Ήταν το Βυζάντιο Ελληνικό;

Ιστορικά γεγονότα, καταστάσεις, αναδρομές
Άβαταρ μέλους
Ζαποτέκος
Δημοσιεύσεις: 10197
Εγγραφή: 14 Ιαν 2019, 17:08

Re: Ήταν το Βυζάντιο Ελληνικό;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ζαποτέκος » 29 Μάιος 2019, 22:01

Pertinax έγραψε:
29 Μάιος 2019, 15:51
Chronicle έγραψε:
29 Μάιος 2019, 10:15
Αλλά κάποιοι ονειρεύονται... "άπτωτους Ρωμαίους" και λένε απιθανολογίες όπως, "αλλά όλοι συμφωνούσαν ότι ήταν Ρωμαίοι"...

Εδώ οι πηγές ξεκαθαρίζουν "ποιοι Ρωμαίοι" είναι οι μεν και "ποιοι Ρωμαίοι" είναι οι δε, και εμείς απαντάμε με το ζητούμενο: "ήταν Ρωμαίοι"! Δηλαδή, όπως το περίφημο, "αλλά έχουν αθηναϊκές πινακίδες"...
Αν καταλάβεις κάποια στιγμή τι γράφω, εγώ προσωπικά ως Pertinax, σφύρα μου. Προσωπικά είμαι καλδελλικός, γιατί ο Καλδέλλης είναι ο πρώτος που δείχνει πειστικά ότι η ρωμαϊκή ταυτότητα του Βυζαντίου ήταν εθνο-πολιτική (πολιτική και εθνική/εθνοτική ταυτόχρονα) και μάλιστα από πολύ νωρίς (ενώ η Page και ο Στουραϊτης θεωρούν ότι διαμορφώθηκε σε μεταγενέστερη περίοδο και κάνουν διάκριση μεταξύ πολιτικής και εθνοτικής ρωμαϊκότητας). Δεν συμφωνώ μαζί του στο ότι ήταν ταυτόσημη με την αρχαία ρωμαϊκή, αλλά αυτό το θεωρώ δευτερεύον στην παρούσα φάση. Το σημαντικό είναι να καταδειχθεί ότι μιλάμε για μια κανονική εθνοτική ταυτότητα και όχι απλώς πολιτική.
Και τους λέει ο Πανηγυρικός του Ανωνύμου, ότι μέσα στις είκοσι χιλιάδες λέξεις, υπάρχουν πολλά Ρωμαίοι και ένα μόνο "Ρωμέλληνες", το οποίο εξηγεί στον αναγνώστη ότι, "εμείς είμαστε τέτοιοι Ρωμαίοι, που ορθότερο θα ήταν αν μας προσδριόριζες ως Ρωμέλληνες".
Αυτό το ιστορικό σχήμα επιβεβαιώνει τη ρωμαϊκή εθνοτικότητα, όχι την ελληνική. Σου το λέει και ο Στουραϊτης στο τελευταίο του άρθρο. Ο Ανώνυμος εξηγεί ότι με το «Ρωμέλληνες» εννοεί τη διπλή καταγωγή από δύο αρχαία έθνη που ενώθηκαν και δημιούργησαν το «κάλλιστο έθνος» της Νέας Ρώμης. Μιλάει ξεκάθαρα για καταγωγή ΚΑΙ από τους αρχαίους Ρωμαίους (όπως και ο Χρυσολωράς και όλοι όσοι επικαλούνται αυτό το σχήμα) και αυτή η «λεπτομέρεια» είναι που διαλύει την όποια υπόνοια ταύτισης αυτού του σχήματος με την εθνοτική ελληνικότητα π.χ. του Χαλκοκονδύλη (ο οποίος υποστήριζε ότι η ρωμαϊκή καταγωγή εξανεμίστηκε και δεν έπαιζε πλέον κανένα ρόλο).

Αναλόγως, οι σημερινοί Φράγκοι (Γάλλοι) κατάγονται από Γαλάτες και Φράγκους, αλλά δεν έχουν ίδια ταυτότητα ούτε με τους Gaulois ούτε με τους μεσαιωνικούς γερμανόφωνους Φράγκους.

Απ’ ότι παρατήρησα στα απαντητικά σου άρθρα εσύ νομίζεις ότι το «Ρωμέλληνες» δεν έχει καμία σχέση με τους αρχαίους Ρωμαίους, αλλά σημαίνει εθνοτική καταγωγή από τους Έλληνες και πολιτική καταγωγή από τη Νέα Ρώμη. Και μετά θέλεις να σε πάρουμε στα σοβαρά...
Παρουσιάσαμε πλήθος πηγών όπου οι αυτοπροσδιοριζόμενοι ως Ρωμαίοι της Ανατολής, μπορούν να εννοούν την ίδια ακριβώς συλλογικότητα με χρήση του Γραικός ή Έλληνας. Αλλά κάποιοι προτιμούν το κρυφτό πίσω από το δάχτυλο τους.
Εδώ βλέπουμε κατά πόσο οι αυθεντικοί Ρωμιοί (όχι οι Νεοέλληνες που χρησιμοποιούν το Ρωμιός ως εναλλακτικό τους όνομα), ακόμα και αυτοί που πίστευαν ότι κατάγονται από Έλληνες και χρησιμοποιούσαν σποραδικά και το όνομα Γραικοί, μιλούσαν για την ίδια ακριβώς ταυτότητα.

«δύο έθνη, ελληνικό και ρωμαίκο, που διέχουν δυό χιλιάδες και περισσότερα χρόνι’ αναμεταξύ τους, τα έχει [ο κάθε ελληνολάτρης λόγιος] για ένα, το ελληνικό, γιατί μόνε το μεταγενέστερο κατάγεται απτό προγενέστερο˙ αυτά όμως διαφέρουν έν’ απτό άλλο και στην τύχη και στο πολίτευμα και στη θρησκεία και στα ήθη και στη γλώσσα και στη διαγωγή, ως και στα ρούχα και οικηματικά σκεύη τους»

Τέτοιες μαρτυρίες καταδεικνύουν τη σαθρότητα της ουσιοκρατικής θεώρησης της ελληνικής ταυτότητας.
Έλα όμως που ήθελαν και τους αρχαίους Ρωμαίους να έχουν ελληνική καταγωγή. Δηλαδή δεν μιλάμε για Ρωμέλληνες καταγωγικά, αλλά για διπλούς Έλληνες. :smt047 Και έτσι φτάνουμε στον παπα - Ρωμανίδη. :003: Να θυμίσω μόνο Πλούταρχο που έχει μιά συγκεχυμένη μαρτυρία που αναφέρει την Ρώμη ως πόλη ελληνική όταν την λεηλάτησε ο Βρέννος και οι Γαλάτες/Υπερβόρειοι του .

Ἡρακλείδης γὰρ ὁ Ποντικὸς οὐ πολὺ τῶν χρόνων ἐκείνων ἀπολειπόμενος ἐν τῷ Περὶ ψυχῆς συγγράμματί φησιν ἀπὸ τῆς ἑσπέρας λόγον κατασχεῖν, ὡς στρατὸς ἐξ Ὑπερβορέων ἐλθὼν ἔξωθεν ᾑρήκοι πόλιν Ἑλληνίδα Ῥώμην, ἐκεῖ που κατῳκημένην περὶ τὴν μεγάλην θάλασσαν.

Αμάν με τον Καταρτζή. Που κι αυτός δηλαδή μιλάει για ελληνική καταγωγή. Εάν το πάρεις στα σοβαρά είναι σαν να παραδέχεσαι πως εμείς διαφέρουμε εθνικά από τον Έλληνα του '21 αφού διαφέρουμε στην τύχη, στο πολίτευμα, στα ήθη, στις θρησκευτικές πρακτικές , στη γλώσσα, στα ρούχα και στα οικηματικά σκεύη. Για δες αυτόν τον προγενέστερο : https://el.wikipedia.org/wiki/Αναστάσιος_Μιχαήλ

Πρόκειται για λόγο που απευθυνόταν προς την Ακαδημία του Βερολίνου (Βραδεμβούργου) με σκοπό να δείξει στους τότε ανθελληνικούς κύκλους της Γερμανίας ότι υπήρχε συνέχεια της ελληνικής γλώσσας από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες του.
… εις μικράς μεν ατυχίας ευρεθήσεται φίλος, εις μεγίστην δε και επιμένουσαν συμφοράν μηδείς σε πλανήση , φίλος ουκ έσται . ( Στρατηγικόν Κεκαυμένου )

Chronicle
Δημοσιεύσεις: 678
Εγγραφή: 11 Σεπ 2018, 07:56
Phorum.gr user: Chronicle

Re: Ήταν το Βυζάντιο Ελληνικό;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Chronicle » 29 Μάιος 2019, 23:02

Ζαποτέκος έγραψε:
29 Μάιος 2019, 21:48
Να πως εξηγείται επαρκέστατα το χωρίο της Κομνηνής :
Στο χωρίο αυτό πιθανόν να έχουμε το ίδιο τρίπτυχο Ρωμαίοι, Έλληνες, Βάρβαροι.
Σκύθης = Βάρβαρος
Ρωμαίος = λατινορωμαίος
Έλληνας = Βυζαντινός

Βεβαίως, "Έλληνας" στα μέτρα και τα πλαίσια που έχουμε προσδιορίσει με βάση τα εκατοντάδες τεκμήρια, όχι εθνικά "Έλληνας" σαν τον σημερινό...
Ζαποτέκος έγραψε:
29 Μάιος 2019, 22:01
Αμάν με τον Καταρτζή
Έλεος με τον Καταρτζή όντως.
Δεν μπορούμε πλέον να ασχολούμαστε με όσους δεν έχουν πάρει χαμπάρι ότι το ζήτημα της ταυτότητας έχει κριθεί ήδη από τον 15ο-17ο αι. Η Αγγελομάτη-Τσουγκαράκη επιβεβαιώνει πανηγυρικά αυτό που ήδη έχει γραφτεί σε δύο άρθρα: (αυτό και αυτό).

Εικόνα

Απόλυτη κυριαρχία του Έλλην ήδη από τον 15ο αι. και φυσικά η καταγραφή τριών ταυτόσημων ουσιαστικά ονομάτων, Έλλην, Ρωμαίος, Γραικός.

Η ταυτότητα ήταν ήδη τελειωμένη υπόθεση στην εποχή του Καταρτζή. Έχουμε ξαναπεί για το τελευταίο φύλο συκής των ρωμαϊστών, να ξεγελάσουν κανέναν αδαή ότι οι υπόδουλοι τσακώνονταν στον 19ο αιώνα για να φτιάξουν από το... μηδέν "ελληνική ταυτότητα"!

Ο τσακωμός του 19ου αιώνα ήταν ανάμεσα σε δυτικοβαρεμένους αρχαιόπληκτους και οπαδούς της παράδοσης που προσπαθούσαν να βρουν τρόπους να υπερασπιστούν το "Ρωμαίος" που οι δυτικοβαρεμένοι το πέταγαν στα σκουπίδια. Αυτός ο τσακωμός, υπάρχουν σήμερα άνθρωποι που νομίζουν ότι έγινε για να "βαφτίσουμε" "ελληνική" την ταυτότητα! Δεν έχουν ιδέα από τις παλαιότερες πηγές, ξέρουν μόνο τον τσακωμό που επίτηδες προβάλουν οι διάφοροι αναθεωρητές, δεν ξέρουν όμως να τον ερμηνεύσουν και νομίζουν ότι ο τσακωμός αφορά μια προσπάθεια "εθνικιστών" να φτιάξουν... ελληνική ταυτότητα, ενώ η ταυτότητα είναι καταγεγραμμένη 3 αιώνες πριν!

Και οι ρωμαϊστές φυσικά κάνουν απλά τον κινέζο για το γεγονός ότι αυτό που κάνει ο Καταρτζής, ουσιαστικά είναι να επικρίνει απλώς την αρχαιοπληξία και να προσπαθεί να βρει τρόπους να κρατήσει το Ρωμαίος μέσα στην ταυτότητα.
Διότι, όπως βλέπουμε, ο Καταρτζής αναφέρεται σε ΕΝΑ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟ ("ονομαστήκαμε") με... τέσσερα ονόματα. Τέτοια ομολογία, ούτε από... εθνικιστή:

Εικόνα

Από τα "καλύτερα" επιχειρήματα που μπόρεσε να βρει ήταν η... σημασία του "Έλλην": "δεν ντρέπεστε να θέλετε να λέγεστε Έλληνες που σημαίνει ειδωλολάτρης;"! Δηλ. ένα φτωχό επιχείρημα και είναι κρίμα για τους απελπισμένους ρωμαϊστές να πιάνονται από τα μαλλιά τους:

Εικόνα

Και βλέπουμε παραπάνω ότι το λέει και το ψεματάκι του ο Καταρτζής ότι τάχα, "πάντα" το Έλληνας σήμαινε ειδωλολάτρης, το οποίο φυσικά μόνο στη φαντασία του συνέβη! Και μόνο αυτό αρκεί είτε για να πει κάποιος ότι ο Καταρτζής πλαστογραφεί την ιστορία για να πετύχει τον σκοπό του, είτε ότι δεν ξέρει τις πηγές άρα πώς θα τον πάρουμε στα σοβαρά;

Οι ρωμαϊστές τελικά εγκλωβίστηκαν και τώρα άντε να τα πάρεις πίσω.

Και είναι δυστυχώς παράδοξο να μην κατανοεί κάποιος μια απλή φράση:
"Οι Ρωμαίοι της Ανατολής, μπορούν να εννοούν την ίδια ακριβώς συλλογικότητα με χρήση του Γραικός ή Έλληνας"...

Δεν καταλαβαίνουν ότι εδώ αναφερθήκαμε στη συλλογικότητα των ΡΩΜΑΙΩΝ, όχι των... αρχαίων Ελλήνων!!!!
Δηλαδή, με απλά λόγια, όταν μιλάς για την "περήφανη εθνική ταυτότητα των Ρωμαίων" και βλέπεις ότι αυτός με την "περήφανη εθνική ταυτότητα των Ρωμαίων" μπορεί να αυτοπροσδιορίζεται και ως... Έλληνας και Γραικός, δεν καταλαβαίνεις ότι σου χτυπάει όχι καμπανάκι αλλά καμπάνα;
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Chronicle την 29 Μάιος 2019, 23:13, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

Άβαταρ μέλους
Ζαποτέκος
Δημοσιεύσεις: 10197
Εγγραφή: 14 Ιαν 2019, 17:08

Re: Ήταν το Βυζάντιο Ελληνικό;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ζαποτέκος » 29 Μάιος 2019, 23:12

Chronicle έγραψε:
29 Μάιος 2019, 23:02
Ζαποτέκος έγραψε:
29 Μάιος 2019, 21:48
Να πως εξηγείται επαρκέστατα το χωρίο της Κομνηνής :
Στο χωρίο αυτό πιθανόν να έχουμε το ίδιο τρίπτυχο Ρωμαίοι, Έλληνες, Βάρβαροι.
Σκύθης = Βάρβαρος
Ρωμαίος = λατινορωμαίος
Έλληνας = Βυζαντινός

Βεβαίως, "Έλληνας" στα μέτρα και τα πλαίσια που έχουμε προσδιορίσει με βάση τα εκατοντάδες τεκμήρια, όχι εθνικά "Έλληνας" σαν τον σημερινό...
Καὶ ἔστιν ἰδεῖν καὶ Λατῖνον ἐνταῦθα παιδοτριβούμενον καὶ Σκύθην ἑλληνίζοντα καὶ Ῥωμαῖον τὰ τῶν Ἑλλήνων συγγράμματα μεταχειριζόμενον καὶ τὸν ἀγράμματον Ἕλληνα ὀρθῶς ἑλληνίζοντα.

Εγώ το ερμηνεύω ελαφρώς διαφορετικά. Δηλαδή
Λατίνος = Λατίνος
Σκύθης = βάρβαρος
Ρωμαίος και Έλληνας = Βυζαντινός

Ουσιαστικά δηλαδή χρησιμοποιεί πλεονασμό θέλοντας να αναφέρει και τα δυό εθνοτικά ονόματα των Βυζαντινών.
… εις μικράς μεν ατυχίας ευρεθήσεται φίλος, εις μεγίστην δε και επιμένουσαν συμφοράν μηδείς σε πλανήση , φίλος ουκ έσται . ( Στρατηγικόν Κεκαυμένου )

Chronicle
Δημοσιεύσεις: 678
Εγγραφή: 11 Σεπ 2018, 07:56
Phorum.gr user: Chronicle

Re: Ήταν το Βυζάντιο Ελληνικό;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Chronicle » 29 Μάιος 2019, 23:15

Ζαποτέκος έγραψε:
29 Μάιος 2019, 23:12
Εγώ το ερμηνεύω ελαφρώς διαφορετικά.
Γι' αυτό έχει προκαλέσει συζητήσεις το χωρίο. Ο Μαλατράς αν θυμάμαι καλά γράφει ότι ο Koder ερμηνεύει το "Έλληνες" ως τοπικά εθνοτικό.

Άβαταρ μέλους
Pertinax
Δημοσιεύσεις: 1528
Εγγραφή: 20 Απρ 2018, 23:29

Re: Ήταν το Βυζάντιο Ελληνικό;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Pertinax » 30 Μάιος 2019, 01:55

Ζαποτέκος έγραψε:
29 Μάιος 2019, 22:01
Έλα όμως που ήθελαν και τους αρχαίους Ρωμαίους να έχουν ελληνική καταγωγή. Δηλαδή δεν μιλάμε για Ρωμέλληνες καταγωγικά, αλλά για διπλούς Έλληνες. :smt047 Και έτσι φτάνουμε στον παπα - Ρωμανίδη. :003:
Το τερμάτισες :lol:

Το αρχαίο ρωμαϊκό έθνος ήταν συμπεριληπτικό (είχε και Αινειάδες και Λατίνους και Σαβίνους και Αρκάδες) και δεν καθοριζόταν από την καταγωγή, αλλά από την πολιτεία (και τα δύο αυτά χαρακτηριστικά τα κληρονόμησαν οι Βυζαντινοί Ρωμαίοι). Δεν ανήκε ούτε στο έθνος των Ελλήνων, ούτε καν στο έθνος των Λατίνων (αν και μιλούσε λατινικά).

Αν οι βυζαντινοί συγγραφείς θεωρούσαν ότι οι αρχαίοι Ρωμαίοι ήταν Έλληνες δεν θα έμπαιναν στον κόπο να μιλάνε για καταγωγή από δύο αρχαία έθνη. Απλό :D

Αμάν με τον Καταρτζή.
Έλεος με τον Καταρτζή όντως.
:003:
Είναι φανερό ότι ο Δημητράκης σας χαλάει τη σούπα, γιατί αποκαλύπτει τι πίστευε ο αυθεντικός Ρωμιός.
Που κι αυτός δηλαδή μιλάει για ελληνική καταγωγή. Εάν το πάρεις στα σοβαρά είναι σαν να παραδέχεσαι πως εμείς διαφέρουμε εθνικά από τον Έλληνα του '21 αφού διαφέρουμε στην τύχη, στο πολίτευμα, στα ήθη, στις θρησκευτικές πρακτικές , στη γλώσσα, στα ρούχα και στα οικηματικά σκεύη.
Καλά ρε συ, δεν βλέπεις ότι μιλάει για δύο έθνη; Λέμε εμείς ότι είμαστε άλλο έθνος από τους Έλληνες του ΄21;
Επίσης μιλάει για διαφορά στη γλώσσα*, στη θρησκεία και στο πολίτευμα. Έχουμε εμείς τέτοιες διαφορές με τους Έλληνες του '21; Αυτοί δεν δημιούργησαν το ελληνικό κράτος στο οποίο ζούμε εμείς;

* για τη γλώσσα: ο Καταρτζής θεωρούσε τη ρωμαίικη ως διακριτή γλώσσα από την ελληνική. Ένας παραπάνω λόγος δλδ να μιλάει για δύο διακριτά έθνη.
Για δες αυτόν τον προγενέστερο : https://el.wikipedia.org/wiki/Αναστάσιος_Μιχαήλ
Πρόκειται για λόγο που απευθυνόταν προς την Ακαδημία του Βερολίνου (Βραδεμβούργου) με σκοπό να δείξει στους τότε ανθελληνικούς κύκλους της Γερμανίας ότι υπήρχε συνέχεια της ελληνικής γλώσσας από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες του.
Που κολλάει ο λόγιος Αναστάσιος Μιχαήλ με το πώς έβλεπε ο Καταρτζής (και κατ΄επέκταση οι αυθεντικοί Ρωμιοί) τη σχέση ρωμαίικης-ελληνικής ταυτότητας;

Άβαταρ μέλους
Ζαποτέκος
Δημοσιεύσεις: 10197
Εγγραφή: 14 Ιαν 2019, 17:08

Re: Ήταν το Βυζάντιο Ελληνικό;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ζαποτέκος » 30 Μάιος 2019, 11:25

Pertinax έγραψε:
30 Μάιος 2019, 01:55
Το τερμάτισες :lol:

Το αρχαίο ρωμαϊκό έθνος ήταν συμπεριληπτικό (είχε και Αινειάδες και Λατίνους και Σαβίνους και Αρκάδες) και δεν καθοριζόταν από την καταγωγή, αλλά από την πολιτεία (και τα δύο αυτά χαρακτηριστικά τα κληρονόμησαν οι Βυζαντινοί Ρωμαίοι). Δεν ανήκε ούτε στο έθνος των Ελλήνων, ούτε καν στο έθνος των Λατίνων (αν και μιλούσε λατινικά).

Αν οι βυζαντινοί συγγραφείς θεωρούσαν ότι οι αρχαίοι Ρωμαίοι ήταν Έλληνες δεν θα έμπαιναν στον κόπο να μιλάνε για καταγωγή από δύο αρχαία έθνη. Απλό :D
Και το αρχαίο ελληνικό έθνος είχε αυτήν την ιδιότητα. Ο Ηρόδοτος λέει πως οι Έλληνες συμπεριέλαβαν στους κόλπους τους Πελασγούς και άλλους βαρβάρους. Ο Πλάτων μιλάει για κατά νόμο Έλληνες.
Οι Βυζαντινοί συγγραφείς μιλούν διαχρονικά για την ελληνική καταγωγή των Ρωμαίων ακολουθόντας συγγραφείς της Ρωμαιοκρατίας ( Πλούταρχος, Διονύσιος Αλικαρνασσεύς ). Έτσι έχουμε τον Ιουλιανό να αναφέρει την ελληνική καταγωγή των Ρωμαίων, τον Ιουστινιανό να συνδέει τους Λυκάονες της Μ.Ασίας με τους Αρκάδες Ρωμαίους και τον Γεμιστό να αναφέρει την σπαρτιατική καταγωγή των Σαβίνων. Για να μην μιλήσω για τον Σύγκελλο που βασιζόμενος στην γενεαλογία τον Νώε θέλει Έλληνες και Ρωμαίους να προέρχονται από τους Κήτιους.

Οι Βυζαντινοί συγγραφείς που μιλούν για την διπλή καταγωγή είναι ο Ανώνυμος, ο Χρυσολωράς, ο Μανουήλ Β΄, ο Χαλκοκονδύλης και ο Μάμμας. Όλοι ουσιαστικά εννοούν - κι ας μην το διατυπώνουν σαφώς - τους Ρωμαίους ευγενείς που έφερε στην Πόλη ( άντε και στην Θεσ/νικη αν και ο Μανουήλ Β΄δεν είναι ξεκάθαρος ) ο Μέγας Κωνσταντίνος. Για ένα κλάσμα δηλαδή. Σαφώς Μάμμας και Χαλκοκονδύλης αναφέρουν πως αυτό το κλάσμα υιοθέτησε την ελληνική γλώσσα , δηλαδή αφομοιώθηκαν από τους Έλληνες και έμεινε μόνο το όνομα "Ρωμαίοι" και ο αυτοκρατορικός τίτλος. Τίποτα δηλαδή διαφορετικό από αυτό που λέει ο Βατατζής ( η ρωμαϊκή αρχή πέρασε στο γένος των Ελλήνων ) ή οι ιερείς στην Σύνοδο της Λυών ( Είμαστε Έλληνες. Λεγόμαστε Ρωμαίοι από τη Νέα Ρώμη ).

Είναι φανερό ότι ο Δημητράκης σας χαλάει τη σούπα, γιατί αποκαλύπτει τι πίστευε ο αυθεντικός Ρωμιός.
Σιγά μην είναι αυτός ο αυθεντικός Ρωμαίος. Απλούστατα φαίνεται να του την έσπαγαν οι αρχαιόπληκτοι. :g030:

Καλά ρε συ, δεν βλέπεις ότι μιλάει για δύο έθνη; Λέμε εμείς ότι είμαστε άλλο έθνος από τους Έλληνες του ΄21;
Επίσης μιλάει για διαφορά στη γλώσσα*, στη θρησκεία και στο πολίτευμα. Έχουμε εμείς τέτοιες διαφορές με τους Έλληνες του '21; Αυτοί δεν δημιούργησαν το ελληνικό κράτος στο οποίο ζούμε εμείς;

* για τη γλώσσα: ο Καταρτζής θεωρούσε τη ρωμαίικη ως διακριτή γλώσσα από την ελληνική. Ένας παραπάνω λόγος δλδ να μιλάει για δύο διακριτά έθνη.
Μιλάει για δυο έθνη που το ένα κατάγεται από το άλλο. Δηλαδή ουσιαστικά για ένα έθνος. Και αν ακολουθήσεις την λογική του Καταρτζή δεν είμαστε το ίδιο έθνος με τους Νεοέλληνες του '21. Δεν μιλάμε ακριβώς την ίδια γλώσσα. Διαφέρουμε στις θρησκευτικές πρακτικές. Μην μιλήσω για το πολίτευμα. Το κράτος που δημιούργησαν δεν είναι ίδιο με αυτό που ζούμε σήμερα.

Που κολλάει ο λόγιος Αναστάσιος Μιχαήλ με το πώς έβλεπε ο Καταρτζής (και κατ΄επέκταση οι αυθεντικοί Ρωμιοί) τη σχέση ρωμαίικης-ελληνικής ταυτότητας;
Βλέπεις ο Μιχαήλ να θεωρεί όπως ο Κατρτζής διαφορετική την ρωμαίικη από την αρχαία ελληνική ; Ο Κατρτζής δεν είναι ο αυθεντικός Ρωμαίος. Είναι μια μοναδική περίπτωση που φτάνει σε μια υπερβολή . Μπερδεμένη φυσικά περίπτωση :

καὶ τὴ γλώσσα τῶν μεταγενέστερων Ἑλλήνων, ποὺ μετωνομάστηκαν Ρωμαῖοι

κατὰ πρῶτον ὠνομαστήκαμε Γραικοὶ
τἀλλάξαμ' αὐτὸ κ' ἐπήραμε τὸ Ἕλληνες ὄνομα
Μετοικίζοντας ὁ μέγας Κωνσταντῖνος τὸ βασίλειο στὴν Κωνσταντινούπολι, ὠνομαστήκαμε Ρωμαῖοι.
… εις μικράς μεν ατυχίας ευρεθήσεται φίλος, εις μεγίστην δε και επιμένουσαν συμφοράν μηδείς σε πλανήση , φίλος ουκ έσται . ( Στρατηγικόν Κεκαυμένου )

Chronicle
Δημοσιεύσεις: 678
Εγγραφή: 11 Σεπ 2018, 07:56
Phorum.gr user: Chronicle

Re: Ήταν το Βυζάντιο Ελληνικό;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Chronicle » 30 Μάιος 2019, 14:39

Ζαποτέκος έγραψε:
30 Μάιος 2019, 11:25
Σιγά μην είναι αυτός ο αυθεντικός Ρωμαίος. Απλούστατα φαίνεται να του την έσπαγαν οι αρχαιόπληκτοι.
Ακριβώς. Και πάνω στην προσπάθεια να βρει διέξοδο για να σώσει το "Ρωμαίος", τελικά μπουρδουκλώνεται και ομολογεί την ταυτότητα που περιγράφει η Αγγελομάτη-Τσουγκαράκη από τον 15ο αι., ότι δηλ. στην Τουρκοκρατία η θεμελιώδης αντίληψη ταυτότητας ήταν πως το Βυζάντιο αποτελούσε υπόθεση των Ελλήνων.

Αυτό ομολογεί ηθελημένα ή όχι και ο Καταρτζής με τις "μετονομασίες" του οι οποίες αφορούν μόνο ένα υποκείμενο:

Εμείς οι "Γραικοί"
Εμείς οι "Έλληνες"
Εμείς οι "Χριστιανοί"
Εμείς οι "Ρωμαίοι"


Ούτε στον ταλαίπωρο Καταρτζή δεν μπορούν να βρουν αποκούμπι οι ρωμαϊστές, ο οποίος έτσι κι αλλιώς έρχεται πολύ καθυστερημένα για να μπορέσει να αλλάξει οτιδήποτε στην ήδη παγιωμένη ταυτότητα της Τουρκοκρατίας από τους προηγούμενους αιώνες.

Να προσθέσουμε ότι ούτως ή άλλως ακούγεται γελοίο να βρίσκεις ΕΝΑΝ και να λες "να ο αυθεντικός Ρωμαίος" που σημαίνει ότι όλοι οι άλλοι είτε σύγχρονοι του Καταρτζή είτε ακόμα περισσότερο στη διάρκεια των τριών προηγούμενων αιώνων ήταν "Ρωμαίοι... μαϊμού"!

Λίγη σοβαρότητα δεν βλάπτει.

Άβαταρ μέλους
Pertinax
Δημοσιεύσεις: 1528
Εγγραφή: 20 Απρ 2018, 23:29

Re: Ήταν το Βυζάντιο Ελληνικό;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Pertinax » 30 Μάιος 2019, 15:48

Ζαποτέκος έγραψε:
30 Μάιος 2019, 11:25
Οι Βυζαντινοί συγγραφείς μιλούν διαχρονικά για την ελληνική καταγωγή των Ρωμαίων ακολουθόντας συγγραφείς της Ρωμαιοκρατίας ( Πλούταρχος, Διονύσιος Αλικαρνασσεύς ). Έτσι έχουμε τον Ιουλιανό να αναφέρει την ελληνική καταγωγή των Ρωμαίων, τον Ιουστινιανό να συνδέει τους Λυκάονες της Μ.Ασίας με τους Αρκάδες Ρωμαίους και τον Γεμιστό να αναφέρει την σπαρτιατική καταγωγή των Σαβίνων. Για να μην μιλήσω για τον Σύγκελλο που βασιζόμενος στην γενεαλογία τον Νώε θέλει Έλληνες και Ρωμαίους να προέρχονται από τους Κήτιους.
Τσουβαλιάζεις ανόμοιες περιπτώσεις και αυτό δεν είναι η σοφότερη μέθοδος.
Καταρχάς παραβλέπεις ότι ο βασικός μυθικός πρόγονος των Ρωμαίων ήταν ο Αινείας (please, μη αρχίσεις να επικαλείσαι τις θεωρίες ότι και οι Τρώες ήταν Έλληνες...). Ο Πλούταρχος και ο Διονύσιος, σαν Έλληνες που ήταν, τόνιζαν λίγο παραπάνω την ελληνική φυλετική συνιστώσα των Ρωμαίων για προφανείς λόγους. Ο Ιουστινιανός, από την άλλη, αναφέρει την αρκαδική συνιστώσα, αλλά τονίζει πως είναι απόγονος του Αινεία και έχει πάτριο γλώσσα τη λατινική. Ο Πλήθωνας λέει ότι οι Ρωμαίοι αποτελούνταν από Αινειάδες και Σαβίνους-Λακεδαιμόνιους. Ο Σύγκελλος αναφέρει τους Έλληνες και τους Ρωμαίους σαν χωριστά παρακλάδια των Κιτίων και όχι σαν τον ίδιο ακριβώς λαό. Σαν σούμα, οι αρχαίοι Ρωμαίοι ήταν διαφορετικός λαός από τους Έλληνες και μιλούσαν άλλη γλώσσα, γι' αυτό και οι Βυζαντινοί κάνουν λόγο για Έλληνες και Ρωμαίους και όχι... για Έλληνες και Έλληνες. :D
Οι Βυζαντινοί συγγραφείς που μιλούν για την διπλή καταγωγή είναι ο Ανώνυμος, ο Χρυσολωράς, ο Μανουήλ Β΄, ο Χαλκοκονδύλης και ο Μάμμας. Όλοι ουσιαστικά εννοούν - κι ας μην το διατυπώνουν σαφώς - τους Ρωμαίους ευγενείς που έφερε στην Πόλη ( άντε και στην Θεσ/νικη αν και ο Μανουήλ Β΄δεν είναι ξεκάθαρος ) ο Μέγας Κωνσταντίνος. Για ένα κλάσμα δηλαδή. Σαφώς Μάμμας και Χαλκοκονδύλης αναφέρουν πως αυτό το κλάσμα υιοθέτησε την ελληνική γλώσσα , δηλαδή αφομοιώθηκαν από τους Έλληνες και έμεινε μόνο το όνομα "Ρωμαίοι" και ο αυτοκρατορικός τίτλος. Τίποτα δηλαδή διαφορετικό από αυτό που λέει ο Βατατζής ( η ρωμαϊκή αρχή πέρασε στο γένος των Ελλήνων ) ή οι ιερείς στην Σύνοδο της Λυών ( Είμαστε Έλληνες. Λεγόμαστε Ρωμαίοι από τη Νέα Ρώμη ).
Ωπα ρε συ, αφού οι Ρωμαίοι ήταν Έλληνες, γιατί λες ότι αφομοιώθηκαν από τους Έλληνες; :lol:

Σοβαρά τώρα, τσουβαλιάζεις (ξανά) διαφορετικά σχήματα.
Η ειδοποιός διαφορά ανάμεσα στον Χαλκοκονδύλη και στους υπόλοιπους είναι ότι ο πρώτος υποστηρίζει πως οι Ρωμαίοι απορροφήθηκαν εντελώς από το ελληνικό στοιχείο, γι' αυτό και ήταν σφάλμα να κρατάνε οι Έλληνες το όνομα των Ρωμαίων. Οι άλλοι υποστηρίζουν σθεναρά τη ρωμαϊκή καταγωγή των βασιλέων της Κωνσταντινούπολης. Το λέει ξεκάθαρα ο Ιωσήφ Βρυέννιος: οι βασιλείς δεν είναι Έλληνες, αλλά το άνθος των αρχαίων Ρωμαίων. Και αλλού, απευθυνόμενος στο λαό, υποστηρίζει:
«Υμείς έστε μόνοι των Ρωμαίων το άνθος, οι της πρεσβυτέρας Ρώμης απόγονοι, και της νέας ταύτης υιοί»
προφανώς γιατί πίστευε ότι ο λαός καθορίζεται εν μέρει από την ταυτότητα των βασιλέων του.

(Εδώ θυμήσου και τον Ισοκράτη που υποστήριζε ότι οι Μακεδόνες βασιλείς ήταν Έλληνες που κυβερνούσαν έναν μη ελληνικό λαό :003: )

Αλλού ο Ιωσήφ Βρυέννιος υπαινίσσεται τη διπλή καταγωγή:
«... οι σοφότεροι των ανθρώπων (οίον εστί το των Ελλήνων τε και των Ρωμαίων γένος)»

Από την άλλη, ο Βατάτζης, ο Πατριάρχης Ιωσήφ και ο Ακροπολίτης είχαν με τη σειρά τους διαφορετική αντίληψη και πίστευαν ότι κατάγονταν από Έλληνες που έγιναν Ρωμαίοι εξαιτίας του Μέγα Κωνσταντίνου και της Νέας Ρώμης.
αν ακολουθήσεις την λογική του Καταρτζή δεν είμαστε το ίδιο έθνος με τους Νεοέλληνες του '21. Δεν μιλάμε ακριβώς την ίδια γλώσσα. Διαφέρουμε στις θρησκευτικές πρακτικές. Μην μιλήσω για το πολίτευμα. Το κράτος που δημιούργησαν δεν είναι ίδιο με αυτό που ζούμε σήμερα.
Σου επαναλαμβάνω. Λέμε εμείς ότι είμαστε άλλο έθνος από τους Έλληνες του '21;
Θεωρούμε τη γλώσσα των Ελλήνων του '21 ως άλλη γλώσσα από τη δική μας (όπως θεωρούσε ο Καταρτζής άλλη γλώσσα τη ρωμαίικη από την ελληνική);
Έχουμε άλλη θρησκεία από τους Έλληνες του '21; (όπως είχαν οι Ρωμιοί του Καταρτζή σε σχέση με τους αρχαίους Έλληνες);
Μιλάει για δυο έθνη που το ένα κατάγεται από το άλλο. Δηλαδή ουσιαστικά για ένα έθνος.
:roll:

Άβαταρ μέλους
Pertinax
Δημοσιεύσεις: 1528
Εγγραφή: 20 Απρ 2018, 23:29

Re: Ήταν το Βυζάντιο Ελληνικό;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Pertinax » 30 Μάιος 2019, 16:22

Chronicle έγραψε:
29 Μάιος 2019, 23:02
Δεν μπορούμε πλέον να ασχολούμαστε με όσους δεν έχουν πάρει χαμπάρι ότι το ζήτημα της ταυτότητας έχει κριθεί ήδη από τον 15ο-17ο αι. Η Αγγελομάτη-Τσουγκαράκη επιβεβαιώνει πανηγυρικά αυτό που ήδη έχει γραφτεί σε δύο άρθρα: (αυτό και αυτό).

Εικόνα

Απόλυτη κυριαρχία του Έλλην ήδη από τον 15ο αι. και φυσικά η καταγραφή τριών ταυτόσημων ουσιαστικά ονομάτων, Έλλην, Ρωμαίος, Γραικός.

Η ταυτότητα ήταν ήδη τελειωμένη υπόθεση στην εποχή του Καταρτζή. Έχουμε ξαναπεί για το τελευταίο φύλο συκής των ρωμαϊστών, να ξεγελάσουν κανέναν αδαή ότι οι υπόδουλοι τσακώνονταν στον 19ο αιώνα για να φτιάξουν από το... μηδέν "ελληνική ταυτότητα"!
To άρθρο της Τσουγκαράκη είναι για γέλια, καθώς αυτό που κάνει κυρίως είναι η αποδελτίωση τη Bibliographie Hellenique του Legrand (κατάλογος των ελληνικών βιβλίων που εκδόθηκαν βασικά στη Δύση). Κατά τ΄άλλα παραβλέπει ένα σωρό πηγές και διαστρέφει άλλες (π.χ. διαπίστωσα ότι μειώνει αισθητά - εν γνώσει της ή από αμέλεια - τη συχνότητα εμφάνισης του όρου Ρωμαίοι στα έργα των Φαναριωτών - κάτι που αλλάζει αισθητά το τελικό αριθμητικό αποτέλεσμα της έρευνάς της).

Συμφωνώ ότι η ταυτότητα ήταν τελειωμένη υπόθεση την εποχή του Καταρτζή, αλλά μόνο στο επίπεδο των λογίων. Σε αυτό το επίπεδο ο Καταρτζής πάλευε ουσιαστικά μόνος.

Όμως η εικόνα στα λαϊκά στρώματα, αναφορικά με τα εθνωνύμια, ήταν πολύ διαφορετική. Υπάρχουν αρκετές έμμεσες αναφορές που δείχνουν ποιο ήταν μακράν το κυρίαρχο λαϊκό εθνωνύμιο (βασικά και μόνο μια ματιά να ρίξει κανείς στα λεξικά που έχει βρει ο Σμερδαλέος φτάνει)

«Ρωμαίους (ούτω γαρ καλούσιν ημάς οι ημέτεροι)» (Μελέτιος Πηγάς, 16ος αιώνας)

«οι νύν επιχώριοι ημών Έλληνες, οι την Ανατολήν οικούντες [...] Ρωμαίοι μέχρι του νύν τη επιχωριαζούση ημών γλώττη ονομαζόμεθα» (Κωνσταντίνος Ροδοκανάκης ο Χίος, 1660)

Σχολιάζοντας την έκδοση ενός Ανώνυμου Υπομνήματος του 1796 από τον Σπ. Ασδραχά (στο βιβλίο «Ελληνική κοινωνία και οικονομία ΙΗ΄ και ΙΘ΄αιώνες») η Μαρία Μαντουβάλου σημειώνει:
«Παρατηρεί ο Ασδραχάς κάπως παράδοξα ότι “Ο Ανώνυμος συναντιέται με τον απόστολο της επανάστασης, τον υπερασπιστή του ελληνικού ονόματος” (σ. 164). Λέω παράδοξα, γιατί το υπόμνημα του 1796 μόνο για Ρωμαίους και ρωμαϊκή γη γράφει, όχι για Έλληνες [...] Στην εποχή του Διαφωτισμού κυριαρχεί το εθνικό όνομα Ρωμαίος και είναι άφθονα τα τεκμήρια που πείθουν για την αβίαστη χρήση του. Το όνομα Έλληνας δεν θα το υποκαταστήσει, όπως επανειλημμένα έχει υποστηριχθεί. Ο άνθρωπος του λαού γνωρίζει μόνο Ρωμαίους»
[Μαρία Μαντουβάλου, Κείμενα και Μελέτες Μεσαιωνικής και Νεοελληνικής Γραμματείας, 1990, σ. 118-119]

Ακόμα και το 1821, ο Κολοκοτρώνης έκανε αγώνα για να αλλάξει τον αυτοπροσδιορισμό του απλού κόσμου, όπως μαρτυρεί ο Σπηλιάδης.

(για να προλάβω αντιδράσεις: φυσικά και υπήρχε κάποια διείσδυση των ονομάτων Γραικοί και Έλληνες στο λαό, αλλά αυτό δεν αλλάζει τη γενική εικόνα της κυριαρχίας στα λαϊκά στρώματα του ονόματος και της ταυτότητας των Ρωμιών)

Γι΄αυτό λέμε ότι η ταυτότητα Έλληνες-Γραικοί, μέχρι και τον 18ο αιώνα-αρχές 19ου, δεν είχε γίνει ακόμα μια ολοκληρωμένη και συλλογική εθνοτική ταυτότητα. Γιατί δεν είχε επικρατήσει στο λαό.
Και οι ρωμαϊστές φυσικά κάνουν απλά τον κινέζο για το γεγονός ότι αυτό που κάνει ο Καταρτζής, ουσιαστικά είναι να επικρίνει απλώς την αρχαιοπληξία και να προσπαθεί να βρει τρόπους να κρατήσει το Ρωμαίος μέσα στην ταυτότητα.
Διότι, όπως βλέπουμε, ο Καταρτζής αναφέρεται σε ΕΝΑ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟ ("ονομαστήκαμε") με... τέσσερα ονόματα. Τέτοια ομολογία, ούτε από... εθνικιστή:

Εικόνα

Από τα "καλύτερα" επιχειρήματα που μπόρεσε να βρει ήταν η... σημασία του "Έλλην": "δεν ντρέπεστε να θέλετε να λέγεστε Έλληνες που σημαίνει ειδωλολάτρης;"! Δηλ. ένα φτωχό επιχείρημα και είναι κρίμα για τους απελπισμένους ρωμαϊστές να πιάνονται από τα μαλλιά τους:

Εικόνα
:lol:

Είθισται να ταυτίζεται κάποιος με όσους θεωρεί προγόνους, ακόμα και αν δεν θεωρεί ότι ανήκει στο ίδιο έθνος με αυτούς.

Το παραπάνω απόσπασμα, όμως έχει και συνέχεια. Εδώ ο Καταρτζής αφήνει στην άκρη τη θρησκευτική σημασία του όρου Έλληνας και πιάνει την πρωταρχική, την εθνική, εξηγώντας γιατί (και σε αυτή την περίπτωση) δεν ήταν Έλληνες οι Ρωμιοί.

«ειδέ και το πάρουμε [το όνομα Έλληνες] απλώς στην πρώτη του σημασία όνομα εθνικό, για τούτο κ΄όποιος διαβάση ελληνικά δεν γένεται Έλληνας, καθώς μήτ’ όποιος μάθ’ άλλη γλώσσα, δεν παρονομάζεται απ’ εκείνηνα. Το αυτό είναι και στην [ελληνική] παιδεία [πρέπει να την διαβάζουμε] για να καλλιεργήσουμε και να πλουτύνουμε τη γλώσσα μας τη ρωμαίκια, που νά ‘χουμε κ’ εμείς γλώσσα δική μας, και ναντιστρέφη το όνομα του έθνους [Ρωμηοί] με τη γλώσσα του...»

Γι' αυτό γράφει ότι το όνομα Έλληνες είναι πρόκριμα γιατί είμαστε Χριστιανοί (θρησκευτική ταυτότητα) και ατιμία γιατί είμαστε Ρωμιοί (εθνο-γλωσσική ταυτότητα).

Εδώ βλέπω ότι το κείμενο που παραθέτεις κάνει μια λαθροχειρία και βάζει το κόμμα αλλού (γι΄αυτό μπερδεύτηκες και χρωματίζεις το "ατιμία" μαζί με το "χριστιανοί", αφήνοντας ξεκρέμαστο το "ρωμηοί"). Στην έκδοση του Δημαρά (Δημητρίου Καταρτζή, Τα Ευρισκόμενα, σ. 49) το κείμενο έχει ως εξής:

«και νά μήν τό’ χουν πρόκριμα καθό χριστιανοί, και ατιμία καθό Ρωμηοί»

Εικόνα

Επίσης: το επιχείρημα ότι η ελληνική γλώσσα είναι μία και αδιαίρετη δεν αρκεί, γιατί εδώ εξετάζουμε πώς μπορεί να σκεφτόταν ο μέσος Ρωμιός που διέκρινε τα ρωμαίικα από τα ελληνικά.
Και είναι δυστυχώς παράδοξο να μην κατανοεί κάποιος μια απλή φράση:
"Οι Ρωμαίοι της Ανατολής, μπορούν να εννοούν την ίδια ακριβώς συλλογικότητα με χρήση του Γραικός ή Έλληνας"...

Δεν καταλαβαίνουν ότι εδώ αναφερθήκαμε στη συλλογικότητα των ΡΩΜΑΙΩΝ, όχι των... αρχαίων Ελλήνων!!!!
Δηλαδή, με απλά λόγια, όταν μιλάς για την "περήφανη εθνική ταυτότητα των Ρωμαίων" και βλέπεις ότι αυτός με την "περήφανη εθνική ταυτότητα των Ρωμαίων" μπορεί να αυτοπροσδιορίζεται και ως... Έλληνας και Γραικός, δεν καταλαβαίνεις ότι σου χτυπάει όχι καμπανάκι αλλά καμπάνα;
Πόσο πιο λιανά να το κάνω;

Όπως οι λατινόφωνοι Ρωμαίοι λέγονταν εναλλακτικά Λατίνοι και Ιταλοί, αλλά εθνοτικά ήταν Ρωμαίοι και όχι Λατίνοι-Ιταλοί...

έτσι και οι ελληνόφωνοι Ρωμαίοι της Ανατολής λέγονταν εναλλακτικά Γραικοί και Έλληνες, αλλά εθνοτικά ήταν Ρωμαίοι και όχι Γραικοί-Έλληνες.

Εθνοτικά Γραικοί-Έλληνες γίνονται μόνο όταν απομακρύνονται από τη ρωμαίικη/βυζαντινή συνείδηση και διαμορφώνουν νεοελληνική.

(στη νεοελληνική συνείδηση αλλάζουν τα κόζα και γίνεται πλέον το Ρωμιοί εναλλακτικό όνομα της βασικής ταυτότητας "Έλληνες")

Άβαταρ μέλους
Ζαποτέκος
Δημοσιεύσεις: 10197
Εγγραφή: 14 Ιαν 2019, 17:08

Re: Ήταν το Βυζάντιο Ελληνικό;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ζαποτέκος » 30 Μάιος 2019, 23:13

Pertinax έγραψε:
30 Μάιος 2019, 15:48
Τσουβαλιάζεις ανόμοιες περιπτώσεις και αυτό δεν είναι η σοφότερη μέθοδος.
Καταρχάς παραβλέπεις ότι ο βασικός μυθικός πρόγονος των Ρωμαίων ήταν ο Αινείας (please, μη αρχίσεις να επικαλείσαι τις θεωρίες ότι και οι Τρώες ήταν Έλληνες...). Ο Πλούταρχος και ο Διονύσιος, σαν Έλληνες που ήταν, τόνιζαν λίγο παραπάνω την ελληνική φυλετική συνιστώσα των Ρωμαίων για προφανείς λόγους. Ο Ιουστινιανός, από την άλλη, αναφέρει την αρκαδική συνιστώσα, αλλά τονίζει πως είναι απόγονος του Αινεία και έχει πάτριο γλώσσα τη λατινική. Ο Πλήθωνας λέει ότι οι Ρωμαίοι αποτελούνταν από Αινειάδες και Σαβίνους-Λακεδαιμόνιους. Ο Σύγκελλος αναφέρει τους Έλληνες και τους Ρωμαίους σαν χωριστά παρακλάδια των Κιτίων και όχι σαν τον ίδιο ακριβώς λαό. Σαν σούμα, οι αρχαίοι Ρωμαίοι ήταν διαφορετικός λαός από τους Έλληνες και μιλούσαν άλλη γλώσσα, γι' αυτό και οι Βυζαντινοί κάνουν λόγο για Έλληνες και Ρωμαίους και όχι... για Έλληνες και Έλληνες. :D
Οι περιπτώσεις αφορούν όλες την ελληνική καταγωγή των Ρωμαίων. Φυσικά και δεν θα επικαλεστώ την ελληνική καταγωγή των Τρώων. Θα πώ μόνο ότι ο πρώτος της γενεαλογικής γραμμής του Αινεία ήταν ο Δάρδανος, ο οποίος καταγόταν από την Αρκαδία ! :p060: Δεν τόνιζαν μόνο οι Έλληνες την ελληνική καταγωγή των Ρωμαίων. Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Αντωνίνος ο Ευσεβής έδωσε στην αρκαδική πόλη Παλλάντιον προνόμια. Την αναβάθμισε σε πόλη από κώμη και της έδωσε φορολογική ατέλεια. Κι αυτά γιατί πιστευόταν ότι από αυτήν την πόλη ξεκίνησε ο ήρωας Εύανδρος μαζί με άλλους Αρκάδες και αποίκισε την Ρώμη ( Παυσανίας , Ελλάδος Περιήγησις , Αρκαδικά, 43 ).
Ωπα ρε συ, αφού οι Ρωμαίοι ήταν Έλληνες, γιατί λες ότι αφομοιώθηκαν από τους Έλληνες; :lol:

Σοβαρά τώρα, τσουβαλιάζεις (ξανά) διαφορετικά σχήματα.
Η ειδοποιός διαφορά ανάμεσα στον Χαλκοκονδύλη και στους υπόλοιπους είναι ότι ο πρώτος υποστηρίζει πως οι Ρωμαίοι απορροφήθηκαν εντελώς από το ελληνικό στοιχείο, γι' αυτό και ήταν σφάλμα να κρατάνε οι Έλληνες το όνομα των Ρωμαίων. Οι άλλοι υποστηρίζουν σθεναρά τη ρωμαϊκή καταγωγή των βασιλέων της Κωνσταντινούπολης. Το λέει ξεκάθαρα ο Ιωσήφ Βρυέννιος: οι βασιλείς δεν είναι Έλληνες, αλλά το άνθος των αρχαίων Ρωμαίων. Και αλλού, απευθυνόμενος στο λαό, υποστηρίζει:
«Υμείς έστε μόνοι των Ρωμαίων το άνθος, οι της πρεσβυτέρας Ρώμης απόγονοι, και της νέας ταύτης υιοί»
προφανώς γιατί πίστευε ότι ο λαός καθορίζεται εν μέρει από την ταυτότητα των βασιλέων του.

(Εδώ θυμήσου και τον Ισοκράτη που υποστήριζε ότι οι Μακεδόνες βασιλείς ήταν Έλληνες που κυβερνούσαν έναν μη ελληνικό λαό :003: )

Αλλού ο Ιωσήφ Βρυέννιος υπαινίσσεται τη διπλή καταγωγή:
«... οι σοφότεροι των ανθρώπων (οίον εστί το των Ελλήνων τε και των Ρωμαίων γένος)»

Από την άλλη, ο Βατάτζης, ο Πατριάρχης Ιωσήφ και ο Ακροπολίτης είχαν με τη σειρά τους διαφορετική αντίληψη και πίστευαν ότι κατάγονταν από Έλληνες που έγιναν Ρωμαίοι εξαιτίας του Μέγα Κωνσταντίνου και της Νέας Ρώμης.
Όλοι αυτοί οι συγγραφείς που κάνουν αναφορά στην διπλή καταγωγή και στην ρωμαϊκή αρχή που πέρασε στο ελληνικό έθνος βασίζονται στο ίδιο γεγονός. Στην μεταφορά συγκλητικών και πατρικίων από την Ρώμη στην Πόλη. Όπως είπαν οι Βυζαντινοί στον Λιουτπράνδο ότι ο Μέγας Κωνσταντίνος μεταβίβασε τα σκήπτρα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας στην Πόλη και την γερουσία και τον στρατό και στην Ρώμη άφησε τον κατιμά. Και όλοι αυτοί εξελληνίστηκαν όπως λέει ο Χαλκοκονδύλης ή ο Πορφυρογέννητος για τους Ρωμαίους αυτοκράτορες. Δεν μπορεί να υπάρχουν αναφομοίωτοι Ρωμαίοι αφού δεν μιλούν λατινικά. Το σχήμα του Χαλκοκονδύλη είναι το μόνο που στέκει και αυτό θα ακολουθούσαν και οι υπόλοιπες πηγές της διπλής καταγωγής εάν το ανέλυαν περισσότερο. Η μόνη αναλλοίωτη καταγωγή που έμεινε από την παλαιά Ρώμη είναι αυτή της αυτοκρατορικής αρχής και καμία εθνοτική καταγωγή.

Ο Ισοκράτης διακρίνει τους Μακεδόνες από τους Νοτιοελλαδίτες πολιτειακά. Γι' αυτό δεν τους θεωρεί Έλληνες , αλλά ούτε και βαρβάρους. Βαρβάρους έλεγε τους γείτονές τους. Τους Κυπρίους τους θεωρούσε Έλληνες. Όταν όμως κυβερνήθηκαν από Φοίνικες έγιναν βάρβαροι. Επανελληνίστηκαν όταν απέκτησαν πάλι Έλληνες ηγέτες που προχώρησαν σε πολιτιστικές μεταβολές. Αυτό και μόνο μας κάνει να αντιληφθούμε πως ο Ισοκράτης δεν έδινε στον όρο "Έλλην" αποκλειστικά εθνοτική σημασία αλλά και πολιτισμική.



Σου επαναλαμβάνω. Λέμε εμείς ότι είμαστε άλλο έθνος από τους Έλληνες του '21;
Θεωρούμε τη γλώσσα των Ελλήνων του '21 ως άλλη γλώσσα από τη δική μας (όπως θεωρούσε ο Καταρτζής άλλη γλώσσα τη ρωμαίικη από την ελληνική);
Έχουμε άλλη θρησκεία από τους Έλληνες του '21; (όπως είχαν οι Ρωμιοί του Καταρτζή σε σχέση με τους αρχαίους Έλληνες);
Αυτό λέω. Αν ακολουθήσεις την ερμηνεία του Καταρτζή δεν ανήκεις στο ίδιο έθνος με τους αγωνιστές του '21. Κατάγεσαι από αυτούς αλλά ανήκετε σε διαφορετικά έθνη. Δεν μιλάς την ίδια γλώσσα με τους αγωνιστές του '21. Η δική σου είναι πιο καθαρή. Συνεπώς διαφέρετε στην γλώσσα.

Δεν διατηρείς τα ίδια θρησκευτικά έθιμα ακριβώς με τους αγωνιστές του '21. Άσε που ο Ευσέβιος Καισαρείας λέει πως "εγκαταλείψαμε την πατροπαράδοτη θρησκεία και γίναμε χριστιανοί" χωρίς καθόλου να αναφέρει πως με αυτό σταμάτησαν να είναι εθνοτικοί Έλληνες. Το ίδιο λέει και ο Γεώργιος Μοναχός για Ρωμαίους , Έλληνες και βαρβάρους. Συνεπώς εδώ προβληματικός είναι ο Καταρτζής που λέει κάτι που για τους Βυζαντινούς δεν ίσχυε.
Μιλάει για δυο έθνη που το ένα κατάγεται από το άλλο. Δηλαδή ουσιαστικά για ένα έθνος.
:roll:
Είναι για να σαστίζεις με αυτό το σχήμα. :smt023
… εις μικράς μεν ατυχίας ευρεθήσεται φίλος, εις μεγίστην δε και επιμένουσαν συμφοράν μηδείς σε πλανήση , φίλος ουκ έσται . ( Στρατηγικόν Κεκαυμένου )

Άβαταρ μέλους
Ζαποτέκος
Δημοσιεύσεις: 10197
Εγγραφή: 14 Ιαν 2019, 17:08

Re: Ήταν το Βυζάντιο Ελληνικό;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ζαποτέκος » 30 Μάιος 2019, 23:32

Pertinax έγραψε:
30 Μάιος 2019, 16:22
Όμως η εικόνα στα λαϊκά στρώματα, αναφορικά με τα εθνωνύμια, ήταν πολύ διαφορετική. Υπάρχουν αρκετές έμμεσες αναφορές που δείχνουν ποιο ήταν μακράν το κυρίαρχο λαϊκό εθνωνύμιο.
Φυσικά σημασία έχει και το περιεχόμενο του όρου Ρωμαίος. Και ο Καμινιάτης πίστευε πως στην εκστρατεία του Ξέρξη, ένα γεγονός ξεκάθαρα της ελληνικής ιστορίας, ο τόπος του βρισκόταν κάτω από την ρωμαϊκή αρχή.
Ακόμα και το 1821, ο Κολοκοτρώνης έκανε αγώνα για να αλλάξει τον αυτοπροσδιορισμό του απλού κόσμου, όπως μαρτυρεί ο Σπηλιάδης.

(για να προλάβω αντιδράσεις: φυσικά και υπήρχε κάποια διείσδυση των ονομάτων Γραικοί και Έλληνες στο λαό, αλλά αυτό δεν αλλάζει τη γενική εικόνα της κυριαρχίας στα λαϊκά στρώματα του ονόματος και της ταυτότητας των Ρωμιών)

Γι΄αυτό λέμε ότι η ταυτότητα Έλληνες-Γραικοί, μέχρι και τον 18ο αιώνα-αρχές 19ου, δεν είχε γίνει ακόμα μια ολοκληρωμένη και συλλογική εθνοτική ταυτότητα. Γιατί δεν είχε επικρατήσει στο λαό.
Λαλακίες των δυτικοβαρεμένων. Τα ίδια λέει και ο Φραντζής. Για δές την επιστολή Μανιάτη προς Μανιάτη σε μανιάτικο ιδίωμα και πόσο άνετα χρησιμοποιεί το Γραικοί : ο Υψηλότατος πρίντζιπάς μας θ’ αγροικηθή από την αφεντιά σου σήκωσε παντιέρα και ξέγραψε τη πόρτα από τη βασιλεύουσα και από την Ελλαδική γρεκιά. Από το κάμωμα του πρίντζιπα πολύς κακοφανισμός του Σουλτάνου και του Οφικιάλουνε και λοβοφέρσιμο και κινήσασι λεφούσια να πιούσι γρεκικό αίμα και να μας ερημάξουσι.
… εις μικράς μεν ατυχίας ευρεθήσεται φίλος, εις μεγίστην δε και επιμένουσαν συμφοράν μηδείς σε πλανήση , φίλος ουκ έσται . ( Στρατηγικόν Κεκαυμένου )

Άβαταρ μέλους
Pertinax
Δημοσιεύσεις: 1528
Εγγραφή: 20 Απρ 2018, 23:29

Re: Ήταν το Βυζάντιο Ελληνικό;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Pertinax » 31 Μάιος 2019, 14:00

Ζαποτέκος έγραψε:
30 Μάιος 2019, 23:13
Ζαπο, η ουσιοκρατία τρέχει από τα μπατζάκια σου :)

Οι ταυτότητες είναι συνδυασμός αντικειμενικών και υποκειμενικών στοιχείων με καθοριστικότερα τα υποκειμενικά.

Επομένως

1) Αν ακολουθούσαμε τη λογική του Καταρτζή και πιστεύαμε:
- ότι είμαστε άλλο έθνος από τους αγωνιστές του ΄21
- ότι η γλώσσα μας έχει εξελιχθεί τόσο που είναι πλέον μια ξεχωριστή γλώσσα από αυτή των αγωνιστών του ΄21
τότε εννοείται πως θα ήμασταν διαφορετικό έθνος από τους αγωνιστές του ΄21.

2) Η όποια μυθική ελληνική καταγωγή των αρχαίων Ρωμαίων δεν έπαιζε κανένα ουσιαστικό ρόλο και δεν εμπόδιζε τους Βυζαντινούς να τους θεωρούν σαν ξεχωριστό λαό από τους Έλληνες.

3) Μπορεί για εμάς και για τον Χαλκοκονδύλη (που ουσιαστικά ήταν Νεοέλληνας στη συνείδηση, όπως εμείς) η ιδέα της ρωμαϊκής καταγωγής των βυζαντινών αυτοκρατόρων να μην έχει κανένα περιεχόμενο, για αυτούς όμως που υποστήριζαν το σχήμα της διπλής καταγωγής είχε μεγάλη αξία και καθόριζε αναλόγως τη συνείδησή τους. Και ο Πορφυρογέννητος και ο Ιωσήφ Βρυέννιος και ο Γρηγόριος Μάμμας μας λένε ότι οι αυτοκράτορες πήραν τη γλώσσα των Ελλήνων, αλλά αυτό δεν έσβησε την ιστορική τους σύνδεση με τους αρχαίους Ρωμαίους.

Γρηγόριος Μάμμας:
Του γάρ Μεγάλου Κωνσταντίνου εκείθεν ορμωμένου , καί τούς λίαν ευγενεστάτους μεγιστάνας Ρωμαίων εκ Ρώμης μετοικισαμένου εις την επ’ ονόματι εαυτού ανεγερθείσαν πόλιν, τήν καί Νέαν Ρώμην ονομασθείσαν, οι εξ εκείνων φύντες τήν μέν των Ελλήνων εξασκήσαντες γλώτταν , καί διά ταύτης φθεγγόμενοι, τό δέ γένος εκείθεν έλκοντες, εικότως καί Γραικολατίνοι οφείλουσι λέγεσθαι, διότι οι Λατίνοι τούς Έλληνας Γραικούς ονομάζουσι. Καί όπερ αυτός ο τίμιος ανήρ καθ’ ημών προφέρει, ημείς αληθές τε είναι ηγούμεθα καί ομολογούμεν. Εώμεν νύν λέγειν , ότι καί οι βασιλεύοντες ημών Ρωμαίοι εισιν εκείθεν έλκοντες τό γένος.

Έτσι εξηγείται και η τελική απάντηση του Λιουτπράνδου, την οποία ο Papyrus έχει κάνει σημαία, χωρίς να κατανοεί το νόημα της.

Εικόνα

Τι λέει ο Λιουτπράνδος;
- Κι εμείς ξέρουμε ότι προέρχεστε από Ρωμαίους που ήρθαν εδώ μαζί με τον Κωνσταντίνο
- Επειδή όμως έχετε αλλάξει από τότε (άρα τα είχατε προηγουμένως) και γλώσσα και έθιμα και ενδυμασία, ο Πάπας συμπέρανε ότι σας δυσαρεστούσε και το ρωμαϊκό όνομα
- Ησυχάστε, όμως. Ο Πάπας θα το διορθώσει και στο εξής θα σας αποκαλεί Ρωμαίους

Με λίγα λόγια, αναγκάζεται να αναγνωρίσει ότι έχει απέναντί του Βυζαντινούς που έχουν συνείδηση της ιστορικής ρωμαϊκής καταγωγής τους, αλλά μιλάνε πλέον ελληνικά και έχουν υιοθετήσει ελληνικά έθιμα, επειδή κυβερνούν ελληνογενείς και ελληνόφωνους πληθυσμούς. Από αυτή την ιστορική μείξη η λογικότερη κοινή ταυτότητα που προκύπτει είναι εθνικά Ρωμαίοι της Νέας Ρώμης και, εναλλακτικά και ανεπίσημα, Γραικοί.

Το περιστατικό αυτό επιβεβαιώνει την πίστη της βυζαντινής ελίτ στη ρωμαϊκή καταγωγή. Γι' αυτό και ο Ατταλειάτης, έναν αιώνα μετά, μπορούσε να επινοεί μια αρχαιορωμαϊκή καταγωγή (από το γένος των Φαβίων) για τους Φωκάδες.

Chronicle
Δημοσιεύσεις: 678
Εγγραφή: 11 Σεπ 2018, 07:56
Phorum.gr user: Chronicle

Re: Ήταν το Βυζάντιο Ελληνικό;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Chronicle » 31 Μάιος 2019, 14:04

Ο χειρότερος συνδυασμός, να παριστάνει κάποιος τον εξυπνάκια ενώ βαριέται να διαβάσει...

Εικόνα


Και το αποκορύφωμα:

Εικόνα

Ήδη έδωσε το λινκ ο Ζαποτέκος, αλλά όποιος θέλει να δει μαγειρέματα σχετικά με τα λεξικά, σε βαθμό που ξεπερνά και τον Λιθοξόου, μπορεί να διαβάσει ΕΔΩ, για τις γελοιότητες περί δημώδους και λόγιας γλωσσικής μορφής, λες και πρόκειται για γλώσσες διαφορετικών... εθνών!

Μία από τις απαντήσεις των πηγών στους κομπογιαννίτες την βλέπουμε κι εδώ, ότι ασφαλώς και η "ρωμέικη" είναι δομικά συνδεδεμένη με την λόγια ελληνική:

Εικόνα

Αφού είτε πούμε "ρωμέικη", είτε "κοινή των ρωμαίων γλώσσα/διάλεκτο", είτε "κοινή των Ελλήνων γλώσσα/διάλεκτο", είτε "κοινή των Γραικών γλώσσα/διάλεκτο", είναι το ίδιο πράγμα:

Εικόνα
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Chronicle την 31 Μάιος 2019, 14:15, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

Chronicle
Δημοσιεύσεις: 678
Εγγραφή: 11 Σεπ 2018, 07:56
Phorum.gr user: Chronicle

Re: Ήταν το Βυζάντιο Ελληνικό;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Chronicle » 31 Μάιος 2019, 14:15

Μιλάμε ότι έφτασαν στα όρια των ψεκασμένων.

Οι Βυζαντινοί στον 10ο αι. βλαστημάνε το γένος των Λατίνων και την πρεσβυτέρα Ρώμη του 4ου αιώνα μια εποχή όπου η ρωμαϊκή ιδέα συνδεόταν με την λατινικότητα, και οι ρωμαϊστές γράφουν ότι οι Βυζαντινή είχαν "συνείδηση" ... λατινορωμαϊκής γενεαλογίας, δηλ. αυτής που βλαστημάνε!

Εδώ βλέπουμε την... λατινορωμαϊκή συνείδηση καταγωγής των Βυζαντινών:

Εικόνα

Τώρα εξηγείται πώς έχουν τακιμιάσει με τον "φλωρινιώτη" blogger, διότι έως τώρα είχα την εντύπωση ότι μόνο ο ένας είχε το πρόβλημα.

Chronicle
Δημοσιεύσεις: 678
Εγγραφή: 11 Σεπ 2018, 07:56
Phorum.gr user: Chronicle

Re: Ήταν το Βυζάντιο Ελληνικό;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Chronicle » 31 Μάιος 2019, 14:28

"εθνικά Ρωμαίοι της Νέας Ρώμης και, εναλλακτικά και ανεπίσημα, Γραικοί"

Ζαποτέκο, είναι όνειρο ή όντως γράφει ότι το εναλλακτικό όνομα του... "ΕΘΝΙΚΑ ΡΩΜΑΙΟΥ" είναι "ΓΡΑΙΚΟΣ";;!!

Διότι όταν βλέπω τέτοια τόσο βεβαιώνομαι πόσο μεγάλη αρετή είναι να αντιλαμβάνεται κάποιος πότε πρέπει να σταματήσει...
Εγώ πάντως σταματάω εδώ.

Απάντηση


  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Ιστορία”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών