ 2019, 17:16

Καβαλάρης έγραψε:
18 Απρ 2019, 17:13
grtex 7381 έγραψε:
Επικίνδυνη φίλτατε είναι η ΑΜΑΘΕΙΑ. Στην οποία διαπρέπουν οι απανταχού αλβανολάγνοι.
Αλβανολαγνος δεν είμαι αλλά ούτε και ανιστόρητος

Άβαταρ μέλους
Καβαλάρης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Καβαλάρης » 18 Απρ 2019, 17:22

Από αυτά που είδα, η αντίληψή σου για την ιστορία είναι αστεία.

Giorgos 574

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Giorgos 574 » 18 Απρ 2019, 17:35

Καβαλάρης έγραψε:
18 Απρ 2019, 17:22
Από αυτά που είδα, η αντίληψή σου για την ιστορία είναι αστεία.
Έκανα κάποια λάθη στην αρχή με κάτι τοπωνύμια αλλά όσον αφορά τις πηγές που έχω παραθέσει περί καταγωγής Αρβανιτών δε βλέπω κάτι αστείο. Από τη στιγμή που οι ίδιοι οι Έλληνες της εποχής το βροντοφώναζαν ότι δεν είναι ελληνικής καταγωγής μπορεί κανεις να πει κάτι παραπάνω; είμαι αλβανολάγνος;
Καμία ιδιαίτερη συμπάθεια δεν έχω για την Αλβανία ή κάποια άλλη χώρα απλώς αντιδρώ στην προπαγάνδα απ’ όπου κι αν προέρχεται.

Άβαταρ μέλους
Καβαλάρης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Καβαλάρης » 18 Απρ 2019, 17:38

grtex 7381 έγραψε:
18 Απρ 2019, 17:35
Έκανα κάποια λάθη στην αρχή με κάτι τοπωνύμια αλλά όσον αφορά τις πηγές που έχω παραθέσει περί καταγωγής Αρβανιτών δε βλέπω κάτι αστείο.
Διότι δεν ξέρεις ανάγνωση. Έγραψα ότι η ΑΝΤΙΛΗΨΗ σου είναι αστεία. Οι πηγές δεν αρκούν. Πρέπει να καταλαβαίνεις τι λένε και να μπορείς να τις αξιολογήσεις. Κι εσύ απλά δεν μπορείς.

Giorgos 574

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Giorgos 574 » 18 Απρ 2019, 17:54

Καβαλάρης έγραψε:
18 Απρ 2019, 17:38
grtex 7381 έγραψε:
18 Απρ 2019, 17:35
Έκανα κάποια λάθη στην αρχή με κάτι τοπωνύμια αλλά όσον αφορά τις πηγές που έχω παραθέσει περί καταγωγής Αρβανιτών δε βλέπω κάτι αστείο.
Διότι δεν ξέρεις ανάγνωση. Έγραψα ότι η ΑΝΤΙΛΗΨΗ σου είναι αστεία. Οι πηγές δεν αρκούν. Πρέπει να καταλαβαίνεις τι λένε και να μπορείς να τις αξιολογήσεις. Κι εσύ απλά δεν μπορείς.
Ωραία, ο Φραντζης τους λέει Αλβανίτες και τους αποκαλεί ''κάκιστον και αφελεστατον γενος''
Για ερμήνευσε το καλύτερα από εμένα

Άβαταρ μέλους
Καβαλάρης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Καβαλάρης » 18 Απρ 2019, 18:05

Βρε καημένε δεν καταλαβαίνεις ότι κάθε συγγραφέας γράφει από την δική του οπτική και με βάση αυτά που γνωρίζει; Αυτή ακριβώς είναι η δουλειά του ιστορικού. Να ξεχωρίζει την ήρα απ' το στάρι.

Βλέπεις πχ εσύ το Αλβανίτης και πατάς την πεπονόφλουδα, ενώ το μόνο που δείχνει το συγκεκριμένο είναι άγνοια του συγγραφέα περί της ετυμολογίας της λέξεως.

Το θέμα με τους Αρβανίτες είναι ιδιαιτέρως σύνθετο και οι απλοϊκές προσεγγίσεις που επιχειρούν οι ημιμαθείς είναι απλά για γέλια.

Giorgos 574

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Giorgos 574 » 18 Απρ 2019, 19:08

Καβαλάρης έγραψε:
18 Απρ 2019, 18:05
Βρε καημένε δεν καταλαβαίνεις ότι κάθε συγγραφέας γράφει από την δική του οπτική και με βάση αυτά που γνωρίζει; Αυτή ακριβώς είναι η δουλειά του ιστορικού. Να ξεχωρίζει την ήρα απ' το στάρι.

Βλέπεις πχ εσύ το Αλβανίτης και πατάς την πεπονόφλουδα, ενώ το μόνο που δείχνει το συγκεκριμένο είναι άγνοια του συγγραφέα περί της ετυμολογίας της λέξεως.

Το θέμα με τους Αρβανίτες είναι ιδιαιτέρως σύνθετο και οι απλοϊκές προσεγγίσεις που επιχειρούν οι ημιμαθείς είναι απλά για γέλια.

Βρε καημένε, εγώ το εξήγησα ότι δεν υπολογίζω μόνο το Φραντζή, υπολογίζω όλους του Έλληνες ιστορικούς της εποχής ( Χαλκοκονδύλης,Κριτόβουλος,Δούκας,Καντακουζινος,Σπανουδινός,Φραντζης,χρονικό Ιωαννίνων,χρονικό Τόκων κτλ)

Άπαντες τους αποκαλούν Αλβανούς ή Αλβανίτες, τους περιγράφουν ως ένα βάρβαρο νομαδικό λαό και τους διαχωρίζουν κατηγορηματικά από τους Έλληνες.
Κανένας δεν αναφέρει καποιο κοινό πολιτισμικό στοιχείο με τους Έλληνες.
Και ένα ακόμη πλεονέκτημα είναι το ότι όλοι ήταν αυτόπτες μάρτυρες στα γεγονότα που περιγράφουν ή μόνο 1-2 γενιές αργότερα. Δεν ήταν όλοι απλοί συγγραφείς, γνώριζαν τον κοσμο της εποχής τους (φαίνεται από τα γραπτά τους).
Δεν στηρίχθηκα λοιπόν σε μια μεμονωμένη άποψη.
Επομένως το θέμα σήμερα είναι σύνθετο μόνο για τους Έλληνες, για όλο τον υπόλοιπο πολιτισμένο κόσμο είναι ξεκάθαρο το τι ήταν οι Αρβανίτες πριν έρθουν στην Ελλάδα.

Άβαταρ μέλους
sport billy

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από sport billy » 18 Απρ 2019, 22:33

grtex 7381 έγραψε:

και για να μου το αποδείξει μου στέλνει αρχικά ένα ηλίθιο πετσοκομμένο προπαγανδιστικό βίντεο του Λαζάρου χωρίς ούτε ένα (!) like
:blm::hammer::c020::p3::smt067 !!!!!

Φαντάρος έχεις πάει;

ΚΑΝΕ ΜΟΥ LIKE !!!!!

Ε Λ Ε Ο Σ
grtex 7381 έγραψε:
Θες ένα γλυφιτζούρι;

Απάντηση

• Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Ιστορία”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών