Τα δρομολόγιά τους λογικά είναι καταγεγραμμένα εδω: https://www.marinetraffic.com/ αλλά όπως είπα πιο πάνω, θέλει εγγραφή και συνδρομή για να τα δεις. Η δοκιμή για 7 μέρες θέλει να δηλώσεις payment method κι έτσι δεν το έκανα.
Πιο πάνω μπήκε ένα λινκ με ένα βίντεο που κάποιοι τύποι ισχυρίζονται ότι κατέγραψαν τις κινήσεις ορισμένων πλοίων που ανήκουν σε ngo για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Δείχνει να κάνουν ταξίδια πηγαινέλα Λιβύη-Ιταλία σε συγκεκριμένα σημεία,κι όχι ότι πάνε σε διάφορα τυχαία σημεία που δέχτηκαν σήματα κινδύνου ή περιπολούν τα διεθνή χωρικά ύδατα για τυχόν ναυάγια. Από αυτό συνάγουν ότι τα πλοία αυτά ουσιαστικά κάνουν παράνομη διακίνηση μεταναστών. Δεν ξέρω κι ούτε μπορώ να τσεκάρω αν το βίντεο είναι έγκυρο. Μου φαίνεται όμως και το πλέον πιθανό.
Τώρα θα πεί κανείς ότι οι άνθρωποι είναι απλά ιδεολόγοι και βοηθάνε τους συνανθρώπους τους να περάσουν στην Ευρώπη αφιλοκερδώς. Αυτό χωρίς λοβοτομή δε μπορώ να το πιστέψω. Ακόμα κι αν υπήρχαν τέτοιοι καλοί άνθρωποι, οι άλλοι άνθρωποι που δεν είναι και τόσο καλοί (=μαφιόζοι) και έχουν κάνει την τύχη τους με τη δουλειά με τους μετανάστες, που είναι πλέον πιο προσοδοφόρα κι από τα ναρκωτικά και την πορνεία (όταν δεν συνδυάζεται επιτυχώς με αμφότερα), θα τους είχαν πιάσει και θα τους είχαν ανασκολωπίσει που χαλάνε την πιάτσα και τους παίρνουν τους πελάτες. Μου φαίνεται τόσο πιστευτό, όσο να βγει μια ομάδα από πονόψυχους και να μοιράζει τζάμπα ναρκωτικά σε περιοχές σκληρών μαφιόζων εμπόρων.