Όντως; έχει αποδειχθεί; δεν το ήξερα.
Ψευδο-randoms δεν είναι αυτά;Με την ίδια έννοια, υπάρχει θεωρία των random graphs, random numbers κ.α.
Όντως; έχει αποδειχθεί; δεν το ήξερα.
Ψευδο-randoms δεν είναι αυτά;Με την ίδια έννοια, υπάρχει θεωρία των random graphs, random numbers κ.α.
Αυτό ακριβώςwooded glade έγραψε: ↑04 Απρ 2018, 15:31Η τύχη είναι αστάθμητη.
Περπατάς στην Πατησίων και πας να περάσεις απέναντι από το φανάρι της Στουρνάρα.
Στο απέναντι πεζοδρόμιο είναι η μις Ελλάς και είναι βέβαιο ότι θα τη ρίχνατε.
Ο αέρας σπρώχνει προς το μέρος σας ένα διαφημιστική φυλλάδιο που λέει "ηλεκτρικές κουζίνες - πλυντήρια με εκπτώσεις στου Παρταόλα".
Το πιάνετε, το διαβάζετε για λίγο, φεύγει το πράσινο φως.
Στο επόμενο πράσινο φως η μις Ελλάς έχει χαθεί, έχει φτάσει στα Χαυτεία ξέρω γω - πάει το ραντεβού.
Αντίθετα μπορεί να σας ευνοήσει.
Πως πήρα εγώ 100 ευρώ πέρυσι το καλοκαίρι ;
Μπαίνω σε ένα πρακτορείο και παίζω 2 ευρώ ένα άλογο μιάς Εγγλέζικης ιπποδρομίας. Ήταν το νούμερο 6, με απόδοση 5. Κερδάει, πάω να πάρω 10 ευρώ και μου δίνουν 100 !
Εξαφανίστηκα αμέσως γιατί νόμιζα ότι ήταν λάθος του μηχανήματος, μήπως ήθελε τίποτα πάτημα "clear" αλλοιώς προσέθετε και προηγούμενα ποσά.
Τι είχε γίνει όμως ;
Δεν είχα παίξει Αγγλία. Είχα παίξει μία ταυτόχρονα διεξαγόμενη Γαλλική ιπποδρομία. Για να μου σημείωνε Αγγλία το χαρτάκι έπρεπε να είχα δηλώσει "Αγγλία" και να πάει ο πράκτορας το τερματικό στη θέση "Αγγλία". Όμως ήταν στη θέση "Γαλλία" και πήρε "Γαλλία".
Τι έγινε στη Γαλλία λοιπόν ; Στη Γαλλία κέρδισε κι εκεί ένα νούμερο 6, το οποίο όμως ήταν φαντομάς και είχε απόδοση 50 !
ΔΕ ΜΠΟΡΩ.bluerose έγραψε: ↑04 Απρ 2018, 21:59Αυτό ακριβώςwooded glade έγραψε: ↑04 Απρ 2018, 15:31Η τύχη είναι αστάθμητη.
Περπατάς στην Πατησίων και πας να περάσεις απέναντι από το φανάρι της Στουρνάρα.
Στο απέναντι πεζοδρόμιο είναι η μις Ελλάς και είναι βέβαιο ότι θα τη ρίχνατε.
Ο αέρας σπρώχνει προς το μέρος σας ένα διαφημιστική φυλλάδιο που λέει "ηλεκτρικές κουζίνες - πλυντήρια με εκπτώσεις στου Παρταόλα".
Το πιάνετε, το διαβάζετε για λίγο, φεύγει το πράσινο φως.
Στο επόμενο πράσινο φως η μις Ελλάς έχει χαθεί, έχει φτάσει στα Χαυτεία ξέρω γω - πάει το ραντεβού.
Αντίθετα μπορεί να σας ευνοήσει.
Μπαίνω σε ένα πρακτορείο και παίζω 2 ευρώ ένα άλογο μιάς Εγγλέζικης ιπποδρομίας. Ήταν το νούμερο 6, με απόδοση 5. Κερδάει, πάω να πάρω 10 ευρώ και μου δίνουν 100 !
Εξαφανίστηκα αμέσως γιατί νόμιζα ότι ήταν λάθος του μηχανήματος, μήπως ήθελε τίποτα πάτημα "clear" αλλοιώς προσέθετε και προηγούμενα ποσά.
Τι είχε γίνει όμως ;
Δεν είχα παίξει Αγγλία. Είχα παίξει μία ταυτόχρονα διεξαγόμενη Γαλλική ιπποδρομία. Για να μου σημείωνε Αγγλία το χαρτάκι έπρεπε να είχα δηλώσει "Αγγλία" και να πάει ο πράκτορας το τερματικό στη θέση "Αγγλία". Όμως ήταν στη θέση "Γαλλία" και πήρε "Γαλλία".
Τι έγινε στη Γαλλία λοιπόν ; Στη Γαλλία κέρδισε κι εκεί ένα νούμερο 6, το οποίο όμως ήταν φαντομάς και είχε απόδοση 50 !
Κι επίσης τύχη με γνώση αλλα λιγοι ταχουν 2 μαζι
Αν εχεις μονο το ένα δυσκολα
Εδώ που κερδισαν 2 ουτε το δημοτικο δεν εβγαλε ο ενας
Ο άλλος ηταν πλακατζής σ οικοδομες
500 εκατ. δραχμες ο πρωτος του δημοτικου
Δε φυγαν ηταν καλές εποχες, τώρα αμα κερδισει κανεις θα πρέπει να βρει καταφύγιο στην αλασκα
Το αποδειχθεί εννοείς, ναι; αυτή την εντύπωση έχω αλλά μπορεί να κάνω και λάθος και να είναι απλά εικασία ή έτσι να θεωρούν χωρίς να το έχουν αποδείξει.Saliveros έγραψε: ↑04 Απρ 2018, 21:53Όντως; έχει αποδειχθεί; δεν το ήξερα.
Όχι, καθαρά μαθηματικά (με θεωρία αριθμών, συνόλων κ.α), δες εδώ: http://mathworld.wolfram.com/RandomGraph.html
<humor on>
Αυτό στο χωριό μου δεν λέγεται τύχη, κωλοφαρδία νααααα λέγεται... με το συμπάθειο δηλαδή!wooded glade έγραψε: ↑04 Απρ 2018, 15:31Αντίθετα μπορεί να σας ευνοήσει.
Τι είχε γίνει όμως ;
Όπως το βλέπω εγώ, αμοιβαίως αποκλειόμενα είναι περισσότερο, όσο έχεις γνώση τόσο λιγότερη τύχη έχεις τις περισσότερες φορές. Εξ'ου και η τύχη του αρχάριου, το ότι πρώτη φορά στο καζίνο υποτίθεται όλοι κερδίζουν, το ίδιο και στο τάβλι κτλ κτλ
Δεν ξέρω, απλώς δεν μπορώ να χωνέψω πώς μπορεί να αποδειχθεί ότι, κάποια στιγμή, αποκλείεται να βρεθεί πως η ακολυθία των, λ.χ., οχτακοσίων τόσων εξάκις εκατομμυρίων πρώτων ψηφίων της επαναλαμβάνεται.chris έγραψε: ↑05 Απρ 2018, 09:18Το αποδειχθεί εννοείς, ναι; αυτή την εντύπωση έχω αλλά μπορεί να κάνω και λάθος και να είναι απλά εικασία ή έτσι να θεωρούν χωρίς να το έχουν αποδείξει.
Ομολογώ δεν είμαι απόλυτα σίγουρος τώρα που το λες, το ανάφερα περισσότερο σαν παράδειγμα όπου ακόμα και αν ξέρεις άπειρα ψηφία πιο μπροστά, δεν μπορείς να προβλέψεις το επόμενο.
Εγώ πάλι είχα σκεφτεί το εξής, όσον αφορά την παραγωγή τυχαίων αριθμών:Εσύ έχεις στο μυαλό σου την πληροφορική νομίζω, όπου όντως το να έχεις truly random αριθμούς μια πικρή ιστορία.
Κάποτε προσπαθούσα να προβλέψω το joker, θεωρώντας ότι ο αυτός που έχει φτιάξει το πρόγραμμα για τις κληρώσεις λογικά θα έχει φροντίσει να είναι όλοι οι αριθμοί ισοπίθανοι, επομένως με βάση αυτό να μπορώ να αποκλείσω κάποιους που έχουν βγει περισσότερες φορές από κάποιους άλλους.
Κέρδισες το προπό;Ας μην πω τι κατάφερα τελικά ... :-)
Saliveros έγραψε: ↑05 Απρ 2018, 09:55Εγώ πάλι είχα σκεφτεί το εξής, όσον αφορά την παραγωγή τυχαίων αριθμών:
Αν συνδυαστούν δύο εντελώς ανεξάρτητες μεταξύ τους διαδικασίες (που εκτελούνται σε διαφορετικά μέσα), το αποτέλεσμα δεν θα είναι τυχαίο;
Αν ας πούμε στον υπολογιστή μου εναλλάσσονται, με πολύ μεγάλη ταχύτητα, οι αριθμοί 1-9, κι εγώ "επιλέγω" κάποιους, πατώντας στοπ όποτε μου καπνίσει, η ακολουθία που θα προκύψει δεν θα είναι τυχαία;
(και ο "εγώ" θα μπορούσε να είναι ένας άλλος υπολογιστής ή κάτι τέτοιο).
Στις παραδόσεις του Ελληνικού λαού η τύχη προσωποποιημένη περιγράφεται ως μαύρη και άσχημη «Κάθεται συχνά στο δρόμο μόνη και από κει οδηγάει καλά ή κακά τον άνθρωπο. Είναι στραβή ή έχει δεμένα τα μάτια της με μαντήλι και περπατάει άσκοπα σαν ανόητη και σε όποιον πέσει επάνω του τον κάνει ευτυχισμένο».
Κάθε άνθρωπος όπως έχει την Μοίρα του έτσι έχει και την τύχη του, η οποία γεννάται μόλις γεννηθεί ο άνθρωπος και τον ακολουθεί σε όλη του την ζωή.
Γι'αυτό έχω την εντύπωση ότι είμαστε βέβαιοι:Saliveros έγραψε: ↑05 Απρ 2018, 09:55Δεν ξέρω, απλώς δεν μπορώ να χωνέψω πώς μπορεί να αποδειχθεί ότι, κάποια στιγμή, αποκλείεται να βρεθεί πως η ακολυθία των, λ.χ., οχτακοσίων τόσων εξάκις εκατομμυρίων πρώτων ψηφίων της επαναλαμβάνεται.chris έγραψε: ↑05 Απρ 2018, 09:18Το αποδειχθεί εννοείς, ναι; αυτή την εντύπωση έχω αλλά μπορεί να κάνω και λάθος και να είναι απλά εικασία ή έτσι να θεωρούν χωρίς να το έχουν αποδείξει.
Ομολογώ δεν είμαι απόλυτα σίγουρος τώρα που το λες, το ανάφερα περισσότερο σαν παράδειγμα όπου ακόμα και αν ξέρεις άπειρα ψηφία πιο μπροστά, δεν μπορείς να προβλέψεις το επόμενο.
Εσύ έχεις στο μυαλό σου την πληροφορική νομίζω, όπου όντως το να έχεις truly random αριθμούς μια πικρή ιστορία.
Κάποτε προσπαθούσα να προβλέψω το joker, θεωρώντας ότι ο αυτός που έχει φτιάξει το πρόγραμμα για τις κληρώσεις λογικά θα έχει φροντίσει να είναι όλοι οι αριθμοί ισοπίθανοι, επομένως με βάση αυτό να μπορώ να αποκλείσω κάποιους που έχουν βγει περισσότερες φορές από κάποιους άλλους.
χμμμ... ναι, είναι μια προσπάθεια να φτιάξεις μια διαδικασία παραγωγής τυχαίων αριθμών. Δεν είμαι τόσο σίγουρος ότι αυτό που θα πάρεις θα είναι εντελώς τυχαίο όμως. Ασυναίσθητα, θα επιλέγεις να πατήσεις πάνω πχ σε αγαπημένους σου αριθμούς, ή αριθμούς που σημαίνουν κάτι για σένα, ή αν έχεις κλειστά τα μάτια, θα προσπαθήσεις να ακολουθήσεις κάποιο μοτίβο κ.α. που δεν μου έρχονται τώρα.Saliveros έγραψε: ↑05 Απρ 2018, 09:55Εγώ πάλι είχα σκεφτεί το εξής, όσον αφορά την παραγωγή τυχαίων αριθμών:
Αν συνδυαστούν δύο εντελώς ανεξάρτητες μεταξύ τους διαδικασίες (που εκτελούνται σε διαφορετικά μέσα), το αποτέλεσμα δεν θα είναι τυχαίο;
Αν ας πούμε στον υπολογιστή μου εναλλάσσονται, με πολύ μεγάλη ταχύτητα, οι αριθμοί 1-9, κι εγώ "επιλέγω" κάποιους, πατώντας στοπ όποτε μου καπνίσει, η ακολουθία που θα προκύψει δεν θα είναι τυχαία;
(και ο "εγώ" θα μπορούσε να είναι ένας άλλος υπολογιστής ή κάτι τέτοιο).
Ας μην πω τι κατάφερα τελικά ... :-)
Κερδισα το τρίτο... :-)
Isomnia έγραψε: ↑05 Απρ 2018, 09:57Στις παραδόσεις του Ελληνικού λαού η τύχη προσωποποιημένη περιγράφεται ως μαύρη και άσχημη «Κάθεται συχνά στο δρόμο μόνη και από κει οδηγάει καλά ή κακά τον άνθρωπο. Είναι στραβή ή έχει δεμένα τα μάτια της με μαντήλι και περπατάει άσκοπα σαν ανόητη και σε όποιον πέσει επάνω του τον κάνει ευτυχισμένο».
Κάθε άνθρωπος όπως έχει την Μοίρα του έτσι έχει και την τύχη του, η οποία γεννάται μόλις γεννηθεί ο άνθρωπος και τον ακολουθεί σε όλη του την ζωή.