δεν μου φαίνεται παράξενο. Απλά το αναφέρω γιατί η εν λόγω κατάληξη ειναι (σωστά ή λανθασμένα) συνυφασμένη κυρίως με ποντιακές ρίζες.Λίνο Βεντούρα έγραψε: ↑02 Μάιος 2019, 12:20Η κατάληξη υπάρχει σε όλην την χώρα. Γιατί σου φαίνεται παράξενο;vantono έγραψε: ↑02 Μάιος 2019, 10:06Εγώ ξέρω 3 τουλαχιστον άτομα -ίδηδες που δεν έχουν καμία σχέση με Πόντο (ή ετσι λενε τουλάχιστον). Δεν κατάγονται καν απο Μακεδονία-Θράκη,αλλα απο εντελώς άκυρα μέρη. Ο ένας Κυκλαδίτης, ο άλλος Πελοποννήσιος και ο άλλος από Εύβοια. Ούτε καν απο Θεσσαλία και πάνω.hellegennes έγραψε: ↑01 Μάιος 2019, 01:03
Στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα επικράτησε οριστικά. Ήταν μια τάση που εμφανίστηκε στα μέσα του 19ου αιώνα.
Το -ίδης είναι αρχαιοελληνική κατάληξη που χρησιμοποιούσαν για να δηλώσουν την έννοια «γιος του Χ». Από την μεριά του πατέρα μου είμαι Πόντιος. Μόνο ο παππούς μου όμως έχει επίθετο σε -ίδης κι αυτό γιατί άλλαξαν το επώνυμό τους όταν ήρθαν στην Ελλάδα. Οι περισσότεροι στην περιοχή έχουν ακόμα επώνυμα σε -άδης, -άκης, -πουλος.
Απο που και ως που πολεμικος λαος οι ποντιοι?
- vantono
- Phorum.gr user: vantono
Re: Απο που και ως που πολεμικος λαος οι ποντιοι?
"Εγώ Μανιάτα φυσικιά. Θα στεϊρωθού 'ς τα γόνατα. Και όλους τους φίλους θα δεχτού κατά που πρέπει καθενού...."
Άγιος Θεόδωρος ο Μεγαλομάρτυρας ο Γαβράς
Ο Άγιος Θεόδωρος ο Μεγαλομάρτυρας ο Γαβράς, γεννήθηκε τον 10ο αιώνα μ.Χ. στην κωμόπολη της Χαλδίας Άρτα (ή Άτρα), από γονείς ευσεβείς και ένδοξους (Η Χαλδία ήταν ένα από τα 3 θέματα του Πόντου με πρωτεύουσα την Τραπεζούντα).
Χρημάτισε στρατιωτικός αρχηγός και κυβερνήτης της Τραπεζούντος και ανεδείχθη υπερασπιστής της Ορθοδόξου πίστεως και προστάτης των πτωχών και των αδυνάτων.
Σε μία συμπλοκή με τους Σελτζούκους Τούρκους συνελήφθη αιχμάλωτος και προκειμένου να μην αρνηθεί το Χριστό και την πίστη του, μαρτύρησε μετά από φρικτά και μεγάλα βασανιστήρια, στις 2 Οκτωβρίου 1098 μ.Χ. στη Θεοδοσιούπολη (Ερζερούμ).
http://www.saint.gr/2575/saint.aspx
https://www.mixanitouxronou.gr/theodoro ... a-ton-agi/
Ο Άγιος Θεόδωρος ο Μεγαλομάρτυρας ο Γαβράς, γεννήθηκε τον 10ο αιώνα μ.Χ. στην κωμόπολη της Χαλδίας Άρτα (ή Άτρα), από γονείς ευσεβείς και ένδοξους (Η Χαλδία ήταν ένα από τα 3 θέματα του Πόντου με πρωτεύουσα την Τραπεζούντα).
Χρημάτισε στρατιωτικός αρχηγός και κυβερνήτης της Τραπεζούντος και ανεδείχθη υπερασπιστής της Ορθοδόξου πίστεως και προστάτης των πτωχών και των αδυνάτων.
Σε μία συμπλοκή με τους Σελτζούκους Τούρκους συνελήφθη αιχμάλωτος και προκειμένου να μην αρνηθεί το Χριστό και την πίστη του, μαρτύρησε μετά από φρικτά και μεγάλα βασανιστήρια, στις 2 Οκτωβρίου 1098 μ.Χ. στη Θεοδοσιούπολη (Ερζερούμ).
http://www.saint.gr/2575/saint.aspx
https://www.mixanitouxronou.gr/theodoro ... a-ton-agi/
… εις μικράς μεν ατυχίας ευρεθήσεται φίλος, εις μεγίστην δε και επιμένουσαν συμφοράν μηδείς σε πλανήση , φίλος ουκ έσται . ( Στρατηγικόν Κεκαυμένου )
- deCaritaine
- Μέλη που αποχώρησαν
Yπάρχει ένα κασόνι απο την Φλωρεντια με τίτλο "Η κατάκτηση της Τραπεζούντας" του 1460
Marco del Buono Giamberti and Apollonio di Giovanni di Tomaso, Cassone with the Conquest of Trebizond, 1460s, tempera, gold and silver on wood, 9 1/2 x 77 x 32 7/8 inches / 100.3 x 195.6 x 83.5 cm (The Metropolitan Museum of Art)

Απο τη μια μεριά η Ιστάνμπουλ και την άλλη η Τραπεζούντα.
Δυο διαφορετικοί στρατοί μάχονται, απο την μια μεριά οι τουρμπανοφόροι Οθωμανοί από την άλλη κάτι τύποι με μακριά καπέλα. Οι περισσότεροι λένε Τραπεζούντιοι στρατιώτες, κάποιοι ισχυρίζονται ότι πρόκειται για Τιμουρίδες ή Τουρκμένους.

Marco del Buono Giamberti and Apollonio di Giovanni di Tomaso, Cassone with the Conquest of Trebizond, 1460s, tempera, gold and silver on wood, 9 1/2 x 77 x 32 7/8 inches / 100.3 x 195.6 x 83.5 cm (The Metropolitan Museum of Art)

Απο τη μια μεριά η Ιστάνμπουλ και την άλλη η Τραπεζούντα.
Δυο διαφορετικοί στρατοί μάχονται, απο την μια μεριά οι τουρμπανοφόροι Οθωμανοί από την άλλη κάτι τύποι με μακριά καπέλα. Οι περισσότεροι λένε Τραπεζούντιοι στρατιώτες, κάποιοι ισχυρίζονται ότι πρόκειται για Τιμουρίδες ή Τουρκμένους.

Πλάκα πλάκα από κάποιο χρονικό σημείο και μετά, πάρα πολλοί "Γερμανοί" έχουν σλάβικα χαρακτηριστικά. Μετάλλαξη;Νταρνάκας έγραψε: ↑01 Μάιος 2019, 21:39O Iγκόρ κι ο Γιούρι όμως έχουν σκάσει στα γέλια εκεί κάτω στα καζάνια της κόλασης καθώς διαβάζουν αυτά που γράφεις.
https://rarehistoricalphotos.com/soviet ... oman-1945/

Most historians agree, although the issue is contentious, that the majority of the sexual assaults on German female civilians were committed in the Soviet occupation zone; estimates of the numbers of German women raped by Soviet soldiers have ranged up to 2 million. In many cases women were the victims of repeated rapes, some as many as 60 to 70 times.
Βρε Γιωργης, τι λέει εδώ το link του Ντάρνακα; Δεν ξέρετε τι θα πει να έχετε παππού Σλάβο; Τίποτα δεν καταλάβατε;War historians have described it as the “greatest phenomenon of mass rape in history”, and have concluded that at least 1.4 million women were raped in East Prussia, Pomerania and Silesia alone.
- Βινόσαυρος
δεν αναγνωρίζουμε λαότητα με τον όρο «πόντιοι»
«Λαζοί» μπορούμε να κάνουμε κουβέντα
Αλληλεγγύη στην κα. Σταυράκη-Πατούλη.
Αλληλεγγύη στην αδελφότητα Κυρίλλου και Μεθοδίου.
Αλληλεγγύη στον κ. Καιρίδη.
Αλληλεγγύη στην κα. Συγγενιώτου.
Αλληλεγγύη στην αδελφότητα Κυρίλλου και Μεθοδίου.
Αλληλεγγύη στον κ. Καιρίδη.
Αλληλεγγύη στην κα. Συγγενιώτου.
- Alchemist501
Φαε τον πουλο και ασε τα "καθρεφτακια" σαν το μωρο.Βινόσαυρος έγραψε: ↑04 Μάιος 2019, 00:49δεν αναγνωρίζουμε λαότητα με τον όρο «πόντιοι»
Γελάνε και οι πέτρες
“A half-truth is even more dangerous than a lie. A lie, you can detect at some stage, but half a truth is sure to mislead you for long.”
― Anurag Shourie
― Anurag Shourie
Οο Σλαβοι ειναι ευρωπαικος λαος. Ομορφοι ανθρωποι, με ξανθα μαλλια, λευκο δέρμα και πολυ πλουσια ιστορια. Ευτυχως ηταν αυτοι και παραμειναμε ευρωπαιοι. Φανταζεσαι να μας ειχαν κατακτησει τουρκοι η ιρανοι? Η να ειχαμε επιδρομες απο Αραβικα φύλλα, η αλλα ασιατικά οπως σαρματοι? Σημερα θα ψηφιζαμε τσιπρα και πολακη ΧΑΧΑΧΑ για να κανω και λιγο πλακα στα φιλαρακια μου στο φορουμ.
Καλημερα Ελλαδαρα μου καλημερα σε ολους του Ελληνες να ειστε καλα. Πολλα φιλια απο τη ομογενεια.
Καλημερα Ελλαδαρα μου καλημερα σε ολους του Ελληνες να ειστε καλα. Πολλα φιλια απο τη ομογενεια.
- DIOMEDESGR
- Phorum.gr user: DIOMEDESGR
Γίνεσαι και εσυ ακραίος και ανάβεις τα αίματα τώρα.Βινόσαυρος έγραψε: ↑04 Μάιος 2019, 00:49δεν αναγνωρίζουμε λαότητα με τον όρο «πόντιοι»
Λαζοί ήταν στον πόντο, εδω τώρα είναι Ελληνο-πόντιοι. Κράτα ένα μίνιμουμ Ιστορικης ακρίβειας ρε Βίνο.
"Patriotism is the last refuge of a scoundrel." Samuel Johnson, 1775.
- Λίνο Βεντούρα
Ιστορική ακρίβεια με τον νεολογισμό «ελληνοπόντιοι» λολ! Παρεμπίπτοντος στον πόντο λέγονταν «ρουμ», ανήλικε φίλε μου.DIOMEDESGR έγραψε: ↑04 Μάιος 2019, 10:34Γίνεσαι και εσυ ακραίος και ανάβεις τα αίματα τώρα.Βινόσαυρος έγραψε: ↑04 Μάιος 2019, 00:49δεν αναγνωρίζουμε λαότητα με τον όρο «πόντιοι»
Λαζοί ήταν στον πόντο, εδω τώρα είναι Ελληνο-πόντιοι. Κράτα ένα μίνιμουμ Ιστορικης ακρίβειας ρε Βίνο.
- hellegennes
Οι Πόντιοι δεν είχαν ποτέ την ονομασία Λαζοί, με τους οποίους δεν έχουν καμμία σχέση.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
Κλόουν.DIOMEDESGR έγραψε: ↑04 Μάιος 2019, 10:34Γίνεσαι και εσυ ακραίος και ανάβεις τα αίματα τώρα.Βινόσαυρος έγραψε: ↑04 Μάιος 2019, 00:49δεν αναγνωρίζουμε λαότητα με τον όρο «πόντιοι»

ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΝ ΛΑΟ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ
.
.
- DIOMEDESGR
Το προτιμώ απτον ρομποτοποιημενο ΚΑΡΑΓΚΙΌΖΗ.
Λιγο λαδάκι?

- DIOMEDESGR
Δεν μιλάμε με βάση τις Εθνικιστικές φαντασιώσεις των Νεοελληνων Ηelly, μιλάμε βάσει των Ιστορικών ντοκουμέντων.hellegennes έγραψε: ↑04 Μάιος 2019, 11:40Οι Πόντιοι δεν είχαν ποτέ την ονομασία Λαζοί, με τους οποίους δεν έχουν καμμία σχέση.
-
- Παραπλήσια Θέματα
- Απαντήσεις
- Προβολές
- Τελευταία δημοσίευση
-
- 3 Απαντήσεις
- 484 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από tanipteros
26 Μαρ 2024, 22:33
-
-
Νέα δημοσίευση Διεγράφη ο Καρατζαφέρης από το ΛΑΟΣ
από ΦΙΛΕΛΕ ΚΑΙ ΤΡΟΛΕΛΕ » 07 Μαρ 2025, 19:27 » σε Εσωτερική Πολιτική - 71 Απαντήσεις
- 1545 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από pylothess
12 Μαρ 2025, 03:05
-
-
- 72 Απαντήσεις
- 1815 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από The Rebel
06 Αύγ 2024, 20:25
-