Έλα όμως που ήθελαν και τους αρχαίους Ρωμαίους να έχουν ελληνική καταγωγή. Δηλαδή δεν μιλάμε για Ρωμέλληνες καταγωγικά, αλλά για διπλούς Έλληνες.Pertinax έγραψε: ↑29 Μάιος 2019, 15:51Αν καταλάβεις κάποια στιγμή τι γράφω, εγώ προσωπικά ως Pertinax, σφύρα μου. Προσωπικά είμαι καλδελλικός, γιατί ο Καλδέλλης είναι ο πρώτος που δείχνει πειστικά ότι η ρωμαϊκή ταυτότητα του Βυζαντίου ήταν εθνο-πολιτική (πολιτική και εθνική/εθνοτική ταυτόχρονα) και μάλιστα από πολύ νωρίς (ενώ η Page και ο Στουραϊτης θεωρούν ότι διαμορφώθηκε σε μεταγενέστερη περίοδο και κάνουν διάκριση μεταξύ πολιτικής και εθνοτικής ρωμαϊκότητας). Δεν συμφωνώ μαζί του στο ότι ήταν ταυτόσημη με την αρχαία ρωμαϊκή, αλλά αυτό το θεωρώ δευτερεύον στην παρούσα φάση. Το σημαντικό είναι να καταδειχθεί ότι μιλάμε για μια κανονική εθνοτική ταυτότητα και όχι απλώς πολιτική.Chronicle έγραψε: ↑29 Μάιος 2019, 10:15Αλλά κάποιοι ονειρεύονται... "άπτωτους Ρωμαίους" και λένε απιθανολογίες όπως, "αλλά όλοι συμφωνούσαν ότι ήταν Ρωμαίοι"...
Εδώ οι πηγές ξεκαθαρίζουν "ποιοι Ρωμαίοι" είναι οι μεν και "ποιοι Ρωμαίοι" είναι οι δε, και εμείς απαντάμε με το ζητούμενο: "ήταν Ρωμαίοι"! Δηλαδή, όπως το περίφημο, "αλλά έχουν αθηναϊκές πινακίδες"...Αυτό το ιστορικό σχήμα επιβεβαιώνει τη ρωμαϊκή εθνοτικότητα, όχι την ελληνική. Σου το λέει και ο Στουραϊτης στο τελευταίο του άρθρο. Ο Ανώνυμος εξηγεί ότι με το «Ρωμέλληνες» εννοεί τη διπλή καταγωγή από δύο αρχαία έθνη που ενώθηκαν και δημιούργησαν το «κάλλιστο έθνος» της Νέας Ρώμης. Μιλάει ξεκάθαρα για καταγωγή ΚΑΙ από τους αρχαίους Ρωμαίους (όπως και ο Χρυσολωράς και όλοι όσοι επικαλούνται αυτό το σχήμα) και αυτή η «λεπτομέρεια» είναι που διαλύει την όποια υπόνοια ταύτισης αυτού του σχήματος με την εθνοτική ελληνικότητα π.χ. του Χαλκοκονδύλη (ο οποίος υποστήριζε ότι η ρωμαϊκή καταγωγή εξανεμίστηκε και δεν έπαιζε πλέον κανένα ρόλο).Και τους λέει ο Πανηγυρικός του Ανωνύμου, ότι μέσα στις είκοσι χιλιάδες λέξεις, υπάρχουν πολλά Ρωμαίοι και ένα μόνο "Ρωμέλληνες", το οποίο εξηγεί στον αναγνώστη ότι, "εμείς είμαστε τέτοιοι Ρωμαίοι, που ορθότερο θα ήταν αν μας προσδριόριζες ως Ρωμέλληνες".
Αναλόγως, οι σημερινοί Φράγκοι (Γάλλοι) κατάγονται από Γαλάτες και Φράγκους, αλλά δεν έχουν ίδια ταυτότητα ούτε με τους Gaulois ούτε με τους μεσαιωνικούς γερμανόφωνους Φράγκους.
Απ’ ότι παρατήρησα στα απαντητικά σου άρθρα εσύ νομίζεις ότι το «Ρωμέλληνες» δεν έχει καμία σχέση με τους αρχαίους Ρωμαίους, αλλά σημαίνει εθνοτική καταγωγή από τους Έλληνες και πολιτική καταγωγή από τη Νέα Ρώμη. Και μετά θέλεις να σε πάρουμε στα σοβαρά...Εδώ βλέπουμε κατά πόσο οι αυθεντικοί Ρωμιοί (όχι οι Νεοέλληνες που χρησιμοποιούν το Ρωμιός ως εναλλακτικό τους όνομα), ακόμα και αυτοί που πίστευαν ότι κατάγονται από Έλληνες και χρησιμοποιούσαν σποραδικά και το όνομα Γραικοί, μιλούσαν για την ίδια ακριβώς ταυτότητα.Παρουσιάσαμε πλήθος πηγών όπου οι αυτοπροσδιοριζόμενοι ως Ρωμαίοι της Ανατολής, μπορούν να εννοούν την ίδια ακριβώς συλλογικότητα με χρήση του Γραικός ή Έλληνας. Αλλά κάποιοι προτιμούν το κρυφτό πίσω από το δάχτυλο τους.
«δύο έθνη, ελληνικό και ρωμαίκο, που διέχουν δυό χιλιάδες και περισσότερα χρόνι’ αναμεταξύ τους, τα έχει [ο κάθε ελληνολάτρης λόγιος] για ένα, το ελληνικό, γιατί μόνε το μεταγενέστερο κατάγεται απτό προγενέστερο˙ αυτά όμως διαφέρουν έν’ απτό άλλο και στην τύχη και στο πολίτευμα και στη θρησκεία και στα ήθη και στη γλώσσα και στη διαγωγή, ως και στα ρούχα και οικηματικά σκεύη τους»
Τέτοιες μαρτυρίες καταδεικνύουν τη σαθρότητα της ουσιοκρατικής θεώρησης της ελληνικής ταυτότητας.


Ἡρακλείδης γὰρ ὁ Ποντικὸς οὐ πολὺ τῶν χρόνων ἐκείνων ἀπολειπόμενος ἐν τῷ Περὶ ψυχῆς συγγράμματί φησιν ἀπὸ τῆς ἑσπέρας λόγον κατασχεῖν, ὡς στρατὸς ἐξ Ὑπερβορέων ἐλθὼν ἔξωθεν ᾑρήκοι πόλιν Ἑλληνίδα Ῥώμην, ἐκεῖ που κατῳκημένην περὶ τὴν μεγάλην θάλασσαν.
Αμάν με τον Καταρτζή. Που κι αυτός δηλαδή μιλάει για ελληνική καταγωγή. Εάν το πάρεις στα σοβαρά είναι σαν να παραδέχεσαι πως εμείς διαφέρουμε εθνικά από τον Έλληνα του '21 αφού διαφέρουμε στην τύχη, στο πολίτευμα, στα ήθη, στις θρησκευτικές πρακτικές , στη γλώσσα, στα ρούχα και στα οικηματικά σκεύη. Για δες αυτόν τον προγενέστερο : https://el.wikipedia.org/wiki/Αναστάσιος_Μιχαήλ
Πρόκειται για λόγο που απευθυνόταν προς την Ακαδημία του Βερολίνου (Βραδεμβούργου) με σκοπό να δείξει στους τότε ανθελληνικούς κύκλους της Γερμανίας ότι υπήρχε συνέχεια της ελληνικής γλώσσας από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες του.