https://www.vice.com/gr/article/kbqbe9/ ... -korinthou
Λοιπόν, πραγματικά, αν την έκανε παραγγελία αυτή την "δακρύβρεχτη ιστορία αγάπης" η ΧΑ προκειμένου να διακωμωδήσει τη λαθρομετανάστευση, δεν θα μπορούσε να την πετύχει καλύτερα.Ο Γιούσεφ και η Γκαλντίρ γνωρίστηκαν πριν δύο χρόνια στο διαδίκτυο, σε μία σελίδα ρασταφάρι. Όταν εκείνη πήγε στο Μαρόκο να τον βρει, οι γονείς του έκριναν ότι αυτή η γνωριμία πήγαινε κόντρα στα δικά τους πιστεύω. «Είχε τατουάζ και ήταν Σουηδέζα. Αυτά ήταν αρκετά για να εναντιωθούν οι γονείς μου στην σχέση μας. Ήταν επίσης αρκετά και για μένα, για να πάρω την απόφαση να φύγω από το Μαρόκο. Παράνομα φυσικά. Όμως, δεν ήταν μόνο η Γκαλντίρ», μου ξεκαθαρίζει. «Η ανεργία», επισημαίνει, «αυτός ήταν ο καταλύτης».
Ο Γιούσεφ ανήκει στην τάξη των Μαροκινών που δεν μπορούν να εργαστούν, στους νέους δηλαδή. Το ποσοστό της ανεργίας γι' αυτούς, είναι διπλάσιο από ό,τι η ανεργία σε ολόκληρη τη χώρα, με τέσσερις στους πέντε ανέργους να είναι μεταξύ 15 και 34 χρονών. «Δεν επέλεξα εγώ να γεννηθώ σε μια κοινωνία που το πεδίο των επιλογών μου ήταν καταποντισμένο από την στιγμή της γέννησής μου, όπου αυτό που μου ζητούσαν ήταν να παραμείνω απλά θεατής της ζωής μου, να γίνω και να παραμείνω ένας «καλός» Μουσουλμάνος, να είμαι ευχαριστημένος ζώντας μέσα σε μια ρουτίνα πληκτική. Επέλεξα όμως, να δώσω στον εαυτό μου την ευκαιρία να ζήσει ελεύθερα. Να αναζητήσω ένα φυσικό χώρο, στον οποίο θα είχα πρακτικά την ελευθερία να δημιουργήσω, να εργαστώ, να ζήσω, να ακολουθήσω όποια θρησκεία επιθυμώ, να κάνω έρωτα με την κοπέλα που αγαπώ. Το ταξίδι προς την ελευθερία είναι ακριβό πολύ. Στη δική μου περίπτωση το τίμημα ήταν 6000 ευρώ. Ίσως οι νέοι Έλληνες να μπορούν να ταυτιστούν μαζί μου», συνεχίζει. «Ξέρω πως στα χρόνια της κρίσης, πολλοί αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν σε άλλες χώρες για να ζήσουν. Η διαφορά μας όμως είναι, πως εκείνοι έχουν το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης, ενώ εμείς, είμαστε εγκλωβισμένοι. Νομίζουν πώς θα ρισκάραμε τη ζωή μας στη θάλασσα έτσι για το χαβαλέ;».
Αυτοί είναι οι "δυστυχείς" λαθρομετανάστες, που πρέπει να τους περιθάλψουμε κιόλας. Τί να πεί κανείς, ζητείται λογική.