Ίφιδα έγραψε: ↑18 Απρ 2019, 02:33
koukouvagia έγραψε: ↑17 Απρ 2019, 23:36
Τα δυο πιο σημαντικά στοιχεία για εμένα είναι τα εξής: το πρώτο, ήδη αναφέρθηκε, τα παιδιά πρέπει να εξερευνούν και να το ψάξουν μόνα τους μεγαλώνοντας. Στο σχολείο ή και από τους φίλους τους θα ακούσουν για θρησκείες και θεούς. Εδώ ερχόμαστε στο δεύτερο σημείο: εξηγούμε χωρίς ταυτίσεις (όσο γίνεται πιο ψυχρά: "κάποιοι πιστεύουν εκεί, κάποιοι άλλοι σε κάτι άλλο") και συνάμα χωρίς να σκορπάμε μίσος προς όσους πιστεύουν.

Το θέμα είναι αν αυτά που θα τους διδάξουν έξω γίνουν πεποίθηση κι έρθεις εσύ αργότερα να πεις πως δεν είναι έτσι τελικά, πόσο μπορεί να επηρεάσει τη σκέψη και την ψυχολογία του παιδιού; Κάπου είχα διαβάσει για κάποιους ψυχολόγους που έλεγαν πως αν αφήσεις ή ενισχύσεις την πίστη στον Άι Βασίλη και μάθει αργότερα πως δεν υπάρχει, κλονίζεται η εμπιστοσύνη απέναντι στο γονιό. Βασικά οι παιδοψυχολόγοι μ έχουν καταστρέψει
Σημασία έχει να μη μεγαλώνει σε περιβάλλον μισαλλοδοξίας. Επειδή ο γονιός είναι άθεος δεν στερεί το δικαίωμα στο παιδί να ενταχθεί σε κάποια θρησκεία. Προσωπικά, δεν θα μου άρεσε, αλλά απ' την άλλη είναι δικαίωμα του.
Αν το πάμε ψυχαναλυτικά ακόμη και η γέννα συνιστά ένα ψυχολογικό τραύμα, για πολλούς ψυχαναλυτές. Μη πιάσουμε τον Φρουντ όπου όλοι είναι σχεδόν συμπλεγματικοί. Γενικά, αν μείνουμε μόνο στο τι θεωρούν τραύμα οι ψυχαναλυτές για τη βρεφική και παιδική ηλικία δεν θα μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Οπότε, καλές οι συμβουλές των παιδοψυχολόγων, σημαντική η συνεισφορά τους όπως και των ψυχαναλυτών ή ακόμη και των ψυχιάτρων, αλλά θα πρέπει, κατά τη γνώμη μου να μπαίνει και ένα φρένο στο βάρος ενοχών που προσπαθούν να μας φορτώσουν. Σημασία έχει να μεγαλώσει ένα παιδί με "ανοιχτό εγκέφαλο" και να ξέρει πως στη ζωή
το μόνο βέβαιο πράγμα είναι η αβεβαιότητα (μεταμοντέρνο τσιτάτο,αλλά λειτουργεί απενοχοποιητικά απέναντι στην ολέθρια αντίληψη πως όλα είναι στο χέρι μας. Δεν είναι όλα και πάντα στο χέρι μας, υπάρχει και η τυχαιότητα που φέρνει τα πάνω-κάτω, συνεπώς, ας ηρεμήσουμε
)
Για να επανέλθω, κλείνω με το εξής: Αλίμονο, αν ένα παιδάκι 2,3,5 χρόνων, μεγαλώνοντας πίστευε στα ίδια τα πράγματα και δεν εξελισσόταν. Συνεπώς, ματαιώσεις θα υποστεί σίγουρα. Δεν θα μείνει στις πεποιθήσεις της παιδικής καθώς θα μεγαλώνει. Πάντως σε καμιά περίπτωση, δεν νομίζω πως θα κρατήσει κανείς "μουτράκια" στο γονιό που του έδωσε μια ερμηνεία, ενώ πλέον εκείνο διαμορφώνει μια διαφορετική.