Ζαποτέκος έγραψε: ↑31 Μάιος 2019, 15:54
Pertinax έγραψε: ↑31 Μάιος 2019, 14:00
1) Αν ακολουθούσαμε τη λογική του Καταρτζή και πιστεύαμε:
- ότι είμαστε άλλο έθνος από τους αγωνιστές του ΄21
- ότι η γλώσσα μας έχει εξελιχθεί τόσο που είναι πλέον μια ξεχωριστή γλώσσα από αυτή των αγωνιστών του ΄21
τότε εννοείται πως θα ήμασταν διαφορετικό έθνος από τους αγωνιστές του ΄21.
Δεν ακολουθούμε λοιπόν την λογική του Καταρτζή γιατί καταλαβαίνουμε πόσο αστεία είναι.
Και ποιος σου λέει ότι δεν ισχύει η λογική του Καταρτζή;
Μπορεί να είμαστε το ίδιο έθνος με τους αγωνιστές του '21, αλλά δεν είμαστε το ίδιο έθνος με τους Ρωμιούς της τουρκοκρατίας και τους παλιότερους ή με τους αρχαίους Έλληνες. Απλώς η πλειοψηφία των Νεοελλήνων υιοθετεί τον εθνικό μύθο της άπτωτης εθνοτικής ταυτότητας από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα. Ταυτόχρονα, όμως, υπάρχουν και οι νεοελληνιστές, δλδ αυτοί που συνειδητά πιστεύουν ότι το έθνος τους ξεκινά από τον Χαλκοκονδύλη και τον Πλήθωνα ή αργότερα από τον Ρήγα, τον Κοραή και τον Κολοκοτρώνη.
Κατανοείς πως θα τον έβλεπαν άλλοι λόγιοι που πίστευαν στην συνέχεια της ελληνικής γλώσσας και που έλεγαν τον Θαλή τον Μιλήσιο Ρωμαίο
Μα και αυτοί ουσιαστικά ρωμαίικη ταυτότητα είχαν, γι΄αυτό έλεγαν Ρωμαίους τους αρχαίους Έλληνες. Απλά δεν έβαζαν τόσο ξεκάθαρες διαχωριστικές γραμμές, όπως έβαζε ο Καταρτζής. Αν είχαν ελληνική συνείδηση θα έκαναν το αντίθετο και θα έδειχναν σαφή προτίμηση στο όνομα Έλληνες.
Και μην μου πείς για τον λαό πως χρησιμοποιούσε το όνομα Ρωμαίος γιατί και το όνομα Έλληνες χρησιμοποιούσε για τους δημιουργούς των αρχαίων μνημείων και θεωρούσε πως τέτοιοι θα ήμαστε και εμείς αν ...
Δεν θα συμφωνήσουμε ποτέ σ' αυτό. Οι λαϊκές παραδόσεις για τους
Έλληνες δείχνουν σαφή τομή μεταξύ Ελλήνων και Ρωμιών. Μπορεί να υπήρχε κάποια σύνδεση σε μερικές ιστορίες, αλλά πάντα οι
Έλληνες τοποθετούνταν στην αρχαιότητα. Στον περασμένο
Καιρό των Ελλήνων , όπως ήταν η παγιωμένη φράση.
Δείχνεις προτίμηση στον Καταρτζή που λέει πως οι Ρωμιοί κατάγονται από τους Έλληνες , αλλά είναι διαφορετικά έθνη. Ταυτόχρονα σου αρέσει και η καταγωγή των Ρωμιών από τους αρχαίους Ρωμαίους , αλλά αυτήν την βρίσκεις αναλλοίωτη ( Βρυέννιος : οι της πρεσβυτέρας Ρώμης απόγονοι ) και συνεπώς σύμφωνα με την ερμηνεία που κάνεις στους αφηγητές του σχήματος των Ρωμελλήνων, το πρώτο συνθετικό είναι αυτό ακριβώς που ήταν και στα αρχαία χρόνια, οι παλαιοί Ρωμαίοι , οι Λατίνοι. Και αυτό γιατί λές πως οι Ρωμαίοι ήταν ένα αρχαίο έθνος , διαφορετικό από τους Έλληνες.
Αυτό που εννοώ είναι ότι υπήρχαν διαφορετικές εκδοχές της βυζαντινής (ρωμαϊκής) εθνοτικής συνείδησης, όπως ακριβώς υπάρχουν και διαφορετικές εκδοχές της νεοελληνικής. Άλλοι πίστευαν περισσότερο στην απώτερη αυσονική καταγωγή, άλλοι περισσότερο στην απώτερη ελληνική, άλλοι και στις δύο (Ρωμέλληνες) αλλά το κομβικό ιστορικό/εθνικό γεγονός ήταν η ίδρυση της Νέας Ρώμης. Προφανώς ο απλός λαός συνδεόταν περισσότερο με το τελευταίο.
Ο Χρήστος Μαλατράς (που λανσάρει και τον όρο
East Romanitas ακριβώς για τη διακρίνει τη βυζαντινή ρωμαϊκότητα από την αρχαία) έχει γράψει ένα ωραίο:
«Οι Βυζαντινοί θεωρούσαν εαυτούς πρώτα από όλα κληρονόμους του Μ. Κωνσταντίνου και όχι του Μ. Αλεξάνδρου, του Δαβίδ ή του Αυγούστου»Τι γνώμη πιστεύεις πως θα είχε ο Καταρτζής για την καταγωγή από την παλαιά Ρώμη ;

Μετά την Άλωση άρχισε να χάνεται η όποια ιστορική σύνδεση με τους αρχαίους Ρωμαίους. Ο Καταρτζής τους λέει Ρωμάνους και τους διακρίνει από τους Ρωμαίους-Ρωμιούς. Αλλά πού και πού πετάει και κάτι τέτοια:
«[ο σοφός λόγιος] θεωρεί τον Πλούταρχο στ’ αμίμητα Παράλληλά του να περικλείη όλην σχεδόν την ιστορία των Ελλήνων και των αρχαίων μας Ρωμαίων...» 2) Η όποια μυθική ελληνική καταγωγή των αρχαίων Ρωμαίων δεν έπαιζε κανένα ουσιαστικό ρόλο και δεν εμπόδιζε τους Βυζαντινούς να τους θεωρούν σαν ξεχωριστό λαό από τους Έλληνες.
Και γιατί επέμεναν να την υπενθυμίζουν διαχρονικά ( Ιουλιανός, Ιουστινιανός, Πλήθων ) ; Γιατί ο Σύγκελλος λέει πως οι Λατίνοι, δηλαδή οι Ρωμαίοι, οι Κύπριοι, οι διαμένοντες βόρεια των Κυπρίων ( μάλλον οι Μικρασιάτες ) και τα έθνη της Ελλάδος κατάγονται όλοι από τους Κητίους ; Αν ήθελε να τους διακρίνει θα έλεγε πως μόνο οι Ρωμαίοι κατάγονταν από τους Κητίους , αφού πιο πάνω έχει δώσει τους Έλληνες ( Ίωνες ) από τον Ιωύαν. Πώς φαντάζεσαι πως έφτασαν στο σχήμα (Γ)Ραικός = Ρωμαίος και τον Γεώργιο Μοναχό να λέει πως οι ελληνιστές λόγιοι ονόμαζαν τους αποστόλους και τους Βυζαντινούς βαρβαρόφωνους Έλληνες ; Όλα αυτά γίνονταν για να φέρουν κοντά τους Ρωμαίους και τους Έλληνες ώστε να μπορεί ο Γεώργιος Μοναχός να λέει πως ο Κωνστάντιος έγινε βασιλιάς "Ρωμαίων και Ελλήνων" και ο βίος του Αγίου Αρτεμίου να μιλάει για άνδρες "Ρωμαίους και Έλληνες".
Ακριβώς, γι' αυτό μιλούσαν για συγγένεια, αλλά όχι για ταύτιση των δύο αρχαίων λαών.
Ο Πλήθωνας π.χ. αναφέρει ότι οι Σαβίνοι ήταν Λακεδαιμόνιοι για να τονίσει τους δεσμούς των Παλαιολόγων (που πίστευαν στη ρωμαϊκή καταγωγή) με την Πελοπόννησο. Προηγουμένως λέει ότι οι αρχαίοι Ρωμαίοι που ίδρυσαν τη Νέα Ρώμη ήταν Αινειάδες και Σαβίνοι.
Έλα όμως που οι Βυζαντινοί , οι Αύσονες , δεν ήθελαν να έχουν καμιά σχέση με τους Λατίνους / Ιταλούς :
Ὁ μη τροπάτωρ βασιλεὺς γῆς Αὐσόνων , Ἀλέξιος Αὔγουστος Κομνηνῶν γένους· ...Ὑπὲρ τὸν Ἑλλήσποντο ν ἤρθη τὸ κράτος , Εἰς Εὐρώπην ἔφθασεν ἐκ τῆς Ἀσίας Καὶ τὴν Θρᾳκῶν ἐπέσχε καὶ Μακεδόνων Καὶ τῶν πυλῶν ἔψαυσε τῆς Κωνσταντίνου. Ἀνδραποδισμὸς Ἰταλῶν καὶ ζωγρία Καὶ συνεχῆ λάφυρα τούτων καὶ σκῦλα Καὶ παντελὴς δίωξις ἐκ γῆς Αὐσόνων.
Ο Λιουτπράνδος λέει πως ουσιαστικά όλα τα εξελληνίσατε και κρατήσατε μόνο την ρωμαϊκή αρχή ( "αυτοκράτωρ Ρωμαίων" ) . Ότι του είπαν δηλαδή οι Βυζαντινοί οι οποίοι εξύβρισαν από πάνω και τους Λατίνους που έμειναν πίσω , δηλαδή τους προγονικούς συγγενείς τους .

Το εξήγησα παραπάνω:
Οι Βυζαντινοί Ρωμαίοι κρατούσαν μόνο την ιδέα της καταγωγής από την αρχαία Ρώμη και τους πατρίκιους. Δεν συνδέονταν με τη σύγχρονή τους Ρώμη και τους πληβείους που είχαν αφήσει πίσω. Γι ' αυτό και δεν ταυτίζονταν εθνικά με τους μεσαιωνικούς Ρωμαίους της Δύσης και τον Πάπα.
Μιλάμε πλέον για ένα ρωμαϊκό (βυζαντινό) έθνος διαφορετικό από τους Ρωμαίους-Λατίνους της Δύσης.
Να θυμηθούμε τέλος πως ο Ηράκλειος και ο Βασίλειος Α΄είχαν επινοήσει και παρθαρμενική καταγωγή από τους βασιλιάδες της Αρμενίας. Να σήμαινε άραγε αυτό την πίστη της βυζαντινής αριστοκρατίας σε κάποια περσαρμενική καταγωγή ;

Ρε συ, τα έχουμε ξαναπει αυτά.
Πρόκειται για εκρωμαϊσμένους που από τη μία κρατάνε την ιδιαίτερη αρμενική καταγωγή τους, ενώ από την άλλη υιοθετούν τον βυζαντινό μύθο (γι΄αυτό και είχαν επινοήσει ότι η μητέρα του Βασιλείου Α' καταγόταν από τον Αύσονα Κωνσταντίνο και τον Έλληνα Αλέξανδρο).