Νήμα Εξυμνησης του Ηδονισμου

Φιλοσοφικά ερωτήματα και σκέψεις.
Άβαταρ μέλους
enaon

Re: Νήμα Εξυμνησης του Ηδονισμου

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από enaon » 22 Ιουν 2019, 10:01

ΓΑΛΗ έγραψε:
20 Ιουν 2019, 11:54
Νομίζω ότι δεν υπολογίζετε τον παράγοντα της σταδιακής εξέλιξης των εννοιών.
Δεν κρατιέμαι ρε γαμώτο, θα σκάσω αν το αφήσω να πέσει αυτό. :lol:

Αν θεωρήσουμε ότι το χιούμορ, όχι τα αστεία με την μικρή αννούλα, η υγρασία ετυμολογικά, έχει να κάνει με τον κόσμο των πνευματικών ηδονών, αόριστα λίγο σαν έννοια, ποια λέξη να είχαν στα χρόνια του Επίκουρου για την έννοια του χιούμορ;

Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΑΛΗ » 22 Ιουν 2019, 10:20

enaon έγραψε:
22 Ιουν 2019, 10:01
ΓΑΛΗ έγραψε:
20 Ιουν 2019, 11:54
Νομίζω ότι δεν υπολογίζετε τον παράγοντα της σταδιακής εξέλιξης των εννοιών.
Δεν κρατιέμαι ρε γαμώτο, θα σκάσω αν το αφήσω να πέσει αυτό. :lol:

Αν θεωρήσουμε ότι το χιούμορ, όχι τα αστεία με την μικρή αννούλα, η υγρασία ετυμολογικά, έχει να κάνει με τον κόσμο των πνευματικών ηδονών, αόριστα λίγο σαν έννοια, ποια λέξη να είχαν στα χρόνια του Επίκουρου για την έννοια του χιούμορ;
Δεν νομίζω ότι στα χρόνια του Επίκουρου είχαν όλη την ίδια άποψη για τα πράγματα. Ακόμη και στο χιούμορ.

Η εξέλιξη/αλλαγή των εννοιών αφορά στην καθιέρωση μιας έννοιας ως κυρίαρχης στην κοινή γνώμη και η χρήση της βάσει αυτής της πλειοψηφικής θεώρησης. Αυτό δεν σημαίνει ότι χάνεται αυτομάτως η όποια προσωπική ερμηνεία.

Παραδείγματος χάριν, εγώ βρίσκω αρκετά κοινά ανάμεσα στο αριστοφανικό και στο σεφερλίδικο χιούμορ.

Προσωπικώς, δεν τρελλαίνομαι για το είδος.
Η ελπίδα είναι παγίδα.

Άβαταρ μέλους
enaon

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από enaon » 22 Ιουν 2019, 10:23

δεν εννοώ αυτό βρε, εννοώ το χιούμορ όπως το λέει η λέξη, ετυμολογικά, και μηχανικά δηλαδή, έτσι δουλεύει πράγματι νομίζω. Ποια λέξη να είχαν παλιά; μία Ελληνική δηλαδή γιατί το χιούμορ δεν ειναι.

Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΑΛΗ » 22 Ιουν 2019, 10:36

enaon έγραψε:
22 Ιουν 2019, 10:23
δεν εννοώ αυτό βρε, εννοώ το χιούμορ όπως το λέει η λέξη, ετυμολογικά, και μηχανικά δηλαδή, έτσι δουλεύει πράγματι νομίζω. Ποια λέξη να είχαν παλιά; μία Ελληνική δηλαδή γιατί το χιούμορ δεν ειναι.
Αυτό σημαίνει ότι δεν υπήρχε ως "απτή" έννοια.

Το πιο κοντινό στο χιούμορ που μπορώ να σκεφτώ, είναι η λέξη "σάτιρα*".
Δηλαδή το πάθημα, γελοιοποίηση του κρινόμενου, ο αριστοφανισμός που ανέφερα προηγουμένως.
Η απολύτως ορατή "πλάκα".

Αναφορικά με τη φλεγματικότητα του αγγλικού χιούμορ που προτιμώ, τη διακρίνω περισσότερο στις λακωνικές εκφράσεις.

Τίποτα δεν είναι τυχαίο. :lol:

*Δεν είναι καν ελληνική, ρωμαϊκή είναι.
Η ελπίδα είναι παγίδα.

Άβαταρ μέλους
enaon

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από enaon » 22 Ιουν 2019, 10:42

όλα τυχαία είναι, τυχαίνουν δηλαδή.

αλλά εννοώ αυτή την έννοια του χιούμορ:
Middle English: via Old French from Latin humor ‘moisture’, from humere (see humid). The original sense was ‘bodily fluid’ (surviving in aqueous humour and vitreous humour ); it was used specifically for any of the cardinal humours (humour (sense 3 of the noun)), whence ‘mental disposition’ (thought to be caused by the relative proportions of the humours). This led, in the 16th century, to the senses ‘mood’ (humour (sense 2 of the noun)) and ‘whim’, hence to humour someone ‘to indulge a person's whim’. humour (sense 1 of the noun) dates from the late 16th century.
η σάτιρα είναι εργαλείο για να παραδόσεις κριτική αλλιώς ο δέκτης κλείνει, νομίζω δηλαδή, αλλά δεν έχει σχέση με το χιούμορ. Άλλη λέξη;

Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΑΛΗ » 22 Ιουν 2019, 10:53

enaon έγραψε:
22 Ιουν 2019, 10:42
όλα τυχαία είναι, τυχαίνουν δηλαδή.

αλλά εννοώ αυτή την έννοια του χιούμορ:
Middle English: via Old French from Latin humor ‘moisture’, from humere (see humid). The original sense was ‘bodily fluid’ (surviving in aqueous humour and vitreous humour ); it was used specifically for any of the cardinal humours (humour (sense 3 of the noun)), whence ‘mental disposition’ (thought to be caused by the relative proportions of the humours). This led, in the 16th century, to the senses ‘mood’ (humour (sense 2 of the noun)) and ‘whim’, hence to humour someone ‘to indulge a person's whim’. humour (sense 1 of the noun) dates from the late 16th century.
η σάτιρα είναι εργαλείο για να παραδόσεις κριτική αλλιώς ο δέκτης κλείνει, νομίζω δηλαδή, αλλά δεν έχει σχέση με το χιούμορ. Άλλη λέξη;
Δεν ξέρω. Νομίζω όμως ότι δεν υπάρχει.
Κάποιος με περισσότερες γνώσεις ας πει την άποψη του.

Έχω διαβάσει κατά καιρούς διάφορες εκδοχές αλλά κάπου μπλέκουν το αστείο, το γέλιο κλπ με το χιούμορ.
Για μένα δεν είναι το ίδιο πράγμα.
Είναι άλλο αυτό που προκαλεί γέλωτα (ευφορία ακόμη και ως αμυντικό μηχανισμό) και άλλο το μειδίαμα, που ενίοτε υποδηλώνει μελαγχολία. Το χιούμορ είναι πικρόγλυκο.
Η ελπίδα είναι παγίδα.

Άβαταρ μέλους
enaon

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από enaon » 22 Ιουν 2019, 10:57

ας θεωρήσουμε οτι σήμερα δεν καταλαβαίνουμε καλά ούτε την έννοια του χιούμορ, δεν σε ρωτάω πώς την καταλαβαίνεις τώρα, πες δεν έχει σημασία.

Διαβάζοντας τον ορισμό, και γνωρίζοντας ότι η έννοια υπάρχει πράγματι, εκτός αν δεν το γνωρίζεις, ποια λέξη θα έβαζες από τις Ελληνικές;

stavmanr
Μέλη που αποχώρησαν

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από stavmanr » 22 Ιουν 2019, 10:59

enaon έγραψε:
20 Ιουν 2019, 11:43
stavmanr έγραψε:
20 Ιουν 2019, 11:35
Απλά "ηδονή". Γιατί να μπει το -ισμός στο τέλος;
εμένα μέχρι που μπήκαν τα προβλήματα της ιδεολογίας, που δεν τα κατάλαβα, μου άρεσε σαν λέξη. Υπονοεί κατάσταση προς την επίτευξη, η ηδονή είναι σαν την Ιθάκη, κάτι σαν στόχος που βάζεις αλλά κερδίζεις από το ταξίδι τελικά.
Η ηδονή δεν μπορεί να είναι σκοπός, αφού είναι εργαλείο.
Δεν βάζεις εσύ σκοπό να νιώσεις ηδονή. Εκείνη σε ...χρησιμοποιεί για να πετύχει το σκοπό της.

Η ηδονή είναι το αίτιο που κυνηγάς τα αντικείμενά του εκάστοτε πόθου, όχι ο σκοπός.

Άβαταρ μέλους
enaon

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από enaon » 22 Ιουν 2019, 11:02

μπορεί και να είναι εργαλείο, με ποιο σκοπό τότε όμως, το αντικείμενο του πόθου που είπες;

Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΑΛΗ » 22 Ιουν 2019, 11:31

enaon έγραψε:
22 Ιουν 2019, 10:57
ας θεωρήσουμε οτι σήμερα δεν καταλαβαίνουμε καλά ούτε την έννοια του χιούμορ, δεν σε ρωτάω πώς την καταλαβαίνεις τώρα, πες δεν έχει σημασία.

Διαβάζοντας τον ορισμό, και γνωρίζοντας ότι η έννοια υπάρχει πράγματι, εκτός αν δεν το γνωρίζεις, ποια λέξη θα έβαζες από τις Ελληνικές;
Πνεύμα.

Χιουμοριστικό σχόλιο -> πνευματώδες σχόλιο.

Είναι η πρώτη που μου ήρθε στο μυαλό. Αν βρω κάποια άλλη πιο κατάλληλη, θα τη γράψω.
Η ελπίδα είναι παγίδα.

stavmanr
Μέλη που αποχώρησαν

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από stavmanr » 22 Ιουν 2019, 18:11

enaon έγραψε:
22 Ιουν 2019, 11:02
μπορεί και να είναι εργαλείο, με ποιο σκοπό τότε όμως, το αντικείμενο του πόθου που είπες;
Αν ξέραμε το σκοπό μας θα είχαμε λύσει το πρόβλημα της ύπαρξής μας. :102:
Αυτό που παρατηρούμε είναι ότι η φυσιολογία μας μας έχει προικίοσει με κάποια αισθήματα που λειτουργούν κατά βάση ως "κεντρίσματα" για να διευκολύνουν κάποιες ανθρώπινες δραστηριότητες.

Άβαταρ μέλους
sys3x

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από sys3x » 22 Ιουν 2019, 18:31

Χαοτικός έγραψε:
20 Ιουν 2019, 10:50
μίστερ μαξ έγραψε:
20 Ιουν 2019, 07:17
Χαοτικός έγραψε:
20 Ιουν 2019, 00:52
Τι ναι αυτά ρε; Γιατί λένε έτσι τις παρτούζες;
Γιατι ο ηδονισμος εχει μεσα το "ν", που πάλλει τον εγκέφαλο! :smt023
Προεκλογικά μωρέ μαλάκα τέτοια πράγματα; :sal9: Άσε να δώσουμε πρώτα τη μάχη! Θα καυλώσουνε τα χαμένα, θα τους βγαίνουν οι βοθροδεξιοί με Μύκονο και θα τσιμπησουν να τους ψηφίσουν :102:
Χάο άσε ρε θα σε βοηθήσω εγώ.
Επειδής θα πιάσει αμυγδαλές ο ψώλος (βάλε μπιπ στο επειδής) κοιτάχτε να το απολαύσετε όσο μπορείτε. Μετά τις εκλογές έτσι κι αλλιώς όλοι μαζί θα κλαίμε, που έτσι κι αλλιώς θα κλαίγαμε, δες το θετικά θέλω να πω.
ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΝ ΛΑΟ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ

.

Άβαταρ μέλους
sys3x

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από sys3x » 22 Ιουν 2019, 18:33

Α και κάτι ακόμα, ο κούνελος είναι ζάβλακας.
:D
ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΝ ΛΑΟ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ

.

Ορέστης 35

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ορέστης 35 » 22 Ιουν 2019, 18:38

blackpaint έγραψε:
20 Ιουν 2019, 02:31
Eθνικοκοινωνιστης έγραψε:
19 Ιουν 2019, 21:59
η παραδοση στον ηδονισμο ειναι ενδεικτικο αδυναμιας (ψυχικης και αλλης)
εσυ εισαι ανικανος για ηδονη.
Γιατι τον λες ανικανο;

Άβαταρ μέλους
nik_killthemall

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από nik_killthemall » 22 Ιουν 2019, 19:05

Γενικά, κάθε αγράμματος όπως ο σκίουρας (και οι σκίουροι είναι η συντριπτικότατη πλειοψηφεία στο ελληνιστάν), κολλάει επιπόλαια σε μια επιφανειακή άποψη και ψάχνει με ημιμάθεια και ανηθικότητα να βρει σκόρπιες φράσεις από φιλόσοφους, σκόρπιες απόψεις γνησιότητας όπως "μην πιστέυετε τις παπαριές που διαβάζετε για μένα στο ιντερνετ" Αλμπερτ Αινσταιν, μπας και με ημιμαθή ανάγνωση θα μπορούσαν να συνδράμουν στην επιφανειακή του υπο-άποψη και υποστάθμη γενικότερα.

Στην πραγματικότητα η Επικούρεια ηδονή δεν έχει καμιά σχέση με αυτό που 2 χιλιετίες διαιώνισε το χριστιανικό κατεστημένο για αυτόν, και το οποίο αστοιχείωτοι, όπως ο σκίουρος και κατά τ'άλλα εχθρός του χριστιανισμού (όχι έχθρός του χριστιανισμου, ούτε καν σαν κώνος δεν μπόρει να υπάρξει, αυτός είναι μπιντι χουρμάδι που λένε και στο χωριό μου), έρχονται κατά γράμμα να αναπαράγουν.

Σύμφωνα με τον Επικούρο ηδονή είναι το να μην πονά το σώμα και να μην ταράσσεται η ψυχή, αλλά ας μας τα πει ο ίδιος :
Ὅταν οὖν λέγωμεν ἡδονὴν τέλος ὑπάρχειν͵ οὐ τὰς τῶν ἀσώτων ἡδονὰς καὶ τὰς ἐν ἀπολαύσει κειμένας λέγομεν͵ ὥς τινες ἀγνοοῦντες καὶ οὐχ ὁμολογοῦντες ἢ κακῶς ἐκδεχόμενοι νομίζουσιν͵ ἀλλὰ τὸ μήτε ἀλγεῖν κατὰ σῶμα μήτε ταράττεσθαι κατὰ ψυχήν
Εξάλλου όταν ο Επίκουρος ήθελε να μιλήσει ειδικά για τις σεξουαλικές ηδονές χρησιμοποιούσε την λέξη αφροδίσια ! Και για αυτά λέει :
αφροδίσια γαρ ουδέποτε ώνησεν. αγαπητό δε, ει μη εβλαψεν
οι σεξουαλικές ηδονές δηλ ουδέποτε ωφέλησε, αγαπητές δε, θα ήταν αν δεν έβλαπταν κιόλας.

Ο ηδονισμός του Επίκουρου ουδεμία σχέση έχει με τον χριστιανικό δαιμονοποιημένο ηδονισμό, εξάλλου πηγή της Επικούρειας ελευθερίας είναι η αυτάρκεια ! Όποιος δεν είναι αυτάρκης, θα είναι ΠΑΝΤΑ σκλαβωμένος στις επιθυμίες του και τα πάθη του.
Χουργιατς έγραψε:
20 Ιουν 2019, 00:28
μίστερ μαξ έγραψε:
19 Ιουν 2019, 21:55
Εικόνα
το βλεπα ρε μαχς, το βλεπα από χιλιομετρα

προβάλλεις τη δική σου ερμηνεία πανώ σε εκείνη ενός ανθρώπου για τον οποίο η ευτυχία ήταν να περνάει ένα απόγευμα με φίλους σε έναν κήπο τρώγοντας λίγο τυρί

πως το καταφέρνεις -με το συνάφι σου φυσικά, δεν σε δείχνω με το δάχτυλο- να στρεβλώνεις τόσο πολύ ό,τι πιστεύεις.

και που το τοποθετείς όλα αυτά τα στρεβλά πράγματα μαχς.
πόσο μεγάλη είναι η τρύπα στην ψυχή σου
+ 1
Πούστρα Αλέξανδρε Μαυροκορδάτε σκατά στο τάφο σου και τη ψυχή σου καριόλη τουρκόσπορε.

Απάντηση

• Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Φιλοσοφία”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών